Bitcoin nema smjer jer institucionalni investitori dobivaju dobit nakon povlačenja

Market Watch Weekly pregled je kripto tržišta i razvoja svakog tjedna.

Prošli je tjedan Bitcoin (BTC) premašio svoj najviši maksimum iz prosinca 2017. i u ponedjeljak ujutro dosegao 19.911 dolara, prema cijeni indeksa OKEx BTC. Međutim, propustivši prijeći 20 000 američkih dolara, vodeća digitalna valuta tada je ušla u fazu konsolidacije, a ovo je drugi tjedan zaredom da je Bitcoin doživio snažnu rasprodaju nakon prelaska iznad 19 500 američkih dolara. To je rečeno, u usporedbi s povratom od 3.000 dolara na Dan zahvalnosti, korekcija od 1.800 dolara prošlog ponedjeljka bila je manje dramatična, ali cijene se od tada nisu vratile na iste maksimume.

Prije oštre korekcije, pregrijani tržišni osjećaj odražavao se u stopama financiranja za vječne zamjene. Osamsatne stope financiranja premašile su 0,1% na nekoliko burzi. Budući da potjera maloprodajnih ulagača s cijenama s visokim utjecajem obično ne završava dobro, to nije bila iznimka.

Međutim, ovogodišnji porast Bitcoina ima drugačiji osjećaj od procvata 2017. godine. Profesionalni investicijski menadžeri i dalje najavljuju potporu kriptovaluti. Nedavno je S&P Dow Jonesovi indeksi potvrdio da će 2021. godine objaviti indekse kriptovaluta. 

BTC financiranje trajnih zamjena. Izvor: iskriviti

Glavni altcoini nisu uspjeli nadmašiti Bitcoin

Gledajući prošlotjedne prinose na glavne altcoine, nijedan nije nadmašio Bitcoin, koji je porastao za 4,81%. Litecoin (LTC), Bitcoin SV (BSV) i Ether (ETH) ostvarili su tjedne prinose od 4,07%, 3,10% i 1,80%, dok su drugi glavni altcoini zabilježili negativne prinose. Očito, kad Bitcoin nema jasan smjer, "starije" kriptovalute ne mogu privući pažnju trgovaca.

Tjedni povrati glavnih kriptovaluta, 11 / 30-12 / 6. Izvor: TradingView

SushiSwap postaje najveći dobitnik spajanja yearn.finance

U sektoru DeFi, Ethereum 2.0 uspješno je lansirao Beacon Chain – prvu fazu u prijelazu na provjeru uloga. U međuvremenu, ukupna vrijednost zaključana u DeFi-u dosegla je u petak novi maksimum od 14,8 milijardi dolara.

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi-u. Izvor: DeFi puls

Yearn.finance (YFI) nastavili su svoja spajanja visokog profila, a prvog dana prosinca yearn.finance spojili su se sa SushiSwap (SUSHI) kako bi kombinirali svoje razvojne resurse. U ovoj vijesti, SUSHI je bio najbolje izveden DeFi token, rast od 50,17%. 

Spoj (COMP) i AAVE također su porasli za 24,36%, odnosno 22,75%. 

Tjedni povratak glavnih DeFi žetona, 11 / 30–12 / 6. Izvor: TradingView


Institucionalni investitori značajno smanjuju duge pozicije

CME je objavio najnovije (od 1. prosinca) Bitcoin fjučerse podaci o položaju 5. prosinca Bitcoin je napravio obrazac preokreta u obliku slova V, koji se brzo odskočio nakon dubokog povlačenja od više od 3000 dolara i oporavio sve svoje gubitke kako bi dosegao novi maksimum do kraja izvještajnog razdoblja. Iako su cijene na kraju dosegle nove maksimume, golemi povratak imao je značajan utjecaj na raspoloženje na tržištu.

Prvo je otvoreni interes pao s 12.336 na 11.812, što je okončalo niz od tri tjedna dobitka. Korekcija od 3000 dolara izazvala je izvjesnu paniku i investitori su likvidirali svoje pozicije.

Podaci o CME bitcoin fjučersima – Otvoreni interes. Izvor: Quandl

Drugo, duge pozicije menadžera imovine daljnje su pale s 668 na 626, dok su kratke pozicije ostale nepromijenjene na 0. Upravitelji imovine nastavili su s ukidanjem svojih dugih pozicija u posljednja dva izvještajna razdoblja, što ukazuje na to da su vidjeli snažan vjetrovi prema razini od 20 000 USD. 

Podaci o CME bitcoin fjučersima – Broj menadžera imovine, čežnja u odnosu na kratke hlače. Izvor: Quandl

Treće, duge pozicije poluga fondova naglo su opale s 5.441 na 4.509, dok su kratke pozicije istovremeno opale s 9.864 na 9.375. Smanjenje dugih pozicija bilo je značajnije – rezanjem gotovo svih dodatnih pozicija održanih u protekla tri tjedna. To ukazuje na to da polužni fondovi nisu previše optimistični u pogledu kratkoročnih izgleda BTC-a, jer su bili željni dobiti profit sa svojih dugih pozicija nakon naglog povlačenja. 

Podaci o CME bitcoin fjučersima – Broj sredstava s polugom, čežnja u odnosu na kratke hlače. Izvor: Quandl

Gledajući naprijed ovaj tjedan

Na makroekonomskom planu očekuje se ubrzanje nove runde gospodarskog poticaja kako se približava prijelaz na novu američku vladu. Tržišni optimizam raste, jer razvoj cjepiva protiv COVID-19 bilježi veći napredak. Uz to, kako se bliži kraj godine, institucionalni ulagači klade se na gospodarski oporavak sljedeće godine.

U kripto, SPARK tokeni će se emitirati 12. prosinca za vlasnike XRP-a, što je viđeno kao faktor nedavnog povećanja cijene XRP-a. Štoviše, JUST (JST) će svoju decentraliziranu platformu za pozajmljivanje, Justllend, pokrenuti na TRON-u (TRX) 7. prosinca. 

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map