Bitcoin objavljuje drugi najbolji tjedan ikad dok se maloprodajni i institucionalni korisnici slažu

Market Watch Weekly pregled je kripto tržišta i razvoja svakog tjedna.

Nakon sedam tjedana uzastopnog dobitka, Bitcoin (BTC) objavio je svoje drugo najveće tjedno zatvaranje ikad na cijeni od 18.448 dolara, prema cijeni indeksa OKEx BTC. Podaci Coin Metrics pokazuju da je i tržišna kapitalizacija Bitcoina prošle subote dosegla novi vrhunac od 347 milijardi dolara, srušivši rekord u prosincu 2017. godine.

Tržišna kapitalizacija BTC - 23.11Tržišna kapitalizacija bitcoina. Izvor: Metrika novčića

S cijenom BTC-a koja je prošlog tjedna porasla za 14,35%, porasli su i glavni altcoini. Samo TRON (TRX), Bitcoin Cash (BCH) i Bitcoin SV (BSV) nisu deformirali Bitcoin prošli tjedan, dok je XRP najbolji izvođač, objavivši masivan 62,84% tjednog dobitka. Slijede Cardano (ADA) i OKExov izvorni token OKB s 43,63%, odnosno 34,04% dobitka. Ostali glavni altcoini uglavnom su zabilježili porast od 20% do 30%.

Tjedni povratak glavnih kriptovaluta, 11 / 16-11 / 22.Tjedni povratak glavnih kriptovaluta, 11 / 16-11 / 22. Izvor: TradingView

Zajedno s kontinuiranim rastom cijena, ukupni otvoreni interes BTC terminskih ugovora premašuje 7 milijardi USD i dosegnuo je još jedan vrhunac svih vremena, prema skew podaci. OKEx je na vrhu popisa s OI od 1,18 milijardi dolara, dok je CME-ov OI prvi put premašio granicu od milijardu dolara.

Kako se bikovski zamah nastavlja, stope financiranja vječnih swapova na burzama rastu. Povećanje stope financiranja vrlo je primjetno od 20. studenog, što ukazuje na to da su mali ulagači jurili rast cijena i da se kratkoročno uvjeti pregrijavaju.

Iako pozitivne stope financiranja znače da su dominiraju dugovanja, stagnirajuće cijene pri prekomjerno visokim stopama financiranja mogu uzrokovati da se dugovanja povuku, što rezultira oštrim ispravcima.

Bitcoin trajno swap financiranjeBTC trajno swap financiranje. Izvor: iskriviti

U međuvremenu, CME je objavio najnovije (od 17. studenoga) bitcoin fjučerse podaci o položaju 21. studenog. Bitcoin je nastavio svoj uzlazni zamah tijekom ovog izvještajnog razdoblja, a tržišni se optimizam širio.

Otvoreni interes povećao se s 11.311 na 11.509, zadržavajući dva tjedna povećanja, dok ukupni OI još uvijek nije premašio brojku od prije dva tjedna. To se može smatrati znakom sve veće nesklonosti da se ide dugo kada je tržište već zabilježilo znatne dobitke.

Prema izvješću, duge pozicije menadžera imovine povećale su se sa 832 na 845, a kratke pozicije sa sedam na četiri. Istodobno, duge pozicije sredstava s polugom povećale su se s 5.097 na 5.305, a kratke pozicije sa 7.881 na 8.097. Ostali računi o kojima se izvještava smanjili su svoje pozicije i na dugim i na kratkim pozicijama, što ukazuje na mjere kontrole rizika. Sve u svemu, institucionalni ulagači i dalje su bikovi na tržištu.

Podaci o CME bitcoin fjučersima – Broj sredstava s polugom, čežnja u odnosu na kratke hlače. Izvor: Quandl

U DeFi sektoru, unatoč nedavnim eksploatacijama, mnogi DeFi žetoni i dalje su visoki tri tjedna zaredom dok Bitcoin nastavlja rasti. Jedan od najboljih izvođača bio je yearn.finance (YFI), rast od gotovo 40%. Glavni tim YFI-a i programeri nastavljaju graditi toliko očekivano Žudite za svodovima V2, dok je vrlo kolebljiva cijena akcija tokena također ga čini omiljenim među aktivnim trgovcima.

Nagrade Uniswap-a (UNI) završile su prošlog utorka, a kao što smo napomenuli u našem posljednjem tjedniku Market Watch Weekly, sredstva se premještaju na SushiSwap (SUSHI) radi većih prinosa. Ukupna vrijednost zaključavanja SushiSwap-a brzo se povećala, a žeton je također porastao na 33% tjedno.

Tjedni povratak glavnih DeFi tokena, 11 / 16-11 / 22Tjedni povratak glavnih DeFi tokena, 11 / 16-11 / 22. Izvor: TradingView

S druge strane, UNI je izgubio 3,26%, što ga čini najlošijim DeFi tokenom tjedna. U međuvremenu, Uniswapov mehanizam upravljanja zajednicom testira se, a u četvrtak je Uniswap s najvećeg protokola DeFi-a u pogledu TVL-a pao na peto mjesto. To je dovelo do ponovne rasprave među sudionicima na tržištu o potrebi za sustavima poticaja.

Sve u svemu, međutim, TVL ekosustava DeFi ostvario je novi rekord od 14,59 milijardi dolara danas. Proizvođač protokola zajma (MKR) zauzeo je prvo mjesto jer se TVL projekta povećao na 2,71 milijarde dolara, prema DeFi Pulseu.

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi-uUkupna vrijednost zaključana u DeFi-u. Izvor: DeFi puls

Gledajući naprijed ovaj tjedan

Indeks volatilnosti CBOE (VIX) kreće se oko 22 – donji rub nedavnog raspona već dva tjedna – a kad se vrati iznad 25, doći će do pritiska korekcije na rizičnu imovinu poput dionica i bitcoina. Također, ovaj je četvrtak Dan zahvalnosti, nakon kojeg slijedi dugi vikend, a praznik može utjecati na institucionalne kripto kupnje.

Lansiranje Ethereuma 2.0 dolazi početkom prosinca, a tržište prati razvoj događaja. Prema Lansirna ploča Eth2, 292.672 ETH je već uloženo i broji.

Za pokretanje bloka geneze potrebno je minimalno 524 288 ETH, a ovaj proces sada pokazuje znakove ubrzanja, što također uzrokuje porast potražnje za ETH.

Cijena ETH-a premašila je 570 dolara, što je bila jaka razina otpora, a uskoro bi mogao testirati sljedeći otpor na 618 dolara. Međutim, niža razina podrške i dalje je oko 550 USD.

Ukupna vrijednost ETH 2.0 u odnosu na cijenu ETHUkupna vrijednost ETH 2.0 u odnosu na cijenu ETH. Izvor: CryptoQuant

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner