Bitcoin-ove cijene ovog tjedna padaju optimistični trgovci na malo

Futures Friday je tjedni pregled tromjesečnih terminskih termina na Bitcoin na OKExu

Bitcoin (BTC) je u posljednjih sedam dana doživio dva brza pada. Počevši od prošlog petka, OKEx kvartalni terminski poslovi (BTCUSD0925) pali su s preko 12.000 na 11.500 dolara prije nego što su ispali i krenuli prema gore tijekom vikenda. Međutim, cijena je u utorak ponovno naglo pala nakon što je odbijena s razine od 12.000 USD. Od tada je Bitcoin postavio najnižu cijenu za tjedan, na iznos od 11.172 dolara, a konsolidirao se u rasponu od 11.200 do 11.600 dolara.

Važno je napomenuti da su potezi Bitcoina tijekom posljednjeg tjedna ostali usko povezani sa zlatom, ali njegov je povlačenje bio znatno veći. U usporedbi s cijenom otvaranja prošlog petka, zlato je trenutno u padu malo ispod 0,5%. Bitcoin je, međutim, u istom razdoblju pao za 4%.

Štoviše, medvjedi su ovog tjedna uvelike dominirali na tržištu bitcoina, čak donekle prigušujući DeFi maniju, gdje smo u utorak vidjeli taken pada povezanih tokena s Bitcoinom.

Gledajući podatke o trgovanju OKEx-om, otvoreni interes dosegao je vrhunac u ponedjeljak s rastom cijena, a kako su dugovi zatvarali svoje pozicije, cijena BTC-a se spustila. Nakon što je cijena pogodila oko 11.200 USD u drugoj polovici tjedna, zabilježili smo brzi rast omjera dugo / kratko, što sugerira da trgovci na malo kupuju na nižim razinama. 

Međutim, razina premija u kvartalnim terminskim ugovorima nastavila je padati ovaj tjedan, što ukazuje da, iako je tržište i dalje optimistično, ne očekuje puno na putu aprecijacije cijena.

OKEx BTC kvartalni terminski poslovi (BTCUSD0925) 1h grafikon – 8/28. Izvor: OKEx, TradingView

Očitavanje podataka o trgovanju OKExom

Posjetite stranicu podataka o trgovanju OKEx da biste istražili više pokazatelja

BTC omjer dugo / kratko

Ovotjedno kretanje omjera dugo / kratko usko je povezano s cijenom – tj. Omjer dugo / kratko raslo je brzo nakon što je cijena pala na dno i pala kako je cijena rasla. Sveukupno, omjer je ovaj tjedan bio u rasponu od 1,0 do 1,3 i brzo oscilira.

U ponedjeljak smo vidjeli da je omjer dugih i kratkih dosegao najniži nivo u tjednu na 1,0, što je odgovaralo najvišoj tjednoj vrijednosti Bitcoina. U međuvremenu, omjer je dosegao najvišu točku u tjednu oko 1,3 u četvrtak i petak navečer, kada je i cijena dvaput dodirnula dno. To ukazuje na to da su trgovci na malo kupovali i nisu se bojali pada cijena.

Trenutni omjer dugo / kratko iznosi 1,25, što također ukazuje na to da trgovci na malo ostaju optimistični u pogledu kratkoročnog tržišta.


Vrijeme prikupljanja podataka: 21.8. 04:00 UTC do 28.8. 04:00 UTC

Omjer dugo / kratko uspoređuje ukupan broj korisnika koji otvaraju duge pozicije naspram onih koji otvaraju kratke pozicije. Omjer se izračunava iz svih terminskih i vječnih zamjena, a duga / kratka strana korisnika određuje se njihovom neto pozicijom u BTC-u.

Na tržištu derivata, kad god se otvori duga pozicija, uravnotežuje se kratkom pozicijom. Ukupan broj dugih pozicija mora biti jednak ukupnom broju kratkih pozicija. Kada je omjer nizak, to znači da više ljudi drži kratke hlače.

BTC osnova

Premija na OKEx Quarterly Futures ponovno se suzila sa 180 dolara na prošli petak na trenutnih 110 dolara. Ovaj je broj prije dva tjedna dosegnuo najviših 350 dolara, što odražava promjenu raspoloženja od tada.

Budući da trenutni tromjesečni ugovor istječe krajem rujna, na smanjenje premije utječe i vremenski pad, ali svejedno pokazuje da tržište nije toliko optimistično kao ranije ovog mjeseca.

Vrijeme prikupljanja podataka: 21.8. 04:00 UTC do 28.8. 04:00 UTC

Ovaj pokazatelj prikazuje tromjesečnu fjučers-cijenu, cijenu spot indeksa i također osnovnu razliku. Osnova određenog vremena jednaka je kvartalnoj terminskoj cijeni umanjenoj za cijenu spot indeksa.

Cijena terminskih ugovora odražava očekivanja trgovaca o cijeni Bitcoina. Kad je osnova pozitivna, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kada je osnova negativna, to znači da je tržište medvjedasto.

Osnova kvartalnih terminskih ugovora može bolje ukazivati ​​na dugoročni trend na tržištu. Kad je osnova visoka (bilo pozitivna ili negativna), to znači da ima više prostora za arbitražu.

Otvorene kamate i obujam trgovanja

Otvorena kamata dosegla je 1,16 milijardi dolara u ponedjeljak popodne, prije nego što je pala na trenutnih 1,02 milijarde dolara dok je cijena opadala.

Iako smo vidjeli kontinuiranu likvidaciju dugih pozicija, nagli pad OI daje razloga vjerovati da su se i kratke pozicije zatvarale u drugoj polovici tjedna.

Štoviše, povećanje obujma trgovine nije dovelo do povećanja OI, što također sugerira da se na tržištu trenutno odvija razmjena ruku, a smjer nije jasan.

Vrijeme prikupljanja podataka: 21.8. 04:00 UTC do 28.8. 04:00 UTC

Otvoreni interes predstavlja ukupan broj preostalih terminskih terminskih ugovora / swapova koji nisu zatvoreni određenog dana.

Obujam trgovanja je ukupan obim trgovanja fjučersima i vječnim zamjenama u određenom vremenskom razdoblju.

Ako postoje 2.000 dugih ugovora i 2.000 otvorenih kratkih ugovora, otvoreni interes bit će 2.000. Ako se volumen trgovanja poveća i otvoreni kamate smanje u kratkom vremenskom razdoblju, to može ukazivati ​​na to da je puno pozicija zatvoreno ili prisiljeno na likvidaciju. Ako se povećaju i obim trgovine i otvorene kamate, to znači da se otvorilo puno pozicija.

Omjer posudbe BTC marže

U usporedbi s omjerom dugo / kratko, omjer posudbe BTC marže promijenio se relativno malo ovaj tjedan. Dostigao je najviših 16,6 tijekom porasta cijene Bitcoina u subotu, a zatim je počeo postupno opadati.

Međutim, omjer je brzo pao na 11,3 tijekom pada u četvrtak, što ukazuje da su mnogi trgovci u to vrijeme posuđivali Bitcoin da bi otvorili kratke hlače. Međutim, klizanje je kratko trajalo, a kako se cijena oporavljala, omjer se brzo vratio na oko 15,0.

Vrijeme prikupljanja podataka: 21.8. 04:00 UTC do 28.8. 04:00 UTC

Omjer posudbe marže podaci su trgovanja na promptnom tržištu koji pokazuju omjer između korisnika koji su posudili USDT u odnosu na BTC u USDT vrijednosti tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Ovaj omjer također pomaže trgovcima da sagledaju raspoloženje na tržištu. Općenito, trgovci koji posuđuju USDT namjeravaju kupiti BTC, a oni koji posuđuju BTC žele ga kratiti.

Kada je omjer maržnog pozajmljivanja visok, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kad je niska, to znači da je tržište medvjedasto. Ekstremne vrijednosti ovog omjera povijesno su ukazivale na preokret trendova.

Uvid trgovca

Robbie, investicijski analitičar OKEx-a

Vidjeli smo zatvaranje čežnja i brzi pad OI tijekom pada Bitcoina sredinom tjedna na 11.200 USD. Iako su mali investitori počeli ići dugo nakon što su ispali, ukupni osjećaj još uvijek se nije značajno poboljšao i možemo očekivati ​​još jedno razdoblje bočne konsolidacije.

Kratkoročni je trend odskoka u obliku slova W, a s obzirom na to kako je omjer dugo / kratko nastavio rasti, bikovski osjećaj je i dalje živ. Ako cijena može ostati iznad razine otpora od 11.600 američkih dolara, zasad ćemo možda vidjeti još jednu dionicu za testiranje 12.000 američkih dolara, što je gornja granica.

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map