Bitcoin postavlja novi ATH na 28 tisuća dolara jer tržište pokazuje znakove pregrijavanja

Market Watch Weekly pregled je kripto tržišta i razvoja svakog tjedna.

Kako se godina bliži kraju, Bitcoin je naglo porastao nakon kvartalnog poravnanja terminskih termina i opcija u petak i u nedjelju je dosegao najvišu cijenu ikad, 28.365 dolara, prema cijeni indeksa OKEx BTC. Istraga američke Komisije za vrijednosne papire i burzu nad Rippleom izgleda da nema većeg utjecaja na vodeću digitalnu valutu jer je prošlog tjedna nastavila postavljati nove rekorde.

Međutim, rast Bitcoina nije potaknuo altcoine, a dominacija BTC-ove tržišne kapitalizacije u nedjelju je dosegla 71,57%, što se prvi put od ožujka 2017. vratilo na iznad 70%. Posljednji put dominacija Bitcoina bila je blizu granice od 70% 9. rujna , 2019., kada je dosegla 69,90%.

Značajno je da agregirani otvoreni interes za BTC fjučerse nije pao nakon tromjesečnog datuma namire 25. prosinca, već je, na čelu s OKExom, postigao novi rekord od 8,9 milijardi dolara, po skew podaci. Ovaj nagli otvoreni interes zajedno s velikim količinama na terminskom tržištu odražava tržišni optimizam.

BTC fjučersi agregirani otvoreni kamate. Izvor: iskriviti

Ovaj optimizam također je gurnuo tromjesečnu osnovicu BTC terminskih ugovora na najvišu razinu od sredine veljače, jer je brojka na većini burzi porasla na više od 20%. Trenutna, visoka terminska premija predstavlja mogućnosti arbitraže, gdje trgovci mogu kupiti BTC na promptnom tržištu protiv kratke pozicije na terminskom tržištu. Vrijedno je napomenuti da su dva prethodna puta kada je ovaj pokazatelj dosegnuo tako visoke razine bili 23. lipnja 2019. i 14. veljače 2020., nakon kojih je Bitcoin u roku od tjedan dana zabilježio velike poteškoće.

BTC fjučersi na godišnjoj osnovi, tromjesečna osnova. Izvor: iskriviti

Nema znakova sezone altcoina

Glavni altcoini nisu uspjeli nadmašiti Bitcoin prošlog tjedna, a Litecoin (LTC), najbolji igrač, rast od 12%, i Ether (ETH) zabilježili su rast od 10% tijekom skupa u nedjelju. Iako je XRP pao za 50% zbog vijesti o SEC-u, tržište još uvijek čeka kako će se to dalje razvijati.

Iako je Bitcoin objavio nove maksimume, čini se da će altcoinima trebati više vremena da počnu rasti, pogotovo jer su institucionalni investitori uglavnom usredotočeni na Bitcoin. Tipično, altcoins se počinju kretati kad trgovci počnu uzimati dobit od Bitcoina i umetati ih na alt tržište.

Tjedni povratak glavnih altcoina, 12 / 21-12 / 27. Izvor: TradingView

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi-u premašila je 20 milijardi dolara

U prostoru DeFi – koji je imao prilično godinu dana – podaci DeBanka pokazuju da je ukupna vrijednost zaključana u protokolima prvi put premašila 22 milijarde dolara. Trenutačna tri najbolja protokola u pogledu TVL-a su WBTC (3,1 milijarda dolara), Maker (2,8 milijardi dolara) i Uniswap (2,1 milijarda dolara).

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi-u. Izvor: DeBank

Što se tiče povrata, Synthetix (SNX) je drugi tjedan zaredom na vrhu liste glavnih DeFi žetona, dobivajući 37% prošlog tjedna. S druge strane, yearn.finance (YFI) opao je za 10%, dok su SushiSwap (SUSHI) i Uniswap (UNI) tijekom tjedna imali zanemarive promjene. 

Tjedni povratak glavnih DeFi žetona, 12 / 21–12 / 27. Izvor: TradingView

Gledajući naprijed ovaj tjedan

Tri glavna američka indeksa dionica porasla su drugi dan zaredom prije božićnih praznika. U međuvremenu, terminski poslovi s burzovnim indeksima danas su zabilježili rast nakon što je predsjednik Trump potpisao novi poticajni paket od 900 milijardi dolara, a možemo očekivati ​​da će dio tog osjećaja također potaknuti Bitcoin.

Osvrćući se na 2020. godinu, epidemija COVID-a dovela je do toga da je gospodarstvo doživjelo najgore smanjenje nakon Velike depresije. Međutim, nakon što je tržište dionica u ožujku vrlo brzo opalo, tada je izvršilo preokret u obliku slova V, a investitori koji su iskoristili vrijeme mogli su ostvariti velike povrate i od dionica i od Bitcoina.

Kako sada stoji, izuzetno labava monetarna politika i vrlo niski prinosi na državne obveznice natjerali su novac u rizičnu imovinu, što je povećalo cijene. Ulazeći u 2021. godinu, ulagači će morati obratiti više pažnje na raspored smanjenja Fedove bilance i na mogući povlačenje tržišta potaknuto povećanjem kamatnih stopa.

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Odricanje:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner