Bitcoin rudarstvo na rubu nakon pada cijena, dionice vide ekstremnu volatilnost: Tržišni nadzor tjedno

Prošli je tjedan, po bilo kojem računu, bio brutalan. Volatilnost financijskih proizvoda naglo je porasla zbog globalnog širenja koronavirusa (COVID-19) i utjecaja ratu cijena nafte.

Tijekom posljednja tri tjedna, S&P 500 umočen s 3.400 na 2.400 prije odbijanja u petak, dok je cijena sirove nafte strmoglavo od 55 do 28 dolara. Imovina u sigurnom utočištu, poput zlata, ne radi onako dobro kako su se mnogi nadali.

Ulagači se trude prodati sve što nađu kako bi nadoknadili likvidnost. Svi sudionici na tržištu pokušavaju precijeniti imovinu, ali to je izuzetno teško s obzirom na okolnu neizvjesnost.

Američko tržište dionica doživjelo je najbrže medvjeđe tržište ikad, s gubitkom 1,4 posto dnevno tijekom 22 dana, prema biltenu Digital Asset Research poslanom 13. ožujka&P 500 pokazuje snažnu pozitivnu korelaciju s cijenom Bitcoina (BTC) tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. 90-dnevna korelacija između dvaju elemenata popela se na najvišu razinu prema podacima Coinmetrics. 

90-dnevna korelacija: BTC-S&P 500. Izvor: Koinmetrija & Arcane Research

Krvavi četvrtak za svu imovinu

U četvrtak, 12. ožujka, sva tri glavna američka indeksa otprilike su pala 7 posto tijekom jutarnjih sati trgovanja u SAD-u, i – drugi put u jednom tjednu – pokrenuto je zaustavljanje trgovanja koje je trajalo 15 minuta. Prethodno zaustavljanje trgovanja prekidačima na cijelom tržištu dogodila ovog ponedjeljka, 9. ožujka.

12. ožujka rasprodaja i šok likvidnosti mogli su se vidjeti na gotovo svoj imovini, s tim da Bitcoin nije iznimka. Bitcoin je pao sa 7.300 na 5.600 dolara tijekom nekoliko sati, probivši razinu podrške od 7.000 dolara tog jutra.

Još jedan ozbiljan odlazak doveo je BTC te noći do 3.890 dolara, dosegnuvši najnižu razinu od ožujka 2019. po indeksu OKEx BTC i pavši za gotovo 50 posto u 24 sata.

Indeks OKEX BTC cijena. Izvor: OKEx

Ovotjedno istraživanje digitalnih sredstava izvješće prikazuje povijesne padove cijene Bitcoina. Bitcoin nikada prije nije iskazao pad veći od 50 posto. Međutim, u četvrtak je vodeća kriptovaluta dosegla povlačenje od -61,8 posto, najgore u svojoj povijesti.  

Povijesni padovi Bitcoina (od vrha do najnižeg pada cijene). Izvor: Istraživanje digitalne imovine

Iako tržište traži imovinu sigurnih utočišta, BTC možda nije idealan. I dalje je vrlo špekulativna i likvidna imovina. Imovina s ovim karakteristikama tradicionalno se prva prodaje kad glazba prestane.

Odljev likvidnosti na tržištu derivata

Prema tvitu tvrtke za kriptoanalitiku Koso, na kripto burzama 12. ožujka trgovalo se s gotovo 50 milijardi USD u bitcoin ročnicama, a samo dvije burze – OKEx i BitMEX – vidjele su preko 10 milijardi USD u takvim obrtima.


S obzirom na ekstremni prodajni pritisak, terminski su poslovi trgovali s popustom. I mnoge razmjene zaustavio osiguravanje likvidnosti na tržištu. Kvartalni fjučersi OKEx-a doživjeli su ekstremno negativnu premiju od 845,76 dolara navečer 12. ožujka.

Ukupni otvoreni interes za OKEx srušio se više od 50 posto na 3.364.310.

BTC Futures OI & Svezak trgovanja 3 / 7-3 / 15. Izvor: OKEx Podaci o trgovanju derivatima

Učinak razduživanja na tržištu je očit. Omjer posudbe BTC marže na OKExu pao je s oko 5,0 sredinom tjedna na trenutnih 0,1, najnižu razinu od pokretanja.

Omjer posudbe BTC marže 3 / 7-3 / 15. Izvor: OKEx Spot Trgovinski podaci

Rudarska katastrofa čini se neizbježnom

Kolaps cijene Bitcoina doveo je do gašenja nekoliko vrsta glavnih rudarskih platformi. Ako gledamo na cijene električne energije od oko 0,35 juana (0,05 USD) – nešto niže od prosječnog kineskog troška – tada je starija generacija Bitmain Antminer S9 već bila prisiljena ugasiti.

Troškovi električne energije Antminer T17 i MicroBT M20 prešli su 90 posto svog dnevnog prihoda, pa bi obje vrste rudarskih platformi također trebale imati ugasiti, s obzirom na tekuće troškove. Također smo vidjeli da je hascoin bitcoina pao sa 133,3 EH / S na 109,9 EH / S u deset dana, pokazuju podaci iz Poolin.com.

Uz to, vidimo da troškovi električne energije rudarskih bušotina nove generacije, poput Antminer S19 serije i MicroBT M30 serije, zauzimaju više od 50 posto dnevnog prihoda od rudarstva.

U tim okolnostima dnevni neto prihod S19 Pro i M30s iznosi oko 31 yuana (4,4 USD), odnosno 18 yuana (2,6 USD). Ako uzmete u obzir druge operativne troškove, dobit bi bila marginalna.

Teoretski povrat na rudarstvo Bitcoin Casha (BCH) ili Bitcoin SV (BSV) gotovo je jednak onom na rudarstvu BTC-a. Čini se da je rudarska katastrofa neizbježna, pogotovo zbog nadolazeće prepolovivši se nagrade za Bitcoin blok u svibnju.

Povijesni grafikon bitcoin hashratea. Izvor: Bitinfocharts.com

Cijena dionica prvog popisa kineskog proizvođača rudarskih strojeva Canaan Inc (CAN) pala je u petak na najnižu razinu. Kanaanska tržišna kapitalizacija svodi se na 533 milijuna dolara s 1,3 milijarde dolara prije mjesec dana. Potencijalna kapitulacija rudara teško će pogoditi i druge velike proizvođače, poput Bitmaina.

Cijena dionice Canaan Inc (CAN). Izvor: Google Finance

Nadalje, Glassnode je primijetio u svom najnovijem tjedni izvještaj da je nedavni pad cijene odnio neto vrijednost neostvarenog dobitka i gubitka (NUPL) Bitcoina znatno nižu, znatno u narančastu "Strah" zona. Povijesno, kad se to dogodi, NUPL obično padne skroz u minus "Kapitulacija" zona (neto gubitak) prije oporavka na profitabilnu razinu.

Neto neostvarena dobit / gubitak bitcoina (NUPL). Izvor: Glassnode

Hoće li širenje koronavirusa i naftni kolaps stvoriti recesiju?

Gledajući kinesko iskustvo, ako kreatori politike širom svijeta brzo reagiraju na suzbijanje pandemije i poticanje gospodarstva na vrijeme, globalno gospodarstvo moglo bi doživjeti manje intenzivan slom.

Kao predsjednik Xi stigla u Wuhanu ovog tjedna za svoj prvi posjet centru za izbijanje epidemije, Peking vjeruje da je najgore prošlo. Brz i odlučan postupak mogao bi značiti razliku između ozbiljnog ekonomskog utjecaja i umjerenog gospodarskog utjecaja.

Odricanje: Ovaj materijal ne treba uzimati kao osnovu za donošenje investicijskih odluka, niti ga treba tumačiti kao preporuku za sudjelovanje u investicijskim transakcijama. Trgovanje digitalnom imovinom uključuje značajan rizik i može rezultirati gubitkom vašeg uloženog kapitala. Trebali biste osigurati da u potpunosti razumijete rizik i uzeti u obzir razinu iskustva, ciljeve ulaganja i potražiti neovisni financijski savjet ako je potrebno.

Slijedite OKEx na:

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map