BTC cijena ulazi u konsolidaciju, a procjene DeFi-a naglo dosežu nove maksimume

Market Watch Weekly pregled je kripto tržišta i razvoja svakog tjedna.

Osvrćući se na prošli tjedan, cijena Bitcoina doživjela je postupni oporavak nakon pada u ponedjeljak. Vodeća kriptovaluta, pod utjecajem tradicionalnih tržišta, pala je za čak 20% početkom prošlog tjedna. Iako se Bitcoin oporavio nakon toga, cijena je i dalje ostala vrlo nestabilna – prema cijeni indeksa OKEx BTC – trgujući između 35.000 i 40.000 američkih dolara i zatvarajući tjedan 3,3% u minusu.

Čini se da je bitcoin pronašao uporište oko 35.000 američkih dolara. Izvor: OKEx 

Implicirana volatilnost pokazuje dugoročni bikovski osjećaj

Grafikoni implicirane volatilnosti u nastavku pokazuju kako je krivulja za kratkoročne opcije, koja istječe 29. siječnja, lijevo iskrivljena, što ukazuje na medvjeđe projekcije, dok je krivulja za dugoročne opcije, koja istječe 31. prosinca, desno iskrivljena, odražavajući bikovski osjećaj.

IV opcija koje ističu do kraja mjeseca u odnosu na kraj godine. Izvor: gvol.io

Odabrani altcoini nadmašili su Bitcoin

Altcoins su vidjeli dobre poteze tijekom konsolidacije Bitcoina. The Indeks sezone Altcoin skočio je s 25 na 37, dok se dominacija Bitcoina smanjila za 2%, prema podacima iz CoinMarketCap

Indeks sezone Altcoin porastao je u siječnju. Izvor: blockchaincenter.net

U glavnom sektoru altcoin-a, Polkadot (DOT) se gotovo udvostručio u proteklih tjedan dana, prešavši XRP na četvrto mjesto na popisu tržišne kapitalizacije. Chainlink (LINK) bio je još jedan od najboljih izvođača, donoseći 46% tjednog povrata. LINK je pretekao Bitcoin Cash (BCH) i dospio na osmo mjesto po tržišnoj kapitalizaciji, a samo je 300 milijuna dolara udaljeno od okretanja Litecoina (LTC), prema podacima iz CoinGecko.

Novčići koji su se povijesno vezali za izvedbu Bitcoina nisu prošli previše dobro tijekom proteklog tjedna, a LTC, Bitcoin SV (BSV) i BCH svi su ubirali gubitke od 14% ili više. Iako je Ether (ETH) nadmašio Bitcoin, zabilježio je samo marginalni dobitak od 2%. 

Tjedni povratak glavnih altcoina, 1/11 do 1/17. Izvor: TradingView

DeFi nastavlja cvjetati

Sektor DeFi oporavio se od retracementa izuzetno brzo, s mnogim žetonima koji su dosegnuli nedavne maksimume nakon objavljivanja preokreta u obliku slova V. Čini se da tržište mijenja mnoge tokene DeFi i daje im veće procjene na temelju čvrstih osnova. Ukupna vrijednost zaključana u protokolima DeFi također je slijedila V obrazac i dosegla je u nedjelju najvišu vrijednost od 34 milijarde dolara, prema podacima iz DeBank

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi-u. Izvor: DeBank

Ukupni volumen trgovanja decentraliziranim burzama ovog mjeseca već je premašio prethodni najveći mjesečni obujam, dosegnuvši 33 milijarde dolara, prema podacima Analitika dina. Uniswap (UNI) trenutno je na prvom mjestu, s oko 45% ukupnog volumena u siječnju, dok su SushiSwap (SUSHI) i Curve (CRV) na drugom i trećem mjestu.. 

DEX obujam trgovanja po mjesecima. Izvor: Analitika dina

Što se tiče povrata, CRV je predvodio DeFi sektor sa 130% tjednog povrata. U međuvremenu su 1inch i SUSHI također prikupili dobit od oko 70%. Štoviše, nakon što je prošlog tjedna požnjeo prinos od 57%, AAVE je sada rangiran u prvih 20 po tržišnoj kapitalizaciji i vjerojatno će prestići EOS koji je na 16. mjestu. Synthetic (SNX) i UNI trenutno su na 21., odnosno 24. mjestu i u prošlom su tjednu zabilježili 13% i 48% dobitka. 

Tjedni povratak glavnih DeFi žetona, 1/1 do 1/17. Izvor: TradingView

Institucije koje nisu pogođene povlačenjem BTC-a

Vraćajući se na Bitcoin, CME je ažurirao svoje najnovije (od 12. siječnja) Bitcoin futures podaci o položaju 16. siječnja U ovom izvještajnom razdoblju Bitcoin je napravio povijesni iskorak do granice od 40 000 USD, ali se zatim naglo povukao. Otvoreni interes dodatno je porastao, s 11.296 na 12.039, u posljednjem izvještajnom razdoblju, a povlačenje nije natjeralo institucije na prodaju. 

U to su se vrijeme poluga povećala u oba smjera. Duge pozicije odskočile su na 4,107 s 3,544, a kratke su porasle na 9,602 s 9,058. Gledajući povijesne podatke, ovaj potez pokazuje da su financijski instrumenti jurili rast cijena. U međuvremenu su računi upravitelja imovine vidjeli dugačke pozicije s 733 na 793, dok su sve kratke pozicije bile zatvorene.

Ostali računi o kojima se izvještava pokazali su osjetljivost na rizike, smanjivši svoje duge pozicije s 2.672 na 2.522, dodajući još 112 kratkih pozicija.

Podaci o terminskim ugovorima o CME Bitcoinima – Broj ostalih žurbi o kojima se izvještava u odnosu na kratke hlače. Izvor: Quandl

Gledajući naprijed ovaj tjedan

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden najavio je da će pokrenuti novi paket ekonomskih poticaja ubrzo nakon svoje inauguracije 20. siječnja. Možemo očekivati ​​da će tržište čekati službene najave u vezi s tim novim mjerama.

Sudionici na tržištu također će u bliskoj budućnosti morati dobro paziti na smjer indeksa američkih dolara i indeksa panike (VIX). Dolarski indeks privremeno je prestao padati sa svog gotovo petogodišnjeg najnižeg područja, a ako nastavi i dalje odskočiti, vršit će pritisak prema dolje na rizičnu imovinu, uključujući Bitcoin.

Grafikon indeksa američkih dolara 1M – 1/18. Izvor: TradingView

Uz to, VIX radi u trokutu od studenog i bio je vrlo blizu gornjeg ruba dometa u petak. Bitcoin će biti pod pritiskom da se pokvari kad se VIX popne na gore, jer povijesni podaci pokazuju da Bitcoin obično raste brže kad je VIX nizak.

Grafikon indeksa panike 1D – 1/18. Izvor: TradingView

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner