BTC cijena ulazi u obrazac zadržavanja kako dolazi sezona DeFi

Market Watch Weekly pregled je kripto tržišta i razvoja svakog tjedna.

Bitcoin se u proteklih tjedan dana uglavnom pomaknuo u stranu, krećući se prema dolje nakon što u utorak nije uspio izazvati 38.000 dolara, a dosegnuo je oko 29.000 dolara nakon pada od 24%. Tijekom vikenda Bitcoin je tada oscilirao u rasponu od 31.000 do 34.000 dolara, zatvarajući tjedan s gubitkom od 9,40%, prema OKEx spot cijeni. 

Bitcoin je ponovno testirao podršku od 30.000 USD. Izvor: OKEx 

Tržišni sentimenti pratili su cijenu i činili su se slabima, s otvorenim zanimanjem za terminsko tržište koje je naglo doživjelo pad s visokih 13,12 milijardi na najnižih 10,47 milijardi dolara, bybtova podaci. U međuvremenu, smanjenje premije u kvartalnim terminskim ugovorima bilo je izraženije, što je odražavalo nedostatak kratkoročnog i srednjoročnog optimizma.

Otvoreni interes na berzama derivata zabilježio je nagli pad u proteklih tjedan dana. Izvor: bybt

Temelji bitcoina ipak su vrlo zdravi. Prema OKLink podataka, u subotu je Bitcoin mreža povećala poteškoće za 1,05% da bi dosegla novi vrhunac od 20,82 terahašea na visini bloka 667296. 

Dominacija Bitcoina opada kako altovi rastu

Među glavnim altcoinima Ether (ETH) postigao je preokret u obliku slova V. Nakon što je prošlog tjedna pobrala prinos od 17,28%, druga po veličini kriptovaluta u smislu tržišne kapitalizacije jutros je ponovno postavila novi vrhunac od 1.477 dolara. U međuvremenu su ETH / BTC probili iznad 0,42, postavljajući novi maksimum za godinu.

Chainlink (LINK) pretekao je Litecoin (LTC) na popisu tržišne kapitalizacije nakon što je ostvario 6,61% tjednog dobitka i sada je na sedmom mjestu s tržišnom kapitalizacijom od 10 milijardi dolara. Polkadot (DOT) je također cijenio, postigavši ​​tjedni dobitak od 1,49% kako bi osigurao četvrto mjesto na listi. 

Tjedni povratak glavnih altcoina, 1/18 do 1/24. Izvor: TradingView

The Indeks sezone Altcoin skočio je s 25 na 37, dok se dominacija Bitcoina smanjila za 2% na 62,70%, prema podacima iz CoinMarketCap. Ako se cijena Bitcoina odavde ne može podići, njegova će se dominacija vjerojatno spustiti na testiranje razine od 60% jer altcoins može i dalje nadmašivati. 

Indeks sezone Altcoin porastao je u siječnju. Izvor: blockchaincenter.net

DeFi sezona je definitivno ovdje

Glavni DeFi žetoni zabilježili su umjerene gubitke sredinom tjedna na povlačenju tržišta, ali su se vratili izuzetno brzo u narednom rallyu. Uniswap (UNI) i AAVE vodeći su u DeFi sektoru, poboljšavajući svoje rangiranje prema tržišnoj kapitalizaciji na 14., odnosno 16. i sa tjednim prinosima od 40,38% i 37,34%. 

Tjedni povratak glavnih DeFi žetona, 1/18 do 1/24. Izvor: TradingView

Porasla je i cijena nekoliko decentraliziranih tokena za razmjenu. Krivulja (CRV), 1INCH i SushiSwap (SUSHI) požnjele su 31,25%, 25,55% i 22,63% tjednih povrata. Prednosti decentraliziranih razmjena u hvatanju naknada za transakcije postaju potpuno očite kako raste broj korisnika. Kombinirane naknade za trgovanje Uniswap i SushiSwap sada su nadmašile Bitcoin u posljednjih sedam dana. 

Decentralizirane razmjene pokazuju prednosti u hvatanju naknada za trgovanje. Izvor: Kripto naknade

Ukupna vrijednost zaključana u protokolima DeFi dosegla je najvišu razinu od 37,50 milijardi dolara, prema podacima iz DeBank. Pokazuje se optimizam tržišta u vezi s DeFi-om, jer su naknade za plin Ethereum u prošlom tjednu produljene tijekom dužeg razdoblja iznad 100 Gweija. Po pojedinačnim TVL-ima, proizvođač protokola pozajmljivanja (MKR) bio je na vrhu popisa s 4,8 milijardi dolara zaključanih, a slijedi Uniswap s 3,5 milijardi dolara. Štoviše, primijetili smo da protokoli DeFi prelaze na rješenja za skaliranje drugog sloja. Synthetix (SNX) je lansirao svoj ulog na Optimizam, i Aave’s aTokens premošćen Matic Mreži. Te će implementacije dodatno smanjiti troškove trgovanja za korisnike. 

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi-u. Izvor: DeBank

Institucije su bile dobro pripremljene za povlačenje od 6000 dolara

CME je ažurirao svoj najnoviji (od 19. siječnja) Bitcoin terminske pogodbe podaci o položaju 23. siječnja, u ovom izvještajnom razdoblju, Bitcoin je u jednom trenutku doživio oštar pad od 6000 USD nakon drugog neuspjelog pokušaja da ostane iznad 40 000 USD. 

Za to je vrijeme otvoreni interes pao s 12.039 na 11.945. Institucije su očito bile oprezne nakon odbijanja cijena i ostvarivale profit.

Ono što je najvažnije, računi upravitelja imovinom opali su kako su njihove duge pozicije pale sa 733 na 639, dok su kratke pozicije skočile s 0 na 123. Ova kratka pozicija nova je maksimum od rujna. Na njihovim računima s polugama također su opale njihove duge pozicije s 4.107 na 3.911 u posljednjem izvještajnom razdoblju. Sve u svemu, čini se da su institucije bile vrlo dobro pripremljene za najnovije povlačenje tržišta.

Podaci o CME bitcoin fjučersima – broj računa upravitelja imovine čežnjih u odnosu na kratke. Izvor: Quandl

Gledajući naprijed ovaj tjedan

Kandidatkinja američkog ministra financija Janet Yellen pozvala je na daljnji ekonomski poticaj tijekom saslušanja u Kongresu. Glavni indeksi dionica u SAD-u nastavili su postavljati nove vrhunce svih vremena prošlog tjedna. Fed će ovog tjedna održati svoj prvi ovogodišnji sastanak FOMC-a, a tržište općenito očekuje da Fed održi kamatne stope nepromijenjene. Komentari predsjedatelja Jeromea Powella o budućem smjeru gospodarskog razvoja bit će u središtu pozornosti tržišta.

Indeks panike VIX i dalje se kreće nisko. Trgovci moraju pripaziti hoće li se i dalje kvariti ili oporavljati. Snažni oporavak vjerojatno će oslabiti cijene rizične imovine.

U kripto prostoru, altovi, osobito oni iz projekata DeFi, vjerojatno će diktirati zamah na tržištu.

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner