BTC fjučersi odražavaju bikovski osjećaj maloprodaje, ali velika poluga povećava kratkoročni rizik

Futures Friday je tjedni pregled tromjesečnih terminskih termina na Bitcoin na OKExu. 

Futures Friday image

Ovaj tjedan Bitcoin je poletio sa 18.000 dolara i uspješno probio važnu psihološku barijeru od 20.000 dolara. Vodeća digitalna valuta već se tri dana trguje iznad 20.000 američkih dolara i 17. prosinca postavlja najvišu vrijednost od 23.769 američkih dolara prema cijeni indeksa OKEx BTC.

Skorašnja akcija cijena bitcoina također je u korelaciji s pozitivnim očekivanjima oko poticajnog paketa vlade Sjedinjenih Država od 900 milijardi dolara. Štoviše, budući da su se jučer također zatvorila tri glavna američka indeksa dionica na svim visinama, možemo očekivati ​​da će ta inercija imati efekt mreškanja koji će Bitcoin održati u uzlaznoj putanji krećući se u sljedeću godinu.

U međuvremenu, ovaj pozitivan osjećaj odražava se i na terminskom tržištu, gdje se tromjesečni ugovor, BTCUSD0326, sada trguje na oko 24.200 USD s premijom od 1100 USD – ili otprilike 4,70% – iznad cijene indeksa.

U prošlotjednom Futures petku primijetili smo kako je omjer posudbe BTC marže ukazivao na pokušaje trgovaca da uhvate dno. Ovaj tjedan vidjeli smo da se ta strategija isplatila jer su omjer dugo / kratko i otvoreni kamati rasli s cijenom. Činjenica da su trgovci na malo sigurni na tržište je jasna, ali postoje zabrinutosti oko upotrebe prekomjerne poluge, koja može kratkoročno potaknuti povlačenje.

Kvartalni fjučersi na OKEx BTC (BTCUSD0326), od 18. prosinca 18:00 UTC, 18. prosinca Izvor: OKEx, TradingView

Očitavanje podataka o trgovanju OKExom

Posjetite stranicu podataka o trgovanju OKEx da biste istražili više pokazatelja.

BTC omjer dugo / kratko

Tijekom proteklog tjedna Bitcoin nije vidio nijedan veći ulazak, čija se cijena glatko pomicala s 18.000 na 23.000 dolara. Omjer dugih i kratkih slijedio je isti trend i porastao je s 0,8 prošlog petka na trenutnih 1,15.

Istodobno smo primijetili da su stope financiranja za trajne ugovore neko vrijeme visoke, što ukazuje na to da postoje trgovci kojima se daje dugačka poluga i koji su profitirali od ovog kretanja cijena.

Trenutni dugo-kratki omjer od preko 1,1 ujedno je i najveći od sredine rujna, što odražava bikovski osjećaj tržišta.


Vrijeme prikupljanja podataka: 12/11 6:00 UTC do 18/12:00 6:00 UTC

Omjer dugo / kratko uspoređuje ukupan broj korisnika koji otvaraju duge pozicije naspram onih koji otvaraju kratke pozicije. Omjer se izračunava iz svih terminskih i vječnih zamjena, a duga / kratka strana korisnika određuje se njihovom neto pozicijom u BTC-u.

Na tržištu derivata, kad god se otvori duga pozicija, uravnotežuje se kratkom pozicijom. Ukupan broj dugih pozicija mora biti jednak ukupnom broju kratkih pozicija. Kada je omjer nizak, to znači da više ljudi drži kratke hlače.

BTC osnova

Premija kvartalnih terminskih ugovora brzo se proširila tijekom Bitcoin-ovog skupa, porasla je s 480 dolara ili 2,6% prošlog petka na trenutnih 1100 dolara ili 4,7%. To znači da tržište očekuje porast od najmanje 1100 američkih dolara do kraja sljedećeg tromjesečja.

Ova visoka premija također otvara mogućnosti arbitražama, a možemo očekivati ​​da će arbitraža postati popularna strategija, daljnje povećanje otvorenih pozicija.

Vrijeme prikupljanja podataka: 12/11 6:00 UTC do 18/12:00 6:00 UTC

Ovaj pokazatelj prikazuje tromjesečnu fjučers-cijenu, cijenu spot indeksa i također osnovnu razliku. Osnova određenog vremena jednaka je kvartalnoj terminskoj cijeni umanjenoj za cijenu spot indeksa.

Cijena terminskih ugovora odražava očekivanja trgovaca o cijeni Bitcoina. Kad je osnova pozitivna, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kada je osnova negativna, to znači da je tržište medvjedasto.

Osnova kvartalnih terminskih ugovora može bolje ukazivati ​​na dugoročni trend na tržištu. Kad je osnova visoka (bilo pozitivna ili negativna), to znači da ima više prostora za arbitražu.

Otvorene kamate i obujam trgovanja

S najnovijim skokom Bitcoina, otvoreni se interes također akumulirao prilično brzo, popevši se s 1,23 milijarde dolara prošlog petka na najviših 1,52 milijarde dolara jučer.

Ova visoka razina otvorenog interesa sada postaje norma, a možemo očekivati ​​da će i dalje rasti dok tržište ne postane svjesno rizika.

Vrijeme prikupljanja podataka: 12/11 6:00 UTC do 18/12:00 6:00 UTC

Otvoreni interes predstavlja ukupan broj preostalih terminskih terminskih ugovora / swapova koji nisu zatvoreni određenog dana.

Obujam trgovanja je ukupan obim trgovanja fjučersima i vječnim zamjenama u određenom vremenskom razdoblju.

Ako postoje 2.000 dugih ugovora i 2.000 otvorenih kratkih ugovora, otvoreni interes bit će 2.000. Ako se volumen trgovanja poveća i otvoreni kamate smanje u kratkom vremenskom razdoblju, to može ukazivati ​​na to da je puno pozicija zatvoreno ili prisiljeno na likvidaciju. Ako se povećaju i obim trgovine i otvorene kamate, to znači da se otvorilo puno pozicija.

Omjer posudbe BTC marže

Omjer posudbe marže kretao se u rasponu od 13 do 18 tijekom posljednjih sedam dana i nije porastao s cijenom ovog tjedna. Ovaj obrazac sugerira da trgovci nisu nastavili povećavati polugu nakon što su profitirali od prošlotjedne poluge. Međutim, trenutna razina omjera relativno je zdrava, što odražava trenutni bikovski osjećaj.

Vrijeme prikupljanja podataka: 12/11 6:00 UTC do 18/12:00 6:00 UTC

Omjer posudbe marže podaci su trgovanja na promptnom tržištu koji pokazuju omjer između korisnika koji su posudili USDT u odnosu na BTC u USDT vrijednosti tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Ovaj omjer također pomaže trgovcima da sagledaju raspoloženje na tržištu. Općenito, trgovci koji posuđuju USDT namjeravaju kupiti BTC, a oni koji posuđuju BTC žele ga kratiti.

Kada je omjer maržnog pozajmljivanja visok, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kad je niska, to znači da je tržište medvjedasto. Ekstremne vrijednosti ovog omjera povijesno su ukazivale na preokret trendova.

Uvid trgovca

Robbie, investicijski analitičar OKEx-a

Sve cijene imovine vjerojatno će se povećati u bliskom roku zbog nadolazećeg računa za poticaje. Štoviše, Bitcoin i dalje pokazuje snažne temelje zbog velike potražnje institucionalnih investitora.

Ovaj nedavni skup bio je potaknut organskom kupnjom i možemo očekivati ​​brzi priljev maloprodajnih ulagača jer je probijeno 20.000 USD.

Iako je razine otpora teže prepoznati kako cijena Bitcoina ulazi na neistražene teritorije, trgovci i dalje moraju biti oprezni zbog pregrijanih tržišnih uvjeta. Još uvijek se ne može isključiti ponovni test od 19.700 do 20.000 američkih dolara, iako srednjoročni izgledi za cijenu ostaju pozitivni.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map