BTC-ov nedavni pad izazvan je makro faktorima, ali kitovi su se nastavili akumulirati

Pregled najnovijeg povlačenja Bitcoina, čimbenika koji su doveli do toga i kako su kitovi kupovali od trgovaca na malo.

Cijene bitcoina ponizale su se za 27,88% tijekom tri dana, s najvećom crvenom svijećom viđenom 11. siječnja 2021. i tradicionalni mediji počeo to nazivati ​​početkom medvjeđeg tržišta. U stvarnosti, međutim, pad Bitcoina s najviših najviših razina prošlog petka od 41.998 dolara na jučerašnjih 30.287 dolara – po cijeni indeksa OKEx BTC – povukao se samo do dobitka ostvarenih nedavno 2. siječnja kada se trgovalo oko 30.000 dolara.

U međuvremenu, vidjeli smo obnovljenu akciju kupnje od jučer popodne po europskom vremenu, a vodeća digitalna valuta sada se vratila na oko 33 000 USD, što njezin dobitak u YTD-u iznosi oko 15%.

U ovom komentaru na tržištu dat ćemo više konteksta o nedavnim kretanjima cijena Bitcoina i raspravit ćemo kako na njih utječu makroekonomski čimbenici i što oni uopće znače za trgovce.

Bitcoin je još uvijek u zelenom, unatoč povlačenju u ponedjeljak blizu 30%. Izvor: OKEx

Povlačenja Bitcoina ove godine vjerojatno će biti manje dramatična

Jučerašnje oštro povlačenje bilo je katastrofa za tržište derivata, s 2,5 milijarde dolara na pozicijama likvidiranim u ponedjeljak, prema bybtovi podaci. Ova brojka premašuje likvidacije u vrijednosti od 1,74 milijarde dolara 3. siječnja i 1,87 milijardi dolara 25. studenog, a iako cijena ima izravan utjecaj na to, to također odražava nedavni porast volatilnosti.

Likvidacije su u ponedjeljak dosegle još jedan rekord. Izvor: bybt

Iako je volatilnost ušla u fazu rasta prema prosincu, još je uvijek daleko od 2017. godine, kao što je prikazano na donjem grafikonu. U prosjeku se padovi od oko 35% dogodili svakih nekoliko tjedana tijekom bikova 2017. godine, dok 60-dnevna volatilnost Bitcoina nije premašila 4% tijekom duljeg razdoblja od lipnja 2020..

60-dnevna volatilnost bitcoina niža je od 4% od lipnja 2020. Izvor: Metrika novčića

Kako je više institucionalnih ulagača ušlo na kripto tržište u posljednjih godinu dana, svjedoci smo smanjenja volatilnosti i vrlo je vjerojatno da će ove godine ustupanja biti daleko manje dramatična u odnosu na prethodni bik run.

Tehnički propusti na burzama dodatno su pogurali cijenu

Američka regulirana kripto razmjena Coinbase pretrpjela je još jednu tehnički kvar tijekom jučerašnje rasprodaje. Mnogi korisnici izvijestio nemogućnost izvršavanja naloga za kupnju. U međuvremenu, Kraken, druga po veličini američka kripto razmjena, također naišli na probleme. Budući da nekoliko tržišta bitcoin derivata koriste podatke s obje burze kao komponente indeksa, to je dovelo do daljnjih likvidacija terminskih ugovora i swapova.

Prethodne premije Coinbasea zbog velike potražnje u SAD-u nestale su tijekom povlačenja u ponedjeljak. Zbog tehničkih kvarova, spot cijena Coinbasea u jednom je trenutku imala negativnu premiju od oko 1000 USD u odnosu na OKEx.


Coinbase je zbog tehničkih kvarova zaradio negativnu premiju od preko 1000 američkih dolara. Izvor: TradingView

Na pad Bitcoina utjecala su tradicionalna tržišta

24-satno trgovanje bitcoinima čini ga vodećim pokazateljem koji reagira na promjenu apetita na tržištu tijekom vikenda. Pad u Bitcoin-u zajedno je sa padom ostale rizične imovine, kao i nekamatonosne imovine.

Američka je burza u ponedjeljak prvi put pala u pet trgovačkih dana nakon što je dosegla uzastopne vrhunce svih vremena, koji su bili u trendu kao i Bitcoin. Cijene nafte također su zaustavile svoj četverodnevni niz pobjeda, dok je spot cijena zlata pala na šest tjedana najniže cijene.

Razlog tih povrata je porast američkog desetogodišnjeg prinosa u riznici nakon što su demokrati osvojili dva mjesta u Senatu Gruzije. Prinos je probio važnu granicu od 1% prošlog petka i iznosio je iznad 1,15% nakon što je zabilježio najveći tjedni rast od lipnja. Tržište obveznica također je pod pritiskom zbog straha da bi Kongres pod demokratskim nadzorom mogao dodatno olakšati fiskalnu politiku, povećavajući inflacijska očekivanja.

Tržište je trenutno više zabrinuto zbog većih prinosa i posljedičnog smanjenja likvidnosti. Zalihe rasta također će vjerojatno biti ograničenije troškovima posuđivanja u dolarima, a to utječe na Bitcoin, jer se nedavno pomaknuo više u skladu s velikim tehnološkim dionicama, poput Tesle, koja je u ponedjeljak pala za 7,8%.

Rastući prinos riznice i dolarski indeks smanjili su trend rasta rizične imovine. Izvor: CNBC

Uz to, indeks dolara, koji je u negativnoj korelaciji sa robom, također se prošlog tjedna povećao, ublažavajući prethodno pregrijana tržišta. Može se reći da je rasprodaja u ponedjeljak bila samo zakašnjela "zdrava korekcija" jer su cijene imovine, koje rastu od ožujka, postajale sve špekulativnije.

Višestruki pokazatelji odražavali su pregrijani osjećaj

Pregrijani sentiment na tržištu postao je sve izraženiji jer je Bitcoin nastavio stvarati nove maksimume. Stope financiranja vječnih zamjena porasle su tijekom proteklog tjedna i bile su znatno više u odnosu na prošle skokove. Ovaj trend ukazuje na to da je tržište pretjerano poluženo i trgovci su previše dosljedni u svojim smjerovima klađenja.

Dva izuzetno visoka razdoblja financiranja 2021. ukazuju na pregrijano tržište i rizik od povlačenja. Izvor: bybt

Prilagođeni SOPR (tj. Omjer potrošene izlazne dobiti) pruža točniji signal stvarnih transakcija prodaje / kupnje. Ovaj je pokazatelj dosegao vrhunac 2017. godine nakon tromjesečnog rallya s točke poništavanja nule. Trenutačna je situacija slična, a pokazatelj sugerira da bi se ostvarivanje profita moglo dogoditi u bilo kojem trenutku, iako su dugoročne izglede i dalje jake.

Podaci iz lanca pokazuju da je tržište pod pritiskom prodaje radi ostvarivanja dobiti. Izvor: Glassnode

Slabe ruke prodavale su Bitcoin kitovima

Završena je prva velika promjena u ovom bikovskom ciklusu i prosječni troškovi ulaska za pridošlice u svemiru su veći. Slabe ruke hitno su se prodavale na putu prema dolje, dok su ulagači koji su dugoročni bikovi i dalje kupovali. Vidimo da je broj adresa s saldom preko 1.000 BTC i dalje u porastu, a na njega nije utjecalo najnovije povlačenje.

Na kitove nije utjecao najnoviji retracement i nastavlja akumulirati Bitcoin. Izvor: Glassnode

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map