BTC skok ne uspijeva impresionirati, ali odabrani altcoini postižu značajne dobitke

Market Watch Weekly pregled je kripto tržišta i razvoja svakog tjedna.

Tijekom proteklog tjedna Bitcoin je zabilježio pozitivan povrat u pet trgovačkih dana, dok se cijena povećala s 33.000 USDT na visokih 40.950 USDT prije nego što se u nedjelju spustila na oko 38.000 USDT, prema OKEx spot cijeni. Tržišni lider ostvario je 19% tjednog povrata, ali nije uspio ostati iznad razine od 40.000 USDT.

Spot cijena OKEx BTC, od 08:00 UTC, 8. veljače. Izvor: OKEx, TradingView

Iako su sudionici tržišta pozdravili prošlotjedni skup, osjećaj da se ide dugo nije bio izražen. U posljednjem članku s terminskog termina vidjeli smo da se omjer dugo / kratko kreće oko 1,2 i da stope financiranja za vječne zamjene nisu prekomjerne.

Na tržištu opcija, jednomjesečni i tromjesečni iskosi gotovo nikad nisu prešli granicu od 0% na osi y prošlog tjedna, unatoč povećanju, što znači da opcije cijene u pesimizmu i da trgovci možda kupuju stavke kako bi se zaštitili od negativnog rizika. Trenutni oprezni sentiment na tržištu mogao bi se, međutim, preokrenuti ako Bitcoin bude čvrsto iznad granice od 40.000 USDT.

BTC jednomjesečni i tromjesečni implicirali su iskrivljenost volatilnosti. Izvor: OKEx

DOGE i ADA skreću pažnju

Ether (ETH) nadmašio je Bitcoin prošli tjedan jer je protokol pametnog ugovora započeo svoj pomak s 1.300 USDT, probivši prethodne maksimume da bi u petak postavio novi najviši maksimum od 1.762 USDT prema spotovnoj cijeni OKEx ETH. Međutim, nesposoban da održi brzi potez, ETH se zatim povukao za gotovo 15% i zatvorio tjedan s povratom od 10%.

Među glavnim altcoinima, Dogecoin (DOGE) i Cardano (ADA) bili su najvažniji dijelovi tjedna. Zahvaljujući ponovljenim tvitovima Elona Muska koji promoviraju DOGE, što je dovelo do masovne kupnje od strane maloprodajnih ulagača, cijena mu se udvostručila u tjedan dana. Od zaključne cijene u nedjelju, DOGE je premašio Litecoin (LTC) za sedmo mjesto po tržišnoj kapitalizaciji.

ADA je također zabilježio velike dobitke, skočivši iznad 0,7 USDT u jednom trenutku i završio s 96% tjednog povrata. Posljednji je put ADA bio ovako skup tijekom bikova tržišta u siječnju 2018. Razlog za ovaj val vjerojatno će biti uspješno postavljanje Mary-ina ažuriranja na javnu testnu mrežu, približavajući Cardano platformi pametnih ugovora s više sredstava. ADA je sada na trećem mjestu po tržišnoj kapitalizaciji ako izuzmemo USDT.

Ostali glavni altcoini s tjednim dobicima većim od 20% uključuju Polkadot (DOT) i Stellar’s Lumen (XLM). S druge strane, XRP je bio jedini glavni altcoin s negativnim tjednim povratom, padom od 12%.

Tjedni povratak glavnih altcoina, 2/1 do 2/7. Izvor: TradingView

DeFi se povlači nakon oštrog natezanja

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi protokolima zabilježila je izuzetno brz rast u posljednjih sedam dana, a glavni razlog je rast cijena DeFi tokena. TVL je u petak skočio na gotovo 50 milijardi dolara prije nego što se povukao na svojih trenutnih 48,5 milijardi dolara, prema podacima DeBanka.

Trenutačna tri najbolja imena u pogledu TVL-a su Maker Protocol Maker (MKR), AAVE (V1 + V2) i BTC token WBTC.

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi-u. Izvor: DeBank

Gledajući prinose, svi su glavni DeFi žetoni bili podignuti. Zanimljivo je primijetiti da je prije prošlog vikenda tržište DeFi-a bilo jako traženo i strahovito je poraslo. No, u subotu, kada je Bitcoin testirao 40.000 USDT, sektor je zabilježio veliki pad zbog uzimanja dobiti, dok je Bitcoinova dominacija ponovno porasla.

AAVE je poletio s 300 USDT, brzo premašio 500 USDT i na OKExu dosegao novi vrhunac od 542 USDT. Međutim, tada je doživio povlačenje od 28%, pronašavši potporu blizu 400 USDT prije nego što je zatvorio tjedan na 472 USDT i požnjeo 61% tjednog povrata. Štoviše, UMA, koji nije naveden u donjem grafikonu, ostvario je ogroman povratak od 163% za tjedan dana, porast gotovo 300% u jednom trenutku u sredini. S druge strane, slab izvođač bio je Yearn Finance (YFI), koji je pretrpio eksploataciju s isušenih 11 milijuna dolara.

Tjedni povratak glavnih DeFi žetona, 2/1 do 2/7. Izvor: TradingView

Institucije nisu uspjele progoniti skup

CME je ažurirao svoj najnoviji (od 2. veljače) Bitcoin terminski ugovor podaci o položaju 6. veljače u ovom izvještajnom razdoblju, Bitcoin je doživio "Elon reli" i porastao za gotovo 4.000 američkih dolara.

Međutim, za to je vrijeme otvoreni interes dodatno pao s 10.787 na 9.469, najniža razina u 15 tjedana. To pokazuje da kratkoročni skok cijena nije preokrenuo medvjeđe raspoloženje tržišta.

Najvažnije je da su računi menadžera imovine vidjeli svoje duge pozicije nepromijenjenih na 308, dok su kratke pozicije nastavile znatno rasti, porasvši dalje sa 225 na 357 – novi maksimum od 24 tjedna. Po prvi puta u pet mjeseci, kratke su pozicije pretekle duge pozicije, što pokazuje da su upravitelji imovine i dalje pesimistični unatoč činjenici da je cijena porasla.

Podaci o CME bitcoin fjučersima – broj računa upravitelja imovine čežnjih u odnosu na kratke. Izvor: Quandl

Na računima fondova s ​​polugom također su opažene njihove duge pozicije s 3.605 na 3.031, postavljajući najniži nivo od 17 tjedana. Dok su kratke pozicije smanjene sa 7.991 na 7.224. Sredstva s polugom smanjila su svoje pozicije u oba smjera treći uzastopni tjedan, a smanjenje dugih pozicija bilo je značajnije nego na kratkim pozicijama, pokazujući njihov medvjeđi stav.

Podaci o terminskim ugovorima o CME Bitcoinima – Broj računa financijskih fondova s ​​polugom u odnosu na kratke. Izvor: Quandl

Sve u svemu, institucionalni investitori dosljedno su izrazili nedostatak povjerenja na tržište, što je stvorilo odstupanje između njihovog medvjeđeg osjećaja i skokovitih performansi Bitcoina.

Gledajući naprijed ovaj tjedan

U kripto prostoru najvažniji je događaj danas pokretanje ETH terminskih ugovora s Chicago Mercantile Exchange. Prije tri godine CME je lansirao BTC fjučerse, što se poklopilo s vrhom posljednjeg bikovskog tržišta. Jasno je da se tržište sada jako razlikuje od onog prije tri godine, a CME je postao važno mjesto za institucionalne ulagače kako bi održali izloženost tržištu kriptovaluta. Lista CME-a može dodatno potaknuti usvajanje Etera među institucijama, ali njegov kratkoročni utjecaj na tržište ostaje za vidjeti.

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner