Cijena bitcoina doživljava zdrav povratak nakon četiri uzastopna tjedna dobitka

Cijena BTC-a pala je oko 10.000 američkih dolara jučer jer su se pojavili pregrejani osjećaji na tržištu – evo naše analize pada.

Slika pada cijena bitcoina

Bitcoin je jučer, 22. veljače, pod utjecajem različitih čimbenika pao za više od 10.000 USDT, pavši 18% s najviših 58.318 USDT u nedjelju navečer na najnižih 47.668 USDT, prema OKEx BTC spot cijeni. Pad je uslijedio netom nakon što je tržišni lider zabilježio četvrti tjedan zaredom dobitka.

U onome što je postalo drugo "Crni ponedjeljak" na tržištu kriptovaluta okolnosti su bile slične onima 11. siječnja. Američke riznice nastavile su se rasprodavati početkom tjedna, što je uzrokovalo skok prinosa. Rastući prinosi obveznica tada su vršili pritisak na tržište dionica, gdje smo vidjeli Nasdaq indeks koji je najviše pao u gotovo četiri mjeseca, s padom dionica Applea za 3%, a dionica Tesle u ponedjeljak za više od 8%.

Prinos riznice oporavio se u ožujku i smanjio trend rasta rizične imovine. Izvor: CNBC

U odstupanju od ponašanja na tržištu 11. siječnja, cijene zlata jučer nisu pale, već su postigle najviše što su imale u sedam tjedana. Cijene sirove nafte također su dosegle najviše razine od 13 mjeseci, što odražava činjenicu da ulagači počinju rasti u rastućim inflacijskim očekivanjima. Budući da je tržišna kapitalizacija Bitcoina nastavila rasti u posljednjih nekoliko mjeseci, njegova korelacija s kamatnim stopama i makroekonomijom postala je još jača.

Štoviše, američka ministrica financija Janet Yellon upozorio jučer da je Bitcoin izrazito špekulativna imovina i da je "krajnje neučinkovit" način provođenja novčanih transakcija. Njezine su riječi također izvršile pritisak na tržište kriptovaluta.

Veliki hit za bikove progonitelje

Prije iznenadnog kraha u ponedjeljak, Bitcoin je u veljači ostvario mjesečni povrat od preko 80% i njegova je ukupna tržišna kapitalizacija premašila granicu od milijardu dolara. Tržišnog lidera potaknule su razne vijesti, uključujući Teslinu najveću kupnju BTC-a, MicroStrategy-ovu ponudu duga za kupnju više Bitcoina i pokretanje prvog Bitcoin ETF-a u Sjevernoj Americi.

Očito je bilo prekomjerno raspoloženje na tržištu, što se odrazilo na stopama financiranja koje su se dulje vrijeme kretale oko 0,1% i povijesnom maksimumu od 19 milijardi dolara otvorenih kamata 21. veljače. Ovaj ciklus vođen događajima otežao je tržište organski napredovati, otvarajući put za korekciju.

Otvoreni interes BTC-a 21. veljače postavio je rekord od 19 milijardi dolara. Izvor: Bybt.com

Jučerašnji pad također je doveo do panike kod prodaje na Coinbaseu, a burza je imala najveću negativnu premiju ikad zbog nedostatka kupovine u knjizi narudžbi. Premija Coinbase dosegla je najniži nivo od negativnih 1.020 američkih dolara tijekom jučerašnje prodaje, po podacima iz CryptoQuant.

Uz to, iz perspektive tehničke analize, bikovski zamah pokazao je iscrpljenost nakon najnovijeg maksimuma svih vremena, jer je pokazatelj indeksa relativne snage objavio uzastopne medvjeđe razlike na 1-satnoj i 4-satnoj karti. To se događa kada RSI pošalje an "prekupovan" očitanje – kao odgovor na niže visoke cijene – koje se podudara s očitanjima s prethodno postignutih najviših maksimuma.

Cijene bitcoina zabilježile su uzastopne medvjeđe razlike u jednosatnom grafikonu. Izvor: OKEx

Jučerašnji oštar umirovljenje postavio je još jedan rekord u likvidacijama na tržištu derivata. Samo u bitcoinima pozicije na likvidacijama na burzama likvidirane su s 3,64 milijarde dolara, nadmašivši 2,5 milijarde na pozicijama likvidiranim 10. siječnja i 1,74 milijarde dolara 3. siječnja.

Likvidacije su drugog ponedjeljka dosegle još jedan rekord. Izvor: Bybt

Tržišne reakcije na pad cijene BTC-a

Pad cijena kripto cijena jučer je zabilježio zanimljive reakcije na tržištu. Prvo, zabilježen je skok u tečaju kineskog juana prema USDT. Prema podacima o trgovanju OKEx-om, USDT-ova premija na P2P tržištu jučer se pretvorila iz negativne u pozitivnu, nakratko skočivši na 1,76%. Ova brojka ukazuje na to da je bilo mnogo trgovaca koji su željeli kupiti USDT kako bi dodali maržu svojim pozicijama.

Premija kineskog juana na USDT dosegla je 1,76% na P2P tržištu. Izvor: OKEx

Pad je utjecao i na Ethereum i njegov ekosustav. Cijena etera (ETH) pala je za 21,68% na najnižoj točki. Prema Podaci OKLink-a, 24-satni opseg trgovine decentraliziranih razmjena na mreži Ethereum dosegao je rekordnih 5,09 milijardi dolara u vrijeme pisanja ovog članka. Najveći iznos od 24 sata, 1,87 milijardi dolara, viđen je na Uniswap-u, a slijedi 1,2 milijarde na SushiSwap-u.

Veliki broj pružatelja likvidnosti koji pokušavaju ukloniti svoja sredstva kako bi se izbjegli trajni gubici, a zakupci na lancu koji popunjavaju maržu kako bi spriječili likvidaciju pogurali su troškove plina – naknadu za upotrebu mreže Ethereum – na 1.000 gwei razina po Tragač za plinom Ethereum.

To znači da su troškovi uklanjanja likvidnosti na Uniswapu jučer iznosili gotovo 300 USD. Čak i u tako skupom okruženju lanca, ukupna zaključana vrijednost Uniswap-a smanjila se za 10,8% u posljednja 24 sata, a TVL SushiSwap-a smanjio se za 8,8%. Druge vodeće platforme za pozajmljivanje Compound i Maker također su zabilježile pad TVL-a od 8%. Ova situacija još jednom pokazuje hitnu potrebu za nadogradnjom skalabilnosti na mreži Ethereum.

Količina transakcija na DEX-u dosegla je najvišu razinu tijekom posljednja 24 sata. Izvor: OKLink

Osnove bitcoina još uvijek su u igri

Veseleći se, priljev institucija na tržište kriptovaluta ostaje važan čimbenik za stabilizaciju cijena Bitcoina. Značajna volatilnost cijena u Bitcoinu kao alternativnoj imovini u nastajanju i dalje je neizbježna u ovoj fazi, ali rast broja vlasnika BTC-a i kanala za kupnju pružit će potporu cijeni.

Za sada, glavna kriptovaluta i dalje ovisi o promjenama makroekonomskih pokazatelja. Ovaj će se tjedan tržište usredotočiti na govor predsjednika Federalne rezerve Jeromea Powella tijekom saslušanja u Senatu i Houseu. Tržišta su zabrinuta može li se Fedova ljubavna strategija održati i predstavljaju li porast prinosa američke riznice rizik za gospodarski oporavak.

Srednjoročno se približava nova runda masovnih fiskalnih poticaja. Očekuje se da će Senat predsjedniku Bidenu poslati novi poticajni paket od 1,9 bilijuna dolara do 14. ožujka. Rezultirajuća bogata ponuda fiat-a vjerojatno ostaje povoljan čimbenik za rast rizičnih cijena imovine.

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner