ETH tržište opcija prikazuje podijeljeni sentiment: analiza

Slika ETH i EOS opcija

Ukratko

  • Opcije Ether (ETH) Otvoreni interes (OI) lebdi blizu svog najnovijeg maksimuma, jer sve više trgovaca izvedenicama uskače u opciju.

  • Opcije bi mogle biti bolji izbor kada je u pitanju upravljanje rizikom.

  • Podaci o trgovanju pokazuju da se čini da trgovci nekim opcijama promatraju duže ugovore s višim štrajk, dok su ugovori koji istječu u lipnju i dalje najpopularniji.

ETH opcije u fokusu

Tržišta opcija ETH u posljednje vrijeme privlače više pozornosti jer je raspon drugog najvećeg kripto rizika uglavnom pozitivan od kraja prošlog mjeseca. Podaci tvrtke Skew pokazuju da je ukupni ETH opcija OI – ukupna vrijednost preostalih ugovora o opcijama koji se tek trebaju riješiti – samo oko 150 milijuna USD, novi ATH, čime je srušen prethodni rekord od oko 80 milijuna USD u lipnju 2019..

Ukupne ETH opcije OI koje dosežu ATH. Izvor: Koso

Snažne performanse ETH-a u proteklih mjesec dana – posebno nadmašujući Bitcoin (BTC) – mogle bi biti jedan od razloga sve većeg zanimanja za trgovanje derivatima ETH-a. Od 8. lipnja ETH se u posljednjih 30 dana okupio preko 15 posto, dok se vrijednost BTC-a smanjila za oko 2 posto u istom razdoblju.

ETH je nadmašio BTC; Izvor: OKEx, TradingView

Opcije u odnosu na terminske

Opcije i terminski poslovi dvije su vrste instrumenata koji se najčešće koriste u prostoru izvedenica. Iako dvije vrste ugovora mogu dijeliti neke sličnosti, razlika između njih može bitno utjecati na profile rizika i nagrade trgovine. Razmotrimo detaljnije koje prednosti trgovanje opcijama može pružiti.

Upravljiv rizik

Opcijski ugovori mogli bi biti manje rizični od terminskih ugovora, posebno iz duge perspektive. To je zato što, s opcijama, trgovci unaprijed znaju potencijalni gubitak – kad ugovor istekne, trgovci imaju mogućnost kupnje ili prodaje po dogovorenoj cijeni. S terminskim ugovorima trgovci preuzimaju veći rizik jer moraju kupiti ili prodati osnovnu imovinu po isteku – iznos koji te dobiti ili gubici ovisi o cijeni osnovne imovine.

Sveobuhvatniji

Opcije mogu imati reputaciju složenih. Iako, uz širok raspon modela određivanja cijena, opcije omogućuju vještim investitorima da učinkovitije i sveobuhvatnije iskoriste svoje stavove i uvjerenja. To je zato što bi se čimbenici poput pogleda na temeljnu imovinu, volatilnosti i vremenske projekcije mogli odraziti na rezultate trgovanja.

Fleksibilan na polugu

Uz različite kombinacije udarnih cijena (cijena po kojoj se sredstvo, na primjer ETH, može kupiti ili prodati u budućnosti) i datuma isteka, ugovori o opcijama pružaju veću fleksibilnost od terminskih termina kada je u pitanju poluga. Ulagači mogu lako prilagoditi svoju polugu prema svojim profilima rizika. U terminskom trgovanju, međutim, poluga ovisi samo o zahtjevima marže.

Analiza podataka o trgovanju opcijama

Podaci o mogućnostima omogućavaju trgovcima da izvuku vrijedne informacije o tržištu i raspoloženju na tržištu iz promjena u ukupnom pozicioniranju, otvorenom interesu i načinu na koji trgovci biraju cijene štrajka..

S trenutnim cijenama ETH-a ispod 250 USD, koje vrste instrumenata trgovci koriste? Kakvu su vremensku projekciju imali na umu? Što nam volatilnost može reći? Pogledajmo.

Više novca za ulazak u duže ugovore

Primijetili smo da ugovori s starijim datumima u posljednje vrijeme privlače veću pozornost tržišta. OI za ugovore koji istječu u srpnju, rujnu i prosincu primjetan je porast u posljednjih tjedan dana.

ETH opcije OI po isteku. Izvor: Koso

Sve veći OI o ugovorima s starijim datumima sugerira da su neki trgovci mogli započeti s pomalo konzervativnim pristupom ETH-u, posebno iz kratkoročne perspektive.

To je zato što ugovori koji ističu u lipnju s istom udarnom cijenom mogu pružiti veću polugu i niže troškove od ugovora koji istječu u prosincu. Međutim, čini se da su neki trgovci otvoreniji za plaćanje veće premije kako bi ušli u trgovinu ETH-om.

Također je vrijedno napomenuti da bi porast OI-a za starije opcije također mogao biti dio drugih postavki strategije ili zaštite ostalih kratkotrajnih opcija.

ETH opcije pogađaju cijene otkrivaju podijeljeno raspoloženje

Način na koji trgovci opcija odabiru cijenu štrajka mogao bi biti još jedan podatak koji vrijedi pogledati. Podaci Skewa pokazuju da je većina OI bila koncentrirana na ugovore sa štrajkom od 220 i 280 dolara.

ETH opcije OI štrajkom; Izvor: Koso

Iz perspektive poziva, ako bi ulagač želio imati manju izloženost riziku, mogao bi odabrati opciju poziva ETH – kada ulagač ima pravo kupiti ETH određenog datuma – s udarnom cijenom na trenutnoj ETH-ovoj spot cijeni ili ispod nje. U međuvremenu, trgovac koji je želio riskirati možda će preferirati cijenu štrajka iznad spot cijene ETH.

Iz perspektive stavljanja – kada investitor ima pravo prodati ETH određenog datuma – cijena opcionalne prodajne opcije na ili iznad spot cijene konzervativnija je od udarne cijene ispod spot cijene.

Prema podacima tvrtke Skew, 220 i 280 dolara najpopularnije su cijene udara na ETH tržištima opcija, dok je trenutna spot cijena oko 240 dolara u vrijeme tiska. S gledišta poziva, 220 dolara je konzervativan izbor, jer je ispod spot cijene, što znači da su ti ugovori već u novcu (ITM) – poluga i promjena cijena ovih ugovora relativno su manji.

Međutim, čini se da su pozivi s štrajkom od 280 dolara namijenjeni trgovcima koji više vole ETH, jer ti ugovori još uvijek nemaju novca (OTM), jer je štrajk veći od trenutne spot cijene.

S gledišta stava, cijena štrajka od 280 dolara izgleda više poput konzervativnog izbora za trgovce koji su medvjedi prema cijenama ETH. Agresivniji ETH medvjedi mogli su odabrati parove sa štrajkom od 220 dolara jer imaju veću polugu i potencijalno mogu imati veći prinos.

Podaci o datumu isteka i udarnim cijenama izgleda da nam govore da trgovci ETH opcijama a) izgleda da su počeli razmatrati dugoročne postavke na ETH, čak i s višom premijom i b) čini se da imaju podijeljen pogled na cijene ETH, jer Iznos OI na 220 i 280 štrajk cijena bio je vrlo blizu.

Tržište kripto opcija proširuje se

Opcije su široko korištene u tradicionalnom financijskom svijetu. S brzim rastom prostora kripto derivata, trgovci i investitori sada mogu iskoristiti sve veći izbor temeljne imovine u trgovanju kripto opcijama.

Ponude vlastitih opcija tvrtke OKEx brzo rastu – uveli smo trgovanje opcijama ETHUSD tek prošli tjedan. Uskoro slijedi EOS, a OKEx-ovo tržište EOSUSD opcija otvara se kasnije ovog mjeseca.

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovaj materijal ne smije se uzimati kao osnova za donošenje investicijskih odluka, niti ga treba tumačiti kao preporuku za sudjelovanje u investicijskim transakcijama. Trgovanje digitalnom imovinom uključuje značajan rizik i može rezultirati gubitkom vašeg uloženog kapitala. Trebali biste osigurati da u potpunosti razumijete rizik i uzeti u obzir razinu iskustva, ciljeve ulaganja i potražiti neovisni financijski savjet ako je potrebno

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner