GBTC pomaže u vođenju bikovskog tržišta BTC-a, ali njegov se utjecaj može smanjiti

Ovogodišnje tržište bikova BTC poklopilo se s ulascima visokih profila institucionalnih investitora, što je u središte pozornosti stavilo Grayscale Bitcoin Trust. Kao fond s kojim se trguje na slobodnoj prodaji i prvo sredstvo za ulaganje u digitalne valute koje je steklo status tvrtke koja izvještava Komisiju za vrijednosne papire i burze Sjedinjenih Država, GBTC je došao pod svjetla reflektora. Njegova ukupna količina imovine pod upravljanjem više je puta dosegla vrhunac svih vremena – i, imajući to na umu, OKEx Insights odlučio je pobliže proučiti neke značajke GBTC-a nastojeći trgovcima na malo da to bolje razumiju "Crna rupa" na BTC tržištu.

Greyscale je ulaz za institucionalnu izloženost BTC-u

Cilj GBTC-a je neto vrijednost imovine. ili NAV, po dionici kako bi se pratila cijena bitcoina po dionici, umanjena za obveze Trusta. Budući da ispunjava potrebe usklađenosti tradicionalnih financijskih institucija i pomaže u izbjegavanju izazova kupnje, spremanja i čuvanja BTC-a izravno, postao je ulaz za institucije da steknu i održe izloženost vodećoj digitalnoj imovini. 

Međutim, vrijedno je napomenuti da GBTC trenutno ne upravlja programom otkupa. Dionice mogu postati neograničene i preprodane na javnom tržištu tek nakon šestomjesečno razdoblje držanja.

Od 15. prosinca GBTC drži 565.633 BTC ili 10,94 milijarde dolara imovine u upravljanju. Broj novih kovanica dodanih u samo posljednjih šest mjeseci dosegao je gotovo 200 000 BTC.

Ukupna imovina GBTC-a pod upravljanjem dramatično je porasla u posljednjih šest mjeseci. Izvor: YCharts

Prema Capital IQ-u, glavni institucionalni nositelji GBTC-a trenutno su tvrtka za kriptozajmljivanje BlockFi, hedge fond Three Arrows Capital, povjerenički fond Horizon Kinetics kao i ARK, fond na čelu s američkim investitorom Cathie Wood. Izloženost ARK-a BTC-u datira iz rujna 2015. godine, kada je njegov ARKW fond prvi ETF koji je kupio GBTC. Sve četiri institucije drže tržišne vrijednosti veće od 100 milijuna dolara – a BlockFi doseže 500 milijuna dolara.

Postoji 14 institucija koje imaju više od milijun dolara tržišne vrijednosti GBTC-a. Izvor: Capital IQ

Uz to, sve veći broj institucionalnih ulagača traži GBTC za svoju izloženost BTC-u. Guggenheim Partners, s preko 230 milijardi dolara imovine u upravljanju, podnio je DIP-u amandman kako bi omogućio svom Fondu za makro mogućnosti 5 milijardi dolara da uloži do 10% svoje neto vrijednosti imovine u GBTC. 

Prema izvještaju Grayscalea o trećem tromjesečju za 2020. godinu, 81% njegovih ulagača su institucionalni ulagači. Sljedeća brzo rastuća skupina su obiteljski uredi, koji predstavljaju preko 8% ukupnog broja.

Gotovo 80% GBTC-ovih ulagača su institucionalni, dok udio obiteljskih ureda raste. Izvor: Izvješće Grayscalea za treće tromjesečje 2020

GBTC-ov premium i mehanizam otkupa čine ga crnom rupom

GBTC trenutno trguje s premijom od 26% u odnosu na NAV. Već četiri godine ne trguje s popustom za svoj NAV.

Velik dio visoke premije dolazi zbog rizičnih cijena na tržištu, jer ulagači mogu unovčiti novac putem sekundarnog tržišta tek nakon kupnje dionica GBTC-a. Ovaj mehanizam prisiljava ulagače da preuzmu do šest mjeseci rizika – tijekom tog razdoblja, čak i ako BTC padne, ulagači neće moći prodati. GBTC nikada neće prodati bilo koji BTC prema trenutnom mehanizmu.


Nadalje, budući da je GBTC jedan od rijetkih pristupnih vrata koji su trenutno na raspolaganju institucionalnim investitorima da sudjeluju u BTC ulaganju i udovolje zahtjevima usklađenosti, on stvara ogromnu potražnju – omogućavajući premijama da opstanu.

GBTC je zadržao premiju od 10% ili više tijekom duljeg razdoblja 2020. Izvor: Bybt

Zbog visoke premije mnogi ulagači pokušavaju koristiti tržišno neutralnu strategiju. Prema izvješću Grayscalesa iz trećeg tromjesečja za 2019. godinu, gotovo 80% priljeva povezano je s doprinosima digitalne imovine u zamjenu za dionice – što je povećanje u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. Iako od tada nije otkrio ovaj broj, mogli smo vidjeti da je većina ulagača koristila "u naturi" u zamjenu za GBTC dionice, ali ne koristeći gotovinu za izravnu kupnju dionica.

Gotovo 80% ulagača razmjenjivalo je dionice GBTC-a putem "u naturi" pristup. Izvor: Izvješće Grayscalea za treće tromjesečje 2019

The "u naturi" Pristup je razmjena dionica GBTC-a posuđivanjem BTC-a od zajmodavnih tvrtki i doprinosom Trustu. Nakon razdoblja blokade, ulagači prodaju svoje GBTC dionice na sekundarnom tržištu, a zatim otkupljuju BTC od kripto burzi da bi se vratili tvrtki koja pozajmljuje. Da bi ostali tržišno neutralni, mogu se zaštititi od izloženosti svojim BTC udjelima otvaranjem kratkih pozicija na reguliranim burzama. Na taj način oni i dalje stvaraju arbitražnu dobit nakon izbacivanja naknada za posudbu i upravljanje. 

U ovom arbitražnom postupku, Grayscaleov neotkupljivi mehanizam onemogućava bijeg od stvarne kupnje BTC-a na tržištu – bilo da investitori posuđuju BTC ili fiat. Kupac bi bio arbitraž ako bi prvo posudio BTC, ili Grayscale ako bi prvo posudio novac. Ova vrsta crne rupe također je dovela do pojave niza institucija koje ciljaju arbitražu, ali zapravo kupuju velike količine BTC-a na tržištu, što rezultira nekim dugoročnim najnižim cijenama.

Stope zaduživanja omogućuju da arbitražne mogućnosti putem GBTC premija ostanu profitabilne. Izvor: CoinMarketCap

GBTC premija postala je pokazatelj BTC cijene

Zbog snažnog priljeva u GBTC ove godine, možemo vidjeti da promjene u njegovoj premiji moraju igrati ulogu u predviđanju kratkoročnih kretanja cijena BTC-a.

Općenito, premija varira između 10% i 30%, nakon čega postoji velika vjerojatnost preokreta cijene. Premije možemo tumačiti iznad ili ispod tih postotaka kao što znači da je BTC prekupovan ili pretprodan. Brzi rast premija obično je rezultat brzog rasta cijena. Nagli rast cijena može pokrenuti ostvarivanje dobiti od velikih institucija koje žele rebalansirati svoje pozicije – što zauzvrat dovodi do kretanja tržišta u suprotnom smjeru.

GBTC premija niža od 10% ili viša od 30% obično dovodi do promjene cijena. Izvor: TradingView, OKEx

Kao javni fond kojim se trguje na burzi, ARK objavljuje dnevna kretanja pozicija. To nam daje uvid u njegov GBTC fond. Prema promjene položaja u ARKW-u, prodala je 141.000 GBTC dionica 25. studenoga, a 518.202 GBTC dionica 30. studenog. 26. studenoga i 1. prosinca cijena BTC-a pala je za 8%, odnosno 5%. Iako dionice koje ARK prodaje nisu velik postotak od ukupnih pozicija, njezino smanjenje može se povećati jer trgovci mogu cijelo vrijeme gledati udjele vodećeg fonda.

Posljednja dva smanjenja udjela u GBTC-u ARKW-a dogodila su se neposredno prije pada BTC-a. Izvor: arktrack.com

Iako je promjena GBTC-ove premije još uvijek valjani pokazatelj, ona može postupno propustiti djelovati kao pouzdana širenjem utjecaja kriptovalute i mogućim odobrenjem drugih Bitcoin ETF-ova. Greyscale bi mogao izgubiti dominaciju kao mjesto za institucionalnu izloženost BTC-u, što će također uzrokovati pad njegovih premija.

Štoviše, s priljevom od preko milijardu dolara u GBTC u prvoj polovici godine, moglo bi doći i do kompresije NAV premije kad ove velike blokade završe. Ako se premije suze na skoro paritet, tada će stvaranje novih dionica biti znatno smanjeno jer arbitri ne bi donosili dobit. To bi moglo rezultirati pritiskom prodaje na sekundarnom tržištu.

Prethodne premije za biko tržište su nestale

Pozitivne premije za GBTC postoje na tržištu već godinama. Međutim, ostale premije koje su postojale u 2017. i 2018. godini su nestale. Na primjer, premija Kimchi na korejskom tržištu rijetko je viđena nakon pada cijene BTC-a u ožujku 2020. Sada je cijena vodeće kriptovalute na američkim burzama uglavnom veća od cijene na korejskim burzama.

Premija za Kimchi uglavnom je izumrla u ožujku 2020. Izvor: Tradingview, OKEx

USD OTC premija u kineskim juanima još je jedan pokazatelj osjećaja na azijskom tržištu. Budući da je kinesko tržište zabranilo izravno trgovanje fiat valutama na tržištu kriptovaluta, USDT na kineskim burzama često trguje s premijom za američki dolar – što ukazuje na to da postoji veća potražnja za kupnjom. Međutim, ova se premija pretvorila u popust na dulje razdoblje nakon ožujka 2020., što pokazuje da je kinesko tržište slab kupac BTC-a.

USDT je ​​ove godine na kineskom tržištu trgovao s popustom na američki dolar. Izvor: Chainext

Sve ovo zaključuje da je ovogodišnje tržište bikova oblikovalo priljev institucionalnih investitora, a ne globalnih maloprodajnih investitora.

GBTC je glavni suradnik na biko tržištu

GBTC je važan ulaz za institucionalno ulaganje u BTC – bilo u svrhu kupnje i zadržavanja ili arbitraže. Zbog svog mehanizma koji se ne može iskoristiti i izuzetno brzo rastućeg AUM-a što dovodi do neizbježne potrebe za sredstvima za kupnju velikih količina BTC-a na spot tržištu, GBTC je glavni pokretač ovogodišnjeg bikovskog tržišta.

Visoka premija dionica GBTC na američkom sekundarnom tržištu pruža puno prostora za institucionalnu arbitražu među tržištima, u kojoj arbitražni kapital prenosi prodajni pritisak na američko tržište dionica. To GBTC čini jednim od najaktivniji OTC vrijednosni papiri u smislu opsega trgovine – ali to dolazi na štetu maloprodajnih ulagača.

GBTC je rutinski na vrhu najaktivnijih OTC vrijednosnih papira kojima se trguje po količini trgovanja. Izvor: OTCMarkets

Uz to, kada se uspoređuje 30-dnevna povijesna volatilnost GBTC-a i BTC cijene na CME-u, GBTC-ova velika premija dovodi do toga da je njegova volatilnost stalno veća od CME-a – što također izlaže nositelje sekundarnog tržišta većem riziku.

GBTC-ova visoka premija čini njegovu volatilnost višom od BTC-ove cijene. Izvor: TradingView, OKEx

Istodobno, možemo primijetiti da institucionalni investitori također kupuju BTC preko prodajnih mjesta koja nisu GBTC. MicroStrategy je nedavno prikupio konvertibilnu obveznicu u iznosu od 650 milijuna dolara uz 37,5% premije dionica za izravne kupnje BTC-a. Društvo za uzajamno životno osiguranje u Massachusettsu također je najavilo kupnju BTC-a od 100 milijuna dolara putem NYDIG-a.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map