Kako se osnovi SushiSwap-a poboljšavaju usred spajanja s yearn.financeom, to može biti podcijenjeno

Dana 1. prosinca, decentralizirana financijska platforma žudi za financiranjem najavio spajanje sa SushiSwap-om, decentraliziranom razmjenom. Partnerstvo – najnovije od pet – spojit će razvojna sredstva dva projekta, usredotočujući se na širenje njihovog automatiziranog ekosustava za stvaranje tržišta. Uz to, SushiSwap će dovršiti i pokrenuti Deriswap u suradnji s yearn.finance.

Potpomognuta ovim spajanjem, cijena SUSHI imala je vrlo snažne rezultate – porasla je s 1,60 USD na dan objave na 2,50 USD do 7. prosinca.

OKEx Insights dublje proučava što bi ovo spajanje moglo značiti za cijene SUSHI izvođenjem neke temeljne analize.

Kratka povijest SushiSwap-a

SushiSwap započeo je kao kopija Uniswap-a, vodeće decentralizirane burze, u kolovozu. U to je vrijeme privuklo puno likvidnosti davanjem poticaja za rukovanje likvidnošću u obliku SUSHI-a – koji je poznat kao prvi vampirski napad SushiSwap-a na Uniswap.

Stvaranje SushiSwap-a, više-manje, natjeralo je Uniswap da pokrene vlastiti token upravljanja UNI i pokrene program nagrađivanja rudarstva likvidnosti – što je do sredine rujna dovelo do značajnog pada likvidnosti SushiSwap-a.

Međutim, protunapad Uniswapa nije eliminirao SushiSwap. Potonji je napravio nekoliko poboljšanja upravljanja koja su pružila osnove za oporavak. 20. rujna SushiSwap tvrdo pokriven ukupnu opskrbu od 250 milijuna tokena i uveo šestomjesečno razdoblje zaključavanja za dvije trećine rudarskih nagrada u nastojanju da smanji pritisak na kratkoročnu prodaju. Nadalje, SushiSwap je implementirao ciljani poslovni model Uniswap-a – naime, raspodjelu jedne šestine naknada za preuzimanje ili 0,05% ukupnog volumena trgovanja dionicima xSUSHI-a (tj. Tokena za SushiBar-ov fond likvidnosti SushiBar).

16. studenoga završili su poticaji Uniswapa. Istodobno, SushiSwap je izveo drugi vampirski napad pružajući potpuno iste baze likvidnosti kao i Uniswap – samo uz pojačane nagrade. Kao rezultat toga, SUSHI je povratio bikovitost nakon dugotrajnog pada. Cijene su se utrostručile u pola mjeseca do 9. studenog.

Nakon što je u prosincu najavljeno spajanje, cijena SUSHI-a ponovno je porasla na 2,50 dolara – na najvišu točku od sredine rujna, neposredno prije nego što je Uniswap zrakoplovom prikazao UNI tokene i započeo svoj program za upravljanje likvidnošću.

Cijena SUSHI-a prošla je kroz razne uspone i padove i sada se vratila tamo gdje je bila sredinom rujna. Izvor: u blok

SushiSwap-ov TVL raste, ali količina Uniswap-a dominira

Danas likvidnost i obujam SushiSwap-a nisu tako visoki kao Uniswap-ovi, ali je i dalje jedan od vodećih igrača u decentraliziranom sektoru razmjene. Njegova ukupna zaključana vrijednost dosegla je 967 milijuna dolara – slično onoj velike krivulje deviznog fonda Curve – ali još uvijek je 430 milijuna dolara udaljena od TVL-a Uniswap-a.

Uniswap je pretrpio značajan pad likvidnosti nakon završetka poticaja za rudarstvo likvidnosti, dok je SushiSwap zadržao trend rasta u TVL-u. Izvor: u blok

Uniswap i dalje dominira opsegom trgovine među decentraliziranim burzama. To je zbog njegove dugotrajne potražnje za malim tokenima i uspostavljene baze korisnika. Sedmodnevni obujam trgovine Uniswap dosegao je 2,4 milijarde dolara i čini 60,8% ukupnog volumena, prema podacima Dune Analyticsa.

S druge strane, SushiSwap je u posljednjih sedam dana privukao 566 milijuna dolara, što je drugo mjesto.

Uniswap i dalje dominira količinom trgovine među DEX-ima, ali SushiSwap je zauzeo drugo mjesto. Izvor: Analitika dina

Iako još uvijek postoji velika razlika u opsegu trgovanja kada se uspoređuju dva DEX-a, SushiSwap-ova likvidnost u određenim bazenima premašila je onu Uniswap-ove. Na primjer, WBTC-ETH fond SushiSwap-a trenutačno ima likvidnost od 243 milijuna USD – brojka koja je 30% veća od one Uniswap-a. Poboljšanje likvidnosti moglo bi smanjiti širenje trgovine. To bi pak moglo povećati obim trgovine.

SushiSwap već ima prednost u pogledu likvidnosti u određenim bazenima. Izvor: u blok

SushiSwap pokazuje temeljna poboljšanja

Broj nositelja lanca SUSHI dosegao je novi vrhunac od 217.000. Ulaskom u prosinac, stopa rasta ovog broja pokazivala je znakove ubrzanja. Ovo šire usvajanje SUSHI-a govori o povjerenju na tržištu.

Broj SUSHI adresa raste od sredine rujna, što ukazuje na šire usvajanje. Izvor: u blok

Cijena SUSHI-a znatno je pala prije listopada. Međutim, cijena se učetverostručila nakon studenog. Kad promatramo broj isplativih adresa, vidimo da su je mnogi trenutni vlasnici SUSHI-a kupili po niskim cijenama u prethodnom mjesecu. Posljednji put kada se cijena trgovala blizu 2,30 dolara, sredinom rujna, samo je približno 8% adresa bilo na profitnim pozicijama. Taj je broj od tada dramatično porastao na 45%. Ovaj efekt zarade novca može privući više trgovaca na malo u SUSHI.

Broj profitabilnih SUSHI adresa dramatično je porastao. Izvor: u blok

Početkom studenog došlo je do velikih odljeva SUSHI-ja s burzi – znak da su vlasnici snažne ruke. To je suprotno od početka rujna kada su ogromni priljevi na burze brzo povukli cijenu prema dolje.

Odljevi nakon studenoga impliciraju da su vlasnici voljni za budućnost SUSHI-a. Izvor: u blok

Međutim, kada se gledaju stanja tokena, broj trgovaca na DEX-ovima znatno se razlikuje od broja trgovaca na centraliziranim burzama – što znači da moć cijene SUSHI-ja ostaje kod potonjeg.

SUSHI-jeva ukupna ponuda na burzi iznosi 53%. Izvor: Nansen

Na tržištu SushiSwap-a još uvijek dominiraju kitovi

Za sada je najveći nedostatak SushiSwap-a možda nedostatak maloprodajnih korisnika. Uniswap još uvijek nema premca u privlačenju projekata s dugim repom i korisnika. Ima više od 20 puta veći broj trgovaca od SushiSwap-a.

S druge strane, SushiSwap se poboljšava. U usporedbi s podacima od 14. studenog, SushiSwap raste mnogo bržom brzinom od Uniswap-a. Međutim, nadolazeće predstavljanje Uniswap V3 vjerojatno će učiniti iskustvo ugodnijim za korisnike – čime će se i dalje privlačiti maloprodaje i projekti s dugim repom..

Uniswap ima širu korisničku bazu od SushiSwap-a. Izvor: Izvor: DeBank

Potencijal SushiSwap-a da se pridruži yearn.financeu

Za SushiSwap, likvidnost i obujam trgovine su od najveće važnosti. Suradnja s yearn.financeom može pružiti više od oba.

U bliskoj budućnosti, razmjena YFI-a, upravljačkog tokena yearn.financea, koristit će SushiSwap. Yearn.finance pomoći će u stvaranju xSushi trezora, što će rezultirati većim prinosima za SUSHI dionike. U međuvremenu, keep3r.network će omogućiti zamjenu bez plina za SushiSwap transakcije putem Metawallet-a.

Nadalje, SushiSwap planira pokrenuti tržište pozajmljivanja / zajma pod nazivom BentoBox. Ova vrsta usluge obično koristi ETH, USDT, USDC ili WBTC kao kolateral; međutim, u budućnosti tržište zajmova SushiSwap može koristiti svoja sredstva u rudarskim bazenima kao zalog ili se integrirati s Cream Financeom za pružanje usluga zajma za različite tokene. Cover Protocol također će dodati mogućnost osiguranja SushiSwap bazena likvidnosti.

BentoBox je integrirao nekoliko novih značajki. Izvor: Twitter / @AndreCronjeTech

Te inicijative mogu SushiSwap-u dati više funkcionalnosti. Kao takva, integracija yearn.financea potencijalno dodaje prednost tržišnoj kapitalizaciji SushiSwap-a.

Procjena SushiSwap-a

Prema CoinGecko, SushiSwap ima tržišnu kapitalizaciju od oko 280 milijuna dolara. Kako je ukupni broj tokena ograničio na 250 milijuna, njegova potpuno razrijeđena tržišna kapitalizacija zauzima 18. mjesto, na 540 milijuna dolara.

Za usporedbu, tržišna kapitalizacija Uniswapa iznosi oko 730 milijuna USD, a FDV na 3,4 milijarde USD. Curve ima tržišnu granicu od 10 milijuna USD, ali njegov FDV iznosi više od 2 milijarde USD. Balancer ima tržišnu granicu od 130 milijuna USD, a FDV od 1,3 milijarde USD. Iz dugoročne perspektive, SUSHI je pod minimalnim pritiskom izdavanja novih tokena, što je pozitivno za vlasnike tokena.

SushiSwap je generirao približno 83 milijuna dolara godišnjeg prihoda – od čega je pet šestina, odnosno približno 70 milijuna dolara, dodijeljeno pružateljima likvidnosti. Ostalih šestina, odnosno 14 milijuna dolara, dodijeljeno je dionicima xSUSHI.

SushiSwap trenutno ostvaruje godišnji prihod od 83 milijuna dolara, a jedna šestina se distribuira dionicima xSUSHI-a. Izvor: Token terminal

Podijelivši njegov prihod od 83 milijuna dolara sa 165,5 milijuna dolara (tj. Trenutna cirkulirajuća ponuda SUSHI-ja) dobiva se zarada po dionici od 0,50 dolara. Podjelom trenutne cijene po žetonu od 2,30 dolara s cijenom po dionici dobiva se omjer cijene i zarade od 4,6.

Ako u jednadžbu stavimo prihod od 14 milijuna dolara raspoređen dionicima xSUSHI-a, dobit ćemo omjer cijene i zarade 27. Ako u jednadžbu stavimo potpuno razrijeđeni iznos žetona, omjer cijene i dobiti bio bi 41 Ovaj omjer cijene i zarade objektivno je izvanredan s obzirom na stopu rasta i potencijal.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner