Nekoliko kriptovaluta nadmašilo je Bitcoin nakon pada tržišta u ponedjeljak

Pad cijena Bitcoina uslijedio je oporavak, ali neke su kriptovalute, od kojih su mnoge DeFi tokeni, pobijedile Bitcoin povrate – Tržišno ažuriranje

Tržište kriptovaluta pretrpjelo je značajnu nestabilnost tijekom proteklog tjedna. Prvo, Bitcoin je porastao s oko 36.000 na 42.000 dolara između četvrtka i petka, od 7. do 8. siječnja. No, tada je vodeća kriptovaluta krenula naglo i nastavila padati četiri dana zaredom, dosegnuvši najniži nivo od blizu 30.298 dolara – pad od gotovo 28%, prema cijeni indeksa OKEx BTC.

U međuvremenu, ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta znatno se smanjila, pala s 1,1 bilijuna na 850 milijardi dolara. Međutim, snažnim oporavkom u srijedu, 13. siječnja – prvenstveno pod pritiskom vijesti da je Grayscale ponovno otvorio svoje investicijsko povjerenje – Bitcoin je sada povratio gotovo 70% svojih gubitaka.

U istom vremenskom okviru primijetili smo da su kriptovalute iz različitih sektora nadmašile Bitcoin i objavili brzi preokret u obliku slova V nakon rasprodaje na tržištu kako bi dosegli nove tjedne maksimume. U ovom komentaru na tržištu ispitujemo razloge ovih snažnih performansi.

Kriptovalute iz tri sektora nadmašile su Bitcoin nakon najnovijeg povlačenja. Izvor: QKL123

Polkadot vidi preokret u obliku slova V zbog nadolazeće dražbe slotova

Najbrži oporavak nakon nedavnog oporavka zabilježen je u ekosustavu Polkadot (DOT), gdje DOT i Kusama (KSM) čine 87%, odnosno 6% indeksa. Polkadot je 11. siječnja postigao ključnu prekretnicu u svom razvoju, kada je otvorio registracije parahaina za testnu mrežu Rococo V1.

Slotovi za parahaine presudni su za mrežu Polkadot i bit će na aukciji zbog njihovog ograničenog broja. Svaki projekt ekosustava Polkadot može se natjecati za mjesto ulaganjem DOT-a, a pobjednici tada dobivaju mogućnost povezivanja s Polkadotom preko mosta, kao i druge pogodnosti. U međuvremenu, OKEx je također jučer najavio potporu Polkadotovoj aukciji za parahain slotove.

Ovi su događaji očito potaknuli potražnju za DOT-om u kratkom roku, što je dovelo do brzog preokreta njegove cijene u obliku slova V. Od danas ujutro u 8:00 ujutro, DOT je u posljednja dva dana porastao sa 7,20 dolara za oko 70% i održavao je bikovski zamah prema svojim dražbama na automatima..

Polkadot svjedoči rastućem ekosustavu sa 109 projekata koji se temelje na supstratima u fazi izrade. Izvor: PolkaProject

Podrška sivim tonovima održavala je neke novčiće za privatnost na površini

10. siječnja Barry Silbert, osnivač i bivši izvršni direktor tvrtke Grayscale, unaprijeđen dvije privatne valute – Zcash (ZEC) i Horizen (ZEN) – na svom Twitteru. Vrijeme se podudaralo s najnovijim Bitcoinovim retracementom, zbog čega je sektor valuta privatnosti znatno manje pao u ovoj korekciji. Oba su tokena porasla za oko 80% u proteklih sedam trgovačkih dana, od 08:00 UTC 14. siječnja, što je znatno bolje od ostatka tržišta. 

Budući da ove dvije privatne valute spadaju u Grayscaleove pojedinačne proizvode, mogle bi i dalje privlačiti institucionalni kapital. Ostali altcoini sa značajkama privatnosti uključuju Monero (XMR) i DASH.

Povećani posjed sivih ljestvica 2021. doveo je do ubrzanog povećanja cijena za ZEC i ZEN. Izvor: bybt


Sektor DeFi i dalje postoji unatoč ispravkama

Podaci DeFi Pulsea pokazuju da se ukupna vrijednost zaključana u protokolima DeFi prvi put povećala s 21,1 na 23,1 milijardu dolara prošli tjedan. To je popraćeno rastom cijena Bitcoina s razine od 36 000 USD na najvišu razinu, zajedno s rastom cijene Etera (ETH) s 1200 na 1350 USD. Međutim, u krahu koji je uslijedio, pružatelji likvidnosti izvukli su se iz rudarskih bazena, što je uzrokovalo pad TVL-a od samo 20,5 milijardi dolara 13. siječnja prije nego što se vratio na trenutnu razinu od 22,4 milijarde dolara.

TVL je pogođen padom tržišta, ali se brzo oporavio. Izvor: DeFi puls

Sektor DeFi, u cjelini, prilično je brzo vratio bikovski zamah, posebno token pozajmljivanja AAVE i protokol sintetičke imovine Synthetix (SNX). Dio razloga za ovaj oporavak bio je objavljivanje Ureda nadzornika valute Sjedinjenih Država članak raspravljati "samovozeće banke" izgrađena na DeFi protokolima.

U posljednjih nekoliko sati cijena AAVE-a i SNX-a dosegla je nove maksimume. AAVE je preimenovanje upravljačkog tokena LEND. Početkom 2020. cijena LEND-a bila je oko 0,01 USD. 3. listopada LEND je pretvoren u AAVE u omjeru 100: 1. AAVE sada košta 143 USD, što mu donosi nešto više od 140x povrata ulaganja u nešto više od godinu dana. Slično tome, SNX je početkom 2020. godine imao cijenu od 1,20 dolara, a trenutna cijena od 16 dolara zabilježila je 13 puta veću dobit.

DeFi puls podaci pokazuju da su Aave i Synthetix trenutno na 2. i 5. mjestu po TVL-u, a obojica imaju zaključano više od 2,70 milijardi dolara. Štoviše, gledajući 30-dnevnu promjenu prihoda, oba protokola rastu vrlo brzo i sa solidnim osnovama.

Aave i Synthetix rastu izuzetno brzo što se tiče prihoda i TVL-a. Izvor: Token terminal

Gledajući ukupne prinose u proteklih sedam dana, od 08:00 UTC, 14. siječnja, SushiSwap (SUSHI) i yearn.finance (YFI) na vrhu su sektora DeFi s prinosima od oko 40%, također značajno nadmašujući Bitcoin-ovih 10 % dobitka u istom vremenskom okviru. Čini se da im spajanje ova dva protokola favorizira. Međutim, treba napomenuti da su tijekom sudara, dok su LP-i pokušavali izjuriti s vrata, Ethereum naknade za plin prolazile kroz krov.

Visoke naknade za plin u Ethereumu u vrijeme dramatične nestabilnosti tržišta čine rješenja Layer 2 atraktivnim. Izvor: Glassnode

Iako je Bitcoin tržišni lider, iznova smo vidjeli da altcoin-i s razumno solidnim osnovama imaju tendenciju nadmašiti BTC tijekom različitih faza bikovog tržišta, pogotovo jer BTC stagnira ili se suočava s privremenim ispravkama. To se kaže, većina altcoina, kao što se vidi u "Kripto zima" iz 2018. godine, također predstavljaju znatno veće negativne rizike u odnosu na Bitcoin kada plima postane medvjeđa.

Niste trgovac OKExom? Saznajte kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map