Opcije OKEx 101

Naučite osnove trgovanja opcijama, ključne pojmove i pogodnosti

Trgovina derivatima raste u kripto prostoru kao popularnom alatu za zaštitu i arbitražu za profesionalne trgovce. Ako ste u iskušenju zaroniti na ovo unosno tržište i nadate se naučiti više o osnovnim konceptima, ključnim pojmovima i prednostima trgovine opcijama, došli ste na pravo mjesto.

Dok pokrećemo Opcije OKEx uskoro, pripremili smo ovaj članak za vas da shvatite sve osnove opcija. Ne propustite kviz * na kraju, jer možete osvojiti nagrade za dobivanje svih točnih odgovora!

* Razdoblje: 12. – 19. prosinca 2019. (UTC)

Koje su mogućnosti?

Opcije su ugovori koji kupcima daju pravo, ali ne i obvezu, kupiti ili prodati osnovnu imovinu po unaprijed određenoj cijeni u određenom razdoblju.

Postoje samo dvije vrste opcija, naime, call opcija i put opcija.

Kada očekujete da će cijena temeljne imovine biti ustati, kupiti a poziv opcija. Nakon što cijena poraste, sredstvo možete kupiti po unaprijed određenoj cijeni, koja je niža od tržišne.

Naprotiv, ako očekujete da će cijena pad, kupiti a put opcija. Nakon pada cijene možete prodati imovinu po unaprijed određenoj cijeni, koja je viša od tržišne.

Kada kupac želi iskoristiti opciju u tom roku, prodavač je mora prodati kupcu. A kada kupac odluči da to neće primijeniti, prodavač u ovom slučaju ne mora ništa platiti.

U nastavku ćemo objasniti sve ključne uvjete trgovanja opcijama.

Ključni pojmovi u trgovanju opcijama:


Temeljna imovina: Sredstvo za trgovanje na kojem se temelji izvedenica, a pokriva robu, financijsku imovinu, kamatne stope i složene indekse. Temeljna imovina Bitcoin opcija je BTC / USD indeks.

Call opcija: Daje nositelju pravo da kupi sredstvo po unaprijed određenoj cijeni u određenom roku.

Put opcija: Daje nositelju pravo da proda imovinu po unaprijed određenoj cijeni u određenom razdoblju.

Rok trajanja: Datum isteka opcije.

Opcija premije: Cijena koju kupac plaća za opcijski ugovor. Povećava se s povećanjem volatilnosti tržišta.

Cijena vježbe (ili udarna cijena): Cijena po kojoj kupac može kupiti ili prodati osnovnu imovinu tijekom izvršavanja call ili put opcije.

Europska opcija: Vrsta ugovora koja se može izvršiti samo na datum isteka. (Opcije OKEx su europske opcije).

Američka opcija: Vrsta ugovora koja se može izvršiti u bilo kojem trenutku prije isteka roka valjanosti.

Djelomična likvidacija: Za kupce koji drže dugu poziciju nije potrebna marža. Stoga se neće dogoditi djelomična likvidacija zbog nedostatka marže. Samo prodavači opcija moraju platiti maržu zbog svoje obveze da ispune ugovor. Kad saldo računa prodavatelja padne ispod razine marže za održavanje zbog volatilnosti tržišta, pokrenut će se djelomična likvidacija.

Imenovanje ugovora: Svaki ugovor o opcijama imenuje se po redoslijedu “osnovna imovina – datum isteka – cijena izvršenja – vrsta ugovora (call / put)”. Na primjer, “BTCUSD-190830–10000-C” znači da je ovo ugovor o BTC opcijama koji istječe 30. kolovoza 2019. godine, s udarnom cijenom od 10 000 USD i da je to call opcija.

Kako trgovati OKEx opcijama?

Ugovor s OKEx BTC / USD opcijama namiruje se u BTC-u (a uskoro će stići i drugi ugovori vezani uz kriptovalutu). Vrijednost svake ugovorne opcije iznosi 0,1 BTC.

Za početak trgovci mogu:

 1. Platite premiju za opciju za kupnju poziva ili za kupovinu opcije – za zaključavanje cijena za kupnju ili prodaju temeljne imovine nakon isteka ugovora o opcijama; ili
 2. Ugovor o prodaji opcija – odmah zaraditi premiju za opcije i ispuniti obvezu kupnje ili prodaje dogovorenog broja osnovne imovine po fiksnim cijenama na datum isteka.

I kupac i prodavatelj mogu zatvoriti otvorene pozicije i unaprijed osloboditi svoja prava i obveze. Dobit zatvorenih opcija pozicija može se prenijeti nakon svakodnevnog poravnanja.

Prednosti trgovanja opcijama

Opcije trgovanja dodaju više vrijednosti vašem ukupnom portfelju ulaganja i omogućuju vam uživanje u sljedećim prednostima:

 1. Ušteda

  Opcije pružaju polugu. Trgovci mogu kupiti sličnu vrijednost temeljne imovine sa mnogo manje fonda u usporedbi s kupnjom na spot tržištu.

 2. Smanjen rizik

  Kako kupci ne moraju platiti bilo kakvu maržu pozicije, maksimalni gubitak kupaca opcija je premija opcije. Također, može pomoći u smanjenju izloženosti riziku na spot tržištu štiteći se od oscilacija osnovnih cijena imovine.

 3. Fleksibilnije

  Kada investitori nisu 100% sigurni u budući trend kripto tržišta, prvo mogu dodijeliti malu količinu sredstava za kupnju opcijskog ugovora, što uključuje samo mali rizik.

Postoje četiri vrste strategija koje možete provesti u trgovanju opcijama, uključujući dugi poziv, dugi put, kratki poziv i kratki put. Ulagači mogu trgovati opcijama na temelju kretanja temeljne imovine, kao i vremena i volatilnosti, zarađujući više povrata različitim investicijskim strategijama.

Osnove OKEx opcija (uzmimo BTC / USD opcije kao primjer):

Slijedite OKEx na:

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Web stranica: https://www.okex.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map