Pad cijene BTC-a: Otpakiranje prvog bitcoina Bitcoina 2021. godine

Pogled zbog čega je Bitcoin u ponedjeljak 4. siječnja pao za 7000 američkih dolara i lekcije koje se mogu naučiti iz korekcije cijena

Bitcoin je svoju prvu korekciju godine doživio u ponedjeljak, 4. siječnja, kada mu je cijena skliznula s najviših nedjeljnih 34.793 dolara, prema cijeni indeksa OKEx BTC, na najnižu točku od 27.793 američkih dolara oko 10:00 sati UTC – pad od 20% . Slučajno je pad u roku od 12 sati nakon otvaranja ispunio najveći ikad BTC terminski jaz BTC-a ikad u budućnosti.

Prema podacima TradingViewa, CME bitcoin fjučersi zatvorili su se prošlog petka na 29.220 dolara, a otvorili su se u nedjelju navečer po UTC na 33.405 dolara, što je stvorilo jaz od 4.185 dolara. Te trgovinske praznine nastaju jer CME Grupa, koja je tradicionalna financijska institucija, djeluje samo od ponedjeljka do petka i ne može odražavati skokove ili padove Bitcoina vikendom.

Iako je zanimljivo zapažanje praznina u CME bitcoin fjučersima koji se popunjavaju padovima cijena, prvo veliko povlačenje Bitcoina u godini u svojoj je srži potaknuto maloprodajnim tržištem "strah od propuštanja" i njihove dugove s visokom polugom.

CME bitcoin futures jaz popunio se tijekom pada u ponedjeljak, ali neke praznine iz studenog i dalje ostaju. Izvor: TradingView

Budući da Bitcoin kontinuirano postavlja nove rekorde od sredine prosinca, tržište je bilo pomahnitalo, a pad u ponedjeljak teško ga je pogodio. Prikupljeni otvoreni interes za bitcoin futures u nedjelju je dosegnuo najvišu razinu od 10,7 milijardi dolara, ali ogromna korekcija u ponedjeljak likvidirala je nevjerojatnih 2 milijarde dolara na burzama. Posljednji put kad smo vidjeli tako veliku likvidaciju bilo je jednodnevno povlačenje od 3200 američkih dolara 25. studenog 2020., kada je Bitcoin trčao ispod 20.000 američkih dolara.

Dugo stiskanje u ponedjeljak nanijelo je veliki danak sudionicima tržišta koji su tijekom vikenda povećavali svoje duge pozicije. Međutim, tako brzi i snažni padovi na bikovim tržištima zapravo nisu toliko rijetki.

Pozicije na burzama u vrijednosti od gotovo 2 milijarde dolara likvidirane su od 20:00 UTC 4. siječnja. Izvor: bybt

Osvrćući se na tromjesečni fjučerski grafikon OKEx tijekom bikovog tržišta 2017., bilo je mnogo povrata od 25% ili više, uključujući jednodnevne promjene od 36% i korekcije veće od 50% u dva tjedna. Međutim, oni nisu uspjeli zaustaviti dugoročni trend rasta Bitcoina.

Bikova tržišta ne nastavljaju se glatko, jer gotovo sve brze faze rasta prate korekcije cijena. To je rečeno, u usporedbi s veličinom povrata u 2017. godini, trenutno tržište bikova je mnogo pitomije. U trenutnom scenariju prekomjerna poluga i raspoloženje FOMO glavni su krivci, o čemu ćemo raspravljati u nastavku.

Povlačenja na bikovskom tržištu 2017. bila su značajnija. Izvor: Tradingview

Podaci OKEx-a za posljednjih sedam dana otkrivaju ekstremni porast poluge. Omjer BTC duga / kratka brzo se popeo s 0,92 na 1,55 između nedjelje i ponedjeljka ujutro, dok je omjer posudbe BTC marže na spot poluzi porastao s 14 na 25 u istom vremenskom razdoblju.

U međuvremenu, stope financiranja trajnih zamjena BTC-a također su dosezale šokantnih 0,25% ili više svakih osam sati. S obzirom da su mali investitori dodavali svoje duge pozicije i plaćali tako visoke naknade, mogao se očekivati ​​sljedeći pad kad je cijena počela padati i kad se žurilo na izlazak – tj. Dugo stiskanje.


Podaci OKEx-a pokazuju da su trgovci na malo povećavali svoje duge pozicije dodavanjem poluge. Izvor: OKEx

Tehnički pokazatelji također su signalizirali povlačenje nakon nedjeljnog skupa. Na jednosatnom OKEx BTC / USDT grafikonu u nastavku, jasno možemo vidjeti medvjedastu divergenciju na RSI pokazatelju nakon naguravanja u nedjelju ujutro. Cijena je na OKExu dosegla novi maksimum od 34.786 USD, ali RSI pokazatelj nije mogao dalje. Štoviše, također se može primijetiti smanjenje volumena, što ukazuje da je kupnja na malo iscrpljena.

Medvjeđa divergencija na RSI pokazatelju na satnom grafikonu, popraćena padom volumena. Izvor: TradingView

U međuvremenu, raspoloženje FOMO kod maloprodajnih ulagača koje je rezultiralo igrama visoke poluge može se vidjeti u donjem grafikonu Dob neiskorištenih transakcija.

Pokazatelj UTXO Age pokazuje novi novac koji ulazi na tržište u posljednjih tjedan dana. Izvor: IntoTheBlock

Pokazatelj UTXO Age mjeri opseg transakcija koje se stvaraju i kategorizira ih prema vremenskim okvirima. Povećanje kratkoročnih UTXO-a označava velik broj novih transakcija koje se odvijaju. Konkretno, jednodnevni i tjedni UTXO skočili su nedavno za 22,63%, što ukazuje na to da je na tržište ušlo više novog novca u odnosu na prethodne vremenske okvire.

Ukratko, trgovci na malo koji su dugo pokušavali koristiti visoku polugu izgubili su najviše u ovom povlačenju. Cjenovna akcija u ponedjeljak podsjetnik je na sve da su korekcije tijekom bikovih tržišta obično žešće i prisiljavaju na razduživanje. Od ovog trenutka nadalje, vjerojatno bismo mogli očekivati ​​da Bitcoin uđe u fazu kratkotrajne konsolidacije jer trgovcima na malo treba vremena da se oporave od svojih gubitaka, ali veliko je pitanje je li ovaj put doista drugačije?

Niste trgovac OKExom? Naučite kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map