Podaci o BTC terminskim ugovorima ukazuju na to da srednjoročni optimizam ostaje netaknut unatoč velikim likvidacijama

Futures Friday je tjedni pregled tromjesečnih terminskih termina na Bitcoin na OKExu.

Protekli tjedan označio je najnepromjenjivije razdoblje za cijene Bitcoina u ovom biku. Vodeća kriptovaluta srušila se za 27,88% s najviših 41,998 dolara na najnižih 30,287 dolara prije nego što se brzo odbila na 40,107 dolara, prema cijeni indeksa OKEx BTC.

U prošlotjednom članku za Futures Friday primijetili smo da su oštri postupci povlačenja i prisilno razduživanje omogućili da se tržište uzdigne na održiviji način. Ovotjedni podaci o OKEx futuresima pokazuju da je poluga na terminskom tržištu postupno padala, dok poluga ni na spot tržištu nije puno porasla, što ukazuje na oprez među sudionicima na tržištu s obzirom na nedavnu volatilnost. 

Međutim, premija za BTC kvartalne terminske pogodbe ostala je iznad 5%, što pokazuje da je srednjoročni bikovski osjećaj još uvijek netaknut, zapažanje također potvrđeno otvorenim interesom BTC-a za OKExom i dalje prelazi 2 milijarde dolara unatoč nekoliko glavnih likvidacija.

U vrijeme pisanja ovog članka, tromjesečni ugovor BTCUSD0326 – koji istječe krajem ožujka – trguje na razini od 40.300 USD s premijom od 1.900 USD, ili 5%, iznad cijene indeksa. 

OKEx BTC kvartalni terminski poslovi (BTCUSD0326), od 15:00 UTC 15. siječnja, Izvor: OKEx, TradingView

Očitavanje podataka OKEx trgovanja

Posjetite stranicu podataka o trgovanju OKEx da biste istražili više pokazatelja. 

BTC omjer dugo / kratko

Uzorak dugog / kratkog omjera kretao se suprotno od akcije cijena u obliku slova V tijekom proteklog tjedna, što ukazuje na to da mali ulagači nisu očekivali brzi oporavak. Tijekom faze oporavka, cijene Bitcoina porasle su s 33.000 na 40.000, ali je omjer pao s visokih 1,79 na oko 1,20.

Trenutni omjer dugo / kratko od 1,2 na najnižoj je razini u tjednu i odražava nedostatak malih ulagača koji drže duge pozicije. Vjerojatno je da se cijene bitcoina trebaju malo konsolidirati prije nego što sudionici u maloprodaji ponovno postanu optimistični.

Vrijeme prikupljanja podataka: 1/8 6:00 UTC UTC do 1/15 6:00 UTC UTC

Omjer dugo / kratko uspoređuje ukupan broj korisnika koji otvaraju duge pozicije naspram onih koji otvaraju kratke pozicije. Omjer se izračunava iz svih terminskih i vječnih zamjena, a duga / kratka strana korisnika određuje se njihovom neto pozicijom u BTC-u.

Na tržištu derivata, kad god se otvori duga pozicija, uravnotežuje se kratkom pozicijom. Ukupan broj dugih pozicija mora biti jednak ukupnom broju kratkih pozicija. Kada je omjer nizak, to znači da više ljudi drži kratke hlače.


BTC osnova

Iako je cijena doživjela velike oscilacije, trenutna tromjesečna ugovorna premija – još uvijek oko 5,2% – ne razlikuje se puno od prošlog petka. To, još jednom, sugerira da najnoviji retracement nije stavio puno štete u srednjoročni bikovski zamah Bitcoina.

Vrijeme prikupljanja podataka: 1/8 6:00 UTC UTC do 1/15 6:00 UTC UTC

Ovaj pokazatelj prikazuje tromjesečne cijene terminskih ugovora, cijenu spot indeksa i također osnovnu razliku. Osnova određenog vremena jednaka je kvartalnoj terminskoj cijeni umanjenoj za cijenu spot indeksa.

Cijena terminskih ugovora odražava očekivanja trgovaca o cijeni Bitcoina. Kada je osnova pozitivna, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kada je osnova negativna, to znači da je tržište medvjedasto.

Osnova kvartalnih terminskih ugovora može bolje ukazivati ​​na dugoročni tržišni trend. Kada je osnova visoka (bilo pozitivna ili negativna), to znači da ima više prostora za arbitražu.

Otvoreni kamate i obujam trgovanja

Unatoč naglom povlačenju u ponedjeljak koje je ukupno pokrenulo 300 milijuna dolara likvidacija, otvoreni interes i dalje ostaje znatno iznad 2,0 milijarde dolara. To ukazuje da postoji konstantan protok kapitala na tržište derivata, pogotovo jer su sudionici pokušali uhvatiti kratkoročno dno tijekom velikih promjenjivosti..

Vrijeme prikupljanja podataka: 1/8 6:00 UTC UTC do 1/15 6:00 UTC UTC

Otvoreni interes predstavlja ukupan broj preostalih terminskih terminskih ugovora / swapova koji nisu zatvoreni određenog dana.

Obujam trgovanja je ukupan obim trgovanja fjučersima i vječnim zamjenama u određenom vremenskom razdoblju.

Ako postoje 2.000 dugih ugovora i 2.000 otvorenih kratkih ugovora, otvoreni interes bit će 2.000. Ako se opseg trgovine poveća i otvoreni interes smanji u kratkom vremenskom razdoblju, to može ukazivati ​​na to da je puno pozicija zatvoreno ili prisiljeno na likvidaciju. Ako se povećaju i obim trgovine i otvorene kamate, to znači da se otvorilo puno pozicija.

Omjer posudbe BTC marže

Omjer posudbe BTC marže smanjio se s prošle subote na 26 na sadašnju razinu od oko 21, što ukazuje da još uvijek postoji niz tržišnih sudionika koji se ugodno koriste polugom u okruženju visoke volatilnosti. Međutim, omjer se nije povećao previše posljednjih dana. Vjerojatno su trgovci s polugom koji čekaju na sljedeću priliku da dodaju više poluge svojim pozicijama.

Vrijeme prikupljanja podataka: 1/8 6:00 UTC UTC do 1/15 6:00 UTC UTC

Omjer posudbe marže podaci su trgovanja na promptnom tržištu koji pokazuju omjer između korisnika koji su posudili USDT u odnosu na BTC u USDT vrijednosti u određenom vremenskom razdoblju. 

Ovaj omjer također pomaže trgovcima da sagledaju raspoloženje na tržištu. Općenito, trgovci koji posuđuju USDT namjeravaju kupiti BTC, a oni koji posuđuju BTC žele ga kratiti.

Kada je omjer maržnog pozajmljivanja visok, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kada je niska, to znači da je tržište medvjedasto. Ekstremne vrijednosti ovog omjera povijesno su ukazivale na preokret trendova.

Uvidi trgovaca

Robbie, investicijski analitičar OKEx-a

Tržište se iznenađujuće brzo oporavilo, a Bitcoin je povratio 70% gubitaka. Kretanje prema naprijed, 38.300 USD po tromjesečnom ugovoru ili 36.500 USD po spot indeksu, vrlo je važna razina podrške. Probijanje ispod ovoga onesposobilo bikovski obrazac s dvostrukim dnom. U bliskoj budućnosti, Bitcoin bi mogao nastaviti napredovati kako bi izazvao prethodne maksimume tijekom vikenda. Razina unutardnevne podrške iznosi 40.000 USD za tromjesečne ugovorne cijene ili 38.000 USD za spot indeks.

Dahuzi, Kripto trgovac na TradingView

Sveukupni trend i dalje je u usponu. Pozivanje vrha u ovom rasponu možda nije dobar potez. Bitcoin će vjerojatno nastaviti oscilirati klinom prikazanim dolje sve dok jasan proboj ne da smjer. 34 250 do 36 200 dolara je idealan raspon za uskočiti.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map