Poništavanje cijena BTC-a ostavlja pretjerano produžene sudionike na tržištu velikim gubicima

Market Watch Weekly pregled je kripto tržišta i razvoja svakog tjedna.

Nakon četiri uzastopna tjedna brzih porasta i izazivanja psihološke razine od 40.000 dolara, Bitcoin je u nedjelju navečer konačno pretrpio veliku rasprodaju, a pad se nastavio širiti prema ponedjeljku. U protekla 24 sata cijena Bitcoina pala je za više od 20%, s razine od 41 000 USD na čak 32 250 USD, prema cijeni indeksa OKEx BTC, i uglavnom je izbrisala dobit iz prethodnog tjedna. Najnoviji povlačenje je likvidirano 2,68 milijardi dolara vrijednosti pozicija na razmjenama derivata. 

Prije toga, iako je Bitcoin probio 40 000 USD, dugovi su postali zasićeni i na RSI indikatoru u nižim vremenskim okvirima mogle su se vidjeti medvjeđe razlike. U međuvremenu, smanjenje opsega trgovine nije moglo potaknuti cijene na nove maksimume.

Posljednji put kada smo vidjeli pad od 20% bio je prvi vikend u siječnju kada je snažna kupnja brzo potaknula cijene na 30.000 USD. Međutim, tijekom posljednja 24 sata cijena je i dalje niža od najnižih, a kupovna moć nije bila jaka kao prošli put. Međutim, s obzirom na nedavne osjećaje na tržištu, ovo bi se moglo pokazati kao još jedna privremena korekcija prije nego što cijena ponovno dosegne 40 000 USD.

Bitcoin je u tjedan dana doživio dva povlačenja od 20% +. Izvor: TradingView

Neke su institucije uhvatile prilazeći rizik

Također smo primijetili da pad Bitcoina pokazuje određenu korelaciju s tradicionalnim tržištima. U određenoj mjeri, 24-satna priroda trgovanja Bitcoinom čini ga vodećim pokazateljem koji reagira prije tipičnih tržišta. Cijena fjučersa na zlato i S&Futures P 500 pali su za 1,5%, odnosno 0,8%, nakon otvaranja u nedjelju navečer UTC. Razlog ove situacije mogao bi biti očekivanje tržišta na višim kamatnim stopama, što se odrazilo na skok terminskih termina na dolarski indeks nakon zvona za otvaranje rano jutros. Rastuće kamatne stope ukupno će pogoditi cijene rizične imovine kao i nekamatonosne imovine poput zlata.

Ovaj su makro rizični faktor možda kapitalizirali neki institucionalni ulagači. CME je ažurirao svoju najnoviju (od 5. siječnja) bitcoin fjučersa podaci o položaju 9. siječnja Ovo izvještajno razdoblje pokriva povijesni proboj Bitcoina iznad granice od 30.000 USD, ali je također uključivalo duboko povlačenje od oko 7.000 USD 4. siječnja.

Za to vrijeme, poluga financijskih sredstava povećala je svoje kratke pozicije s 8.466 na 9.058 i smanjila svoje duge pozicije s 3.679 na 3.544. To znači da su polužni fondovi izrazili jasan medvjeđi stav prema kratkoročnom.

Suprotno tome, ostali računi o kojima se izvještava nastavili su dugo ići, duge pozicije porasle su s 2.123 na 2.672, a kratke pozicije samo su se povećale s 235 na 261. Računi koji se ne izvještavaju učinili su isti potez, dok su duge pozicije skočile s 3.165 na 3.343, dok su kratke dodane su samo pozicije 54.

Podaci o CME bitcoin fjučersima – Broj sredstava s polugom, čežnja u odnosu na kratke hlače. Izvor: Quandl

Oštri dobici sredinom tjedna nadomjestili su gubitke tijekom vikenda

Zbog pada cijena u ponedjeljak, izračunali smo glavne prinose altcoina od ponoći prošlog ponedjeljka do 6:00 ujutro UTC ovog ponedjeljka. Unatoč velikom padu, još uvijek postoji mnogo altcoina koji su pobrali pozitivne prinose zbog brzog porasta u prvoj polovici prošlog tjedna.

Stellarov Lumen (XLM) porastao je za 180% u prva tri dana trgovanja prošlog tjedna, a zatim je započeo dramatičan ulazak, ali i dalje drži dobitak od 66,77%. Bitcoin Cash (BCH) i Bitcoin SV (BSV) također su zabilježili pozitivne prinose od 11,40%, odnosno 5,47%. Istodobno, Ether (ETH) se spustio na 1000 USD prije nego što se lagano oporavio u posljednjih nekoliko sati, ostvarivši umjerenih 5,23% na tjedan. 

Tjedni povratak glavnih altcoina, 1/4 do 6:00 ujutro UTC 1/11. Izvor: TradingView

Davatelji likvidnosti povukli su velika sredstva iz bazena

Proizvođač (MKR) nesumnjivo je bio najupečatljiviji DeFi žeton prošli tjedan, jer je njegovo povlačenje u subotu smanjilo cijenu na 1.900 američkih dolara prije nego što je pala na 1300 američkih dolara nakon šireg tržišta, ali još uvijek uspijeva zadržati rast od 88%. Uz to, Synthetic (SNX) i Loopring (LRC) bili su otporniji tijekom velike korekcije, prikupljajući tjedni povrat od 20,51%, odnosno 14,45%. 

Tjedni povratak glavnih DeFi žetona, 1/4 do 6:00 ujutro UTC 1/11. Izvor: TradingView

U subotu je ukupna vrijednost zaključana u protokolima DeFi porasla na povijesnu razinu od 32,8 milijardi dolara, ali je potonji pad cijena žetona smanjio na oko 28,5 milijardi dolara, prema podacima DeBanka. Brzo povlačenje pružatelja likvidnosti iz bazena također je naglo povećalo naknadu za plin za Ethereum.

Trenutačna tri najbolja imena u pogledu TVL-a su BTC vezani žeton WBTC, proizvođač protokola zajma i decentralizirana razmjena Uniswap (UNI). A svih prvih pet DeFi protokola zabilježilo je pad TVL-a za više od 10% u posljednja 24 sata.

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi-u. Izvor: DeBank

Gledajući naprijed ovaj tjedan

Budući da je Demokratska stranka u Sjedinjenim Državama uspjela kontrolirati Dom i Senat, očekuje se da će drugi krug poticajnog paketa vrijednog trilijuna dolara krenuti naprijed. Sudionici na tržištu još uvijek trebaju gledati utjecaj mogućeg preokreta u indeksu dolara na burzu, kao i na Bitcoin.

Niste trgovac OKExom? Saznajte kako započeti trgovanje!

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner