Strategija trgovanja kripto opcijama: Uvod u dugačko raskrižje

Strategija trgovanja kripto opcijama: Uvod u dugačko raskrižje

Trgovanje opcijama postalo je najbrže rastući dio prostora kripto derivata zahvaljujući brzom rastućem institucionalnom interesu i raznolikom izboru proizvoda u ponudi. Trgovci i investitori svih razina sada mogu iskoristiti provjerene strategije trgovanja opcijama koje su široko korištene u tradicionalnom financijskom svijetu. Među raznim strategijama dugačka su straddla jedna od najučinkovitijih i najčešće korištenih, posebno za nestabilnu imovinu poput Bitcoina (BTC).

Ranije smo istaknuli neke od prednosti trgovanja opcijama nad terminskim ugovorima, a pokrili smo i pregled kripto derivata za nove korisnike. U ovom ćemo dijelu suziti fokus kako bismo istražili stradd strategiju trgovanja opcijama.

Općenito strategije trgovanja opcijama

Strategije trgovanja opcijama obično uključuju kupnju ili prodaju više opcija ugovora istodobno radi optimizacije investicijskih pozicija, zaštite od izloženosti riziku i profita od očekivanih kretanja na tržištu na isplativ način.

Trgovci iz različitih klasa imovine koriste ove dokazane strategije, posebno u prostoru izvedenica. Ono po čemu se trgovanje opcijama izdvaja od ostalih jest njegova nelinearnost. Za razliku od terminskog trgovanja (linearni derivat), isplata po ugovorima o opcijama ne ovisi isključivo o temeljnom financiranju. Vremenska razdoblja, općenita volatilnost i cijena udara u odnosu na spot cijenu pružaju dodatne varijable trgovcima opcijama.

U konačnici, međutim, učinkovitost bilo koje strategije ovisi o njenom potencijalu za zaradu u odnosu na rizik, i ovdje sjaji straddle strategija.

Što su straddles i kako se biraju?

Straddle općenito znači imati dvije transakcije na istoj imovini s pozicijama koje se međusobno kompenziraju. U trgovanju opcijama, duga straddle strategija znači kupnju call opcije (pravo na kupnju) i prodajnu opciju (pravo na prodaju) za istu osnovnu imovinu s istom cijenom isteka i isteka. S druge strane, kratka straddle strategija uključuje prodaju call opcije i put opcije s istim udarom i istekom.

Izbor između dugog i kratkog straddleda ovisi o očekivanjima trgovca o izvedbi temeljne imovine. Dugo razaranje učinkovito je kada trgovci očekuju naglo kretanje cijena, ali nisu sigurni u njegov smjer (cijena je promjenjiva). Suprotno tome, trgovci će možda htjeti upotrijebiti strategiju kratkog straddla kada vjeruju da će cijena temeljne imovine (i volatilnost) ostati stabilna tijekom određenog vremenskog okvira.

Kako djeluje straddle?

Kao što je gore spomenuto, dugotrajna strategija može biti plodonosna za nestabilnu klasu imovine poput kriptovaluta. Da bismo objasnili kako dugo straddle funkcionira, uzimamo BTCUSD opcije na OKEx-u kao primjer.

Pretpostavimo da se BTC trenutno trguje po cijeni od 9.500 USD. Ako trgovci vjeruju da je cijena posljedica za oštar potez, ali nisu sigurni u kojem će smjeru krenuti, mogu koristiti dugačko straddle kupujući opcije call i put s istom cijenom opomene i isteka.

Ovu strategiju možemo simulirati pomoću call opcije (BTCUSD-20200925-9500-C) i put opcije (BTCUSD-20200925-9500-P). Obje imaju udarnu cijenu (cijena BTC-a može se kupiti ili prodati po isteku) od 9.500 USD, premije (trošak ugovora) od 1.500 USD za svaku (u trenutku pisanja ovog članka) i istječu 25. rujna 2020. P&L, ili profil dobiti i gubitka takve kombinacije mogao bi biti otprilike ovako.

Primjer BTC opcija dugotrajne isplate; Izvor: OKEx


Dugotrajna strategija razbiti će se čak iznad ili ispod cijene udara za iznos uplaćene premije, čak i prije isteka. Bez obzira na smjer, da bi se postigla ravnoteža, unutarnja vrijednost jedne opcije mora biti jednaka premiji koja se plaća za obje opcije, dok će druga postati bezvrijedna dok istekne. Drugim riječima, negativni prinos jednak je štrajku plus dvije plaćene premije. Loša negativna dobit je jednaka štrajku umanjenom za plaćene premije.

Gledajući gornji grafikon, možemo uočiti dva scenarija lomova za ovu trgovinu, jedan gdje BTC trguje po cijeni od 6.500 dolara po isteku, a drugi gdje se trguje po cijeni od 12.500 dolara. To je zato što premija za svaku kupljenu opciju iznosi 1500 USD, što ukupan trošak oba ugovora iznosi 3000 USD. Dakle, naš preokret prema gore i dolje jednak je 9.500 USD + 3.000 USD = 12.500 USD i 9.500 USD – 3.000 USD = 6.500 USD.

Svako odstupanje cijene iznad ovih lomova označit će dobit za ovu trgovinu. Primjerice, ako je u trenutku isteka Bitcoin spot cijena 15.000 američkih dolara, call opcija ostvarit će ukupno 2.500 američkih dolara dobiti (15.000 američkih dolara – (9.500 američkih dolara + 3.000 američkih dolara)). Alternativno, ako Bitcoin košta 3.500 USD po isteku, put opcija dobit će 3.000 USD dobiti (9.500 USD – (3.500 USD + 3.000 USD)).

Međutim, ako u trenutku isteka cijena Bitcoina ostane unutar bodova loma (između 6.500 i 12.500 USD), trgovac će na kraju izgubiti novac. Na primjer, ako BTC iznosi 10.000 USD po isteku, call opcija je 500 USD zeleno, ali kad odbijete trošak obje opcije (3.000 USD), trgovcu ostaje gubitak od 2.500 USD. Slično tome, ako BTC iznosi 7.000 USD po isteku, put opcija je 2.500 USD zeleno, ali trgovac ostaje nakon gubitka od 500 USD nakon odbitka ukupne premije.

Za i protiv

Jedna od prednosti korištenja dugotrajne strategije je da je maksimalni dobitak na gore potencijalno neograničen jer, teoretski, cijena BTC-a može i dalje rasti bez gornje granice. Potencijal smanjenja dobiti također je značajan, iako ne neograničen, jer BTC vjerojatno neće pasti ispod nule.

Najbolji scenarij za ovu trgovinu bio bi kada bi cijene BTC-a naglo skočile ili zarasle znatno iznad bodova loma, jer će dobit biti razlika između spot cijene i udarne cijene (9.500 USD) umanjena za premiju plaćenu za dvije opcije (call i staviti).

S druge strane, najgori je scenarij ove trgovine da se BTC cijena drži stabilno i istječe po udarnoj cijeni. U ovom slučaju, obje će opcije postati stvarne i neće imati nikakvu suštinsku vrijednost, gubeći u cjelini obje premije (ukupan gubitak od 3000 USD u našem primjeru gore).

IV i vremensko propadanje: dva čimbenika koja treba promatrati

Implicirana volatilnost i vremensko propadanje mogu biti dva najvažnija čimbenika koja treba uzeti u obzir kada je u pitanju duga strategija rasipanja. Uspješna dugotrajna strategija uvelike ovisi o povećanom IV. Brzi porast IV nastoji povećati vrijednost dviju opcija u straddleu i potencijalno omogućiti investitorima da zatvore straddle za profit prije isteka opcija.

U međuvremenu, vremensko propadanje je još jedan element koji može utjecati na rezultat. Pri prvom ulasku u trgovinu, barem jedan od ugovora (call ili put) bio bi novčan, a ako cijena Bitcoina ostane stagnirati dulje vrijeme, to bi moglo dovesti do ukupne vrijednosti ove pozicije značajno smanjiti. Štoviše, kako se bliži datum isteka, brzina propadanja također se povećava.

Zaključak

S porastom popularnosti trgovanja opcijama u prostoru kripto derivata, trgovci mogu početi koristiti provjerene strategije, poput straddle, za optimizaciju svojih pozicija i upravljanje rizikom. Međutim, trgovina derivatima ne preporučuje se početnicima bez razumijevanja njegove različite dinamike i rizika.

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovaj materijal ne smije se uzimati kao osnova za donošenje investicijskih odluka, niti ga treba tumačiti kao preporuku za sudjelovanje u investicijskim transakcijama. Trgovanje digitalnom imovinom uključuje značajan rizik i može rezultirati gubitkom vašeg uloženog kapitala. Trebali biste osigurati da u potpunosti razumijete rizik i uzeti u obzir vašu razinu iskustva, ciljeve ulaganja i potražiti neovisni financijski savjet ako je potrebno

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map