Svibanj završava brzinom za kripto, ali geopolitičke napetosti donose neizvjesnost: Tjedni nadzor tržišta

Kripto tržište tjedno

Prošli tjedan Bitcoin (BTC) naglo je pala u prva dva trgovačka dana, s 9.000 na 8.700, prije nego što je u srijedu brzo povratila gubitke. U četvrtak se ponovno okupio na gotovo 9.500 američkih dolara, prije nego što je za posljednji dan svibnja obilježio najviših 9.749,3 američkih dolara, OKEx BTC Spot cijena.

Volatilnost Bitcoina rezultirala je dobitkom od 7,85 posto tijekom tjedna, a trguje se oko 9550 američkih dolara u vrijeme tiska. Dok su i ostalih 10 najboljih altcoina bili u zelenom, Ethereum (ETH), sa svojim prelaskom na model dokaza o udjelu koji se pojavio u trećem kvartalu 2020. godine, pokazao se najbolje, s 15 posto aprecijacija u tjednu.

kripto izvedba u svibnjuTjedni povratak glavnih kriptovaluta 5/25 – 5/31. Izvor: Tradingview

Altcoins su u svibnju porasli

Indeks malih kapitalizacija CryptoCompare još uvijek prednjači u svibnju, povećavajući više od 20 posto u mjesecu. Indeks velikih granica zaostaje u usporedbi i u istom je razdoblju zabilježio manje od 8 posto.

Mnogi altcoins dali su značajne povrate tijekom posljednjeg mjeseca. Zilliqa (ZIL) porastao je za gotovo 150 posto nakon Vitalika izrazio njegovu potporu projektu, dok THETA i OmiseGo (OMG) porasla više od 80 posto. Ostali značajni pokretači uključuju Cardano (ADA), VeChain (VET) i 0X (ZRX), a sve tri su u svibnju zabilježile više od 40 posto.

indeks crypotcomparePovratak indeksa male / srednje / velike granice u svibnju. Izvor: MVIS

Svibanjski pozitivni učinci utječu na povratak u lipnju

Gledajući povijesni povratak Bitcoina, u lipnju je od 2013. u prosjeku porastao za 5,31 posto, sa samo dvije godine negativnog rasta – -24,31 posto u 2013. i -14,88 posto u 2018. – obje tijekom tržišta medvjeda. Štoviše, svaki put kad je svibanj bio pozitivan mjesec, slijedio je i lipanj.

Povijesni vraća BitcoinBTC povijesni mjesečni povrat. Izvor: CoinMarketCap & OKEx

Sentiment je postao bikovski na tržištu opcija

Jednomjesečni iskorak dramatično se povukao s više od 20 posto na -9,6 posto krajem svibnja, prema KosoPodaci. Ovaj pomak ukazuje na to da su pozivi skuplji od puta, a rizik od volatilnosti veći je prema gore.

Hlapljivost iskosa je razlika u implicirana volatilnost (IV) između izvan novca opcije, opcije s novcem i u novcu mogućnosti. Ovaj obrazac pokazuje bikovski osjećaj, što ukazuje na to da se trgovci klade na buduću aprecijaciju, povećavajući potražnju za opcijama poziva.

BTC iskošen 25dBTC 25d iskošen. Izvor: Koso

Štoviše, raspon između Bitcoinove tromjesečne implicirane volatilnosti (IV) i njegove povijesne volatilnosti (RV) sada se proširio na 3 posto, što je najviša razina u posljednjih godinu dana. Ako je IV preniska u usporedbi s RV-om, cijena opcije smatra se podcijenjenom.

Povijesno gledano, RV je uglavnom bio niži od Bitcoinova IV, osim kratkog razdoblja oko rujna 2019. Trgovci obično očekuju kretanje volatilnosti prema svom prosjeku (porast kad je prenizak, a pad kad je previsok).

BTC pokazatelj volatilnostiBTCUSD – IV protiv RV. Izvor: Koso

Bitcoin tehnička analiza

Bitcoin se oporavio iznad linije trenda koji je testirao početkom svibnja, okrenuvši prošlotjedni otpor podrške od 9.300 do 9.400 dolara. Međutim, bikov potez zaustavljen je na 9.750 dolara, odbijen prethodnim maksimumom od 9.800 dolara od 19. svibnja. Dalje, ovaj je tjedan moguć još jedan test maksimuma sredinom svibnja.

BTC / USDSpot cijena OKEx BTC. 1H grafikon. Izvor: OKEx

Gledajući naprijed ovaj tjedan

Prosvjedi i neredi diljem SAD-a jesu još uvijek u tijeku, zajedno s novim valom pojačanih Kinesko-američke napetosti. U pogledu makro podataka, ISM Proizvodnja podaci će biti objavljeni u ponedjeljak, dok će Zahtjevi za nezaposlene izvještaj će izaći u utorak.

Iako je Bitcoin povijesno pokazivao korelacije sa zlatom i kineskim juanima tijekom razdoblja povećane geopolitičke nesigurnosti, globalna situacija bez presedana danas može utjecati na prostor na nepredvidive načine.

U međuvremenu, Matic Mainnet otišao uživo 31. svibnja, a Zilliqa (ZIL) će dovršiti potporu ulozima ovog mjeseca. Nadogradnja Ethereum Classic (ETC) Phoenix Mainnet očekuje se danas, 1. lipnja, prema coinmarketcal’s raspored, uz izvorni token razmjene OKEx, osmi OKB kupnja i spaljivanje.

Izjava o odricanju odgovornosti: Ovaj materijal ne smije se uzimati kao osnova za donošenje investicijskih odluka, niti ga treba tumačiti kao preporuku za sudjelovanje u investicijskim transakcijama. Trgovanje digitalnom imovinom uključuje značajan rizik i može rezultirati gubitkom vašeg uloženog kapitala. Trebali biste osigurati da u potpunosti razumijete rizik i uzeti u obzir vašu razinu iskustva, ciljeve ulaganja i potražiti neovisni financijski savjet ako je potrebno.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner