Trgovci maloprodajom bitcoina zarobljeni su u ponedjeljak, jer je otkrivanje fjučersa opadalo povjerenje

Futures Friday je tjedni pregled tromjesečnih terminskih termina na Bitcoin na OKExu

Ovaj je tjedan Bitcoin (BTC) zabilježio brzi pad nakon jednako naglog porasta. Kvartalni fjučersi OKEx (BTCUSD0925) u ponedjeljak su naglo prešli 12.800 dolara, napravivši lažni proboj prije nego što su se u srijedu spustili ispod 12.000 dolara. Od tada se Bitcoin kreće oko 12 000 USD uz smanjenu volatilnost.

Značajno je da su Bitcoin i decentralizirani financijski tokeni imali razlike u trendovima cijena. U ponedjeljak je Bitcoin vratio 1,5% svoje dominacije, ali nakon srijede, kada je DeFi sektor dobio zamah, Bitcoin je ostao slab.

Iako je vodeća digitalna valuta sada od srijede tri puta testirala podršku od 11.800 američkih dolara, skokovi nisu bili toliko jaki.

Gledajući OKEx podatke o trgovanju, još jednom vidimo kako maloprodajni investitori jure rally i na kraju se hvataju za vrh. To je vidljivo iz obrnute korelacije između omjera dugo / kratko i cijene.

Osnova BTC-a između tromjesečne budućnosti i spota također je izuzetno brzo pala nakon srijede, što ukazuje da je lažni proboj sredinom tjedna natjerao sudionike na tržištu da izgube povjerenje u srednjem roku.

Kvartalni terminski grafikon bitcoinaOKEx BTC kvartalni terminski poslovi (BTCUSD0925) 1h grafikon – 8/21. Izvor: OKEx, TradingView

Očitavanje podataka o trgovanju OKExom

Posjetite stranicu podataka o trgovanju OKEx da biste istražili više pokazatelja

BTC omjer dugo / kratko

Omjer dugih i kratkih krenuo je naglo tek nakon porasta u ponedjeljak, počevši od 1,03 pa do četvrtka od 1,37. To ukazuje na to da su mali ulagači jurili rast cijena i kupovali s gubitkom.

Štoviše, s obzirom da nije bilo daljnjeg prodora u cijeni jer je omjer u četvrtak stajao veći – nakon čega je pao na trenutnu razinu od 1,08 – činilo se da su se trgovci na malo predali na nižim razinama.

Trenutni omjer dugih / kratkih je nizak za bik tržište, ali vrijednost veća od 1 također ukazuje na to da tržište još uvijek nije vrlo medvjeđe. U međuvremenu, otvoreni interes nije se popravio nakon velikog pada, što znači da trgovci usvajaju pristup čekanja.

Omjer bitcoin dugi / kratki - 8 / 14-8 / 21Vrijeme prikupljanja podataka: 8/14 4:00 am UTC to 8/21 4:00 am UTC

Omjer dugo / kratko uspoređuje ukupan broj korisnika koji otvaraju duge pozicije naspram onih koji otvaraju kratke pozicije. Omjer se izračunava iz svih terminskih i vječnih zamjena, a duga / kratka strana korisnika određuje se njihovom neto pozicijom u BTC-u.

Na tržištu derivata, kad god se otvori duga pozicija, uravnotežuje se kratkom pozicijom. Ukupan broj dugih pozicija mora biti jednak ukupnom broju kratkih pozicija. Kada je omjer nizak, to znači da više ljudi drži kratke hlače.

BTC osnova

Premija na OKEx Quarterly Futures dostigla je u ponedjeljak najviših 350 dolara, a zatim se iznenađujuće brzo suzila kad je cijena pala. Danas je pala na 180 dolara – pa čak i u usporedbi s 280 dolara od prošlog petka, to je značajan pad. To ukazuje na izražen nedostatak tržišnog povjerenja nakon lažnog prodora sredinom tjedna.

Bitcoin osnovni grafikon - 8 / 14-8 / 21Vrijeme prikupljanja podataka: 8/14 4:00 am UTC to 8/21 4:00 am UTC

Ovaj pokazatelj prikazuje tromjesečnu fjučers-cijenu, cijenu spot indeksa i također osnovnu razliku. Osnova određenog vremena jednaka je kvartalnoj terminskoj cijeni umanjenoj za cijenu spot indeksa.

Cijena terminskih ugovora odražava očekivanja trgovaca o cijeni Bitcoina. Kad je osnova pozitivna, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kada je osnova negativna, to znači da je tržište medvjedasto.

Osnova kvartalnih terminskih ugovora može bolje ukazivati ​​na dugoročni trend na tržištu. Kad je osnova visoka (bilo pozitivna ili negativna), to znači da ima više prostora za arbitražu.

Otvorene kamate i obujam trgovanja

Otvoreni interes dosegao je vrh od 1,33 milijarde dolara nakon izbijanja u ponedjeljak, a zatim je počeo postupni pad. U kombinaciji s malim ulagačima koji jure po višim cijenama, jasno je da su kitovi postupno zatvarali dobit nakon skoka cijena.

Budući da se OI sada vraća na 1,14 milijarde dolara – što je čak niže od 1,2 milijarde prošlog prošlog petka – tržištu će trebati više vremena za akumuliranje pozicija prije sljedećeg velikog poteza.

Bitcoin otvoreni interes i obujam trgovanja - 8 / 14-8 / 21Vrijeme prikupljanja podataka: 8/14 4:00 am UTC to 8/21 4:00 am UTC

Otvoreni interes predstavlja ukupan broj preostalih terminskih terminskih ugovora / swapova koji nisu zatvoreni određenog dana.

Obujam trgovanja je ukupan obim trgovanja fjučersima i vječnim zamjenama u određenom vremenskom razdoblju.

Ako postoje 2.000 dugih ugovora i 2.000 otvorenih kratkih ugovora, otvoreni interes bit će 2.000. Ako se volumen trgovanja poveća i otvoreni kamate smanje u kratkom vremenskom razdoblju, to može ukazivati ​​na to da je puno pozicija zatvoreno ili prisiljeno na likvidaciju. Ako se povećaju i obim trgovine i otvorene kamate, to znači da se otvorilo puno pozicija.

Omjer posudbe BTC marže

Zanimljivo je primijetiti da je omjer posudbe BTC marže, sličan omjeru dugih i kratkih, opadao tijekom porasta u ponedjeljak, padajući s 14 na samo 11 tijekom 12 sati. Također je brzo porasla nakon što je cijena dosegla vrh od 12.800 dolara, što možda ukazuje da je bilo nekih sudionika na tržištu koji su posudili BTC kako bi umanjili temeljnu imovinu tijekom rasta..

Ovaj se omjer sada vratio na blizu 14, gotovo iste vrijednosti kao prošli petak, bez daljnjih promjena.

Omjer posudbe bitcoin marže 8 / 14-8 / 21Vrijeme prikupljanja podataka: 8/14 4:00 am UTC to 8/21 4:00 am UTC

Omjer posudbe marže podaci su trgovanja na promptnom tržištu koji pokazuju omjer između korisnika koji su posudili USDT u odnosu na BTC u USDT vrijednosti tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Ovaj omjer također pomaže trgovcima da sagledaju raspoloženje na tržištu. Općenito, trgovci koji posuđuju USDT namjeravaju kupiti BTC, a oni koji posuđuju BTC žele ga kratiti.

Kada je omjer maržnog pozajmljivanja visok, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kad je niska, to znači da je tržište medvjedasto. Ekstremne vrijednosti ovog omjera povijesno su ukazivale na preokret trendova.

Uvid trgovca

Robbie, investicijski analitičar OKEx-a

Primijetili smo veliku zaradu nakon naleta u ponedjeljak, a taj je trend i dalje pomalo aktivan, s time da Bitcoin nije uspio napraviti snažne povratke s razina podrške. Za sada se čini da se bikovi odmiču – iscrpljeni krahom – i da je bitcoin manje vjerojatno da će se snažno oporaviti u kratkom roku.

Krećući se naprijed, cijena mora zauzeti 12.300 USD prije nego što tržište može povratiti povjerenje u probijanje iznad prethodnog kritičnog otpora od 12.800 USD.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner