Trgovina na malo povećala se na prošlotjednom BTC skupu, dok su institucije izgleda propustile

Market Watch Weekly pregled je kripto tržišta i razvoja svakog tjedna.

Prošli je tjedan bio bitan za Bitcoin, jer je njegova cijena uspješno premašila granicu od 20 000 USD na svim burzama, postavljajući novi vrhunac svih vremena. U nedjelju je Bitcoin objavio najvišu cijenu do sada, 24.302 dolara, što je vodećoj digitalnoj valuti dalo tjedni povrat od 24%, prema cijeni indeksa OKEx BTC.

Tržište ulazi u najaktivnije trgovačko razdoblje u godini

Zajedno s Bitcoinom koji doseže vrhunac svih vremena, količina ubrzano raste. Ukupni tjedni obujam BTC terminskih ugovora dosegao je 270 milijardi dolara na razmjenama derivata, što pokazuje izuzetno aktivno stanje na tržištima.

BTC fjučersi – Zbirne dnevne količine. Izvor: iskriviti

Istodobno je otvoreni interes u subotu dosegnuo najvišu razinu od 8,9 milijardi dolara, dok je OKEx predvodio sve burze s 1,6 milijardi dolara OI-a. Trenutni OI od 8,8 milijardi dolara također je veći za 22% u odnosu na prošli tjedan.

BTC fjučersi – agregirani otvoreni kamate. Izvor: skew

Paralelnim porastom cijena bitcoina i groznicom trgovanja, tržišna cijena BTC vječnih zamjena premašila je indeksnu cijenu, a stope financiranja pogodile su novi vrhunac nakon zadnjeg tjedna u studenom. Prekomjerne stope financiranja ukazuju na porast poluge na tržištu.

BTC stalne stope zamjene. Izvor: skew

Štoviše, budući da ovaj kvartalni datum poravnanja terminskih termina i opcija dolazi ovog petka, očekujemo da bi Bitcoin mogao uočiti veću volatilnost u narednim danima. Veliki broj opcija koje ističu mogu dovesti do kretanja cijene "Max Pain," što je udarna cijena s najotvorenijim ugovorima i pozivima i uzrokovat će financijski gubitak za najveći broj vlasnika opcija po isteku. Trenutno, cijena Max Paina iznosi oko 23.750 USD, prema podacima CoinOptionsTrack.

Max Pain za opcijske ugovore koji istječu 25. prosinca. Izvor: CoinOptionsTrack

Institucionalni investitori propustili su veliki potez

CME je objavio najnovije (od 15. prosinca) Bitcoin terminske pogodbe podaci o položaju 19. prosinca Ovo izvještajno razdoblje završilo je netom prije nego što je Bitcoin dovršio svoj povijesni proboj od 20.000 američkih dolara, predstavljajući tako pozicije različitih računa kao odgovor na ubrzani proboj na gore.

Otvoreni interes kontinuirano je opadao tijekom posljednja tri izvještajna razdoblja, sa 11.750 na 11.370. To i dalje pokazuje da su institucionalni ulagači uzimali dobit i da su uglavnom propustili posljednji skup.


Duge pozicije menadžera imovine smanjile su se s 544 na 492, dok su se kratke pozicije povećale s 11 na 26, što ukazuje na njihovu pogrešnu procjenu probijanja tržišta prema gore. Duge pozicije fondova s ​​polugom smanjile su se s 4.365 na 3.946, dok su kratke pozicije istovremeno opale s 9.354 na 8.702. Smanjenje pozicija u oba smjera ukazuje na to da također nisu uspjeli predvidjeti skok cijena.

Računi koji se ne izvještavaju također su zabilježili rast kratkih pozicija tijekom izvještajnog razdoblja, ali su i dalje održavali izuzetno visok omjer dugo-kratko. Duge pozicije pale su s 3.403 na 3.134, dok su kratke pozicije porasle dalje s 506 na 606.

Podaci o terminskim ugovorima o CME Bitcoinu – Broj onih koji se ne prijavljuju, čezne u odnosu na kratke hlače. Izvor: Quandl

PoW kovanice nadmašile su tržište

Gledajući glavne povratke altcoina prošli tjedan, kovanice za provjeru rada općenito su nadmašile ostale kriptovalute, što je imalo koristi od naglog porasta bitcoina. Među njima je Litecoin objavio tjedni povrat od 44,23%, zajedno s povratom od 33,79% od Bitcoin Casha (BCH).

Iako je Ether (ETH) ovaj tjedan zaradio 9,99%, njegova je cijena u odnosu na BTC neprestano padala. Značajno je da je moćna izvedenica, CME Group, postavljen za lansiranje Future za eter 8. veljače sljedeće godine. Kako Bitcoin i dalje ostaje u središtu pozornosti, alt sezona može potrajati.

Tjedni povratak glavnih kriptovaluta, 12 / 14-12 / 20. Izvor: TradingView

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi-u premašila je 20 milijardi dolara

U sektoru DeFi-a ukupna zaključana vrijednost prvi je put dosegla granicu od 20 milijardi dolara prošle subote, što ukazuje da će se procvat DeFi-a nastaviti do 2021. godine..

Ukupna vrijednost zaključana u DeFi-u. Izvor: DeBank

Što se tiče povrata, Synthetix (SNX) je prošlog tjedna porastao za 31,37% zbog Coinbaseovog popisa. Izvorni tokeni decentraliziranih razmjena nadmašili su ostale sektore, SushiSwap (SUSHI) i Uniswap (UNI) skočili su 19,47%, odnosno 17,44%. S druge strane, yearn.finance (YFI) nije imao dobru izvedbu u odnosu na šire tržište, jer je tijekom tjedna pobrao samo 1,85%.

Još jedan vrhunac u DeFi-u prošlog tjedna bio je The Graph (GRT). Projekt je decentralizirani protokol za indeksiranje podataka koji traži i pohranjuje podatke u blockchain mreži. Cijena GRT-a porasla je na 0,78 dolara, što je 25 puta više u odnosu na javnu prodaju prije mjesec dana.

Tjedni povratak glavnih DeFi žetona, 12 / 14-12 / 20. Izvor: TradingView

Gledajući naprijed ovaj tjedan

Demokratski i republikanski čelnici postigli su dogovor o novom sporazumu o pomoći u borbi protiv koronavirusa vrijednom oko 900 milijardi dolara. To bi mogao biti jedan od razloga za tzv "Djed Mraz Rally" za rizičnu imovinu.

Ekonomska situacija vjerojatno će se postupno poboljšavati kako se cjepivo počinje službeno distribuirati. No, teško pogođena pandemijom, američki BDP će se naglo smanjiti za 5% u 2020. godini. Ove godine gospodarstvo će se pogoršati čak i više nego što je bilo tijekom financijske krize 2009. godine.

Prema istraživanju FactSet-a, tržište sada očekuje S&Indeks P 500 do kraja sljedeće godine doseći će granicu od 4.000. Glavne investicijske banke također su objavile svoja predviđanja, a JPMorgan Chase dao je najoptimističniji cilj od 4.400. Goldman Sachs dao je ciljanu razinu od 4.300. Međutim, prema statistikama iz posljednjih 15 godina, čini se da su analitičari na tržištu obično na optimističnoj strani.

Konačno, ukupna imovina bilance stanja Federalne rezerve premašila je 30 bilijuna dolara. Generalni skok cijena rizične imovine ove se godine uvelike oslanjao na kupnju imovine Federalne rezerve i izuzetno niske kamatne stope. Način na koji sigurno izlazi 2021. godine bit će u središtu pozornosti tržišta koja slijedi, a svaka promjena monetarne politike mogla bi izvršiti pritisak na tržište.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke, originalna istraživanja & kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map