Tržište bitcoin fjučersa i dalje je optimistično nakon korekcije zahvalnosti od 3000 dolara

Futures Friday je tjedni pregled tromjesečnih terminskih termina na Bitcoin na OKExu. 

Porastajući sedam uzastopnih tjedana, Bitcoin (BTC) je doživio svoju prvu veliku korekciju neposredno prije blagdana Dana zahvalnosti. Popodne 25. studenoga cijena BTC-a najprije je dosegla najvišu razinu od oko 19.500 USD, prema cijeni indeksa OKEx BTC, ali je potom počela naglo padati, izgubivši važne kratkoročne i srednjoročne potpore od 18.900 i 17.400 USD za kraj dana.

Masovni pad pokrenuo je najveću dnevnu likvidaciju na tržištu derivata od 12. ožujka – ukupno 1,335 milijardi dolara na glavnim burzama. Svi trgovci koji su kupovali na spot tržištu u posljednjih osam dana također su zarobljeni.

Iako BTC indeks trenutno iznosi 16.800 USD, OKEx Quarterly Futures (BTCUSD1225) trguje na oko 17.050 USD s premijom od 250 USD, ili približno 1,45%, iznad cijene indeksa. 

U prošlotjedni Futures petak U članku smo primijetili kako tržište očekuje povlačenje, a trgovci vrebaju dobit. No, iako je cijena BTC-a ovog tjedna pala za 3000 dolara, čini se da optimizam na tržištu nije daleko od slama.

I omjer BTC-a dugo / kratko i omjer pozajmljivanja marže u porastu su, što ukazuje na bikovnost u maloprodaji. Štoviše, otvoreni interes CME-a prvi je put nakon korekcije ispred ostalih razmjena, što ukazuje da se institucionalni ulagači također klade na budućnost Bitcoina.

Kvartalni fjučersi na OKEx BTC (BTCUSD1225), od 27. studenoga u 8:00 UTC, Izvor: OKEx, TradingView

Očitavanje podataka o trgovanju OKExom

Posjetite stranicu podataka o trgovanju OKEx da biste istražili više pokazatelja. 

BTC omjer dugo / kratko

Omjer BTC dugi / kratki dosegao je nedavno najviših 1,12 nakon što je cijena indeksa u utorak probila 19.000 dolara, a zatim je naglo pala na 0,95 u roku od 24 sata, što ukazuje da su trgovci ušli na kratke pozicije kako bi zaštitili svoju dobit.

Sljedeće je zapažanje da kada je cijena pala u četvrtak na 17.000 američkih dolara, omjer dugih i kratkih naglo je porastao na 1,12, što je odraz žurbe trgovaca na malo da kupe dip. Kao rezultat toga, cijena se nakratko popela na 17.400 američkih dolara prije nego što je drugi pad povukao čak 16.200 američkih dolara.

Omjer dugih i kratkih i dalje se kreće oko 0,95 – a u usporedbi s povijesnim podacima tijekom posljednjih nekoliko tjedana, to ukazuje na to da je maloprodajni osjećaj još uvijek pretežno bikovski.

Vrijeme prikupljanja podataka: 20.11. 06:00 UTC do 27.11. 06:00 UTC


Omjer dugo / kratko uspoređuje ukupan broj korisnika koji otvaraju duge pozicije naspram onih koji otvaraju kratke pozicije. Omjer se izračunava iz svih terminskih i vječnih zamjena, a duga / kratka strana korisnika određuje se njihovom neto pozicijom u BTC-u.

Na tržištu derivata, kad god se otvori duga pozicija, uravnotežuje se kratkom pozicijom. Ukupan broj dugih pozicija mora biti jednak ukupnom broju kratkih pozicija. Kada je omjer nizak, to znači da više ljudi drži kratke hlače.

BTC osnova

Optimizam tržišta ogleda se u premiji kvartalnih terminskih ugovora. Nakon što su se cijene u srijedu probile iznad 19.200 američkih dolara, premija je nedavno dosegla najviših 400 dolara ili 2%. S obzirom na prosinačke kvartalne terminske ugovore koji istječu za manje od mjesec dana, ova je premija relativno visoka.

Međutim, prekomjerne razine premija također su pokazatelj nadolazećeg preokreta na tržištu. BTC osnova sada se vraća na 250 dolara, ili 1,4%, što je u osnovi isto kao i prošli petak, što ukazuje da je optimizam tržišta još uvijek netaknut.

Osim toga, primijetili smo u srijedu da je BTC vječna cijena swap-a porasla kada je stopa financiranja prešla 0,1%. Smatrajući 0,01% do 0,03% normalnim rasponom stopa financiranja, brojka od srijede pokazuje da su trgovci na malo jurili rast cijena.

Vrijeme prikupljanja podataka: 20.11. 06:00 UTC do 27.11. 06:00 UTC

Ovaj pokazatelj prikazuje tromjesečnu fjučers-cijenu, cijenu spot indeksa i također osnovnu razliku. Osnova određenog vremena jednaka je kvartalnoj terminskoj cijeni umanjenoj za cijenu spot indeksa.

Cijena terminskih ugovora odražava očekivanja trgovaca o cijeni Bitcoina. Kad je osnova pozitivna, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kada je osnova negativna, to znači da je tržište medvjedasto.

Osnova kvartalnih terminskih ugovora može bolje ukazivati ​​na dugoročni trend na tržištu. Kad je osnova visoka (bilo pozitivna ili negativna), to znači da ima više prostora za arbitražu.

Otvorene kamate i opseg trgovanja

U srijedu je otvoreni interes dosegao najvišu razinu od 1,3 milijarde dolara. Međutim, ogroman pad cijena koji je uslijedio natjerao je tržišta derivata da krvare, a OI je u dva dana opao za 200 milijuna dolara.

Trenutno je OKEx-ov OI od 1,1 milijarde dolara premašen od CME-ovih 1,16 milijardi dolara, prema skew podaci, i to donekle pokazuje da institucionalni ulagači još uvijek imaju povjerenja u tržište, nakon korekcije. 

Vrijeme prikupljanja podataka: 20.11. 06:00 UTC do 27.11. 06:00 UTC

Otvoreni interes predstavlja ukupan broj preostalih terminskih terminskih ugovora / swapova koji nisu zatvoreni određenog dana.

Obujam trgovanja je ukupan obim trgovanja fjučersima i vječnim zamjenama u određenom vremenskom razdoblju.

Ako postoje 2.000 dugih ugovora i 2.000 otvorenih kratkih ugovora, otvoreni interes bit će 2.000. Ako se volumen trgovanja poveća i otvoreni kamate smanje u kratkom vremenskom razdoblju, to može ukazivati ​​na to da je puno pozicija zatvoreno ili prisiljeno na likvidaciju. Ako se povećaju i obim trgovine i otvorene kamate, to znači da se otvorilo puno pozicija.

Omjer posudbe BTC marže

Omjer posudbe BTC marže pokazao je postupni porast s 8,0 na prošli petak na 10,6. Omjer posudbe s maržom nastavio je rasti čak i kad je cijena pala, što ukazuje da trgovci na malo vjeruju da je dno blizu.

Vrijeme prikupljanja podataka: 20.11. 06:00 UTC do 27.11. 06:00 UTC

Omjer posudbe marže podaci su trgovanja na promptnom tržištu koji pokazuju omjer između korisnika koji su posudili USDT u odnosu na BTC u USDT vrijednosti tijekom određenog vremenskog razdoblja. 

Ovaj omjer također pomaže trgovcima da sagledaju raspoloženje na tržištu. Općenito, trgovci koji posuđuju USDT namjeravaju kupiti BTC, a oni koji posuđuju BTC žele ga kratiti.

Kada je omjer maržnog pozajmljivanja visok, to ukazuje na to da je tržište bikovito. Kad je niska, to znači da je tržište medvjedasto. Ekstremne vrijednosti ovog omjera povijesno su ukazivale na preokret trendova.

Uvid trgovca

Robbie, investicijski analitičar OKEx-a

Cijena BTC-a može kratkoročno ući u fazu konsolidacije zbog korekcije od 3000 dolara u četvrtak. Prethodna zona trgovanja od drugog tjedna u studenom – tj. Od 15.800 do 16.400 dolara – pružit će određenu podršku BTC-u. S druge strane, prošlotjedna srednjoročna potpora od 17.400 dolara naglo se okrenula otporu.

Ako se cijena uskoro ne može probiti iz raspona od 17.400 do 17.600 dolara, tržište bi moglo oslabiti, pogotovo jer kitovi ponovno polažu velike iznose BTC-a na burze. Međutim, čini se da srednjoročno sudionici na tržištu – i institucionalni i maloprodajni – ostaju samopouzdani, kao što je gore istaknuto.

OKEx Insights predstavlja analize tržišta, dubinske značajke i kurirane vijesti kripto profesionalaca.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map