Kako kupiti dionice – Korak po korak vodič za ulaganje na burzi

Ulaganje u dionice prosječni je čovjek najpristupačniji način sudjelovanja u rastu gospodarstva. Više od 100 stotina godina tržište dionica nadmašilo je ostale klase imovine poput obveznica, robe i nekretnina. Da, ulagačima su na raspolaganju tisuće dionica, a ulaganje može biti komplicirano – ali to zaista ne mora biti. Postoje vrlo jednostavni načini ulaganja, a možete započeti s relativno malo kapitala. Ako smatrate da je ideja o kupnji dionica zastrašujuća, sljedeći korak po korak pomoći će vam da započnete.

1. Odlučite se o svojoj strategiji ulaganja

Vaš prvi korak je da odlučite o strategiji ulaganja, jer će vam to pomoći da odaberete najboljeg brokera za svoje potrebe. Ako planirate koristiti hands-off pristup poput kupnje i držanja, pasivnog ili vrijednosnog ulaganja, zaključit ćete vrlo malo poslova, tako da provizija koju plaćate neće imati velik utjecaj na vaš račun. Također vam neće trebati vrlo sofisticirana platforma za izvršavanje poslova, iako vam pristup nekim istraživanjima može biti od pomoći.

S druge strane, ako planirate usvojiti praktični stil ulaganja, poput zamaha ili ulaganja u rast, trgovat ćete češće i vaše će se provizije za trgovanje zbrajati. Dakle, provizija će biti važan čimbenik u odabiru brokera. Možda će vam trebati platforma s više značajki i pristup ažuriranim istraživanjima.

Također je važno napraviti razliku između ulaganja i trgovanja. Ako ulažete, zanima vas vrijednost dionice, hoće li se vrijednost povećati i koliko se cijena dionice razlikuje od njezine vrijednosti. Vaš će vremenski okvir obično biti od jedne do pet godina i nećete reagirati na kratkoročna kretanja cijena.

Trgovanje je bitno kratkoročno, potražnja i potražnja i cijena. Trgovci imaju puno kraći vremenski okvir, koji se kreće od minuta do mjeseci. Trgovci se često koriste polugom kako bi poboljšali povrat.

Trgovanje može biti vrlo isplativo, ali dolazi s više rizika i puno je duže vrijeme. Ako planirate aktivno trgovati, možda ćete htjeti odabrati brokera koji vam omogućuje pristup margin računu ili izvedenicama.

2. Odaberite brokera

Da biste kupili dionice tvrtke koja kotira na listi, trebat će vam račun kod burzovnog mešetara. Strogo govoreći, dionice je moguće kupiti i na druge načine, ali puno je lakše s trgovačkim računom kod brokera. Brokeri su tvrtke koje su članice burzi i odgovorne su za slanje vašeg naloga za kupnju na burzu gdje će biti usklađen s nalogom za prodaju od klijenta drugog brokera. Brokeri su također odgovorni za podmirivanje trgovine nakon što se poklapa.

U današnje vrijeme internetski posrednici gotovo su uvijek pravi put. Provizije su niže i u nekim slučajevima besplatne, a mrežne platforme za trgovanje daju vam puno kontrole nad vašim narudžbama. Ako ste spremni platiti više, možete otvoriti račun kod brokera s punom uslugom, što vam omogućuje naručivanje putem telefona i traženje savjeta.

Nekoliko brokera sada nudi i račune bez provizije, iako ćete za održavanje računa možda trebati platiti druge naknade.

Pri odabiru brokera morat ćete uzeti u obzir provizije i druge naknade, platformu, alate i istraživanja koja nude te razinu podrške koju možete očekivati. Pokušajte pronaći nekoliko neovisnih recenzija o svakom brokeru kako biste saznali koje su njihove snage i slabosti. Tada biste trebali biti u mogućnosti donijeti odluku o pravom posredniku za svoje potrebe.

Posrednik kojeg preporučujemo je Firstrade.

Kako kupiti dionice - Korak po korak vodič za ulaganje na burzi Kako kupiti dionice - Korak po korak vodič za ulaganje na burzi Kako kupiti dionice - Korak po korak vodič za ulaganje na burzi
★★★★★ ★★★★★ Firstrade Review

Ocjene vrijednosnih papira.io određuje naš urednički tim. Formula za bodovanje za burzovne mešetare uzima u obzir desetke čimbenika, uključujući naknade i minimume računa, platforme za trgovanje, korisničku podršku, regulatorna tijela i mogućnosti ulaganja.

★★★★★ ★★★★★ M1 Finance Review

Ocjene vrijednosnih papira.io određuje naš urednički tim. Formula za bodovanje za burzovne mešetare uzima u obzir desetke čimbenika, uključujući naknade i minimume računa, platforme za trgovanje, korisničku podršku, regulatorna tijela i mogućnosti ulaganja.

★★★★★ ★★★★★ Public.com Review

Ocjene vrijednosnih papira.io određuje naš urednički tim. Formula za bodovanje za burzovne mešetare uzima u obzir desetke čimbenika, uključujući naknade i minimume računa, platforme za trgovanje, korisničku podršku, regulatorna tijela i mogućnosti ulaganja.

Naknade

Nulta komisija

Naknade

Nulta komisija

Naknade

Nulta komisija

Minimum računa

Nijedna

Minimum računa

100 dolara

Minimum računa

Nijedna

Promocije

Besplatne dionice *

* Pojedinosti potražite na web mjestu.

Promocije

Nijedna

Promocija

Nijedna

3. Otvorite i financirajte svoj račun

Nakon što se odlučite za burzovnog mešetara, morat ćete otvoriti račun. Većina brokera to čini što lakšim. Morat ćete navesti nekoliko osobnih podataka i nekoliko dokumenata koji dokazuju da ste ono za što se kažete. Cijeli postupak ne bi trebao trajati više od nekoliko minuta.

Nakon što vaš račun bude potvrđen i odobren, moći ćete ga financirati. Bankovni prijenos obično je najbrži način za unos novca na vaš trgovački račun, ali svoj račun možete financirati i čekom.

4. Naučite kako koristiti platformu za trgovanje

Obično vam mrežni posrednik omogućuje otvaranje demo računa. Ovo je račun s fiktivnim novcem, ali s pristupom cijenama uživo i svim istim alatima kao i račun uživo.

Glavni razlog za demo račune je da aktivni trgovci vježbaju trgovanje, također poznato kao trgovanje na papiru. To je relevantnije za kratkotrajne trgovce nego za investitore, ali također vam daje priliku da upoznate platformu. Možete vježbati unošenje narudžbi, postaviti popis nadzora i saznati koje biste alate možda željeli koristiti u budućnosti.

Kada unosite ‘narudžbe za vježbanje’, važno je osigurati da ste se zapravo prijavili na svoj demo račun, a ne na svoj račun uživo.

Prije nego što započnete, vrijedi znati sljedeće pojmove koji će se često pojavljivati:

 • Ponuda – ponuda je nalog za kupnju dionica.
 • Ponuđena cijena – Cijena najviše ponude je tržišna cijena.
 • Ponuda – Nalog za prodaju dionice je ponuda. Cijena ponude je tražena cijena.
 • Cijena upita – Cijena najniže cijene / ponude je tržišna cijena.
 • Spread – širenje je razlika između tržišne ponude i tražene cijene, poznate i kao “širenje ponude i ponude”. Cijena ponude i traženja poznata je i kao “dvostruka”.
 • Tržišni nalog – Tržišni nalog izvršava se odmah po trenutnoj tržišnoj cijeni. Tržišni nalog za kupnju izvršit će se po traženoj cijeni, dok će se tržišni nalog za prodaju izvršiti po ponuđenoj cijeni.
 • Ograničeni nalog – ograničeni nalog je nalog za kupnju ili prodaju dionice po određenoj cijeni ili ograničenju. Ograničeni nalozi izvršavaju se samo kada se na tržište unese odgovarajući nalog s ograničenom cijenom.
 • Stop-loss nalog – Stop-loss nalog se izvršava ako cijena prijeđe prag. Ako kupite dionicu, možete unijeti stop-loss nalog za prodaju ako cijena padne ispod određene cijene. To je učinjeno kako bi se ograničili gubici.
 • OUP – Dobro do otkazanih narudžbi ostaje na tržištu dok se ne otkažu.
 • GFD – Nalozi pogodni za dan ostaju na tržištu ostatak trgovinskog dana.
 • FOK – Nalozi za popunjavanje ili ubijanje automatski se poništavaju ako se ne ispune odmah.

5. Stvorite popis za nadzor dionica

Popis praćenja je popis dionica ili drugih vrijednosnih papira, zajedno s njihovim cijenama – bilo uživo cijene ili cijene dnevnog zatvaranja. Svi internetski posrednici daju vam mogućnost postavljanja popisa za nadzor. Osim cijene, na svoj popis za praćenje možete dodati i druge stupce kao što su količina, cijena ponude, cijena upita i dnevni postotak promjene cijene.

Također biste trebali dodati nekoliko indeksa na svoj popis praćenja kako biste mogli usporediti performanse svake dionice s učinkom ukupnog tržišta. Važni indeksi za gledanje su S&P 500 i Nasdaq 100. Ako ne možete dodati sami indeks na svoj popis praćenja, možete dodati ETF koji umjesto njega prati indeks. Nastup špijuna (S&P 500) i QQQ (Nasdaq 100) ETF-ovi bit će približno identični indeksima koje prate.

Dionice na vašem popisu praćenja su one koje ćete pratiti i o njima naučiti više, ali ne nužno i kupiti. Započnite s tvrtkama koje volite i kojima se divite – jer to su tvrtke o kojima vjerojatno malo znate.

Jednom kad imate nekoliko dionica na popisu za praćenje, možete početi uspoređivati ​​njihove performanse s tržištem. Također biste trebali početi učiti više o tvrtkama i kako im dobro ide. Otkrijte raste li njihov prihod i koliko su profitabilni u usporedbi sa sličnim tvrtkama. Tijekom ovog istraživanja vjerojatno ćete naići na druge dionice koje vrijedi istražiti, a možete ih dodati i na svoj popis praćenja.

Ako niste sigurni oko odabira pojedinačnih dionica, možete razmotriti ETF-ove. ETF, ili fond kojim se trguje na burzi, košarica je dionica kojima se može trgovati baš kao i dionicama. Sve što trebate znati o njima možete naučiti iz naše produbljene serije članaka o ETF-ovima.

6. Odlučite koliko ćete dodijeliti svakoj dionici

Ulagači su nagrađeni za preuzimanje rizika, ali tim rizikom treba upravljati. Bez obzira na to koliko istražujete, nikada ne možete biti sigurni u budućnost. Najvažniji korak koji možete poduzeti za upravljanje rizikom je osigurati da jedna loša investicija ne izbriše vaš portfelj. Diverzifikacija ulaganja u portfelj dionica jednako je osiguranju da nemate sva jaja u jednoj košarici.

Postoje dva osnovna pravila pomoću kojih možete odlučiti koliki dio svog portfelja rasporedite na svaku dionicu. Prva je da bi pravilno diverzificirani portfelj trebao imati najmanje 15 do 20 dionica. To znači da ne biste trebali ulagati više od 6,7% računa u svaku dionicu.

Drugo je pravilo da ne biste trebali riskirati više od 2% na svakoj dionici. To podrazumijeva da ako ste spremni izgubiti do 20% vrijednosti pojedine dionice, trebali biste ograničiti tu dionicu na 10% svog portfelja (20% od 10% dolazi na 2% portfelja). Ovaj je pristup prikladniji za aktivne trgovce koji koriste stop-gubitke.

Da biste dodatno smanjili rizik, trebali biste raspodijeliti svoja ulaganja u nekoliko različitih sektora. Dionice u svakom sektoru imaju tendenciju da imaju visoku korelaciju, pa je vaš rizik veći ako su sve vaše dionice iz istog sektora. Još jednostavniji način diverzifikacije je ulaganje većeg dijela portfelja u ETF. Na taj ćete način svoj rizik širiti na cijelo tržište. I dalje možete zadržati 20 do 40% svog računa za pojedinačne dionice koje stvarno želite posjedovati, a ostatak uložiti u ETF.

7. Odlučite koje ćete dionice kupiti i kada ćete ih kupiti

Do sada biste trebali imati dobru predodžbu o dionicama koje želite posjedovati ili biste ih možda željeli posjedovati u budućnosti. Umjesto da žurite i kupujete ove dionice, trebali biste formulirati plan. Vaš bi se plan trebao temeljiti na vašim razlozima za kupnju dionica i vašem vremenskom horizontu.

Vrlo široko govoreći, mogu se koristiti tri pristupa:

 • Dugoročna ulaganja u dionice modrih čipova

Dionice plavih čipova dionice su vrlo visokokvalitetnih tvrtki s dugim stažima i relativno predvidljivom zaradom. Obično su lideri u svojim industrijama s izrazitom konkurencijom. Cijene ovih dionica obično ne cijene puno svake godine, ali se dugoročno stalno povećavaju. Kupnja dionica s plavim čipovima trebala bi biti dugoročna obveza od 10 ili više godina.

Ako kupujete blue-chip dionice da biste ih držali dulje vrijeme, malo ćete dobiti ako pokušate vremeniti vaš ulazak. Ako ih ne želite kupiti u jednom potezu, kupnju biste mogli posrtati tijekom nekoliko mjeseci – ali u konačnici vaš je cilj dugotrajno posjedovanje dionica i nema smisla pretjerivati ​​s ulaznom cijenom.

 • Kupnja dionica za rast i dionica sa zamahom

Dionice koje se najviše cijene u kraćim razdobljima su dionice brzo rastućih tvrtki. Često će samo zamah cijena privući više kupaca zbog čega će se zamah nastaviti. Kupnja ovih vrsta dionica zahtijeva praktičniji pristup, jer je malo vjerojatno da će se zamah nastaviti zauvijek. Ako je cijena previsoka, dugoročni prinos vjerojatno neće biti jako dobar, a cijena dionice može znatno pasti.

Ako kupujete dionice za rast i zamah, trebate izvagati rast zarade tvrtke, procjenu vrijednosti i zamah cijena dionica. Često ćete morati kupiti dionice kada je cijena već u porastu. Ako cijena prestane rasti, morat ćete dobro paziti na rast i procjenu tvrtke kako biste odlučili hoćete li ostati uloženi.

 • Kupnja nakon korekcije cijene dionice

Najbolje vrijeme za kupnju većine vrsta dionica je nakon pada tržišta ili oštre korekcije. Tada će cijelo tržište biti ‘jedna prodaja’. Ovo je najbolje vrijeme za kupnju dionica bilo koje tvrtke s dobrim poslovnim modelom i ne previše duga.

Pojedinačne dionice također mogu pružiti priliku kada njihova dionica ne padne naklonost investitora i ako cijena dionica znatno opadne. No, svaka se dionica ne oporavi, pa biste trebali pažljivo razmotriti dugoročne izglede tvrtke. Također je dobro pričekati da se cijena stabilizira prije kupnje – cijene mogu pasti puno dalje nego što možda mislite da mogu.

Prije nego što stvarno kupite dionicu, trebali biste se odlučiti i za kriterije koje ćete koristiti za izlazak iz dionica. Ako imate plan prije kupnje dionica, spriječit ćete kasnije donošenje impulzivnih odluka.

Vaši bi kriteriji za izlazak također trebali biti povezani s vašim razlozima kupnje dionica. Ako kupujete na temelju impulsa cijene, možda ćete htjeti izaći ako se zamah zaustavi. Ali, ako kupujete na temelju osnova tvrtke, onda biste trebali prodavati samo ako se ti temelji promijene, a ne zbog akcije cijena..

8. Unesite svoju prvu narudžbu za kupnju

Prije ili kasnije dionica će zadovoljiti sve vaše kriterije za ulaganje i bit će vrijeme da izvršite svoje prvo ulaganje. Prvo što morate učiniti je izračunati broj dionica koje ćete kupiti. Već ste odlučili koliko ćete dodijeliti svakoj dionici, pa samo trebate podijeliti taj iznos s cijenom dionice. Pazite da iznos u dolarima dijelite s cijenom u dolaru, a ne cijenom u centima.

Prije nego što unesete narudžbu, morat ćete odlučiti hoćete li koristiti ograničenu narudžbu ili tržišnu narudžbu. Obično je granični nalog sigurniji. Tržišna narudžba može rezultirati plaćanjem previše ako se proširivanje ponude i ponuda proširi kad unesete narudžbu. No, ako se tržište kreće vrlo brzo, tržišni poredak može biti prikladniji.

Odlučite se za razumnu cijenu s obzirom na raspon trgovanja za posljednjih nekoliko dana i za tekući dan. Ovo će biti granična cijena za vašu narudžbu. U većini slučajeva ograničenje će vam biti cijena za koju mislite da ima 80% šanse da bude ispunjena.

Viša granična cijena pružit će vam više šansi da se vaša narudžba ispuni, ali će vam jesti profit.

Donja granična cijena pružit će vam manje šanse da se narudžba ispuni – a to može rezultirati time da ćete morati platiti još veću cijenu. Međutim, ako je vaš vremenski horizont kratak i želite brzo zaraditi, možda ćete morati težiti nižoj cijeni.

Sad kad ste kupili prvu dionicu, morate upravljati pozicijom prema kriterijima koje ste koristili za kupnju. Možete početi sumnjati u svoju odluku ako cijena dionice padne. Možda ćete doći u napast da prodate ako cijena poraste i budete imali zaradu. Ne zaboravite imati na umu svoj dugoročni plan i držati ga se – cijena će rasti ili padati svaki dan, ali to ne znači da trebate djelovati.

Zaključak

Sad kad ste kupili prvu dionicu, možete polako dodavati nove dionice u svoj portfelj. Ipak, ne bi trebalo žuriti – ulaganje je dugoročna igra. Trebali biste i dalje učiti i čitati što više o ulaganju i dionicama. Započnite s ETF-ovima i blue-chip dionicama, a kasnije dodajte malo rizičnije dionice. Imajte na umu svoj dugoročni plan i izbjegavajte impulzivne odluke – tržište nagrađuje strpljive ulagače.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map