Što kamatne stope gotovo nula znače za stabilne kovanice i zašto to neće ometati njezin rast

Pregled

Izvanredne mjere za izvanredna vremena, a moglo bi značiti i vođenje do izvanrednih posljedica. Iako smo vidjeli kako su se tržišta imovine u početku oporavila od prodaje koronavirusa, pandemija još uvijek nije gotova, a strah od globalne recesije raste.

Voda koja nosi čamac ista je ona koja ga guta. Mjere ultra-olakšavanja koje su usvojile globalne središnje banke i kreatori politike možda nekako sadrže ekonomsku štetu, ali mogu stvoriti i druge izazove.

I tradicionalno i kripto tržište očito povećavaju zabrinutost zbog negativnih stopa u SAD-u, a nedavno je među kreatorima politike bilo puno više razgovora o ovoj temi. Ako vidimo negativne kamatne stope u SAD-u, kako će ova ekstremna mjera utjecati na stabilno tržište tržišta i njegov poslovni model te na tržište kriptovaluta općenito?

Pandemija šalje brzinu na gotovo nulu

Američka Centralna banka i druge središnje banke poduzele su hrabre mjere kako bi ublažile utjecaj koronavirusa na globalno gospodarstvo i financijska tržišta. Nakon dva smanjenja stope iznenađenja 3. ožujka i 15. ožujka, stopa opskrbljenih fondova sada je smanjena na 0-0,25%, razine koje tržišta nisu vidjela od globalne financijske krize. Štoviše, na 23. ožujka, Fed je najavio nastavak kvantitativnog ublažavanja bez ograničenja, otvarajući vrata za kupnju imovine koja je „trebala podržati nesmetano funkcioniranje tržišta."

Slika 1: Američki savezni fondovi ciljaju gornji i donji raspon (Izvor: Široki dio guvernera sustava federalnih rezervi; St Louis Fed.)

Reakcije s rizničkih tržišta privukle su pozornost analitičara. Prinosi u SAD-u jednomjesečni i tromjesečni pad su u negativnom području. Pad je uslijedio nedugo nakon što je Fed to učinio "QE beskonačnost" Obavijest. Iako su se obojica malo odskočila od najnižih razina, ipak tržišta nisu u potpunosti isključila prinose koji bi se mogli vratiti u negativne.

Slika 2: Prinosi u SAD-u od 1 do 3 godine postali su negativni (Izvor: Tradingview)

Negativne kamatne stope u SAD-u, stvarno?

U svjetlu toga, rasprave o tome da stopa opskrbljenih fondova postane negativna, tržišta i kreatori politike zauzimaju vrlo različite stavove.

Na tiskovnoj konferenciji 15. ožujka, predsjedavajući Feda Jerome Powell upozorio da bi američki gospodarski rast vjerojatno bio "slab" u 2Q. Ipak, središnja banka “neće koristiti negativne kamatne stope za borbu protiv pandemije koronavirusa”. Powell je dodao da “ne vidimo da će negativne stope politika vjerojatno biti odgovarajući odgovor na politike ovdje u Sjedinjenim Državama,”

Čini se da su neki drugi dužnosnici Fed-a po tom pitanju pokazali mekši stav. Neel Kashkari, predsjednica Federalne rezerve Minneapolis, rekao je negativne kamatne stope vjerojatno nisu, iako nisu nemoguće.

U međuvremenu, predsjednik Donald Trump izgleda više poput pristaše politike negativnih stopa. Natrag na Svjetskom ekonomskom forumu, Trump rekao je, „Prisiljeni smo se natjecati s državama koje dobivaju negativne stope, nešto vrlo novo, što znači da su plaćene za posuđivanje novca, na što bih se vrlo brzo mogao naviknuti. Volim to."

Nedavno je banka Federalnih rezervi St. Louis Economic Research objavila studija o središnjim bankama koje imaju negativne stope, a mogućnost američkog Feda postaje negativna.

Pa, hoće li SAD postati negativni? Čini se da za to nema kratkog odgovora, barem kratkoročno, ali u trenutačnoj situaciji ništa zapravo nije od stola. No, kako će reagirati tržište stabilcoin-a orijentirano na USD kad se materijalizira negativno okruženje u SAD-u?

Kamatne stope, dolar i stablecoin

Dolar se tijekom stresnih vremena dugo smatrao sigurnom valutom, a nedavna previranja na tržištu pod vodstvom COVID-a klasičan su primjer. Na stražnjoj strani zabrinutosti za virus, indeks dolara skočio je s gornjih 94 ručica na područje 102 tijekom vrhunca prodaje.

Stablecoin nosi sličan koncept, stabilnokovanice vezane uz USD poput USDT i USDC smatrane su sigurnijom kripto imovinom u odnosu na druge kriptovalute kad se tržište sruši.

Tržišna kapitalizacija glavnih stabilnih kovanica znatno je porasla u ožujku. Aprecijacije su naglasile sentiment o riziku u trenutku kada su cijene BTC-a pale s 9200 USD na samo 3850 USD u roku od tjedan dana. Ostali pokazatelji, poput broja i broja transakcija na lancu, također su oslikali sliku o potražnji.

Slika 3: Tržišna kapitalizacija glavnih stabilnih kovanica do 31. ožujka (Izvor: DeFiPrime; Messari)

Stabilni kovanici vezani uz dolar osjetljivi su na potražnju za dolarima zbog svoje prirode te je nemoguće zanemariti općenito stajalište tržišta o zelenim novčanicama, stav Feda o kamatnim stopama i druge povezane čimbenike kada se raspravlja o stabilnim kovanicama vezanim za dolare.

Budući da USD i dolar stablecoin imaju vrijednost 1: 1, izdavatelji stablecoina polog novac njihovih klijenata na tradicionalne bankovne račune pri izdavanju protuvrijednog USD stabilnog valuta u USD. Izdavatelji profitiraju prikupljanjem kamata generiranih tim novcem, a ovo je bio glavni izvor prihoda za izdavače stabilcoin-a.

Sada smo Fed smanjili referentne stope na gotovo nulu, što znači da će banke također smanjiti godišnji postotni prinos na štednim računima koji se podudaraju s Fedovim potezom. Izdavači stabilnih valuta sada vjerojatno dobivaju manje prihoda od plaćanja kamata. Zamislite ako stopa opskrbljenih fondova postane negativna, štediše bi čak mogle trebati platiti bankama zbog zadržavanja novca, poput Europe i Japana, a izdavatelji stabilcoin-a neće biti imuni na to.

Stablecoins su tu da ostanu i postaju sve veći

Trenutačno okruženje s niskim kamatnim stopama može potaknuti izdavače stabilcoina da krenu u potragu za drugim izvorima prihoda, poput stavljanja novca klijenata u investicijska vozila koja nisu nultog rizika, dok neki drugi izdavači mogu početi naplaćivati ​​naknade od korisnika, ali to ne znači da izdavatelji stabilcoin uskoro prestaju poslovati. Možda je obrnuto.

Institucionalni interes u stabilnom valuti naglo cvjeta, posebno u kretanju novca, plaćanja u područjima transakcija vrijednosnim papirima. JPM kovanica JP Morgana izvrstan je primjer velike investicijske banke koja se htjela iskoristiti na blockchain tehnologiji kako bi omogućila trenutni prijenos plaćanja. Međutim, to je samo između njihovih institucionalnih klijenata.

Činjenica da ne samo bankarski divovi žele iskoristiti blockchain tehnologiju, središnje banke pokazali su i sve veći interes. PBOC radi na digitalnom obliku juana i navodno se približava lansiranje. Izvješća također ukazuju da središnja banka digitalnu valutu vidi kao “prikladan alat za nultu i negativnu kamatnu stopu”. U međuvremenu su Fed, ECB, BOE i BOJ također pojačali svoje napore na ovom području.

Iako CBDC i stabilne kovanice možda neće raditi na isti način, svijest središnjih banaka o blockchainu označava kako bi ova ometajuća tehnologija mogla promijeniti način namire u praktičnijem pristupu, a tu dolazi i stablecoin.

DeFi može biti još jedna svijetla točka za stablecoin. U svjetlu nedavnog duga od 4 milijuna USD mjehurić zbog pada cijena na ETH, što je MakerDAO gotovo učinilo hitnim isključivanjem, glas o centraliziranom osiguranju u USD u sustavu DeFi raste.

Paolo Ardoino, glavni tehnički direktor u tvrtki Tether, rekao Coindesk to, "Ne možete imati algoritamske stabilne kovanice koje se oslanjaju samo na samu kripto imovinu," Ardoino je dodao da bi centralizirano osiguranje dolara moglo pružiti a "siguran set ramena" u ekosustav DeFi.

Budući da se očekuje da će DeFi nastaviti svoj rast, vjerujemo da će oko toga uskoro biti sve više razgovora, a to je nešto što promatrači stabilcoin-a neće htjeti propustiti.

Zaključak

Trenutačno okruženje gotovo nulte kamatne stope može izdavatelje stabilcoin-a dovesti u malo proaktivni položaj u smislu upravljanja svojim rezervama. Međutim, to nije nužno loše. U široj slici, stablecoin je bio bitan dio šireg kripto prostora; njegova se važnost širi i tako će i nastaviti. Kao pojedinačni investitor, stablecoin bi mogao pružiti utočište u grubim tržišnim uvjetima. U vrijeme kada tržište stabilnih valuta postaje konkurentnije, trgovci i investitori mogu istražiti mogućnosti koje imaju u prostoru stabilnog valuta. OKEx je nedavno prvih 10 kripto krila za USDC parove, uključujući BTC, LTC, ETH i XRP, lansiranje uslijedilo nakon USDC tržišne granice nadmašio USD 680 milijuna krajem ožujka, u usporedbi sa samo 439 milijuna USD u veljači.

Slijedite OKEx na:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner