Az OKEx vezérigazgatójának megkérdezése: 10 kérdés a kínai DCEP-vel kapcsolatban

Pillanatképek a kínai várva várt tesztfelületről DCEP (Digitális valuta elektronikus fizetés) egy bomba a pénzügyi, a blockchain és a crypto terek számára. Az interfész felfedése arra utal, hogy a DCEP valószínűleg a fejlesztés utolsó szakaszában van, és a pletykák szerint a Kínai Népi Bank (PBOC) négy városban, köztük Xiong’An, Suzhou, Chengdu, a digitális jüan pilotjainak felállítására készül. és Sencsen.

Nagy érdeklődéssel és érdeklődéssel beszélgettünk az OKEx vezérigazgatójával, Jay Haóval, és tíz gyakran feltett kérdést tettünk fel neki a DCEP-vel kapcsolatban.

A DCEP tesztfelülete

Q1. Mi a DCEP és miben különbözik ettől a meglévő kínai jüan?

Jay: Egyszerűen fogalmazva: a DCEP a kínai jüan bankjegyek és érmék, amelyeket minden nap használunk digitalizált.

Q2. A DCEP és a Bitcoin hasonló dolgok?

Jay: Nem, teljesen különböző dolgokról van szó, két megkülönböztető különbséggel:

Először is, a DCEP-t 100% -ban az állam támogatja a kormány tartalékalapja. Más szavakkal, a jegybank adósságait a PBOC garantálja. Tehát nemzeti szuverén valuta. Másrészt a Bitcoin-ot egyetlen központi bank sem támogatja. Ezért van az értéke hatalmas áringadozása.

A tervezés szempontjából a DCEP kétrétegű operációs rendszert alkalmaz – a PBOC először átalakítja a DCEP-t bankokká vagy más pénzügyi intézményekké, majd ezek az intézmények tovább terjesztik a digitális valutát a nyilvánosság számára. A Bitcoin-t decentralizált módon bányászatnak bocsátják ki, amely nem von be központi bankokat vagy kereskedelmi bankokat, és közvetlenül a nyilvánosság számára terjesztik.

Q3. A DCEP csak egy újabb stabil pénztár, mint a Mérleg és az USDT?

Jay: Nem, a DCEP az a kínai kormány támogatásával és kiadásával, míg a Mérleget és az USDT-t magánintézmények bocsátják ki, és az amerikai dollár vagy más fiat devizák biztosítják őket.

Jogi szempontból a DCEP a törvényes fizetőeszköz, ami azt jelenti, hogy amikor a DCEP-t használjuk fizetésre, a kereskedők nem utasíthatják el. Épp ellenkezőleg, a Mérleg és az USDT nem törvényes fizetőeszköz, és a kereskedőknek minden joguk van nemet mondani, ha velük akarunk fizetni.

Q4. A blockchain technológiát alkalmazzák a DCEP-n?

Jay: A PBOC számára nehéz a blokklánc-technológiát teljes mértékben alkalmazni a DCEP-re, mivel a meglévő technológia nem tudja kezelni a nagy egyidejűséget. Ha jól tudom, a DCEP kölcsönvette a blockchain technológia néhány fogalmát, mivel maga a blockchain valójában sok létező érett technológia intelligens kombinációja, mint például az aszimmetrikus kriptográfia, a munkavégzés igazolása és az időbélyegzés. A legújabb nyilvánosságra hozott szabadalomból kitűnik, hogy a DCEP integrálva van az aszimmetrikus kriptográfiával, a fel nem használt tranzakciók kimenetével (UTXO) és az intelligens szerződéses technológiákkal. A konszenzusos mechanizmust, amely a nyilvános blokkláncok kulcsa, azonban nem valószínű, hogy elfogadják.


Q5. Mi a különbség a DCEP és az Alipay / WeChat Pay egyenlegei között??

Jay: Az Alipay és a WeChat Pay a legnépszerűbb mobilfizetési alkalmazás Kínában. A DCEP azonban nem csupán egy újabb virtuális pénztárca-egyensúly.

Pénzkészlet szempontjából, DCEP célja a jelenlegi tartalékpénz (M0), amely készpénz, míg a az Alipay és a WeChat Pay tárolt alapjai tartozni vmihez M2, a nem letétkezelő pénzügyi intézmények betétei. Ez azt jelenti, hogy a DCEP az új készpénz.

Ezenkívül a jegybank digitális pénznemének jogállása és biztonsági szintje jóval magasabb, mint az Alipay és a WeChat Pay egyenleg. A kereskedelmi bankokhoz hasonlóan, amikor ezek a harmadik féltől származó fizetési társaságok egy napon csődbe mennek, az embereknek szembe kell nézniük pénzeszközeik elvesztésének kockázatával. De a DCEP-tulajdonosoknak soha nem kell megküzdeniük ezzel a problémával.

Q6. Melyek a DCEP előnyei?

Jay: A DCEP számos előnnyel jár.

Először is megoldást kínál a bankjegyek kibocsátásának, kivonásának és tárolásának magas költségeire, valamint a készpénz hordozásával és felhasználásával kapcsolatos kellemetlenségekre..

Másodszor, a központi bank jelenlegi monetáris politikájának kialakításával az a probléma, hogy lehetetlen nyomon követni a valuta forgalmát és használatát, miután azt bevezették. A DCEP segítségével a tranzakciós adatok és a forgalmi információk összegyűjtése sokkal könnyebbé válik, kiváló referenciát nyújtva a jövőbeni monetáris politikák kialakításához és végrehajtásához..

Harmadszor, a DCEP megkönnyíti a pénzmosás, az adócsalás, a korrupció és a terrorizmus finanszírozása elleni munkát. A PBOC által kiadott információk alapján, bár a digitális pénznem szabályozható névtelenséget fogad el, a PBOC továbbra is nagy adatok és egyéb technológiák segítségével képes azonosítani a gyanús tranzakciókat, valamint pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni felügyeletet folytat.

Sőt, a DCEP elősegítheti Kína digitális gazdaságának fejlődését. Például a DCEP hatalmas nagyméretű adatokat képes előállítani, amelyek elősegíthetik a kínai hitelipar fejlődését, aminek következtében csökken a hitelintézetek aránya és a pénzügyi intézmények kockázatai.

Végül, de nem utolsósorban javítja a pénzügyi szolgáltatások minőségét az elmaradott és távoli területeken. Jelenleg ezeken a területeken az emberek még mindig nem élvezhetik a praktikus pénzügyi szolgáltatásokat, például a pénzátutalást, a betéteket és a hiteleket. A DCEP azonban játékváltó lehet.

Q7. A PBOC DCEP bevezetése azt jelenti-e, hogy Kína a készpénz nélküli társadalom felé halad?

Jay: Általánosságban elmondható, hogy a készpénz nélküli társadalom fizikai pénznem nélkül működhet. Az Egyesült Államok a 20. század óta kezd hitelkártyákat használni. Gyors előrelépés egy évtizeddel ezelőtt, harmadik féltől származó mobil fizetési alkalmazások jelentek meg Kínában. Valójában készpénz nélküli tranzakciós rendszerek. A világ korábban elkezdett haladni a készpénz nélküli társadalom felé, mint azt gondolnánk.

A pénzellátásról szólva a készpénzt az M0 kategóriába sorolják, a hitelkártyák és a Yuebao az M1, illetve az M2 kategóriába tartoznak. És ahogy fentebb említettem, a DCEP az M0 besorolású. Ezért Kína valóban készpénzmentes. A készpénzmentesség azonban időbe telik – ennek eléréséhez évtizedekig, vagy akár egy évszázadig is eltarthat.

Q8. Hogyan javíthatja a DCEP a kínai jüan nemzetközivé válását??

Jay: A kínai jüan digitalizálása igen. egyszerűsítse a határokon átnyúló fizetéseket és tranzakciókat, és fokozza a valuta tengerentúli forgalmát. Azonban nem ez az egyetlen tényező, amely hozzájárul a jüan nemzetközivé válásához.

A tengeri forgalom megkönnyítése csak az internacionalizálási terv része. A jüan végső célja, hogy a világ vezető tartalékvalutája és kereskedelmi elszámolási pénzneme legyen. Különösen a jüanban denominált eszközöknek a központi bankok fő devizatartalékává kell válniuk, és a jüanban teljesített ügyleteknek a nemzetközi kereskedelemben bizonyos hányadot kell kitenniük. A jüan digitalizálása messze nem éri el ezek egyikét.

Q9. Hogyan fogja megváltoztatni a DCEP a kínai lakosság fizetési szokásait?

Jay: Valójában a DCEP ugyanúgy működik, mint az Alipay, a WeChat Pay vagy más, harmadik féltől származó fizetési szolgáltatás. De a DCEP bizonyos mértékig képes szétzúzni az akadályokat a fizetési iparban. Például, bár nem utalhatunk pénzt közvetlenül az Alipay-től a WeChat-hoz, és fordítva, a DCEP mind a bankszámlákra, mind az Alipay és a WeChat pénztárcákra befizethető.

Q10. A DCEP teljesen pótolja-e a készpénzt?

Jay: Túl korai ezt mondani. Mégis, minden kétséget kizáróan, a DCEP megkönnyíti a kínai kormány monetáris politikai kialakítását. A zsebében lévő pénz továbbra is a tiéd, de forgalma sokkal hatékonyabb lesz országszerte és még a világ minden táján.

A PBOC „kettős offline fizetési” technológiát fejleszt, amely lehetővé teszi a tranzakciók teljesítését akkor is, ha a tranzakció mindkét oldala offline állapotban van. Egy ilyen technológia kétségtelenül a DCEP-t a legtöbb esetben rendkívül használhatóvá teszi, és a felhasználás megkönnyítése érdekében vonzza az embereket.

Kövesse az OKEx-et:

https://twitter.com/OKEx

https://www.facebook.com/okexofficial/

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://t.me/OKExOfficial_English

https://www.reddit.com/r/OKEx/

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map