Vodič za kriptovalute za početnike

Sveobuhvatan uvod u trgovanje bitcoinima i kriptovalutama

S 24-satnim volumenom trgovanja u prosjeku ove godine oko 50 milijardi dolara, a često i preko 100 milijardi dolara, tržišta kriptovaluta znatno su porasla od svojih ranih godina. Danas sudionici kripto tržišta uključuju kombinaciju maloprodajnih i institucionalnih trgovaca, a digitalna imovina – pod vodstvom Bitcoina (BTC) – smatra se alternativnom investicijskom klasom.

Ako ste novi na tržištima kriptovaluta, ovaj vodič upoznat će vas s osnovama kripto trgovine, omogućujući vam da s povjerenjem započnete trgovati kriptovalutom.

Uvod u trgovanje: kupujte nisko, prodajte visoko

U osnovi, trgovanje uključuje kupnju i prodaju imovine u pokušaju ostvarivanja dobiti. Iako trgovanje danas uključuje razne, relativno komplicirane instrumente (fjučerse, opcije, svopove itd.) I strategije (hedžing, kratkoročni prekid, arbitraža itd.), Osnovni princip kupnje niske cijene i prodaje visoke i dalje ostaje relevantan.

Primarni cilj trgovca je kupiti instrument po određenoj cijeni i nakon toga ga prodati po višoj cijeni (u onome što je poznato kao dugotrajna trgovina), stavljajući razliku u profit. Redoslijed transakcija može se promijeniti – kao što je slučaj kod kratke trgovine, u kojoj trgovac pokušava prvo prodati visoku, a kasnije kupiti nisku – ali cilj je isti.

Iako u teoriji ovo zvuči kao jednostavan koncept, u ​​praksi uključuje procjenu tržišne cijene instrumenta i je li u bilo kojem trenutku podcijenjena ili precijenjena. Napokon, instrument možete prodati po višoj cijeni samo ako netko drugi vjeruje da vrijedi više i ako je spreman platiti ga.

Ostvarena i nerealizirana dobit i gubici

Ulazak u trgovinu – bilo da idete dugo ili kratko – također je poznat kao zauzimanje pozicije i može biti uzbudljivo vidjeti kako vaša pozicija donosi profit dok se tržište kreće u vašu korist. Međutim, bilo koji dobitak koji vidite na svojoj poziciji jest "neostvareno" (također poznat kao "dobitci od papira") dok zapravo ne izađete iz položaja. Izlazak iz pozicije znači ili prodati instrument koji držite (protiv duge trgovine) ili ga otkupiti (protiv kratke trgovine).

Na primjer, ako ste kupili 1 BTC po cijeni od 5000 dolara tijekom pada u ožujku 2020. u očekivanju buduće aprecijacije, učinkovito ste pošli. Ako i dalje držite taj novčić, koji se trenutno procjenjuje na oko 18 250 USD, imate nerealizirani dobitak od 13 250 USD (tj. 18 250 – 5000 USD).

Međutim, ako cijena Bitcoina padne na 17.000 USD u sljedećih sat vremena, vaš potencijalni dobitak također će se smanjiti na 12.000 USD. Ovaj primjer pokazuje da će se vaš stvarni dobitak ostvariti samo kada prodate taj novčić i izađete iz svoje duge pozicije. Do tada možete gledati samo potencijalne ili nerealizirane dobitke.

Slično tome, nepovoljna kretanja cijena rezultiraju "gubici na papiru" koji se također ostvaruju tek kad izađete iz položaja. U oba slučaja, kao trgovac, važno je imati na umu razliku između nerealizirane i ostvarene dobiti i gubitka ili P&L. Dobici i gubici stvarni su samo kad su ostvareni.

Trgovanje ili ulaganje

Trgovanje i ulaganje dvije su različite aktivnosti, čak i ako su njihovi ciljevi donekle usklađeni. I investitori i trgovci traže dobit, ali način razmišljanja, strategije i obveze vrlo su različiti.


Kada ulažete u imovinu, poput BTC-a, u osnovi se priklanjate ideji, pa čak i kulturi koja stoji iza nje. Možda se obvezujete zadržati svoju poziciju – ili "hodl" vaš BTC – godinama, ako ne i desetljećima. Suprotno tome, kada samo trgujete BTC-om, nemate takvih obveza i brinete se samo o kratkoročnoj tržišnoj cijeni i događajima koji ga pokreću.

Iako ne postoje određena trajanja koja razlikuju obrt od ulaganja, trgovci su općenito aktivniji u ciljanim, kraćim vremenskim okvirima. Dnevni trgovci, na primjer, drže svoje pozicije satima u danu, ali skalperi (podskupina dnevnih trgovaca) mogu ući i izaći iz pozicija za nekoliko minuta, ako ne i sekunde.

Izbor između trgovanja i ulaganja ovisi o vašim osobnim financijskim ciljevima i procjeni cijene, vrijednosti i izgleda vašeg odabranog instrumenta, kako kratkoročno tako i dugoročno.

Razumijevanje kripto tržišta

Iako trgovanje ne zahtijeva strogo tržište, njegovo postojanje ima značajne prednosti. Iako u teoriji možete trgovati bilo čime jednostavnim kupnjom izravno od prodavača i prodavanjem nekome drugome (recimo vašem susjedu, a zatim nekome koga poznajete), ovaj scenarij nije skalabilan.

Tržišta poput burzi kriptovaluta imaju brojne prednosti, ali možda je u osnovi sposobnost osiguravanja likvidnosti, što znači da trgovci mogu brzo izvršiti simultane transakcije u nekoliko minuta bez traženja ili čekanja kupaca i prodavača. Tržišna likvidnost izraz je za to kako lako i brzo možete kupiti ili prodati imovinu prema narudžbama dostupnim na tržištu, a da vaša trgovina drastično ne utječe na tržišnu cijenu imovine.

Općenito, likvidna imovina je ona koju mnogi ljudi zanimaju – što znači da je opseg trgovine tom imovinom velik i da se cijena imovine ne razlikuje drastično od trgovine do trgovine. Tržišta poput burzi objedinjuju potražnju za određenom imovinom na centraliziranom mjestu tako da se kupci i prodavači mogu lakše i brže podudarati.

S obzirom na potrebu za likvidnošću, pouzdanim indeksima cijena, sigurnim transakcijama i ostalim značajkama, gotovo se sve trgovanje kriptovalutama danas obavlja na namjenskim burzama poput OKEx-a ili putem specijaliziranih brokera.

Na primjer, s OKExom možete kupiti ili prodati BTC i mnoštvo drugih podržanih kriptovaluta gotovo trenutno, 24 sata dnevno i sedam dana u tjednu, za vrlo malu naknadu po trgovini.

Spot ili derivati

Kripto tržišta uglavnom slijede iste formate kao i njihova tradicionalna pandani, a podijeljena su na spot i derivate. Spot tržište je mjesto na kojem možete odmah kupiti ili prodati kriptovalutu i primiti stvarne kovanice / tokene kojima trgujete. Tržište derivata bavi se ugovorima – poput terminskih termina, opcija i swapova – koji prate ili izvode njihovu vrijednost iz temeljne kriptovalute. Trgovine koje uključuju ugovore o izvedenicama ne dostavljaju trgovcu uvijek stvarne kovanice / tokene.

Po svojoj prirodi derivati ​​su sofisticiraniji proizvodi za trgovanje i često uključuju veći rizik u odnosu na spot trgovanje. Iako će se ovaj vodič prvenstveno usredotočiti na osnove promptnog trgovanja, većina širih načela također je primjenjiva na trgovanje izvedenicama. Možete se obratiti našem vodiču za kripto derivate kako biste saznali više o svakoj vrsti i načinu na koji ona funkcionira.

Trgovački parovi

Tržišta kriptovaluta, poput tradicionalnih tržišta, imaju razne parove koji su navedeni za trgovanje (svaki predstavlja tržište), koji su označeni kombinacijom oznaka imovine, kao što su BTC / USDT, ETH / BTC ili LTC / BTC. Svaki se tržišni par prikladno odnosi na dvije valute. To nisu uvijek kriptovalute, jer neke burze podržavaju fiat parove za trgovanje – što znači da se trgovina vrši između kripto i fiat valute ili državne valute – kao što su BTC / USD, BTC / EUR ili BTC / GBP. Ovi parovi odražavaju cijene ili tečajeve. Prva valuta u paru je "baza" valuta, a drugo je "citat" valuta.

Trgovinski parovi su način na koji se cijene kriptovaluta često odražavaju, posebno na burzama. Na primjer, BTC / USDT par koji trguje na 18.250 USDT znači da je 1 BTC jednak 18.250 USDT, ili otprilike 18.250 USD. Slično tome, ETH / BTC na 0,03 znači da je 1 ETH jednak 0,03 BTC ili oko 550 USD u vrijeme pisanja ovog članka.

Kripto denominirani

Kao što je gore spomenuto, trgovinski parovi uključuju osnovnu i kotirajuću valutu. Iako osnovne valute mogu biti bilo koja od navedenih kripto valuta na burzi, kotirajuće su valute obično ograničenije.

U kripto prostoru BTC je vodeća digitalna valuta, a ujedno je i dominantna cijena u kripto denominiranim trgovinskim parovima. Stablecoin Tether (USDT) i vodeći altcoin, Ether (ETH), ostale su uobičajene kotacijske valute. OKEx ima vlastiti token platforme, OKB, koji se također koristi kao citatna kriptovaluta na burzi.

Denominirana u Fiatu

Parovi denominirani u Fiat-u su, u usporedbi s kripto denominiranim parovima, intuitivniji za trgovce koji uravnotežuju svoje račune u svojim fiat valutama. Na primjer, trgovac koji posluje u USD može radije trgovati BTC / USD ili ekvivalentnim parovima kako bi vidio cijenu BTC-a koja kotira u USD.

Međutim, većina kripto burza (uključujući OKEx) koristi stabilne kovanice umjesto stvarnih fiat valuta za predstavljanje fiat denominiranih parova. USDT je ​​daleko najčešće korišten stabilnicoin vezan za cijenu u USD, ali drugi uključuju TrueUSD (TUSD), USD Coin (USDC), USDK i drugi.

Izbor trgovinskog para

Kripto-denominirani i fiat-denominirani trgovinski parovi imaju svoje prednosti i nedostatke, a vaš izbor ovisi o vašim trgovačkim ciljevima.

Primjerice, trgovci koji žele zadržati i potencijalno povećati svoj BTC udio (bez obzira na to kako vlastita cijena Bitcoin-a denominirana u Bitcoin-u) favoriziraju parove denominirane u BTC-u. Međutim, oni koji u konačnici trguju za fiat dobit i žele da se njihova dobit ne mijenja s kretanjem cijena cijena valuta, odlučit će se za parove denominirane u fiat valuti.

Razumijevanje tržišne cijene i aktivnosti

Sad kad smo pokrili trgovačke parove i kotacije, razgovarat ćemo o tome kako nastaju ti kvoti – koji su, teoretski, tržišne cijene.

Ako se par BTC / USDT kotira na 18.000 USDT, to znači da će tržišna stopa za 1 BTC iznositi 18.000 USDT. Međutim, u stvarnosti – a posebno s nestabilnim kripto tržištima – ovo je vrlo pojednostavljen opis cijene 1 BTC, jer se točno navedena cijena može promijeniti i ne mora se primjenjivati ​​u oba smjera (ne možete uvijek kupujte i prodajte po istoj cijeni).

Ova brojka (18.000 USDT) samo je zadnja cijena po kojoj se trgovina, bez obzira na to koliko mala bila, izvršila na tržištu. Iako to tehnički čini tržišnom cijenom, malo je vjerojatno da će to biti cijena koju ćete zapravo dobiti na tržištu za svoje narudžbe za kupnju ili prodaju.

Umjesto toga, stvarne cijene dostupne na tržištu predstavljaju "pita" i "ponude," gdje su zahtjevi nalozi za prodaju (tj. želim prodati BTC po zadanoj cijeni), a ponude su nalozi za kupnju (tj. želim kupiti BTC po zadanoj cijeni).

Zahtjevi i ponude, tvorci i preuzimatelji

Kao što je gore spomenuto, postoji razlika između posljednje trguvane cijene i stvarne tržišne cijene. Potonje ovisi o raznim čimbenicima, poput raspona između zahtjeva i ponuda i njihove dubine.

Jednostavno definirani, zahtjevi su nalozi za prodaju, a ponude su ponude za kupnju koje su trenutno navedene na određenom tržištu (na primjer, na OKEx-u). Svaki upit i ponuda sadrže cijenu i iznos. Primjerice, zahtjev može zahtijevati kupnju 0,5 BTC po cijeni od 18 000 USD po BTC-u – to znači da bi ukupna cijena narudžbe bila 18 000 x 0,5 BTC = 9 000 USD. Slično tome, ponuda može biti za 0,25 BTC po cijeni od 17 500 USD po BTC, što znači da je ponuditelj spreman kupiti 0,25 BTC za 4375 USD (tj. Ukupna cijena narudžbe bila bi 17 500 x 0,25 BTC = 4 375 USD).

Zahtjeve i ponude može preuzeti ili ispuniti bilo tko na burzi (osim ako trgovac ne poništi zahtjev ili ponudu prije nego što ih ispuni). Međutim, u oba slučaja ne trebate ispuniti cijeli iznos upita ili ponude. Možete odabrati bilo koji iznos manji od i do navedenog iznosa. Gledajući gornje primjere traženja i licitiranja, to bi značilo da biste imali raspon od 0,001 BTC (najmanji iznos BTC kojim se trguje na OKExu) do 0,5 BTC za primjer traženja i 0,001 BTC do 0,25 BTC za primjer licitacije.

Kada trgujete na bilo kojem tržištu, imate dva izbora. Ili možete napuniti, ili "uzeti," bilo koji od postojećih zahtjeva i ponuda (kao što je gore objašnjeno) ili "napraviti" Svoj. Pritom također odabirete ili postati "tvorac" ili a "uzimač," a vaše narudžbe podliježu različitim naknadama u svakom slučaju. Proizvođači se ohrabruju s nižim naknadama, jer dodaju likvidnost tržištima aktivnim predlaganjem obrta, dok oni koji plaćaju plaćaju nešto veće naknade jer uklanjaju likvidnost popunjavanjem i trošenjem postojećih naloga (tj. Onih koje predlože proizvođači).

Na primjer, ako pogledate tržište BTC / USDT na OKExu i vidite da ono ima najniži zahtjev od 18.050 USDT, a najvišu ponudu od 17.800 USDT, to znači da je najniža cijena bilo tko na OKExu voljna prodati 1 BTC u tom trenutku iznosi 18.050 USDT, a najviša cijena za koju je netko spreman kupiti 1 BTC je 17.800 USDT. Možete odabrati jednu od ovih narudžbi ili napraviti vlastitu.

Recimo da se sami odlučite za zahtjev (tj. Za prodaju naloga): Spremni ste prodati svoj BTC (bilo koji iznos) po cijeni od 17.000 USDT po BTC-u. U tom bi slučaju vaš nalog za prodaju bio prikazan na tržištu kao najviši zahtjev, jer je čak niži od prethodno prevladavajućeg zahtjeva, koji je želio 17.050 USDT po BTC-u.

Sve dok nitko drugi ne prodaje BTC po stopi nižoj od vaše (17.000 USDT po BTC-u), vaš će zahtjev biti prvi u redu koji će se ispuniti na tržištu.

S obzirom na to kako slobodna tržišta uključuju kupce i prodavače koji citiraju njihove željene cijene – bez obzira koliko visoke ili niske – tržište se uravnotežuje odabirom najnižih zahtjeva (tj. Prodavača s najnižim cijenama) i najviših ponuda (tj. Kupaca s najvišim cijenama ponude), jer predstavljaju najpovoljnije cijene.

Dubina i širenje tržišta

Iako su kritični za tržišnu aktivnost, zahtjevi i ponude ne odražavaju cjelokupnu sliku sami. Kao što je gore spomenuto, zahtjev ili ponuda mogu biti za bilo koji iznos, čak i do samo 0,001 BTC (otprilike 18 USD, u vrijeme pisanja ovog članka).

Ako netko želi prodati samo 0,001 BTC, a pod pretpostavkom da je ovaj upit bio na vrhu tržišta (tj. Jer nudi najnižu cijenu za 1 BTC na tržištu u to vrijeme), onda ako biste pokušali kupiti više manje od 0,001 BTC, automatski biste preuzeli najpopularniji upit; međutim, vaš preostali iznos narudžbe (iznad 0,001 BTC) nalazit će se u redu koji će popuniti sljedeći najbolji upit, sve dok vaša narudžba ne bude dovršena.

Ovdje je prikladno spomenuti da će uvijek postojati razlika u cijeni između najnižeg i najviše ponuđenog – kao što smo vidjeli u gornjem primjeru, gdje je bilo 17.000 USDT za najniže traženje i 17.800 za najvišu ponudu. Ova razlika u cijeni poznata je kao tržište ili širenje ponude i traženja. Da nema ovog širenja, ne bi bilo motivacije za market mejkere da osiguraju likvidnost davanjem zahtjeva ili ponuda, jer i oni žele kupovati nisko, a visoko prodavati. Međutim, na visoko likvidnim tržištima ovaj je raspon vrlo tijesan – što znači da postoji mala razlika između nabavne i prodajne cijene – dok tržišta s niskom likvidnošću često imaju šire razlike.

Shvativši raširenost ponude i traženja, sada zamislite da li većina upita ili ponuda na tržištu vrijedi za vrlo male iznose, recimo otprilike 0,002 BTC. S obzirom na to kako su upiti i ponude poredani u rastućem i silaznom nalogu, vaša kupovna ili prodajna cijena postaje manje povoljna dok se krećete kroz bilo koji stupac (upita ili ponude), jer se raspon ponude i traga značajno širi.

BTC / USDT tržište na OKEx-u gledano u našem osnovnom načinu rada. Izvor: OKEx

Snimka zaslona iznad prikazuje osnovnu nadzornu ploču za tržište BTC / USDT na OKExu. Zelene strelice usmjerene su prema odjeljku knjige narudžbi, gdje su navedeni zahtjevi crveni, a ponude zelene. Imajte na umu kako je najniži zahtjev 17.920,9 USDT po BTC-u, dok je najviši vidljivi upit (ovdje je prikazano više od njih) 17.927,0 USDT po BTC-u – razlika od otprilike 6 USDT.

Slično tome, dok je najviša ponuda 17.920,8 USDT po BTC-u, a najniža vidljiva ponuda 17.916,6 USDT po BTC-u, veličine ovih ponuda, zajedno, čak ne dosežu ni 0,5 BTC. To znači da će prodavatelj s 0,5 BTC ili više ispuniti sve ove ponude i više, ali cijena koju prodavatelj dobije za svoj BTC bit će snižena kako se potroši stupac s ponudama.

Da se vratimo na naš raniji primjer s malim narudžbama (po 0,002 BTC), ako želite prodati 1 BTC na takvom tržištu, morat ćete proći kroz 500 ponuda (od po 0,002 BTC) po različitim kotiranim cijenama prije nego što narudžba postane potpuno ispunjena. To bi neizbježno rezultiralo time da vaša konačna cijena narudžbe bude manje povoljna od najbolje cijene na tržištu kada ste postavili upit, jer je raspon (ili razlika u cijeni) u tih 500 ponuda bio širok.

Ovo je, međutim, pojednostavljeni primjer onoga što se događa na tržištu koje nema odgovarajuću dubinu. Dubina tržišta mjera je sposobnosti tržišta da obrađuje velike narudžbe, a da ne dođe do značajnog pomaka u rasponu ponuda-potražnja.

U konačnici, razumijevanje ovih koncepata presudno je za izvršavanje vaših strategija trgovanja i ispunjavanje vaših naloga po željenim cijenama.

OKEx, kao jedna od najvećih svjetskih burzi kriptovaluta u smislu obujma trgovanja, ima vodeću tržišnu likvidnost i dubinu – i, posljedično, vrlo tijesne razlike, što rezultira povoljnim cijenama trgovanja, čak i za vrlo velike narudžbe.

Naručite knjige

Na svakoj su burzi sve aktivne ponude i zahtjevi na tržištu navedeni u onome što je poznato kao knjiga narudžbi koja se ažurira u stvarnom vremenu i odražava dubinu i likvidnost tržišta. Knjige naloga su također popraćene grafikonima povijesti transakcija na kojima su navedeni najnoviji uspješno obavljeni poslovi.

Međutim, treba imati na umu da trgovci koji su ih objavili mogu opozvati ponude i zahtjeve koji se pojavljuju u knjizi narudžbi i nisu zajamčeni dok ih stvarno ne popune.

OKEx omogućuje korisnicima prilagodbu prikaza knjiga narudžbi skupljanjem narudžbi koje padaju u određene cjenovne razrede valute cijene.

Vrste trgovačkih naloga i njihova upotreba

Nakon što smo pokrili puno ključnih pojmova gore, sada se možemo usredotočiti na podnošenje naloga za trgovanje. Svaki put kada želite izvršiti trgovinu, morate objaviti narudžbu na tržištu. Opet, možete prihvatiti postojeće upite ili ponude ili izraditi vlastite.

Ovisno o vašim trgovinskim ciljevima i strategijama, možete koristiti razne vrste trgovačkih naloga dostupnih na burzama kao što je OKEx. U ovom ćemo vodiču razmotriti najčešće korištene vrste narudžbi i što one znače za trgovce.

Ograničene narudžbe

Limitirani nalog je najčešći tip trgovinskog naloga i pogodan je i za početnike i za iskusne trgovce. Kao što naziv sugerira, ograničena narudžba omogućuje vam definiranje određenog ograničenja cijene za vašu narudžbu za kupnju ili prodaju, a tržište će je podudarati samo s vašom točnom cijenom ili boljom.

Na primjer, ako stavite narudžbu s ograničenom kupovinom za 1 BTC na 17.123 USD, ona će biti ispunjena samo ako tržište ima prodavatelja koji traži 1.123 USD ili manje za 1 BTC. Slično tome, nalog s ograničenom prodajom s istim detaljima ispunit će se samo kada tržište ima kupca koji je spreman platiti 17.123 USD ili više za vaš 1 BTC.

OKEx također ima napredniju opciju ograničenog naloga, prikladno nazvanu "Napredni granični nalog," koji vam omogućuje da definirate daljnje parametre ili uvjete – uključujući "Samo post," "Ispunite ili ubijte" i "Odmah ili Otkaži."

Ovi dodatni uvjeti daju veću kontrolu trgovcima s određenim strategijama, dopuštajući im da narudžbe objavljuju samo kao market mejkeri (tj. Ne uzimači), osiguravajući da su njihove narudžbe ili ispunjene u potpunosti ili ubijene (za razliku od djelomičnog punjenja), ili su odmah ispunjene ili otkazane (za razliku od čekanja na one koji uzimaju).

S obzirom na to kako ograničeni nalozi trgovcima dopuštaju postavljanje svojih prihvatljivih minimuma i u osnovi jesu "uzmi ili ostavi" ponude, njima je jednostavno upravljati i omogućuju jednostavnije izračune dobiti i gubitka.

Tržišni nalozi

Tamo gdje ograničeni nalozi trgovcima omogućuju postavljanje vlastitih cijena, čak i ako to znači čekanje da se nalozi popune, tržišni nalozi ispunjavaju se odmah po svim cijenama koje je tržište spremno ponuditi.

Na primjer, ako želite prodati 1 BTC s tržišnim nalogom, burza će odmah ispuniti vašu narudžbu po najboljoj dostupnoj cijeni.

Tržišni nalozi odustaju od kontrole specifičnosti cijena u zamjenu za trenutno izvršenje, a favoriziraju ih trgovci koji traže trenutnu razmjenu, bez obzira na odstupanja u cijeni.

Ovdje je važno napomenuti da je izuzetno malo vjerojatno da će trgovanje tržišnim nalozima biti isplativo u kraćim vremenskim okvirima zbog širenja ponude i traženja. Ako nastavite kupovati i prodavati uzastopno po tržišnim cijenama, u osnovi ćete kupovati visoko, a prodavati nisko i posljedično gubiti novac.

Zaustavite naredbe

Napredna vrsta naloga, zaustavni nalozi omogućavaju trgovcima da definiraju uvjete, kao što su "Okidačka cijena" i "Cijena narudžbe," koji kada se ispune automatski objavljuju narudžbe za kupnju ili prodaju na tržištu. OKEx podržava dvije vrste stop naloga, "Uvjetna" i "Jedno-otkazuje-drugo" ili OCO stop naredbe.

Iako se početne naredbe u početku mogu činiti izuzetno složenima za početnike, vrlo su korisne i logične, nakon što shvatite kako rade.

Primjerice, prilikom objavljivanja naloga s uvjetnim zaustavljanjem započinjete definiranjem cijene okidača. Kao što i samo ime govori, cijena okidača je prag cijene koji pokreće ili aktivira vašu narudžbu. Međutim, cijena okidača nije cijena po kojoj će se izvršiti vaša narudžba. Za to ćete trebati definirati drugi parametar, cijenu narudžbe, koja je stvarna cijena po kojoj će biti objavljena vaša narudžba za kupnju ili prodaju. Kao alternativu, kako biste osigurali trenutno izvršenje, možete se odlučiti za izvršavanje svoje narudžbe bez obzira na tržišnu cijenu kada se ispuni uvjet okidačke cijene.

Uvjet za zaustavljanje na BTC / USDT tržištu na OKEx-u. Izvor: OKEx

OCO stop narudžba djeluje na isti način, ali s dva skupa uvjeta (dva okidača i uvjeti cijene narudžbe), za razliku od samo jednog. Ova je vrsta narudžbe korisna ako želite izdavati narudžbe koje pokrivaju i skokove i padove na tržištu.

OCO stop nalog na BTC / USDT tržištu na OKEx-u. Izvor: OKEx

Primjerice, ako se Bitcoin trguje po cijeni od 18 000 USD, a vaša strategija trgovanja uključuje prodaju 1 BTC po cijeni od 19 000 USD u slučaju okupljanja ili prodaju po cijeni od 17 500 USD u slučaju pada, možete koristiti OCO vrstu naloga za izvršavanje tih poslova. Određujete jedan skup okidača i naručujete cijene prema gore, a drugi prema dolje. U OCO trgovini izvršit će se koji god uvjet ispuni prvi, dok će se drugi automatski otkazati.

Uzimajući u obzir neke koncepte o kojima je ranije bilo riječi u ovom vodiču, upotrebu uvjetnih i OCO stop naloga možemo povezati s pravodobnom realizacijom dobiti, kao i ublažavanjem rizika ranim ostvarivanjem gubitaka, na prihvatljivim razinama koje ste vi definirali.

Iako postoji nekoliko naprednijih vrsta narudžbi dostupnih korisnicima na OKEx-u, one o kojima smo ranije razgovarali trebale bi biti dovoljne za većinu početnika i srednjih trgovaca.

Sljedeći koraci: započnite trgovanje

Svrha ovog vodiča je dati vam koristan uvod u trgovanje kriptovalutama, nakon čega biste trebali moći promatrati i razumjeti tržišne aktivnosti. Na kraju možete postati tržišni sudionik – aka, započeti trgovanje i isprobati gore opisane alate i strategije.

Međutim, svjesnost uključenih rizika također je presudna za početnike, jer su kripto tržišta rizičnija i puno nestabilnija od tradicionalnih tržišta. Uspješni trgovci nisu uvijek u pravu, ali uvijek imaju plan i izlazne strategije usklađene sa svojim ciljevima i apetitom za rizikom.

OKEx ima brojne značajke usmjerene na obrazovanje i olakšavanje početnika u kripto trgovanju. Ako još nemate OKEx račun, prijavite se već danas. Također možete pokrenuti Demo trgovanje – što znači da možete vježbati trgovanje na OKEx-u bez rizika da izgubite stvarni novac – i potražiti do 80 dolara u kripto-u koristeći OKEx i pozivajući druge da se pridruže.

Slijedite OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map