Kako izračunati BitMEX dobit

Ako trenutno poduzimate prve korake kao kripto investitor ili trgovac, tada postoji velika vjerojatnost da već gledate BitMEX, jednu od najpopularnijih platformi za trgovanje Bitcoinima. Dnevni volumen trgovanja je preko 35 000 BTC, a mjesečno ima preko 540 000 pristupa. Bez sumnje, BitMEX je impresivna platforma koja se može pohvaliti mnoštvom korisnih trgovačkih alata.

Trajni ugovori, ugovori s minusom i profitima, naknade za financiranje, naknade za trgovanje, nerealizirani i realizirani PNL (dobit i gubitak), svi bi ti uvjeti u početku mogli biti problematični. Prije učinkovite trgovine na BitMEX-u, neophodno je da shvatite što oni znače jer samo njihovim razumijevanjem moći ćete naučiti izračunavati svoju dobit na spomenutoj platformi.

Bitmex ima ugrađeni kalkulator dobiti i gubitka koji se može koristiti s relativnom lakoćom ako imate malo strpljenja i naučite o čemu se radi. Napravili smo brzi prolazak kroz BitMEX kalkulator kako bismo vam pomogli da se malo bolje upoznate.

Bitmex kalkulator dobiti

Bitmex kalkulator dobiti / gubitka

Kalkulatoru dobiti BitMEX možete pristupiti iz gornjeg lijevog dijela sučelja BitMEX-a, unutar odjeljka Narudžba. Da biste mu pristupili, kliknite gumb u obliku kalkulatora s gornje desne strane izbornika, tik do gumba Postavke.

Kalkulator ima dvije glavne “strane”, dugu i kratku, i tri kartice: Dobit / gubitak, Ciljna cijena i Likvidacijska cijena. Ispod možete pronaći označena polja za unos količine, ulazne cijene, izlazne cijene i poluge. Rezultati se automatski prikazuju na desnoj strani kompaktnog korisničkog sučelja kalkulatora u odjeljcima kao što su marža, vrijednost unosa, vrijednost izlaza, dobit / gubitak, dobit / gubitak% i ROE%.

Objašnjenje kupnje i prodaje

Da biste dalje objasnili kako BitMEX Kalkulator dobiti / gubitka radi, koristit ćemo stvarne primjere trajnih ugovora, ugovore o dobiti i ugovora o minusu.

Trajni ugovori

Zamislimo da žudite za 1.000 XBTUSD ugovora s prosječnom ulaznom cijenom od 1.000 USD. Ako je cijena marke XBTUSD trenutno 1.250 USD, tada se nerealizirani PNL (dobitak i gubitak) temelji na razlici između prosječne ulazne cijene i cijene marke.

Nerealizirana dobit izračunava se na sljedeći način: ($ 1 / $ 1,000 – $ 1 / $ 1,250) * 1000 = 0,20 XBT

Ostvareni PNL temelji se na razlici između prosječne ulazne cijene i cijene po kojoj prodajete XTBUSD. Ostvareni PNL izračunava se s obzirom na to gdje možete kupiti ili prodati svoju poziciju. Većinu vremena to nije cijena marke.

Izračunava se prema sljedećoj formuli: ($ 1 / 1.000 – $ 1 / 1.500 USD) * 500 = 0,17 XBT, gdje je 1500 zadnja cijena XBTUSD, a 500 je broj ugovora koje ste prodali.

Upside profit ugovor


Želite kupiti 100 ugovora XBT7D_U110 s prosječnom ulaznom cijenom od 0,03 XBT. Posljednja trenutno poznata cijena XTB7D_U110 je 0,05 XBT.

U ovom slučaju, nerealizirani PNL predstavljen je razlikom između posljednje cijene i prosječne ulazne cijene. Izračunava se na sljedeći način: (0,05 XBT – 0,03 XBT) * 100 = 2 XBT.

Ostvareni PNL predstavljen je razlikom između cijene po kojoj ste odlučili prodati XBT7D_U110 i prosječnog unosa cijene. Na primjer, ako odlučite prodati 50 ugovora XBT7D_U110 po 0,05 XBR, tada će formula biti (0,05 XBT – 0,03 XBT) * 50 = 1 XBT

Ugovor o dobiti sa strane

Radi ovog primjera zamislite da želite kupiti 50 ugovora XBT7D_D90 s prosječnom cijenom od 0,02 XBT, imajući istovremeno na umu da je zadnja cijena XBT7D_D90 trenutno 0,04 XBT.

Nerealizirani PNL predstavljen je razlikom između zadnje cijene i prosječne ulazne cijene, a izračunava se na sljedeći način: (0,04 XBT – 0,02 XBT) * 50 = 1 XBT

Ostvareni PNL predstavljen je razlikom između prosječne ulazne cijene i cijene po kojoj prodajete XBT7D_D90. Ako želite prodati 25 XBT7D_D90 po 0,04 XBT, tada će ostvarena dobit biti (0,04 XBT – 0,02 XBT) * 25 = 0,5 XBT

Naknade za financiranje

BitMEX dolazi s podrškom za takozvane trajne ugovore. Ako želite kupiti ili prodati trajni ugovor, povremeno ćete plaćati ili primati naknade za financiranje tijekom razdoblja trgovanja.

Trajni ugovor prilično je sličan terminskom ugovoru. Međutim, razlikuje se od gore spomenutog ugovora imajući slijedeće posebnosti: nije riječ o isteku roka važenja ili nagodbi, može trgovati vrlo usko s indeksnom cijenom jer može oponašati spot tržište utemeljeno na marži. Više informacija o Trajni ugovori i Budući ugovori možete pronaći na službenoj web stranici BitMEX-a

Recimo da trgujete XBTUSD-om i da svakih 8 sati postoji naknada za financiranje koja trenutno vrijedi 1%. Naknada za financiranje plaća se od kupaca do prodavača. Na primjer, zamislimo da trenutno čeznete za XBTUSD u vrijednosti od 100 XBT. Ako pozicija nema realizirani PNL i vrijeme je financiranja, tada morate platiti 1 XBT. Nakon što je uplaćena naknada za financiranje, vaš ostvareni PNL sada iznosi -1 XBT.

Naknade za trgovanje

Ostvareni PNL koristi se za izračun svih potrebnih naknada za trgovanje. Na primjer, ako biste kupili XBTUSD i tržište bi ostalo isto, tada je vaš nerealizirani PNL 0, a ostvareni PNL negativan jer ste prilikom kupnje XBTUSD platili naknadu za preuzimanje..

Realizirano PNL računovodstvo

Ako smanjujete veličinu postojeće pozicije ili je potpuno zatvarate, tada će se realizirani PNL automatski prikazati na BitMEX nadzornoj ploči.

Na primjer, za otvorenu poziciju s ostvarenom dobiti od 10 XBT, kartica Open Positions prikazat će taj iznos. Upravo je suprotno ako zatvorite istu poziciju i ostvarite dobit od 10 XBT. Tada će se 10 XBT prikazati na kartici Zatvorene pozicije.

Ako stvorite novu poziciju na predmetnom ugovoru, tada će ostvareni PNL biti 0 XBT i bit će prikazan na kartici Otvorene pozicije. Suprotno tome, ako zatvorite poziciju, svaki realizirani PNL tada će se dodati na karticu Zatvoreni položaj.

Nadamo se da će ovaj vodič malo rasvijetliti ono što bi se moglo činiti prilično problematičnim kalkulatorom i ono izračunavanje vašeg BitMEX dobit će od sada puhati.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map