Kompletni vodič za početnike za EOS

Uvod

Na tržištu postoji mnogo različitih blockchain platformi, jedna od njih je EOS. U ovom ćemo članku objasniti što je EOS i kako ovaj projekt pokušava revolucionirati koncept upravljanja blockchain mrežama u blockchain prostoru.

EOS je platforma koja koristi tehnologiju distribuirane knjige za hostiranje decentraliziranih aplikacija (Dapps)

EOS je zamisao Dana Larimera koji je također suosnivač Steemita i Bitsharesa. Dan je potražio pomoć block.one, privatne tvrtke smještene na Kajmanskim otocima za razvoj blockchain platforme.

I BitShares i Steemit postali su popularne blockchain mreže na tržištu, ali EOS je uspio dosegnuti i ostati među top 10 najvećih kripto valuta kroz dugo razdoblje. Mreža je uspjela doći do te pozicije nudeći tvrtkama, investitorima i pojedincima mogućnost postavljanja dApps-a na vrh EOS blockchaina.

Početak EOS-a

EOS je prvi put pokrenut na platformi Ethereum kao ERC-20 token. Međutim, platforma nije bila idealna zbog ograničenja brzine. EOS je tada proveo jednogodišnju ICO, od lipnja 2017. do lipnja 2018., i podigao više od 4 milijarde dolara.

Tim koji stoji iza EOS blockchaina tvrdi da platforma može udobno obraditi milijun transakcija u sekundi. Ova brzina je nadzvučna u usporedbi s 25 transakcija Ethereuma u sekundi.

EOS se želi nadmetati s drugim blockchain projektima, među kojima su Raiden i Lightning Network. Obje platforme koje su razvijene kao bočni lanci.

Cilj je biti u mogućnosti skalirati, ostati decentraliziran i imati drugačiji pristup upravljanju blockchain mrežom. U usporedbi s Bitcoinom (BTC) i Ethereumom, EOS je puno učinkovitiji u načinu na koji obrađuje transakcije, iako je centraliziraniji od ove dvije mreže.

Razlika između EOS-a i EOS.IO-a

Cjelokupni EOS ekosustav ima dvije isprepletene komponente, EOS i EOS.IO, koje ga zajedno odvajaju od ostalih blockchain projekata.

Na primjer, sjetite se EOS.IO kao operativni sustav računala i EOS kao aplikacija koja se izvodi na njemu. EOS.IO definira kako će sve izgrađeno na njemu komunicirati jedni s drugima i s vanjskim svijetom.

Ovaj pristup omogućuje skaliranje EOS dApps vodoravno ili okomito. Izvorni EOS novčić naziva se EOS novac.

EOS.IO može raditi maksimalno, bez negativnog utjecaja na njegove performanse. To je moguće korištenjem asinkronih komunikacija i paralelnih kriterija izvršenja. Uz to se pojedinačni procesi izvode zasebno.

Algoritam konsenzusa i njegova funkcionalnost

EOS platforma koristi a Konsenzus o dokazu uloga algoritam i dodaje dozvole usmjerene na ulogu. Ovaj pristup omogućuje vraćanje, ispravljanje programskih pogrešaka i druge odluke u najbržem mogućem roku. Dodavanje i potvrđivanje novih blokova vrše proizvođači blokova. Te osobe zarađuju EOS tokene za svaki dodani blok.

EOS.IO je već definirao sheme baza podataka, web alat, među ostalim alatima kojima je cilj olakšati razvoj dApps-a na EOS platformi.

EOS platforma funkcionira kao sve na jednom mjestu za decentralizirane aplikacije koje pružaju hosting poslužitelja, provjeru autentičnosti i usluge u oblaku. Te značajke omogućuju pohranu podataka izvan glavnog lanca u lokalni stroj.

Za razliku od ostalih blockchain platformi, EOS platforma nema fiksne naknade za transakcije. Umjesto toga, aplikacija stvorena na platformi definira kako se njezini korisnici brinu za naknade za transakcije.

Već EOS platforma ima preko 100 decentraliziranih aplikacija s vodećom aplikacijom koja svakodnevno komunicira sa šest tisuća korisnika.

Proof-of-Work (PoW) algoritam koji koriste Bitcoin i druge kriptovalute poput Litecoina (LTC) mnogo je neučinkovitiji od algoritama konsenzusa Proof-of-Stake (PoS). Putem PoW-a rudari moraju potvrđivati ​​transakcije računarskom snagom. Mnoge blockchain mreže poput Bitcoina ili Litecoina zahtijevaju specijalizirane rudare za obavljanje ovih aktivnosti. 

EOS koristi algoritam Delegirani dokaz o udjelu (DPoS), različitu verziju PoS-a koja ima za cilj rješavanje nekih problema s kojima se Ethereum trenutno suočava. DPoS je implementacija tehnologije koja omogućava glasovanje i izborne procese u određenoj decentraliziranoj blockchain mreži. 

DPoS je razvio Dan Larimer kako bi ponudio bolju učinkovitost svom blockchain projektu BitShares, koji se sada primjenjuje na EOS i Steem. Aktivni korisnici u DPoS mreži glasaju za „svjedoke“ i „delegate“ stavljanjem svojih tokena na ime svog kandidata.

EOS surađuje s proizvođačima blokova i korisnici mogu glasati za te proizvođače blokova koji će raditi na ovoj mreži. Ti su proizvođači blokova odgovorni za stvaranje i provjeru valjanosti blokova u mreži, zarađujući nagrade za svoj trud. 

Na taj način, ovi delegati mogu upravljati sustavom. Iako ne moraju potvrđivati ​​transakcije, oni nadgledaju naknade za transakcije, veličine blokova, plaćanje svjedoka i još mnogo toga. Štoviše, izbor proizvođača blokova kontinuirani je postupak koji poduzimaju pojedinci u mreži. 

DPoS sustav omogućuje velikom broju pojedinaca – uistinu svi nositelji EOS-a mogu glasati – da odaberu kandidate koji će biti sljedeći proizvođači blokova. Ovaj DPoS sustav vrlo je pozitivan za manje korisnike koji nisu u mogućnosti sudjelovati u drugim PoS ili PoW blockchains zbog činjenice da ne posjeduju potrebna sredstva za sudjelovanje. 

Stoga postoje brojne prednosti DPoS sustava. Budući da im za rad mreže nisu potrebne velike količine računalne snage, mnogo su skalabilniji od ostalih blockchaina. Štoviše, ovi DPoS sustavi imaju tendenciju da budu brži od tradicionalnih PoS i PoW konsenzusnih algoritama. 

Štoviše, DPoS sustavi omogućuju manjim korisnicima da putem predstavnika mogu sudjelovati u odlukama cijele mreže. 

Iako korisnici EOS-a imaju mogućnost sudjelovanja u mreži, to ne znači da bi to učinili. Ako nekoliko korisnika ne sudjeluje u mreži, njegove se prednosti razrjeđuju, omogućujući malim frakcijama s određenim interesom da mrežu preuzmu uz njihovo aktivno sudjelovanje. 

Napokon, postoji nekoliko stručnjaka koji smatraju da su DPoS sustavi centraliziraniji jer je snaga konačno zastupljena u samo nekoliko svjedoka. Konačno, korisnici s malim brojem kovanica ne bi se mogli potaknuti na sudjelovanje ako smatraju da njihov glas nije važan.

EOS kriptovaluta

EOS mreža koristi EOS digitalno sredstvo koje pojedincima i tvrtkama omogućuje korištenje različitih funkcionalnosti blockchaina. Vlasnici EOS-a također su vlasnici dijelova mreže. To znači da ako postoji korisnik koji drži 1% opskrbe EOS-om, on bi također posjedovao 1% potrebne računalne snage za obradu transakcija. 

Istodobno, EOS novčići mogu se koristiti u različitim dApps-ima koji su raspoređeni na vrhu EOS mreže. 

EOS je imao vrlo neravnu cestu na tržištu kriptovaluta kao digitalno sredstvo. Virtualna valuta dosegla je najvišu razinu 29. travnja 2018. Digitalna imovina tada je premašila 22 dolara, a zatim je pala na 1,57 dolara krajem 2018. Povećanje cijene 29. travnja povezano je sa službenim pokretanjem EOS-a glavna mreža. U međuvremenu, dno koje je doživjela digitalna imovina bilo je zbog medvjeđeg tržišta koje je utjecalo na većinu digitalnih valuta u tom prostoru. 

Što se tiče BTC-a. digitalna valuta također je dosegla najvišu cijenu 29. travnja, kada se njome trgovalo blizu 0,0023 BTC po novčiću. Nakon tržišta barova u 2018. i dobrog početka za Bitcoin u 2019., najniža točka u BTC-u bila je 9. kolovoza, kada je cijena digitalne valute pala na 0,003311 BTC po kovanici. 

Natjecatelji – usporedba između Ethereuma, EOS-a i Trona

EOS je trenutno bliski konkurent Ethereumu (ETH) i Tronu (TRX). Ove dvije mreže nude slične karakteristike kao EOS, na primjer, mogućnost hostiranja decentraliziranih aplikacija. 

Što se tiče aktivnosti dApp-a, Everstake je objavio a izvješće u kojem su informirali o svakodnevnoj upotrebi dApss-a za svaku od tih mreža. 

Prema tom izvješću, EOS registriran 65.000 dnevno aktivnih korisnika (DAU), slijede Ethereum s 19.000 DAU i Tron s 15.000 DAU. To pokazuje da su programeri dApp-a prihvatili pokušaje izgradnje na vrhu mreže sposobne za izgradnju brzih i sigurnih decentraliziranih aplikacija. 

Izvještaj objavljen krajem lipnja pokazuje da EOS ima oko 500 različitih dApps-a od kojih je 200 aktivnih. Ethereum ima 2500 dApps s 300 aktivnih decentraliziranih aplikacija. Napokon, Tron ima 450 dApps sa 170 aktivnih. 

Jasno je da zajednica Ethereum ima velik broj suradnika i programera koji rade na širenju mogućnosti i značajki mreža. U međuvremenu su EOS i Tron pušteni nakon Ethereuma i pokušavaju izgraditi svoje zajednice. Ipak, vrijedno je spomenuti da su obje ove mreže već privukle pažnju mnogih pojedinaca i programera iz različitih zemalja. 

Izvještaj glasi kako slijedi:

“Potreba industrije za ultrabrzim, vrlo moćnim i sposobnim blockchainom potaknula je razvoj novih platformi koje se nevjerojatnim tempom poboljšavaju jedna nad drugom”

Napokon, ove tri mreže imaju konsenzus algoritme za pokretanje svojih blockchaina. Iako Ethereum radi s sporim Proof-of-Work, Tron koristi i DPoS vrlo sličan EOS-u koji ima 27 super predstavnika (SR). 

Iako je Ethereum drugo najveće digitalno sredstvo na tržištu s tržišnom kapitalizacijom od 22,77 milijardi dolara, Tron je trenutno 13. po veličini blockchain mreža s 1,37 milijardi dolara, prema podacima CoinMarketCap-a.

EOS zajednica

EOS iza sebe ima vrlo aktivnu zajednicu koja je svojedobno povećala cijenu na 21 USD. To je bila najviša cijena viđena od pokretanja projekta. Trenutno se EOS trguje po cijeni od 4,45 dolara, što odražava trenutačni medvjeđi status na tržištu.

EOS novčići mogu se pohraniti u novčanike koji se temelje na mobilnim uređajima, računalu i na mreži. EOS se može kupiti na vodećim burzama kriptovaluta poput Huobi, Bitfinex, Binance, između ostalog. U većini tih razmjena EOS je uparen s USDT, ETH ili BTC.

Zaključno, s obzirom na svoju sposobnost skaliranja i prilagođavanja različitih potreba decentraliziranih aplikacija bez ugrožavanja brzine, EOS platforma će u bliskoj budućnosti postati sila koja će se udružiti. Također, Njegov jedinstveni pristup rješavanju sporova na platformi još je jedan plus za EOS blockchain.

Zaključak

Kako tržište kriptovaluta nastavlja rasti i razvijati se, postoje različiti projekti koji nude nova rješenja korisnicima i koji se pokušava nositi s izazovima s kojima se suočavaju starije mreže. Iako mora proći neko vrijeme prije nego što tvrtke, korisnici i tvrtke usvoje EOS, mreža se već pokazala kao potencijal za revoluciju u mnogim industrijama. 

Saznajte više

Ako želite saznati više o EOS-u, pročitajte naše najnovije vijesti o naslovu o transakcijama u sekundi. Najbolje mjesto za kupnju EOS-a je Binance, koraci za to nalaze se u našem cjelovitom vodiču. I na kraju, ako vas zanima cijena EOS-a, pogledajte ovaj članak o predviđanju cijena EOS-a.

Basil ima tri godine slobodnog iskustva pišući o remetilačkim tehnologijama. Usredotočen je na najnovije vijesti i obrazovne vijesti; pomažući u širenju evanđelja Blockchain. Nada se da će jednog dana imati vlastitu blockchain tvrtku; pomažući svijetu putem svoje inovativne tehnologije glavne knjige.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner