Objašnjena poluga BitMEX-a 2019 – I dio

Bitcoin i druga digitalna imovina poznati su po nestabilnosti zbog koje njihove cijene značajno variraju u kratkom vremenskom razdoblju. 17. prosinca 2017. cijena Bitcoina naglo je porasla na gotovo 20 000 USD prije nego što je pala za više od 60% u prva tri mjeseca 2018..

Pad je uslijedio nakon što su američki poslovni magnat Warren Buffet i drugi skeptici upozorili da je pomama za Bitcoinima mjehur koji će se na kraju srušiti.

Korištenje poluge u trgovanju kriptovalutama

Ako želite zaraditi od nestabilnosti tržišta kriptovaluta, možda biste trebali razmisliti BitMEX trgovanje polugom.

BitMEX je jedna od najpopularnijih svjetskih burzi kriptovaluta koja nudi različite financijske proizvode poput trgovanja maržama Bitcoin, Ethereum, i Litecoin.

Web stranica također nudi derivate kriptovalute i druge financijske proizvode za investitore. Koncept koji stoji iza trgovanja maržom BitMEX može se susresti i u trgovanju dionicama ili terminskim ugovorima.

Platforma omogućuje do 100x utjecaja na jednu trgovinu. Međutim, korištenje poluge u trgovini kriptovalutama može biti mač s dvije oštrice. To može dovesti do značajne dobiti ili potpunog bankrota. Zapravo, trgovanje polugom je, tehnički gledano, oblik kockanja za razliku od ulaganja.

Početnici mogu koristiti ovu metodu rizično jer uglavnom nemaju iskustva u tome. Ipak, uspjeh se još uvijek može postići ispravnom razinom utjecaja i ispravnom razinom upravljanja rizicima. Kardinalno pravilo kockanja nikad se ne može kladiti više nego što si možete priuštiti da izgubite.

Kako funkcionira trgovanje polugom BitMEX

Trgovina polugom na BitMEX-u je jednostavna. Za početak se morate prijaviti za BitMEX račun. Platforma dopušta stvaranje anonimnih računa. Davanje svog pravog imena nije obavezno. Da biste započeli trgovanje, prvo morate uplatiti neku količinu kriptovalute.

Kratki podsjetnik: nemojte slati Litecoin, Ripple ili bilo koji drugi altcoin, bez obzira koju vrstu ugovora želite kupiti – novac će biti izgubljen. Prihvaća se samo Bitcoin. Također, sredstva se mogu povući samo u Bitcoinu.

Nakon potvrde depozita, možete započeti trgovanje s polugom do 100x. To znači da ako na svom računu imate 0,01 BTC, možete kupiti 1 bitcoin u jednoj trgovini.

Imajte na umu da BitMEX bavi se samo digitalnim valutama. Ne možete kupovati i prodavati bitcoin futures koristeći fiat valute poput dolara ili eura.


Ugovori

BitMEX nudi dvije vrste ugovora, naime terminski ugovor i trajni ugovor.

Terminski ugovori

Futures ugovor je u osnovi dogovor između prodavatelja i kupca o razmjeni imovine u određenoj točki u budućnosti i za dogovorenu cijenu. U određenom trenutku, osnovna imovina zamijenit će ruke.

Za razliku od tradicionalne kupnje dionica, vi niste vlasnik dionica, što znači da nemate pravo na dividendu. Također vam nije dopušteno prisustvovati AGM-ima. Slično tome, BitMEX terminski ugovor omogućuje trgovcima da trguju kovanicama bez da ih moraju posjedovati.

No, za razliku od tradicionalnih burzovnih ulaganja, novac ne zarađujete samo kad cijena poraste. S BitMEX terminskim ugovorima, možete zaraditi čak i kad cijena kriptovaluta strmoglavo pada.

Gotovo sve robe mogu imati terminski ugovor definiran za nju. Svaka poslovna osoba, npr. Investitor u nekretnine, izvoznik ili uzgajivač svinja izložen je riziku. Kako bi ublažili taj rizik, mogu se zaštititi prodajom ili kupnjom terminskog ugovora.

Trajni ugovor

Trajni ugovor sličan je terminskom ugovoru, ali nema određeni datum u budućnosti na koji ističe. Kao što i samo ime govori, trajni ugovor se kontinuirano obnavlja. Prati cijenu osnovne imovine i trebao bi biti manje promjenjiv od konvencionalnih terminskih ugovora. Trajni ugovori su najprikladniji za dugoročne ulagače.

Jedan ugovor u vječnoj zamjeni za bitcoin vrijedi 1 USD. To znači da ako na svom računu imate 0,01 BTC što je jednako cijeni od 50 USD po tržišnoj cijeni od 5000 USD, možete kupiti 5000 ugovora po stopi poluge. Pomoću poluge od 10x možete kupiti 500 ugovora. Ako mislite da će cijena porasti, morate kupiti više. Ako ste u pravu, možete ostvariti ogroman povrat na margin depozit.

Ako mislite da će cijena Bitcoina pasti u sljedeća tri mjeseca ili tako nekako, onda morate proći kratko.

Zauzimanje dugog položaja

Kada zauzmete dugu poziciju na imovini, kupujete Bitcoin na otvorenom tržištu i očekujete da će cijene rasti tijekom razumnog razdoblja. To znači da kupujete sredstvo, a vaša se dobit oslanja na to da njegova vrijednost vrtoglavo raste.

Sad biste se šutirali da ste dugo išli krajem 2017. kada su cijene dosegnule najvišu razinu od blizu 20000 američkih dolara po Bitcoin-u. Naravno, stručnjaci predviđaju da će cijena Bitcoina premašiti 20 000 USD tijekom sljedećih nekoliko godina.

No ono što je zanimljivije za kupnju i prodaju terminskog ugovora s BitMEX-om jest to što plaćate samo postotak cijene ugovora. Drugim riječima, kupujete na marži. Jednostavno rečeno, kupujete ga na posuđeni novac.

Recimo da ste kupili 10 BTC po cijeni od oko 19000 USD u studenom 2017. Tada ste mogli prodati valute za 19000 USD po novčiću, a zatim svom vjerovniku vratiti oko 6000 USD po valuti kad su cijene bile najgore u veljači 2018. – postižući ogromnih 13000 USD dobiti na svakom novčiću.

Još jedan primjer: recimo da je trenutna cijena BTC 6300 USD, a vi 6300 USD. Odlučili ste upotrijebiti 5x polugu. To znači da možete kupiti 5 BTC za 6300 USD. Ako se Bitcoin poveća samo za 100 USD, dobit ćete 500 USD. To je vrsta metodologije koju mnogi ljudi trenutno usvajaju.

Ako za stjecanje 100 Bitcoina koristite polugu od 100x, ostvarit ćete veliku zaradu ili pretrpjeti puno gubitaka. A ako se tržište kreće protiv vaše pozicije, BitMEX fond osiguranja pobjeđuje.

Ista logika vrijedi i za prolazak.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map