Objašnjene mreže bitcoin rasvjete: prednosti i nedostaci

Gotovo svatko tko ima veliku strast za kriptovalutom zna da je jedan od najvećih problema većine blockchain projekata povezan s nedostatkom skalabilnosti. Bitcoin, najpopularnija i najvrjednija kriptovaluta do danas, nisu joj problemi s skalabilnošću jer se i dalje bori s ogromnim dnevnim količinama transakcija.

Neko vrijeme unazad mislilo se da je tehnologija tzv Odvojeni svjedok (SegWit) bi bio u stanju riješiti većinu problema s skalabilnošću na kojima je prolazila mreža Bitcoin. Međutim, kako je vrijeme dokazalo, SegWit je bio previše ograničen da bi se učinkovito nosio s takvim mamutskim zadatkom. Upravo je to razlog Munjska mreža, pametni protokol plaćanja „drugog sloja“ pokrenut je 6. prosinca 2017.

Što je The Lightning Network?

Jednostavno rečeno, The Lightning Network je sve što pomaže Bitcoinu da poveća sposobnost skaliranja i rukovanja većim količinama transakcija, a da pritom zadrži svoju strukturu nepromijenjenu. Lightning Network omogućuje ljudima da gotovo trenutno šalju i primaju uplate, a istovremeno zadržavaju što niže naknade za transakcije.

Zapravo, The Lightning Network nije ništa drugo nego sustav pametnih ugovora. Izgrađen je na vrhu osnovnog Bitcoin blockchaina i omogućuje brza i jeftina plaćanja između dvije uključene strane.

Munja

Kako radi?

Da biste bolje razumjeli kako Lightning Network radi, važno je napomenuti da sustav koristi više koraka za postizanje opaženog rezultata.

Da bi mogao funkcionirati, potrebno je da barem jednu od uključenih strana postavi novčanik s više potpisa. Adresa novčanika tada se sprema na javni Bitcoin blockchain zajedno s bilancom. Ova bilanca dokazuje koliki dio uključene imovine kome pripada.

Od sada, dvije strane mogu obavljati neograničen broj transakcija, a da nikada ne zatraže podatke pohranjene na blockchainu. Svakom transakcijom obje strane modificiraju bilancu kako bi točno pokazale koliku valutu drži novčanik i kome pripada. Ukratko, pošiljatelj i primatelj mogu odlučiti izvršiti svoje izravne transakcije.

Umjesto učitavanja u blockchain, ovu ažuriranu bilancu vode obje strane. Ako je kanal za plaćanje zatvoren, obje strane koriste međusobno prilagođenu bilancu kako bi isplatile svoj dio novčanika. Stoga se glavna mreža Bitcoin koristi za obradu velikih transakcija, dok je The Lightning Network odgovoran za rješavanje mikrotransakcija.

Korisnicima je omogućena transakcija s bilo kojim drugim korisnikom povezanim na mrežu putem višestrukih skokova. Za povezivanje svih unutar mreže potrebno je samo nekoliko čvorova.

Munja2

Prednosti i nedostaci mreže munje:

Pros:

Uz pomoć mreže Lightning, ne samo da su transakcije brže, već su moguća i sitna plaćanja. Isplate, koliko god bile male, podmirit će se trenutno. To će dodatno pomoći da Bitcoin postane još popularnija kriptovaluta i prihvaćeniji oblik plaćanja.


Još jedna velika prednost je činjenica da The Lightning Network smanjuje naknade. Iako je ovo vrlo dobra stvar, možda će biti i malo loša stvar za budućnost Bitcoina. Bitcoin i dalje sadrži rudarske nagrade, ali s vremenom će se na kraju doći do točke kada će naknade biti jedine preostale nagrade. Moglo bi se tvrditi da se održivost mreže Bitcoina zapravo temelji na naknadama.

Još jedna velika prednost mreže munja je činjenica da poboljšava ukupnu privatnost Bitcoina. Transakcije su anonimne i šifrirane te se pohranjuju u blockchain tek nakon zatvaranja kanala plaćanja i salda isplate objema stranama.

Protiv:

Kao i u svim stvarima, Munja mreža nije savršena, stoga postoji nekoliko ograničenja.

Budući da je sustav dizajniran za rukovanje uglavnom malim i srednjim transakcijama, nije opremljen za obavljanje velikih plaćanja. Sljedeće važno pitanje je centralizacija. Neki kripto stručnjaci vjeruju da bi ova vrsta mreže zapravo mogla potaknuti centralizaciju u čvorištima plaćanja, postupak prilično sličan centralizaciji rudara.

Lightning Network ne podržava offline plaćanja. Slična je situacija i kada su u pitanju vršnjačke veze. Ako jedan od kolega ne reagira, korisnici će možda biti prisiljeni čekati satima prije nego što će ponovno moći doći do svojih sredstava.

Još jedan nedostatak povezan je s korisnošću sustava. Stoga aplikacije pokrenute na Lightningu nisu baš pristupačne za početnike. Konačno, budući da je to još uvijek prilično nov projekt, a mreža nije testirana u svim svakodnevnim uvjetima, ostaje da se vidi koliko će se dobro snaći u budućnosti.

Iako je koncept rukovanja transakcijama izvan lanca hvale vrijedan, očit je nedostatak činjenica da se te transakcije ne prate glavnim kanalom što bi na kraju moglo dovesti do nekih problema vezanih uz privatnost.

Zaključak

Lightning Network je bez sumnje vrlo važan razvoj za buduću evoluciju Bitcoina. Čini se da je vrlo povoljno rješenje za rješavanje problema Bitcoin-ove neprestane skalabilnosti i zagušenja. Međutim, ne dolazi bez pravednog udjela negativa.

Naravno, projekt će zabilježiti neka poboljšanja tijekom sljedećeg razdoblja. Ako se tehnologija tijekom godine pokaže učinkovitom, onda nema sumnje da bi The Lightning Network mogao u potpunosti revolucionirati način na koji Bitcoin koriste pojedinci i važne financijske institucije iz cijelog svijeta.

Ipak, ostaje vidjeti hoće li se ovo rješenje pokazati dovoljno sposobnim za Bitcoin, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li dijeliti istu vjeru kao i program Segregated Witness (SegWit).

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map