Što je Cardano (ADA)? – Vodič o svemu što trebate znati

Što je Cardano?

Cardano (ADA) jedan je od najpriznatijih blockchaina i kripto projekata u svemiru. Suosnivač Charles Hoskinson, Cardano se može smatrati platformom pametnih ugovora koja nudi skalabilnu i sigurnu arhitekturu za programere i korisnike. 

Prema službena stranica Input Output Hong Kong (IOHK), razvojne tvrtke koja radi na Cardanu, projekt je blockchain platforma s naprednijim značajkama od bilo kojeg drugog protokola na tržištu. Cardanov tim radi na stvaranju PoS sustava koji bi digitalnoj valuti i mreži omogućio da postanu jedan od najbržih i najširijih blockchain projekata na tržištu. 

Vrijedno je istaknuti da Cardano ima drugačiji pristup u odnosu na druge kripto projekte u svemiru, budući da je razvijen uzimajući u obzir filozofiju i recenzirana akademska istraživanja. 

Cardano se smatra kriptovalutom treće generacije koja ima za cilj rješavanje i rješavanje problema skalabilnosti, interoperabilnosti i sigurnosti. 

Charles Hoskinson

Charles Hoskinson suosnivač je, ne samo Cardano, već i Ethereuma (ETH) i izvršni direktor IOHK. Gospodin Hoskinson je bio radeći u prostoru kroz duži vremenski period. Primjerice, započeo je ulaganjem u nekoliko kripto startupa koji su tek rasli u 2013. i 2014. godini. 

Na Cardanu radi od kada je pokrenuo projekt u rujnu 2017. godine, kada je bikovsko tržište u svemiru pomagalo Bitcoinu da dosegne nove vrhunce svih vremena. Hoskinson je Cardano napisao koristeći programski jezik Haskell koji se koristi u financijskim institucijama i obrambenom softveru. 

Hoskinson je vrlo cijenjena ličnost na tržištu kriptovaluta koja je radila u različitim projektima, razgovarala na događajima i pomogla Cardanu i Ethereumu da se šire na tržištu. 

Kako djeluje Cardano?

Cardano se temelji na tri različite organizacije koje pomažu u njegovom razvoju i kretanju naprijed: Zaklada Cardano, IOHK i Emurgo. Te su tri tvrtke poznate kao osnovni stupovi cijelog projekta Cardano.

Zaklada Cardano djeluje standardizirajući, štiteći i promičući projekt Cardano u cjelini. Oni rade u različitim zemljama kako bi mogli promovirati korištenje mreže Cardano.

IOHK radi kao istraživačka i razvojna tvrtka čiji je cilj izgradnja dostupnih financijskih usluga za pojedince i tvrtke. Trenutno će tvrtka raditi s Cardanom do 2020. godine, a morali bi odlučiti hoće li nastaviti raditi ili ne. 

Emurgo radi na drugom području kako bi poboljšao Cardano. Zapravo, tvrtka djeluje kao komercijalna i poduzetnička ruka cijelog projekta. Smještena u Japanu i Singapuru, tvrtka ima vrlo blizak kontakt s IOHK jer zajedno rade kao ekosustav kako bi promovirali usvajanje blockchaina Cardano širom svijeta. 

Zašto se Cardano smatra kriptovalutom treće generacije?

Cardano djeluje na drugačiji način od druge digitalne imovine i nudi rješenja za mnoge izazove s kojima se druga digitalna imovina trenutno suočava. To je razlog zašto se Cardano smatra kriptovalutom treće generacije. U ovom ćemo dijelu članka objasniti razliku između digitalne imovine prve, druge i treće generacije.

Bitcoin

Cardano se smatra projektom kriptovaluta treće generacije. To je povezano s razvojem blockchain mreža s vremenom. Bitcoin (BTC), prva virtualna valuta na tržištu, stvoren je kao način slanja novca širom svijeta bez potrebe da se oslanja na centralizirano tijelo koje će potvrditi i obraditi transakciju. 

Međutim, Bitcoin se gotovo može koristiti samo za slanje i primanje plaćanja. Unatoč činjenici da se Bitcoinov blockchain također može koristiti za pokretanje nekih pametnih ugovora, to općenito zahtijeva upotrebu bočnih lanaca. 

Bitcoin trenutno obrađuje 7 transakcija u sekundi. To je vrlo važno zapamtiti u vezi s ovim digitalnim sredstvom. O tome ćemo razgovarati kasnije u članku. 

Ethereum

Zbog toga se Ethereum (ETH) pojavio pokušavajući riješiti mnoga od ovih pitanja s kojima se Bitcoin nije mogao nositi. Vitalik Buterin suosnivač je Ethereuma ne samo s Charlesom Hoskinsonom već i s drugim važnim i priznatim ličnostima u prostoru, uključujući Josepha Lubina. Ethereum nije bio samo jednostavan sustav plaćanja već i platforma u kojoj su tvrtke i pojedinci mogli implementirati pametne ugovore. 

Iako su projekti druge generacije kriptovaluta poput Ethereuma bili vrlo korisni za pružanje rješenja pojedincima i tvrtkama, imali su i nekih problema. Na primjer, Ethereum je bio potpuno zagušen krajem 2017. godine kada se CryptoKitties trgovalo putem Ethereum-ovog blockchaina. 

Ethereum obrađuje između 15 i 20 transakcija u sekundi, što je daleko od idealnog za platformu pametnih ugovora poput ove. 

Cardano

Cardano želi riješiti probleme koji utječu na Ethereum i ove vrste mreža poboljšanjem skalabilnosti, interoperabilnosti i održivosti. Kroz inženjering koji su primijenili programeri i znanstvenu filozofiju koju imaju, projekt je izgrađen postižući Kodeks visokog osiguranja. 

Važno je spomenuti da je Ethereum prije nekoliko godina doživio hard fork u kojem se mreža podijelila između Ethereuma i Ethereum Classic (ETC). 

Hoskinson i tim koji stoji iza Cardanoa žele izbjeći ove probleme. Zbog toga pomno paze na kvalitetni kôd kako bi izbjegli razdvajanje od glavne Cardanove mreže. 

Službena stranica tvrtke Cardano objašnjava da su prihvatili kolekciju principa dizajna, inženjeringa i najboljih praksi koji su Cardanu omogućili da postane mreža kakva je danas. Neki od ovih principa uključuju razdvajanje računovodstva i računanja u različite slojeve, razvoj decentraliziranog mehanizma financiranja za budući rad, proces učenja od gotovo 1.000 altcoina prihvaćajući značajke koje imaju smisla i istraživanje socijalnih elemenata trgovine, među mnogim drugima. 

Cardanova stranica glasi kako slijedi:

“Iz ovog nestrukturiranog niza ideja, ravnatelji koji rade na Cardanu počeli su istraživati ​​kriptovalutnu literaturu i graditi set apstrakcija. Rezultat ovog istraživanja je opsežna biblioteka radova IOHK-a, brojni rezultati ankete, poput nedavnog pregleda skriptnog jezika, kao i ontologija pametnih ugovora i projekt Scorex. “

Zašto je važno pravilno mjeriti i kako bi Cardano mogao pomoći?

Hoskinson smatra da je skaliranje više od transakcija u sekundi koje doživljava blockchain mreža. Smatra da je za Cardano važno uzeti u obzir i skaliranje mreže i podataka. 

Cardano radi s Ouroborosom, Proof-of-Stake (PoS) konsenzus algoritmom, koji je puno brži od tradicionalnog Proof-of-Work (PoW) konsenzus algoritma na kojem se temelji Bitcoin. Litecoin (LTC), Ethereum i druge kriptovalute poput Bitcoin SV (BSV) ili Bitcoin Cash (BCH) također ga koriste. 

PoW je vrlo neučinkovit zbog količine energije koju rudari troše. S obzirom na to da nije lako nabaviti ASIC rudare i specijaliziranu opremu za miniranje te digitalne imovine, decentralizaciju je nešto teško postići. Postoje neki veliki rudari koji su vlasnici velikog dijela hash snage cijele Bitcoin mreže. 

Na Bitcoin mreži postoji pet različitih rudarskih bazena koji čine 10 posto ukupne brzine raspršivanja Bitcoin mreže. To očito nije pozitivno za najstariju i najpopularniju kriptovalutu. 

S PoS algoritmima stvari funkcioniraju na drugačiji način. Umjesto rudara, u mreži postoje validatori koji će uložiti neke kovanice (u ovom slučaju ADA kovanice) i kladiti se na sljedeći blok koji će mreža provjeriti. Ako se blok doda, ulagači dobivaju nagradu za obavljeni posao. 

Glavna razlika s Bitcoin-ovim PoW-om je u tome što algoritmi konsenzusa PoS-a ne trebaju trošiti velike količine energije za provjeru valjanosti transakcija, a ulazne su prepreke niže (nije potreban ASIC ili specijalizirana rudarska oprema). 

Ouroboros

Sad kad znamo kako funkcioniraju PoS sustavi, Ouroboros će provjeravati raspodjelu tokena u ekosustavu dijeleći svijet na različite epohe koje će potom biti podijeljene u slotove. Svaka od ovih epoha ima vrlo kratak životni vijek koji je jednak 20 sekundi. 

Ovo može zvučati donekle tehnički, ali vrlo je lako razumljivo. Spomenuti slotovi tada će imati voditelja koji je nasumično odabran. Ti će čelnici zatim odabrati nove blokove koji će se dodati mreži, na sličan način kao što to rade rudari u PoW sustavima. 

Voditelji automata trebali bi imati najmanje 2% udjela u Cardanu. Dionici imaju mogućnost biranja vođa za sljedeću epohu. 

Kako bi pružio bolja rješenja skaliranja, Cardano radi s tehnologijom koja se naziva RINA ili Rekurzivna arhitektura inter-mreže. Glavni cilj je stvoriti heterogenu mrežu koja pruža privatnost, transparentnost i također skalabilnost. 

Tim koji stoji iza Cardanoa razvija Ouroboros kako bi ga što prije pustio na tržište. Ovo je jedna od najočekivanijih značajki koju Cardano ulagači i korisnici čekaju. 

Poboljšanje skalabilnosti i interoperabilnosti

Kako se kripto mreže šire širom svijeta, moraju se nositi s problemima skaliranja, što možda nije tako lako riješiti. Postoje tri različita načina na koja Cardano uzima u obzir da bi pomogao mrežnoj skali: obrezivanje, pretplate i kompresija. 

Uz to, programeri razmišljaju i o particioniranju blockchaina i smanjenju količine podataka koja je potrebna za pohranu. Očekuje se da će to smanjiti podatke s kojima korisnici trebaju rješavati. 

Interoperabilnost je također vrlo važna stvar za Cardano. Trenutno u prostoru djeluju različite kriptovalute. Svi oni imaju svoje značajke i djeluju na različite načine. Međutim, vrlo je teško istovremeno povezati i koristiti ove virtualne valute. Njihove mreže ne mogu se povezati na jednostavan način. 

Razmjene kriptovaluta omogućuju korisnicima razmjenu digitalne imovine i povezivanje kripto svijeta s tradicionalnim financijskim okruženjem. Stoga Cardano želi ponuditi lakši način povezivanja ovih kriptovaluta jednu s drugom i cijelim ekosustavom blockchaina kako bi imao bliži kontakt sa naslijeđenim financijskim svijetom. 

Način da se to postigne je putem bočnih lanaca. Mnogo je križnih mreža u mnogim kripto mrežama koje nude različita rješenja za digitalne resurse. Kroz ove bočne lance mreže bi se međusobno povezale i komunicirale bi omogućujući brži način da imaju različite značajke iz različitih mreža. 

Da bi bio povezan s bankama i drugim financijskim institucijama, kripto prostor se mora usredotočiti na metapodatke, atribuciju i usklađenost. Sve su ove stvari vrlo važne ako cijelo tržište želi biti interoperabilno s tradicionalnim financijskim institucijama. Metapodaci pomažu tim tvrtkama i organizacijama kako se podaci premještaju među strankama, kako učiniti elektroničku organizaciju podataka učinkovitijim i mnogim drugim stvarima. 

Ovo je nešto vrlo opasno za svijet kriptovaluta. Zašto? Zbog blockchain tehnologije. Iako je tehnologija distribuirane knjige (DLT) korisna za mnogo različitih stvari, ona također može biti štetna ako se koristi pogrešno. Ako se privatni podaci moraju pohraniti na nepromjenjivoj blockchain mreži, tim bi podacima mogle pristupiti druge strane, što nešto nije dobro za privatnost. 

Cardano želi riješiti ovaj problem analizom metapodataka i odabirom određenih informacija koje će se dijeliti na blockchainu. To bi pružilo bolje informacije tradicionalnoj financijskoj industriji, a također bi zaštitilo privatnost korisnika. 

Štoviše, kako banke trebaju imena onih koji se bave digitalnom imovinom i obrađuju financijske transakcije, programeri Cardano rade na tome da korisnicima omoguće mogućnost odlučivanja o načinu dijeljenja njihovih podataka. 

Znajte da su vaši kupci (KYC), borba protiv pranja novca (AML) i financiranje terorizma (ATF) također važne stvari koje treba uzeti u obzir. Financijske institucije zahtijevaju ove informacije kako bi razumjele kako korisnici imaju posla s transakcijama. Iskorištavanjem metapodataka i pružanjem slobode pojedincima da odluče što će raditi s njihovim podacima, korisnici mogu biti sigurni da će moći imati bržu interakciju s bankama i drugim institucijama. 

Razvoj i poboljšanje mreže Cardano

Iako Cardano nastavlja rasti, važno je imati održiv poslovni model koji će omogućiti da se svi ti projekti prije ili kasnije puste na tržište. Charles Hoskinson i oni koji su sudjelovali u projektu Cardano odlučili su ne provoditi Inicijalnu ponudu kovanica (ICO) kad je pokrenut. 

Zbog toga je Cardano odlučio stvoriti riznicu koja se financira malim dijelom blok nagrade. Ako postoji tvrtka koja želi neke stvari promijeniti u ekosustav, može zatražiti potporu od riznice. Dionici u mreži Cardano kasnije će odlučiti hoće li se davati potpora ili ne. 

Kako mreža postaje sve veća i veća, programeri će moći koristiti više sredstava. Naknade u mreži izračunavaju se ovom jednadžbom:

Naknada za prijenos = a + b * veličina transakcije. 

Slovo “a” jednako je 0,155381 ADA, “b” je još jedna konstanta jednaka 0,000043946 ADA / bajtu, a veličinu transakcije treba dodati na kraju u bajtovima. 

Predviđanje cijene ADA

ADA je trenutno jedna od najboljih kripto valuta na tržištu. Tržišna kapitalizacija virtualne valute iznosi 1,47 milijardi dolara, a cijena po novčiću 0,056 dolara, što je čini 12. najvećom digitalnom valutom. 

Na UseTheBitcoin napisali smo članak o predviđanju ADA cijena. Mnogi stručnjaci smatraju da je dugoročni, srednjoročni i kratkoročni pad ADA-e. Međutim, moramo uzeti u obzir opće tržišne performanse, na primjer, ako postoji tržište medvjeda ili bika. 

Natjecatelji

Cardano (ADA) smatra se jedinstvenim u načinu na koji je digitalni materijal stvoren, pokrenut i kako se njime trenutno upravlja. Međutim, kriptovaluta Vaga na kojoj Facebook radi mogla bi utjecati na zemlje u kojima ADA trenutno posluje. Vaga ima za cilj da pomogne korisnicima, posebno onima u zemljama u razvoju, da obrađuju transakcije i imaju pristup financijskim uslugama. 

Tijekom razgovora s Finance Magnatesom Charles Hoskinson spomenuo je kako rade na mreži za plaćanja za šest milijuna ljudi u Addis Abebi u Etiopiji. 

Što se tiče mogućnosti da se Facebook natječe s Cardanom, komentirao je:

“Živim na ovom tržištu. I mogu vam reći, američkoj vladi, po definiciji najmoćnijem entitetu na svijetu, teško je izvršiti uplate u Etiopiju. Ako se muče, kako će to učiniti privatna tvrtka. “

Kako kupiti i gdje čuvati ADA?

Na tržištu postoje mnoge burze kriptovaluta koje investitorima i korisnicima omogućuju kupnju ADA-e. Početnicima je obično teško pravilno znati gdje mogu kupiti ADA kriptovalutu. Zbog toga smo napisali vodič za ljude i investitore koji žele kupiti Cardano. 

Jedna od razmjena koja korisnicima omogućuje stjecanje ove digitalne imovine je Binance, jedna od najpopularnijih kripto platformi na svijetu. Binance je također jedna od burzi s najvećim opsegom trgovanja na tržištu. 

Moguće je kupiti ADA s različitim valutama, uključujući Binance Coin (BNB), Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Paxos Standard (PAX), TrueUSD (TUSD), USD Coin (USDC) i Tether (USDT). 

Postoje i druge razmjene kriptovaluta koje bi korisnicima omogućile kupnju ADA-e putem različitih parova. 

Investitori koji žele zadržati ADA mogu to učiniti slanjem sredstava u novčanik za kriptovalute koji podržava ovu digitalnu imovinu. Razmjene nisu dobre za pojedince za pohranu virtualnih valuta jer ih napadi mogu napadati i utjecati na njih. 

Pravilno skladištenje digitalne imovine, uključujući Cardano (ADA), vrlo je važno. Zbog toga smo kreirali popis najboljih Cardano novčanika na tržištu. Ulagači ih mogu provjeriti i razumjeti koji je onaj koji više odgovara njihovim potrebama. 

Najnovija dostignuća

Prema Zakladi Cardano, upravo su pokrenuli web mjesto Shelley testnet. Ovo je jedan od najvažnijih događaja povezanih s mrežom Cardano od kojeg se očekuje da će se kriptovaluti još više proširiti. 

Štoviše, projekt je također uveo novi putokaz u kojem će objasniti kako će se kretati od Byrona i Shelley. To bi omogućilo mrežama da postanu mrežom kojom upravlja zajednica o kojoj je razmišljao Charles Hoskinson. 

Službena karta Cardanoa koju je zajednica zatražila glasi kako slijedi:

“Cardano je revolucionarna blockchain mreža s dokazima o udjelu, koja se razvija u decentraliziranu platformu za razvoj aplikacija (dApp) s knjigom s više sredstava i provjerljivim pametnim ugovorima.”

Cardano želi biti sto puta decentraliziraniji od Bitcoina, a to je ono što trenutno pokušavaju učiniti Charles Hoskinson i Cardanovi razvojni timovi. 

Konačno, Weiss Ratings smatra da je Cardano učinkovita i profitabilna blockchain platforma. U nedavnom Tweetu koji je napisala neovisna rejting agencija, Cardano je jedan od najboljih projekata u svemiru, a ujedno i jedan od najjeftinijih kriptoa tamo. 

#Cardano jedan je od najboljih projekata u svemiru, a ujedno i jedan od najjeftinijih kriptoa tamo. #ADA #crypto #cryptocurrency #altcoins #bitcoin # BTC

– Weiss kripto ocjene (@WeissCrypto) 20. svibnja 2019

Zaključak

Cardano je jedan od najperspektivnijih i najsplaniranijih projekata kriptovaluta na tržištu kriptovaluta. Mrežu razvijaju stručnjaci iz različitih područja koji su usredotočeni na pružanje najboljih usluga i proizvoda koje mogu pružiti. 

ADA digitalna imovina jedna je od najpopularnijih na tržištu, a ujedno i jedna od najcjenjenijih, prema CoinMarketCap-u. 2019. i 2020. su vrlo važne godine za cijelo kripto tržište i Cardano će zasigurno biti među najrevolucionarnijim projektima. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner