Što je IOTA (MIOTA) i zašto su svi ludi za tim

JOTA (MIOTA), skraćenica od Internet of Things Application, platforma je koja nudi revolucionaran način obrade transakcija i prijenosa podataka između IoT uređaja.

Što je IOTA?

Blockchain tehnologiju koristi veliki broj kriptovaluta i projekata koji djeluju u industriji. Međutim, IOTA radi s drugačijim pristupom u kojem želi ukloniti potrebu za blokovima, poboljšavajući tako skalabilnost i eliminirajući potrebu za naknadama. Na primjer, bitcoin transakcije trenutno obrađuju rudari u skupinama koje se nazivaju blokovi, a postoji ograničenje broja transakcija koje mreža može obraditi.

Zapravo, Bitcoin ima konsenzusni algoritam nazvan Proof-of-Work (PoW), u kojem rudari provjeravaju transakcije pomoću moćnih računala poznatih kao ASIC. Ove rudarske aktivnosti vrlo su skupe za izvođenje i troše velike količine energije, što zabrinjava mnoge entuzijaste i pojedince širom svijeta. Rudari bitcoina zarađuju nagrade za ovaj posao koji rade. 

Istodobno, postoje i druge blockchain mreže koje rade s konsenzusnim algoritmom poznatim kao Proof-of-Stake (PoS). Umjesto da mrežu osiguravaju ASIC rudarima, PoS mreže omogućuju korisnicima da ulože dio svojih kovanica u tu mrežu kako bi potvrdili transakcije i zaradili nagrade.

Za razliku od većine projekata temeljenih na blockchainu, IOTA omogućuje bilo kome da preda transakciju samo dok su provjerene još dvije prethodne transakcije. To znači da u IOTA-i nema središnje knjige, a samim time i da rudari zapravo trebaju mrežu. Stoga se način na koji IOTA djeluje razlikuje od načina na koji tradicionalne blockchain mreže trenutno djeluju na tržištu.

Sve je to moguće zahvaljujući tehnologiji nazvanoj “Tangle” koja je u osnovi DAG, kratica od Directed Acyclic Graph. Ova raspodijeljena knjiga osigurava da su IoT uređaji na mreži odgovorni za međusobnu provjeru transakcija.

Zaplet

Tangle je jedna od najrevolucionarnijih i najzanimljivijih karakteristika IOTA-e. Kao što je već spomenuto, Tangle se temelji na strukturi podataka koja se naziva Usmjereni aciklički graf (DAG). To znači da kad osoba ili tvrtka želi izvršiti transakciju, morat će odobriti dvije prethodne transakcije na mreži putem energije koju pruža uređaj s kojeg se transakcija obrađuje. 

Ovim novim sustavom mreža će se moći proširiti i postati skalabilnija kako raste. Što više pojedinaca i tvrtki sudjeluje u ekosustavu, mreža će raditi brže i skalabilnije.

Druge blockchain mreže zahtijevaju od rudara da obrađuju ove transakcije i da koriste velike količine energije. Kroz Tangle, sudionici će sami pružiti mali PoW mreži. Dok se druge mreže zagušuju jer povećavaju broj transakcija i korisnika, IOTA postaje mnogo konkurentnija i brža.

To ne rezultira samo brzim transakcijama, jer je Tangle također sposoban obrađivati ​​mikro-plaćanja ili nano-plaćanja, kako ih još nazivaju, između IoT uređaja.

Tradicionalne mreže kriptovaluta još uvijek nisu spremne za podršku aplikacijama na razini poduzeća. Kreatori IOTA-e smatraju da je nužno stvoriti inkluzivnu kripto mrežu bez dozvola koja bi udovoljila zahtjevima koji trenutno postoje na tržištu..

Putem Tanglea IoT uređaji bit će povezani isprekidanim mrežama koje će im omogućiti učinkovitije i isplativije transakcije. Umjesto da koriste blockchain tehnologiju, oni rade kroz tok pojedinačnih transakcija koje su međusobno povezane i stvaraju cijelu mrežu.

Zaplet


Kako IOTA poboljšava skalabilnost

Za početak je važno napomenuti da se IOTA ne temelji na blockchain tehnologijama. Tim koji stoji iza IOTA-e stvorio je Tangle, sustav koji je odgovoran za konsenzus. Konsenzus se postiže na temelju mreže provjera. Ukratko, svaka je transakcija izravno povezana s dvije transakcije koje je prethodno provjerila i na kraju će biti povezana s budućim operacijama koje je provjeravaju.

Sustav eliminira potrebu za blok rudarstvom i, shodno tome, rješava problem skalabilnosti koji je obično povezan s većinom blockchain sustava.

Zašto je IOTA besplatna za upotrebu

Izuzetak od plaćanja naknada jedna je od najvažnijih osobina IOTA-e. To omogućuje IoT uređajima da izvršavaju transakcije s malim frakcijama valute na vrlo visokoj frekvenciji. Svatko na mreži doprinosi njezinoj računarskoj snazi, stoga su troškovi njegove upotrebe beskonačno mali.

U osnovi, jedini trošak je onaj potreban za napajanje uređaja za provjeru dvije druge transakcije. Zahvaljujući Tangleu, IOTA se distribuira više od bilo kojeg drugog sustava temeljenog na blockchainu.

M2M transakcije

Jedan od primarnih ciljeva tima je stvoriti go-to platformu za transakcije stroj-stroj. Internet stvari danas je već velika stvar i zasigurno će pokazati još veći rast u sljedećem razdoblju. Imajući veliko iskustvo na polju IoT, tim razumije važnost raspodjele resursa.

Pomoću IOTA-e uređaji mogu kupiti sve resurse potrebne za što učinkovitiji rad te ih prodati ili podijeliti ako nisu potrebni.

Tim

Kao što je prethodno spomenuto, Tim sastoji se od više pojedinaca s velikim iskustvom u IoT polju. Najistaknutije je ime osnivača, Serguei Popov, profesor matematike s jakim fokusom na teoriji vjerojatnosti.

Sergey Ivancheglo i Dominik Schiener još su dva velika imena, jer su oni ti koji su implementirali IOTA-in protokol. Za prvog se također kaže da je osnivač NXT, još jedna mreža platnog prometa s otvorenim kodom koja se temelji na kriptovaluti u početku pokrenuta pod pseudonimom BCNext.

Tim je distribuirao sve IOTA tokene kroz industrijski standardni ICO. Ukupni prikupljeni iznos bio je oko 584.000 USD, od čega je jedan dio iskorišten za stvaranje Iota Foundation u Njemačkoj, instituciji koja je odgovorna za razvoj projekta.

tim

U svakoj pojedinoj tvrtki ili organizaciji tim koji stoji iza glavnih projekata jedno je od najcjenjenijih sredstava. Radeći u različitim uvjetima, s iskustvom na tržištu i u drugim industrijama, mogli bi potaknuti usvajanje, povećati svijest i pomoći projektu virtualne valute da se još više proširi.

Kako kupiti IOTA (MIOTA)

Kriptovaluta je pokrenuta 11. lipnja 2016., a ukupna ponuda kovanica je 2.779.530.283. IOTA je najmanja moguća jedinica tokena i zbog velikog broja tokena na većini je burzi navedena kao MIOTA (1.000.000 IOTA).

IOTA se može trgovati na nekim od najpopularnijih kripto burzi kao što su Binance, Bitfinex, OKEx, Coinone, Exrates, i Huobi. Više informacija dostupno je na CoinMarketCap.

Jedna od najboljih platformi za kupnju ove digitalne valute je Binance. Ova je razmjena kriptovaluta jedna od najvećih na svijetu i na tržištu kriptovaluta posluje od 2017. godine. 

Ova razmjena kriptovaluta omogućuje korisnicima kupnju širokog spektra digitalne imovine. Platforma je poznata po tome što ima jednu od najboljih likvidnosti za altcoine na svijetu. Binance ima drugu najveću likvidnost za IOTA u cijelom ekosustavu, čineći više od 27,5% ukupnog prometa koji se odnosi na ovu kriptovalutu. 

Dostupni trgovinski parovi uključuju IOTA / BNB, IOTA / BTC, IOTA / ETH i IOTA / USDT. Najbrži način za stjecanje ove virtualne valute je kupnjom BNB-a, BTC-a ili ETH-a pomoću kreditne kartice i razmjenom primljenih sredstava za IOTA-u. IOTA čini 0,2% ukupnog prometa na Binanceu.

Prošlost, sadašnjost i budućnost IOTA-e

Kao i kod svih inovativnih projekata ove vrste, IOTA je doživjela popriličan udio tehničkih problema i kritika. Tim s MIT-a objavio je članak u kojem su opisali svoju temeljitu istragu IOTA-e. Najveće otkriveno pitanje je činjenica da je IOTA tim razvio vlastitu kriptografsku hash funkciju, u osnovi stvarajući kriptografski sustav od nule.

Budući da učinkovita kriptografija zahtijeva dugo razdoblje razvoja i testiranja, to je dovelo do glavnih zabrinutosti u vezi s tim IOTA-ine sigurnosne ranjivosti. Tim je u međuvremenu riješio ovaj problem; međutim, ova je situacija dovela do nestabilnosti cijena za IOTA token.

IOTA donosi na stol puno toga za uzbuđenje korištenjem tehnologije koja će jednog dana možda promijeniti svijet IoT-a i naš svakodnevni život zajedno s njim. Istina je da je tehnologija prilično nova i potrebno je puno više testiranja, ali ako tim uspije postići i polovicu onoga za čime puca, IOTA bi mogao postati sljedeći vrijedan napredak u kriptosferi.

Činjenica da je IOTA skalabilna i ne zahtijeva naknade trebala bi biti dovoljna da privuče pažnju pametnih ulagača. Međutim, baš kao i većina odluka ove vrste, potencijalno ulaganje trebalo bi se temeljiti na pravilnom istraživanju i osnovnom razumijevanju onoga što platforma nudi.

Značajka

IOTA cijena

Kriptovaluta IOTA trenutno je 19. najveća na tržištu prema CoinMarketCap-u. Također ima vrijednost 731 milijun dolara i cijenu od 0,26 dolara po novčiću. Međutim, ovom se virtualnom valutom nije uvijek trgovalo na isti način. Doista, kao i druga digitalna imovina, IOTA je iskusila nestabilnost. 

IOTA je najvišu cijenu dosegla u prosincu 2017. godine kada je premašila 5,55 dolara. Što se tiče BTC-a, virtualna je valuta u prosincu iste godine dosegla 0,00044686 BTC. Međutim, uslijedilo je tržište medvjeda u 2018. godini, nešto što je utjecalo na većinu digitalnih sredstava širom svijeta. Zapravo, virtualna je valuta u prosincu 2018. pala na 0,2 dolara, što predstavlja pad cijene od 96,3% u samo godinu dana. Što se tiče BTC-a, IOTA je dosegla najnižu točku prije nekoliko tjedana kada se njome trgovalo oko 0,00002126 BTC po novčiću. 

Što se tiče budućnosti digitalne valute, bit će važno razumjeti kako će tim koji stoji iza nje proširiti slučajeve uporabe. Štoviše, moglo bi biti vrlo bikovito da digitalnu valutu prihvate tvrtke širom svijeta koje bi iskoristile rješenje Tangle. 

Njegova će cijena varirati u skladu s trendovima na tržištu makro kriptovaluta i uzimajući u obzir različita kretanja koja će utjecati na ovu digitalnu imovinu. 

Partnerstva

IOTA također radi i surađuje s mnogim različitim tvrtkama širom svijeta. Prema Arhiva IOTA, postoje sveučilišta, zrakoplovne tvrtke, energetske tvrtke, banke i druge korporacije koje rade ili pokazuju interes za IOTA-u. 

Neke od tih tvrtki uključuju Accenture, Audi, American Airlines, Banco Santander, BBVA, DZ Bank, Infosys, KPMG, NVIDIA, Refunite i mnoge druge. 

Na primjer, Accessec predstavljeni svoj IOTA CarWallet na 5. VDI konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti vozila, pokazujući da postoji jasan slučaj upotrebe IOTA-e u automobilskoj industriji. Štoviše, objavili su i članak o tome kako digitalni pacijenti mogu povećati svoju privatnost putem IOTA-e. 

Posjetite 5. #VDI Konferencija na temu # CyberSecurity za # Vozila na #Hilton u #Duesseldorf. Više informacija potražite ovdje: https://t.co/sqDLxkDVZW @VDI_Tagungen

– accessec GmbH (@AccessecG) 10. srpnja 2019

Pored toga, Den Norse banka ugostili sastanak sa svojim partnerima, uključujući Entru, DNV GL Veracity, IOTA Foundation i mnoge druge dionike. Nadalje, DNB ASA potpisao je memorandum o razumijevanju (MoU) s IOTA Foundation za suradnju na istraživanju novih inovacija u tehnološkom krajoliku. 

Napokon, Deutsche Bahn također traži programera ili poslovnog inženjera s praktičnim iskustvom u IOTA-i. Tvrtka je stvorila blockchain tim koji radi kako bi pronašao rješenja za izazove s kojima se tvrtka trenutno suočava. 

Neka od tih partnerstava imala su trenutni utjecaj na cijenu ovog digitalnog sredstva. To je omogućilo da IOTA bude jedna od najpriznatijih mreža na kripto tržištu.

Zaključak

U ovom ste članku mogli vidjeti koje su glavne kvalitete i značajke ove kripto mreže i kako tim koji stoji iza nje čini IOTA revolucionarnim projektom.

Iako je njegova cijena zaostajala u odnosu na drugu digitalnu imovinu (IOTA je bila među prvih 10 digitalnih valuta i sada je blizu 20. mjesta), organizacija i zajednica imaju potencijal donijeti IOTA-u mnogim drugim tvrtkama širom svijeta. 

Trenutno postoje mnoge tvrtke i institucije koje su pokazale zanimanje za IOTA-u i koje rade rame uz rame sa IOTA Foundation kako bi mogle iskoristiti blagodati Tanglea i IOTA ekosustava.

PIOTA dodatni kontakt i podaci:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map