Što je Litecoin (LTC)

Kriptovalute postaju sve popularnije svakog dana. Jedna od prvih stvorenih kriptovaluta bila je Litecoin, stoga je među najpopularnijim kovanicama. Vjerojatno ste već čuli za ovu kriptovalutu i otkad ste ovdje vjerojatno se pitate što je Litecoin. Evo što ćete naučiti:

Što je Litecoin?

Litecoin (LTC) jedan je od najpriznatijih blockchaina i digitalne imovine na tržištu kriptovaluta. Virtualnu valutu stvorio je Charlie Lee još 2011. godine i smatra se srebrom u zlatu Bitcoina.

Jedna od organizacija koja stoji iza Litecoina je Zaklada Litecon. Prema njemu, Litecoin je digitalna imovina koja se gradi na premisi brzih vremena potvrde i niskih naknada za transakcije. Zbog toga se Litecoin koristi za plaćanje roba i usluga.

Litecoin je također jedna od najstarijih virtualnih valuta u svemiru i prije godina bio je jedan od glavnih bitcoin konkurenata. Danas je Litecoin peta najveća kriptovaluta u smislu tržišne kapitalizacije nakon Bitcoina (BTC), Ethereuma (ETH), XRP i Bitcoin Casha (BCH).

Charlie Lee – tvorac LTC-a

Charlie Lee je osnivač Litecoina. Diplomirao je i magistrirao računarstvo i diplomirao 2000. godine. Nakon napuštanja MIT-a radio je u različitim fintech tvrtkama, uključujući Google i Guidewire Software.

Gospodin Lee počeo je učiti o Bitcoinu iz članka na Putu svile 2011. godine, kako je rekao još u srpnju 2018. na Twitteru. U to je vrijeme radio u Googleu na različitim projektima, uključujući YouTube Mobile ili Chrome OS.

Lee je počeo rudariti Bitcoin, kao i mnogi drugi informatičari koji su bili zainteresirani za Bitcoin i cijeli blockchain prostor. Zbog toga je odlučio stvoriti vlastiti digitalni materijal slijedeći Bitcoinov model.

Kako Litecoin radi?

Nakon pokušaja stvaranja vlastitog digitalnog sredstva nazvanog Fairbix, Lee je objavio Litecoin. Fairbix nije uspio uspjeti, Litecoin je, međutim, privukao pažnju mnogih pojedinaca širom svijeta. Iako je virtualna valuta bila vrlo slična Bitcoin-u, imala je zamjetne razlike s potonjim.

Litecoin je objavljen kao klijent otvorenog koda na GitHubu 7. listopada 2011. Nekoliko dana kasnije Litecoin je objavljen.

U usporedbi s Bitcoinom, Litecoin ima ukupnu opskrbu od 84 milijuna, algoritam za rudarstvo nazvan Scrypt i blokove od 2,5 minuta. Bitcoin, umjesto toga, ima ukupnu opskrbu od 21 milijun, algoritam za rudarstvo nazvan SHA-256 i vrijeme bloka od 10 minuta.

Mreža Litecoin prilagođava svoju poteškoću svakih 2016. blokova ili tri i pol dana. To znači da se rudačima težina Litecoina brže prilagođava brže u odnosu na Bitcoin, gdje se poteškoća prilagođava svaka 2 tjedna.

Iako Bitcoin i Litecoin djeluju na sličan način, Litecoin zaostaje u pogledu prepolovljenja. Bitcoin će doživjeti svoje treće prepolovljenje sljedeće godine, a Litecoin je nedavno doživio svoj drugi blok smanjenja nagrade. Svake četiri godine i Bitcoin i Litecoin doživljavaju smanjenje nagrada koje rudari dobivaju, što je jedan od najvažnijih atributa nekih kriptovaluta, posebno valuta Proof-of-Work (PoW). Novo izdavanje kovanica smanjuje se za 50% nakon 840 000 blokova za Litecoin i 210 000 blokova za Bitcoin.

S nižim izdavanjem i povećanom potražnjom za digitalnom valutom, očekuje se da će se cijena virtualne valute brže povećavati ako na tržištu dođe do šoka potražnje. Bit će dostupno manje LTC-a od rudara puštenih na tržište za veći broj ulagača.

Litecoin je također implementirao atomske zamjene, što pojedincima omogućuje međusobnu razmjenu kovanica bez potrebe da ovise o trećoj strani. Primjenom raspršenih terminskih ugovora moguće je slati uplate nakon unaprijed dogovorenog roka.

Izvršeni su atomski zamjene između Litecoina i Decreda (DCR) i Vertcoina (VTC).

Dokaz algoritma rada na Litecoin

Pomoću PoW algoritma koji Litecoin ima, mrežu je moguće održavati decentraliziranom i izvoditi potvrđivanje transakcija. Rudari koriste računsku snagu koja im je potrebna za rješavanje kriptografskih zagonetki. Jednom kada rudar pronađe blok i obrade sve transakcije, taj rudar prima nagradu u LTC-u, koja je trenutno 12,5 LTC po bloku.

Rudari bitcoina moraju kupiti specijalizirane strojeve nazvane ASIC ako žele iskopati najpopularniju digitalnu imovinu. Isto tako, potrebna vam je specijalizirana oprema za učinkovito kopanje Litecoina i ostajanje konkurentne u rudarskoj industriji.

Kao što je već spomenuto, Litecoin koristi algoritam Scrypt, u ​​usporedbi s Bitcoinom koji koristi SHA 256. Cilj algoritma Scrypt je osigurati da svi mogu kopati Litecoin, a ne samo nekoliko pojedinaca s ASIC rudarima. Iako je Litecoin bilo moguće iskopati s CPU-ima i GPU-ima, danas je to vrlo neučinkovito i ASC-ovi Scrypt dominiraju na tržištu.

U vrijeme pisanja ovog članka, brzina raspršivanja Litecoina znatno se povećala od početka 2019. Na kraju 2018. stopa raspršivanja dosegla je 146 TH / s. Prije nekoliko dana mreža je imala brzinu raspršivanja od 523 TH / s, što predstavlja porast od 258% od prosinca.

Brzine i naknade za transakcije

Litecoin ima brže transakcijske brzine od Bitcoina i radi za jeftinije naknade. Blok vremena Litecoina obično su blizu 2,5 minute i fluktuiraju u uskom rasponu između 2,2 i 2,75 minuta. Ovo je vrlo korisno za mnoge trgovce i one koji prihvaćaju Litecoin koji će dobiti digitalnu imovinu s dvije potvrde u samo 5 minuta.

To je prednost u odnosu na Bitcoin, koji zahtijeva deset minuta da bi mogao dobiti jednu potvrdu. Štoviše, naknade koje korisnici plaćaju mnogo su jeftinije nego na Bitcoin mreži. Prosječna naknada po LTC transakciji trenutno iznosi 0,059 USD, dok Bitcoin ima prosječnu naknadu za transakciju 1,54 USD.

Nadalje, Litecoin je također jedna od digitalnih valuta s najvećom likvidnošću na tržištu. Moguće ga je kupiti ili prodati na različitim burzama širom svijeta na brz i siguran način.

Kako bi mogao povećati broj transakcija koje mreža može obraditi, Litecoin je predstavio odvojenog svjedoka (SegWit), koji omogućuje transakcije manje veličine, što rezultira s više prostora po bloku.

Iako digitalna valuta nudi brze i jeftine transakcije, programeri Charlie Lee i Litecoin morali su raditi kako bi mogli izbjeći napade poplave. Ti su napadi povezani sa zlonamjernim entitetom koji obrađuje nekoliko transakcija da bi zakrčio mrežu. To povećava naknade, a cijelu mrežu usporava.

Povjerljive transakcije

Povjerljive transakcije jedna su od najočekivanijih značajki na mreži Litecoin. Danas digitalna imovina kao što su Bitcoin, Ethereum i Bitcoin Cash registriraju sve transakcije obrađene na njihovim odgovarajućim blockchainima. To je nešto što ne dopušta korisnicima da ostanu privatni svaki put kad izvrše prijenos.

Zapravo je moguće vidjeti s koje su adrese poslana sredstva, koji je iznos transakcije, plaćene naknade i tko je primio transakciju. Tvrtke zadužene za analizu blockchain podataka mogu povezati IP adrese, e-poštu i još više na određene adrese.

Zbog toga je Charlie Lee na Twitteru napisao da je zamjenjivost jedino svojstvo zdravog novca koje trenutno nedostaje Bitcoinima i Litecoinima. Zbog toga se odlučio usredotočiti na to da Litecoin učini povjerljivijim dodavanjem povjerljivih transakcija.

Da bi to učinila, mreža će imati soft-fork. Štoviše, istražuju i neprobojnu metku MimbleWimble s produžnim blokovima, što je sličan koncept bočnim lancima. Iako nema određenog datuma za lansiranje, namjera je to učiniti negdje 2019. godine, kako je objasnio gospodin Lee.

Ovom će implementacijom Litecoin moći sačuvati privatnost onih koji izvršavaju novčana sredstva i zaštititi njihove podatke, uključujući izvršena sredstva. Iako je ovo vrlo pozitivno za cijelu mrežu, vrijedi spomenuti da će doći do značajnog povećanja transakcijskih troškova.

Kako kupiti i gdje čuvati Litecoin?

Digitalnu valutu možete nabaviti na mnogim burzama kriptovaluta širom svijeta. Kako Litecoin nije mala virtualna valuta i na tržištu djeluje već jako dugo, moguće ga je kupiti na velikom broju kripto platformi.

Neka od najboljih mjesta za kupnju Litecoina su Binance, Coinbase, Bibox, Huobi Global i KuCoin, između ostalog. Početnici obično trebaju pravilno znati gdje mogu kupiti LTC. Zbog toga smo napisali vodič za ljude i investitore zainteresirane za kupnju Litecoina.

Putem Binancea moguće je kupiti LTC s Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Paxos Standard (PAX), TrueUSD (TUSD), USD Coin (USDC) i Tether (USDT). Litecoin čini 2,5% ukupnog volumena trgovanja na Binanceu.

Korisnici koji žele zadržati LTC mogu to učiniti pomoću novčanika za kriptovalute koji podržava Litecoin. Iako razmjene korisnicima pružaju novčanike, privatnim ključevima upravlja razmjena, što znači da će, ako budu hakirani ili burza prestane s radom, sredstva nestati.

Cijena i vrijednost Litecoina

Litecoin je jedna od digitalnih valuta s najboljom izvedbom na tržištu. Zbog toga je vrijednost Litecoina obično među prvih deset otkako je puštena na tržište. Tijekom posljednjih mjeseci Litecoinom se trgovalo između 8. i 4. pozicije.

Najviša cijena koju je Litecoin postigao bila je 12. prosinca 2017. godine, kada je digitalna valuta premašila 420 dolara po novčiću. U to je vrijeme cijelo tržište kriptovaluta bilo uzbuđeno zbog toga koja je najviša cijena koju je digitalna valuta mogla imati.

Nakon toga, vrijednost Litecoina ušla je na medvjeđe tržište koje je trajalo do prosinca 2018. 14. prosinca 2018. Litecoinom se trgovalo blizu 22 dolara najniže točke u više od cijele godine. Od tog trenutka vrijednost Litecoina porasla je na 140 dolara i trenutno se trguje oko 50 dolara po LTC-u.

Litecoin Cijena

Što se tiče BTC-a, Litecoin je također porastao iznad 0,025 BTC-a i pao je ispod 0,00023 BTC-a po LTC-u. Sada se Litecoin trenutno trguje oko 0,007705 BTC. Većinu svoje povijesti Litecoinom se trgovalo iznad te razine. Trenutno Litecoin ima tržišnu kapitalizaciju od 5,87 milijardi dolara, prema CoinMarketCap.

Ako želite saznati više o tome koja je cijena Litecoina, možete pročitati naše predviđanje cijena Litecoina.

Zaključak

Litecoin je jedna od najpriznatijih i najstarijih digitalnih valuta u prostoru. Pokazalo je da je moguće biti izdržljiv tijekom godina i kako je moguće pratiti Bitcoin i predložiti nekoliko poboljšanja. Ova digitalna valuta provodi mnoga ažuriranja koja je kasnije koristio Bitcoin, uključujući Odvojeni svjedok, i u budućnosti, Povjerljive transakcije ili Atomski zamjene.

Litecoin se nedavno prepolovio i mnogi stručnjaci smatraju da će se u bliskoj budućnosti dogoditi bik na tržištu kriptovaluta. Zaklada Litecoin također surađuje s mnogim entitetima i organizacijama kako bi nastavila promovirati Litecoin i proširivala usvajanje.

Jasno je da je Litecoin među najvećim digitalnim sredstvima i očekuje se da će takav ostati i u narednim godinama. što je litecoin što je litecoin

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner