Što je NANO? Sve što trebate znati

NANO službeno je preimenovan u RaiBlocks krajem siječnja 2018. Tim koji stoji iza kriptovalute, RaiBlocks je najavio da je novčić preimenovan u NANO.

Slijedi NANO Bitcoinima‘Izvorni plan koji zamjenjuje tradicionalne valute, čineći ga digitalnim novcem za svakodnevnu upotrebu.

U potrazi za preuzimanjem Bitcoina, NANO se bavi vitalnim problemima koje predstavlja Bitcoin mreža, a to su:

  • Problemi s skalabilnošću koji korisnike zabrinjavaju zbog povećanja naknada za transakcije na Bitcoin mreži.
  • Računarska pitanja koja su povezana s latencijom vremena transakcije koja u prosjeku iznosi 164 minute.
  • Potrošnja energije naglo raste kako rudarstvo Bitcoina troši više električne energije od 159 zemalja.

Rješavajući ove izazove, NANO nudi rješenje koje daje kriptovaluti i prednost nad Bitcoin-om sa svojom blok-rešetkovitom strukturom koja pruža transakcije bez naknade i troši manje energije od one koja ima Bitcoin.

Kako sustav funkcionira

Za razliku od ostalih blockchain tehnologija, mnoge se kriptovalute prilagođavaju, svaki račun ima svoj blockchain. Svaki lanac računa, na koji se također odnosi, ažurira vlasnik računa, a zauzvrat asinhrono ažurira ostatak rešetke bloka što rezultira brzim vremenima transakcija. Budući da svaki korisnik ažurira svoj blok za slanje i primanje sredstava, potrebne su dvije transakcije; transakcija slanja koja od svog salda oduzima iznos koji je poslao pošiljatelj, isto tako transakcija primanja koja na njegov račun dodaje iznos dobiven od pošiljatelja. Te dvije transakcije ne moraju biti istovremeno; primatelj može prihvatiti transakciju u bilo kojem trenutku.

Objašnjenje arhitekture blok-rešetke

NANO koristi arhitekturu blok-rešetke Directed Acyclic Graph (DAG), gdje je svakom pojedincu dodijeljen njegov blockchain. Za razliku od druge blockchain arhitekture koja prati iznose transakcija, blok-rešetka bilježi stanja na računu. Ova metoda smanjuje podatke pohranjene korištenjem obrezivanja baze podataka. Svaki blockchain odražava podatke koji se odnose na račun pojedinca i ažurira ih samo vlasnik; tada se svaki blockchain asinhrono ažurira na ostatak blok-rešetke.

Kako svaki korisnik kontrolira svoj blockchain, protokoli kao što su dokaz o radu (PoW) ili dokaz o udjelu (PoS) pri odlučivanju o stanju glavne knjige nisu potrebni.

Da biste stvorili račun

Korisnici trebaju pokrenuti otvorenu transakciju. Ova je transakcija prva u svakom lancu računa i kreira se po primanju prvog bloka transakcije.

Stanja na računu

Sva stanja evidentiraju se unutar korisničkog lanca računa. Umjesto bilježenja iznosa transakcije, postupak provjere zahtijeva provjeru razlike između prethodnog stanja bloka slanja i trenutnog stanja. Novi blok se povećava ili smanjuje s konačnim saldom na novom bloku primanja. Ovo je za poboljšanje brzine obrade prilikom preuzimanja velikog broja blokova transakcija.

Slanje s računa

Adresa za slanje već mora imati otvoreni blok, a time i saldo. Jednom kada je transakcija pokrenuta, ne može se poništiti nakon potvrde. Nakon što se transakcija emitira na mrežu, sredstva se odmah oduzimaju od salda pošiljatelja i čekaju sve dok primatelj ne potpiše blok za prihvaćanje sredstava. Do prihvaćanja, sredstva bi se trebala smatrati utrošenima na račun pošiljatelja, iako nisu primljena, jer pošiljatelj ne može opozvati transakciju.


Primanje transakcija

Da bi dovršio postupak transakcije, primatelj na svom računu stvara blok za prihvaćanje poslanog fonda. Jednom kada se blok kreira i emitira, stanje na računu ažurira se novim stanjem.

Što je zanimljivo kod blok-rešetkaste infrastrukture

Zbog laganog protokola i cijene pokretanja čvora pored ničega, transakcije se obrađuju bez naknade. Svaka transakcija na mreži ugrađena je u UDP paket i njome se neovisno rukuje, uklanjajući probleme s veličinom bloka.

Također, novčanici su unaprijed predmemorirani za sljedeću transakciju nakon što je transakcija poslana, čineći transakcije trenutnim jer i pošiljatelj i primatelj imaju dokaz o radu spreman za rad.

BitGrail Hack

Jedna od najvažnijih stvari povezanih s poviješću NANO-a povezana je s hakiranjem koje je iskusio BitGrail. Ova je razmjena kriptovaluta u to vrijeme imala najveću likvidnost za RaiBlocks, što je korisnicima omogućilo da kupuju i prodaju svoju digitalnu imovinu na brz i jednostavan način. 

U veljači 2018. BitGrail je hakiran izgubivši 195 milijuna dolara. Tvrtka je izvijestila da su izgubili 17 milijuna XRB (NANO). To je očito utjecalo na cijenu NANO-a, jedne od najvećih kriptovaluta u to vrijeme. Nakon hakiranja, cijena ovog digitalnog materijala pala je s gotovo 12 dolara po kovanici na 9,12 dolara nekoliko sati kasnije. 

Iako je cijelo tržište kriptovaluta u to vrijeme bilo u medvjeđem trendu, to je utjecalo na ugled ove digitalne valute i naštetilo budućem rastu ove digitalne imovine. 

Tada je BitGrail obavijestio svoje korisnike da su se neovlaštene transakcije vršile iz jednog od njihovih novčanika i da su upozorili vlasti na ovaj problem. Istodobno, rekli su da je policija počela istraživati ​​problem. 

Ovo je izjava koju je objavila tvrtka:

„BitGrail S.r.l obavještava svoje korisnike da su interne provjere otkrile neovlaštene transakcije što je dovelo do manjka od 17 milijuna Nano-a, što je iznos koji čini dio novčanika kojim upravlja BitGrail S.r.l. Danas je optužba za te prijevarne radnje podnesena nadležnim tijelima i sada je pod policijskom istragom. “

Nakon hakiranja, burza je obustavila svoje aktivnosti, uključujući isplate i depozite. Postupak je proveden radi brige o korisnicima i njihovoj sigurnosti. 

Naravno, druge su burze poput Binance počele nuditi pomoć u blokiranju i zamrzavanju depozita s identificiranih adresa. 

Od tog trenutka, slučaj hakovanja BitGrail istražuje Firenzeov sud. Rade kako bi razumjeli kako povratiti sredstva korisnika, koje kazne će se primijeniti na vlasnike burze i kako riješiti cijelu situaciju. 

NANO zajednica podijelila se na one koji podržavaju razmjenu kriptovaluta i one koji su vjerovali da je NANO tim sudjelovao u hakiranju. Prema jednom od vlasnika burze, Francescu Firanu, NANO-ov protokol imao je grešku u svom protokolu koja je omogućavala hakerima da izvuku novac iz burze. 

U post na blogu objavio The Nano Core Team, izvijestili su da imaju dovoljno razloga vjerovati da Firano već duže vrijeme zavarava Nano Core Team i zajednicu u pogledu solventnosti bitGrail razmjene. 

Sud je početkom 2019. objasnio da Francesco Firano mora vratiti kriptovalutu vrijednu 170 milijuna dolara koja je nestala prošle godine. Čini se da su sva sredstva pohranjena u “vrućem novčaniku”, a ne u otopini za hladnjake. To je također utjecalo na sigurnost sredstava koja su korisnici pohranili na burzi.  

Trenutno korisnici NANO-a čekaju nove informacije u vezi sa svojim sredstvima i hoće li moći vratiti dio sredstava izgubljenih na burzi. 

NANO-ova cijena s vremenom

NANO (na većini burzi predstavljen kao simbol XRB) od početka je stabilan, gotovo je statičan na najnižim razinama. Tek nedavno, u drugom dijelu 2017. godine, zabilježili smo skok cijene jer je 12. prosinca 2017. zabilježio maksimum od 4,02 dolara. Otad je nastavio ostvarivati ​​ogromne dobitke s najviših razina od 33,14 dolara. Trenutno na 13,27 dolara nakon povlačenja.

NANO je imao vrlo veliko poskupljenje koje je započelo krajem 2017., u studenom. Prema navodima CoinMarketCap, digitalna se valuta pomaknula s ispod 0,13 na 37,62 dolara samo nekoliko mjeseci kasnije, u siječnju 2018. godine. To predstavlja porast cijene od preko 23.400%, što je ogroman skok njegove cijene. 

Međutim, stvari su se promijenile i NANO nije uspio održati svoju cijenu. To se dogodilo ne samo NANO-u već i mnogim drugim altcoinima na tržištu kriptovaluta. Ludilo u vezi s početnom ponudom kovanica (ICO) završilo je i većina tih projekata na kraju je nestala. 

Nakon cijele 2018. godine pada vrijednosti, NANO se trguje od studenog 2018. između 1,8 i 0,75 dolara. Najniža cijena koju je NANO postigao otkad je skočio još 2017. bila je u veljači 2018. kada je na kratko pala ispod 0,75 dolara. To bi predstavljalo pad cijene od preko 98% u 13 mjeseci. 

U vrijeme pisanja ovog članka, NANO-om se trguje oko 0,963 USD, a tržišna kapitalizacija je 128 milijuna USD. To znači da je ova digitalna valuta 43. najveća na tržištu kriptovaluta. 

Što se tiče BTC-a, NANO je imao slične performanse. Pomaknuo se s 0,00001957 BTC po NANO u studenom 2017. na 0,00281076 BTC po kovanici u siječnju 2018. To predstavlja rast cijene od preko 14,262%. Od tog trenutka, NANO je dosegao najnižu točku u BTC uvjetima prije nekoliko tjedana kada je pao na 0,00008661 BTC po kovanici, što predstavlja pad njegove BTC cijene od gotovo 97%. 

Kao što je već spomenuto, iskustvo izvedbe cijena NANO-a može se vidjeti u mnogim drugim digitalnim sredstvima na tržištu kriptovaluta. To je nešto što pokazuje da je na medvjed tržište 2018. utjecalo većinu altcoina. Štoviše, Bitcoin povećava svoju dominaciju na tržištu, koja je sada blizu 70%, najveća od početka 2017. godine. 

Čitavo tržište kriptovaluta trenutno čeka poboljšanje performansi altcoina, koji su već dugo u medvjeđem trendu protiv Bitcoina. Štoviše, mnogi od njih nisu uspjeli ponovno porasti u USD, unatoč rastu cijena Bitcoina u posljednjih nekoliko mjeseci. 

U usporedbi sa Stellar i Ripple, NANO nije u mogućnosti poboljšati usvajanje korištenjem uspostavljene organizacije koja posebno radi na povećanju usvajanja NANO digitalnog sredstva. Zajednica će morati igrati vrlo važnu ulogu u podršci daljnjem usvajanju NANO-a ako žele vidjeti poboljšanje cijene, a ne trend koji prati cjelokupno tržišno raspoloženje i temelji se na nagađanjima. 

Gdje kupiti NANO

NANO je otada dodan značajnim burzama nakon svog rebranda. NANO se može zamijeniti za glavne kriptovalute poput Bitcoin, Eter, Binanceov žeton, Privezivanje USDT, Doge, i fiat valute.

NANO mogu se razmijeniti na Binance, Kucoin, RightBTC, Bit-Z, Mercatox, OKEx, i CoinFalcon razmjene. NANO možete kupiti i gotovinom na BitFlip razmjeni.

Jedna od najpopularnijih burzi za kupnju i prodaju NANO-a je Binance. Razmjena kriptovaluta prepoznata je kao jedna od najvećih u pogledu likvidnosti altcoina. To znači da pruža i jednu od najboljih cijena za NANO. 

Prema CoinMarketCap-u, Binance predstavlja više od 20% ukupnog volumena trgovine NANO-a širom svijeta. Mercatox, s oznakom XRB i trgovačkim parom XRB / BTC, je razmjena s najvećom likvidnošću za NANO, čineći gotovo 24% ukupnog prometa ove virtualne valute širom svijeta. 

Binance ima četiri različita trgovačka para za trgovanje NANO-om, uključujući NANO / BNB, NANO / BTC, NANO / ETC i NANO / USDT. Ova četiri trgovačka para čine 0,08% ukupnog volumena trgovine Binance burze. U posljednja 24 sata Binance je zabilježio obim trgovine od 561 milijun dolara. 

Da biste kupili NANO pomoću Binancea, morali biste poslati sredstva (BTC, ETH, USDT ili BNB) s druge burze ili novčanika na kripto burzu. Međutim, Binance jest pokrenut nova usluga koja omogućava pojedincima da odabrane kriptovalute kupuju kreditnom karticom. Na taj ćete način kreditnom karticom moći kupiti Bitcoin, Ethereum ili Binance Coin i zamijeniti ih za NANO. 

Kao što je već spomenuto, postoje mnoge druge razmjene kripto valuta koje korisnicima omogućuju kupnju i prodaju NANO-a. U prethodnom smo odjeljku pisali o BitGrailovom hakiranju. Dok se nije dogodilo hakiranje, BitGrail je bio platforma s najvećim prometom za NANO. Ako burza ponovno počne raditi kao što je to pokušavala u prošlosti, najbolje bi bilo ostati daleko od nje. 

NANO kompatibilni novčanici

Postoji nekoliko mogućnosti za pohranu i transakcije s NANO kriptovalutom. Svoj NANO možete držati u sljedećim novčanicima:

  • Postoji službeni web novčanik, hostiran na raiwallet.com.
  • RaiWalletBot je telegramski bot koji upravlja korisničkim privatnim ključevima omogućava korisnicima pristup, slanje i primanje NANO kovanica u brzojavnoj aplikaciji.
  • Novčanik za radnu površinu može se preuzeti za sve operativne sustave s računara ovdje.
  • Također možete koristiti Novčanik Ledger Hardware da držite svoje NANO kriptovalute.

Jedan od najboljih načina zadržavanja NANO-a je putem hardverskog novčanika koji nije povezan s internetom i koji je zaštićen od hakova i napada. Držanje NANO-a u razmjeni kriptovaluta nije najbolja stvar za investitore koji žele držati virtualne valute dulje vrijeme. 

Ledger Nano S omogućuje korisnicima da instaliraju aplikaciju Nano na svoje uređaje Ledger i upravljaju NANO-om pomoću web aplikacije NanoVault, koju razvija i podržava zajednica Nano. Ako želite znati više o tome, možete više pročitajte ovdje

Postoje i drugi novčanici s kriptovalutama koji bi vam pomogli da držite privatne ključeve svoje digitalne imovine i koji bi vam omogućili sigurno bavljenje vašim NANO novčićem. Razmjene su obično meta napada i hakova koji bi na kraju mogli završiti gubitkom sredstava korisnika.

Stolni novčanici općenito su sigurniji od mobilnih novčanika sve dok korisnik drži privatne ključeve svojih novčića. Kastodi novčanici također bi mogli biti pod utjecajem hakova na sličan način kao i razmjene.

Planovi za budućnost

NANO je usmjeren na revoluciju same blockchain arhitekture i nesumnjivo će imati svijetlu budućnost.

Zajednica je pomogla dobiti kriptovalutu na dosta razmjena, a trebali bismo očekivati ​​i mnogo kraće.

Mobilni novčanici trenutno su na testiranju, a za mobilne uređaje iPhone i Android trebali bi biti objavljeni početkom 2018. godine.

NANO natjecatelji

NANO svoju snagu temelji na ponudi decentraliziranog rješenja koje korisnicima pruža brze transakcije pomoću blockchain tehnologije. Dva najbliža konkurenta NANO-u po performansama su XRP i XLM. Ove dvije kriptovalute rade u vlastitom okruženju, Ripple i Zvjezdana mreža. 

XRP i XLM nude brze i jeftine transakcije za pojedince i financijske institucije širom svijeta. Međutim, ove dvije digitalne valute kritizirane su zbog centraliziranosti u usporedbi s NANO-om ili drugim kriptokripcijama na tržištu. Osnivači obje mreže još uvijek drže velike količine ovih kovanica, što sustav čini centraliziranim. 

Vrijedno je spomenuti da su razlike u brzini između ove tri digitalne valute zanemarive, što se također može vidjeti u naknadama koje plaćaju korisnici. Glavna razlika između ova tri projekta je usvajanje i način na koji se s njima postupa. Rippleom i Stellarom upravljaju organizacije koje imaju mogućnost financiranja proširenja svojih projekata i usvajanja XRP i XLM. 

Ako želite saznati više o tim projektima, možete pročitati naš vodič o tome što je zvijezda (XLM).

Nekoliko financijskih institucija surađuje s Rippleom i Stellarom, što je vrlo pozitivno za kripto prostor. Međutim, NANO nema tu prednost. NANO će se morati poboljšati u smislu usvajanja i kako će moći doći do većeg broja korisnika koji će u konačnici početi uživati ​​u blagodatima besplatnih i brzih blockchain transakcija. 

U budućnosti mogu postojati druge kriptovalute sa sličnim uslugama koje pruža NANO i s centraliziranom strukturom poput Ripplea i Stellara koja bi omogućila toj novoj digitalnoj imovini da proširi svoje usluge širom svijeta. Zbog toga je za NANO zajednicu vrlo važno raditi i proširiti znanje o NANO-u na tržište. 

Zaključak

Ono što NANO želi postići jednostavno je. Zamijeniti konvencionalnu strukturu podataka zajedničke memorije modelom za prosljeđivanje poruka u kojem korisnici imaju svoje blockchains koji se sinkroniziraju samo s glavnom mrežom. NANO je jedina kriptovaluta koja koristi blok-rešetke (višedimenzionalni blok lanac) oslobađajući korisnike plaćanja naknada rudarima, čekajući ažuriranje matične knjige i također izbjegavajući dugo vrijeme potvrde transakcije.

Uz rješenje koje NANO predstavlja, kripto valute, a posebno NANO bit će ona digitalna valuta koja zamjenjuje fiat valute za svakodnevnu upotrebu.

Iako su prijedlozi s tehničkog gledišta vrlo zanimljivi, zajednica će morati više raditi na povećanju usvajanja ove virtualne valute širom svijeta od strane pojedinaca i institucija. 

Kripto mreže poput Stellar i Ripple imaju mogućnost financiranja svojih operacija i promicanja korištenja svojih virtualnih valuta. 

Ipak, NANO ostaje jedna od najinovativnijih i najnaprednijih kripto valuta na tržištu i spreman je povećati njegovo usvajanje u svijetu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map