Vodič: Što je ICON (ICX)

Zaklada ICON sa sjedištem u Koreji ima projekt za koji tvrde da će “hiperpovezati svijet”. Na poleđini ovog obećanja, kriptovaluta povezana s projektom vinula se do ukupne cirkulirajuće vrijednosti veće od 4,5 milijarde američkih dolara na najvišoj točki. Sve samo nekoliko mjeseci nakon pokretanja tokena.

Saznajte što točno ICON namjerava učiniti za blockchain zajednicu i zašto mnogi ljudi misle da je ovaj projekt tako poseban.

Povezivanje svijeta putem pametnih ugovora

Od eksplozije blockchaina tijekom posljednjih nekoliko godina stvoren je ogroman broj blockchain platformi i mreža (preko 2000 kripto valuta na popisu na CoinMarketCap od trenutka kada je ovo napisano). Nema sumnje, konkurencija između različitih mreža ima mnogo prednosti. Ali također predstavlja značajnu prepreku za usvajanje blockchaina.

Zamislite: koristite uslugu koja zahtijeva da platite s Bitcoinom, drugu koja koristi Litecoin, a drugu pomoću Dash-a. Sada morate držati sve te različite valute. Zamislite i da pokušavate koristiti softver zasnovan na Ethereumu s hardverom koji radi na NEO-u i probleme bočne kompatibilnosti koji se pojavljuju. To je vrlo pojednostavljeni pogled na ICON-ov projekt, ali ipak primjer njegova slučaja uporabe.

ICON postoji za povezivanje blockchain “zajednica” na način da su međusobno kompatibilni. Zajednice čine “ICON Republiku”. Zbirka mreža kojima se neovisno upravlja, ali istovremeno djeluju i kao čvorovi mreže ICON. Koristeći složenije pametne ugovore od onih koje su razvile postojeće platforme, svaka će mreža moći raditi samostalno. Uz održavanje sposobnosti međusobnog rada.

ICON mreža omogućit će pojedincima stvaranje decentraliziranih aplikacija (dApps) koje mogu raditi u svim mrežama ICON zajednice. Uz to, ICON ima ugrađenu decentraliziranu razmjenu, koja omogućuje zamjenu tokena i kompatibilnost između različitih mreža. Na primjer, vlasnicima Bitcoina omogućio bi da nešto plate na Ethereumu, djelujući kao posrednik za izmjenu između različitih valuta.

Kratka povijest ICON-a

Porijeklom iz Južne Koreje, osnovala ga je DAYLI Financial Group, jedna od najboljih azijskih kompanija Fintech, vrijedna oko 4 milijarde dolara. Tvrtka također posjeduje korejsku kripto burzu Coinone, koja u prosjeku ostvaruje oko 10-30 milijuna američkih dolara prometa, uz podršku za 16 kripto valuta i korejsku dobit.

Projekt se do sada razvijao nešto više od dvije godine. Njihov vrlo uspješan ICO u četvrtom tromjesečju 2017. prikupio je više od 40 milijuna američkih dolara. Nedugo zatim, ICX token porastao je i postao jedan od 30 na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji. ICX je dosegao cijenu veću od 12 dolara na najvišoj točki do sada, u siječnju 2018.

Prva verzija ICON-ove glavne mreže pokrenuta je početkom 2018. Od pisanja ovog članka, ICON blockchain je u prosjeku nešto manje od 1000 transakcija dnevno. Prošli mjesec najavila je partnerstvo sa SK, najvećim davateljem telekomunikacija u svojoj zemlji.

ICX žeton

Slično kao i ETH na Ethereum platformi, ICX je token koji se koristi na ICON blockchainu. Sve usluge i aktivnosti plaćaju se ICX-om, tako da se vrijednost novčića veže za razinu usvajanja koju ICON može postići. Kako uporaba ICON-a raste, tako će se povećavati potražnja za ICX-om, a time i cijena novčića. Kako se novčić ne može iskopati, nestašica bi vremenom mogla znatno povećati cijenu.

A zamjena tokena od ERC-20 tokena do tokena izvornog za blockchain ICON započeo je u lipnju 2018., protežući se do kraja ove godine. Od 21. rujna razmijenjeno je 84% tokena. Svi žetoni koji se ne zamijene prije isteka roka bit će spaljeni – dobar znak da se cijena može podići.

ICX cijena


ICX se ponašao kao i mnoge druge kriptovalute na tržištu tijekom posljednjih godina. Nakon objavljivanja, cijena je na kratko porasla na iznad 12 dolara, navodi CoinMarketCap. To se dogodilo u siječnju 2018. godine kada je većina virtualnih valuta na tržištu gdje je došlo do masovnog povećanja cijena. 

Ipak, digitalna valuta nije bila u stanju održati ovu razinu cijena i na kraju je ušla na medvjeđe tržište. Cijena ICX-a pala je na 0,182 dolara početkom veljače ove godine. To pokazuje da je digitalna valuta doživjela korekciju od preko 98% u godinu dana.

Ovo predstavlja pokret koji je također doživjelo cijelo tržište kriptovaluta u 2018. Na tokene iz početnih ponuda kovanica (ICO) utjecalo je i cijelo tržište medvjeda. Mnogi od tih projekata prestali su s radom, a velik broj kovanica uklonjen je s burzi ili je jednostavno napušten. Uz to, glavna digitalna imovina poput Bitcoina (BTC) pala je za oko 85% od svojih najviših razina. 

Od kolovoza 2018. ICX-om se trguje ispod 0,8 i više od 0,18 dolara. Od studenog 2018. ICX je dosegnuo najviših 0,45 USD, što znači da je volatilnost smanjena. Bit će vrlo važno da ICX dobije potporu od investitora i bude u mogućnosti da napusti trenutno tržište medvjeda. Iako su drugi altcoini u posljednjih mjeseci uspjeli rasti, Bitcoin povećava svoju dominaciju na tržištu (preko 69%) i to utječe na manje valute.

Gdje mogu kupiti ICX?

Postoje različite burze kriptovaluta koje bi vam omogućile kupnju ICX-a. Međutim, postoje neki od njih koji imaju bolju likvidnost od drugih. Na primjer, prema CoinMarketCap, razmjena s najvećom likvidnošću za ICX je LATOKEN s dva različita trgovinska para: ICX / BTC i ICX / USDT. Ova dva trgovinska para predstavljaju 32 posto ukupnog prometa ICX-a širom svijeta. 

Ipak, Binance, jedna od najvećih kripto burzi na tržištu, također ima četiri različita trgovačka para koja čine gotovo 7% ukupnog ICX prometa na kripto tržištu. Ovi trgovinski parovi uključuju ICX / BNB, ICX / BTC, ICX / ETH i ICX / USDT. Nadalje, oni predstavljaju 0,16% ukupnog obujma trgovanja na Binance platformi. 

Binance je jedna od razmjena s najvećom likvidnošću za altcoins. Omogućuje investitorima da trguju velikim brojem kovanica bez brige o njihovoj likvidnosti, koja je općenito jedna od najviših na tržištu. 

Jedan od načina stjecanja ICX-a putem Binance-a je slanje sredstava na burzu. Korisnici mogu poslati BTC, ETH, BNB ili USDT na Binance platformu i zamijeniti ih za ICX. Međutim, Binance je pokrenuo novu uslugu koja korisnicima omogućuje kupnju digitalne imovine pomoću kreditne kartice. Korisnici koji odaberu ovu opciju mogu izravno kupiti Ethereum, Bitcoin ili Binance Coin i zamijeniti ta sredstva za ICX čim ih prime na platformu. 

Druga je opcija možda najbrži način kupnje ICX-a. To možete izravno učiniti kreditnom karticom i odmah nakon što primite sredstva moguće ih je zamijeniti za ICX kovanice. To bi vam pomoglo da izbjegnete kupnju sredstava na drugim burzama i da ih pošaljete Binanceu. 

Nakon kupnje ICX-a na Binanceu ili drugoj razmjeni, najbolje je povući sredstva u privatni novčanik za kriptovalute u kojem imate privatne ključeve. 

Krajnji cilj ICON-a

Hiperpovezivanje svijeta nije mala stvar. Zato se, dok ICON započinje osiguravati više partnerstava, i dalje čini kao da su daleko od postizanja svog cilja.

Vremenom se zaklada ICON nada da će povezati ne samo svjetske blockchain mreže, već i pružiti interaktivnost između svih vrsta zajednica na jednoj mreži (ne samo blockchain platformi). Idealna budućnost ICON-a bit će povezivanje industrija poput financija, osiguranja, zdravstva, sigurnosti, trgovine i još mnogo toga.

ICON ima vrlo visoke ambicije i projekt je koji bi mogao vremenom promijeniti svijet. Pratite njihov razvoj na njihovom službena stranica, i pogledajte naš vodič da biste vidjeli kako kupiti ICX tokene na Binanceu.

ICON-ovi konkurenti

Mnogo je konkurenata koji bi na kraju mogli zauzeti dio ICON-ovog tržišta u prostoru kriptovaluta. Dva od tih projekata uključuju Cardano (ADA) i Cosmos (ATOM), koji su među top 25 kriptovaluta u svemiru. 

Iako je Cardano sada 13. po veličini kriptovaluta na tržištu, tijekom posljednjih nekoliko godina imao je nekih problema. Nije bilo djelotvornog proizvoda koji bi omogućio da digitalna imovina raste i raste. Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci zaklada Cardano, IOHK i Charles Hoskinson ulažu napore da poboljšaju ovu situaciju. 

I Cardano i ICON rade na različitim partnerstvima s tvrtkama u različitim zemljama kako bi koristili ove tehnologije, poboljšali svoje industrije i korisnicima nudili bolje usluge i proizvode. 

Vrijedno je istaknuti da Cardano radi na rješenjima koja bi bila neka od najnaprednijih na tržištu, u usporedbi s drugim blockchainima poput Ethereuma (ETH) ili Bitcoina (BTC). 

ICON mora nastaviti raditi na različitim rješenjima koja trenutno nudi kako bi mogao doći do Cardanoa ili barem ući u top 25 najvećih kriptovaluta. To je rečeno, ICX ima tržišnu kapitalizaciju od samo 101 milijun dolara u usporedbi s Cardanovim 1,3 milijarde dolara. To znači da je ICON samo 7,8% Cardanove tržišne kapitalizacije. 

O Cardanu možete saznati više u našem vodiču o tome što je Cardano (ADA). 

U međuvremenu, Cosmos je također jedan od projekata digitalne valute za koji se očekuje da uđe među prvih 20. To je zbog pristupa koji je odlučio tim koji stoji iza ovog projekta. Cosmos nudi mogućnost povezivanja različitih blockchaina s inovativnim pristupom koji koristi implementaciju zona. 

U isto vrijeme Cosmos koristi protokol konsenzusa Praktične bizantske tolerancije na greške koji mu pomaže da bude jedna od najbržih i najučinkovitijih mreža u svemiru. Snaga ovog novčića je u tome što je lansiran prije nekoliko mjeseci i u brzom je vremenskom razdoblju mogao doći do top 25. U međuvremenu, ICON ostaje daleko od vodećih pozicija i sa znatno nižom tržišnom kapitalizacijom. 

ICON se želi usredotočiti na stvaranje mreže interoperabilnih blockchaina za različite organizacije širom svijeta. Korištenjem AI algoritama, programeri ICON-a obećali su integrirati različite strategije trgovanja u samouke neuronske strojeve. 

Neke zabrinutosti kritičara u vezi s ICON-om povezane su s centralizacijom ovog projekta kriptovaluta. Tim koji stoji iza ICON-a radio je na stvaranju potrebnih rješenja temeljenih na AI, koja mogu imati određenih predrasuda prema određenim ishodima. 

Unatoč tome, ICON je jedan od prvih projekata koji nudi rješenja ne samo korisnicima već i organizacijama poput bolnica, ustanova i škola. Uvođenjem blockchain tehnologije u ove industrije možda će biti moguće poboljšati njihove usluge i način funkcioniranja ovih organizacija.

Iako se ovi konkurenti trude kako bi na tržište lansirali pravi proizvod, ostaje za vidjeti hoće li ICON moći ponuditi bolja ili naprednija rješenja od gore spomenutih projekata.

Zaključak

ICON je blockchain platforma koja želi hiper povezati svijet izgradnjom decentralizirane mreže tvrtki i pojedinaca. Platforma se razvija nekoliko godina, a digitalna valuta ICX već je dulje vrijeme među top 100 digitalnih sredstava, unatoč medvjeđem tržištu 2018. godine. 

Korisnici bi mogli koristiti ICON za prijenos ne samo novca već i podataka kojima se može rukovati putem blockchain mreže. Istodobno, ima veliku zajednicu u mnogim zemljama, uključujući Južnu Koreju. 

ICON će se morati suočiti s mnogim izazovima koji trenutno utječu na druge kriptovalute u svemiru. Ako je sposoban suočiti se s njima učinkovitije od ostalih, uključujući svoje konkurente, zasigurno bi postao jedan od lidera na tržištu kriptovaluta. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map