Vodič za početnike za NEO

Uvod

U ovom ćemo vodiču analizirati što je NEO (NEO), kako to funkcionira, koje su njegove značajke i tko stoji iza ovog zanimljivog projekta na tržištu kriptovaluta. Za one koji ne znaju, NEO je među prvih 20 kriptovaluta na tržištu i od kolovoza 2019. djeluje već nekoliko godina.

NEO je platforma koja koristi tehnologiju raspodijeljene knjige za stvaranje pametnih ugovora i decentraliziranih aplikacija. Platforma je prije bila poznata kao Antshares i bila je prvi blockchain s otvorenim kodom u Kini.

NEO ima za cilj pružiti mogućnosti prijenosa imovine za nedigitalnu imovinu povećavajući snagu pametnih ugovora.

Ova mreža digitalnih sredstava i blockchaina poznata je i pod nazivom kineski Ethereum, budući da je mreža zatvorila mnoga partnerstva u zemlji i na kineskom tržištu djeluje od kada je pokrenuta. Uz to, NEO se širi po cijelom svijetu i postoje mnogi projekti u različitim zemljama širom svijeta, a ne samo u Kini, i to je nešto što tim pokušava poboljšati. 

Dapače, osnivač NEO-a, Da Hongfei, spomenuo je da će, ako korisnici uspoređuju NEO s Bitcoinom, shvatiti da je prvi centraliziraniji. Razlog tome je taj što ovo stvari čini mnogo učinkovitijima od pokretanja decentraliziranih protokola. 

NEO također prihvaća kineska vlada koja je imala vrlo negativan stav prema virtualnim valutama širom svijeta. Unatoč tome, ova podrška koju je dobila Kina mogla bi ozakoniti NEO platformu. 

Ipak, uzimajući u obzir najnovije rezultate ove digitalne imovine, više od legitimisanja mreže, činjenica da usko surađuju s Kinom negativan je aspekt za digitalnu valutu. 

Zašto NEO?

NEO ima četiri specifična slučaja uporabe. Prvo, digitalna imovina na platformi imat će zaštitu zakona primjenom virtualnih certifikata.

Drugo, NEO ima za cilj stvaranje digitalnih identiteta organizacija, osoba i informacija te primjenu višestrukih čimbenika za provjeru autentičnosti pristupa. Kao što su otisci prstiju, prepoznavanje lica i glasa.

Treće, platforma će primiti razne programske jezike u razvoju pametnih ugovora. The Neo virtualni stroj (NeoVM) omogućuje precizno skaliranje i istodobnost.

Četiri, NEO blockchain usredotočen je na razvoj decentraliziranih aplikacija poput decentraliziranih burzi kriptovaluta i pravnih pametnih ugovora podržanih umjetnom inteligencijom.

NEO djeluje na sličan način kao Ethereum, s obzirom na to da programerima omogućuje puštanje vlastitih decentraliziranih aplikacija na vrhu njegove mreže i ima vlastiti ekosustav u kojem različite aplikacije i tvrtke međusobno komuniciraju i povezuju se.

Kako funkcioniraju dva izvorna tokena na NEO platformi


Platforma NEO ima dva tokena izvorne virtualne valute, NEO i GAS. Dvije se žetone bitno razlikuju u upotrebi.

NEO token čini aspekt ulaganja na NEO platformi. Token je ograničen na 100 milijuna tokena koji se mogu koristiti za upravljanje mrežom i promjene. Međutim, NEO token, za razliku od drugih virtualnih valuta, poput Bitcoina, ne može se podijeliti na manje jedinice.

To je zato što programeri platforme NEO token vide kao udio koji može biti samo cijeli broj. Na primjer, ako jedan NEO token košta 100 USD, morate kupiti 100 USD da biste kupili jedan NEO token. Ali s drugim kovanicama poput Bitcoina, ako jedan Bitcoin košta 100 USD, a imate samo 20 USD, možete kupiti djelić valute.

GAS token može se podijeliti na manje jedinice i koristi se za poticanje operacija, poput izvođenja decentraliziranih aplikacija, među ostalim aktivnostima na NEO blockchainu.

Povijest NEO-a

Platforma je rođena 2014. godine kao AntShares. Njegovi su osnivači Da Hongfei i Erik Zhang koji su kasnije postali osnivači OnChaina. U lipnju 2017. AntShares se promijenio u NEO.

Početkom ove godine, tvrtka osnivač NEO-a, OnChain, isporučila je još jedan token, Ontology (ONT), za koji je navela da se može koristiti kao glasačka snaga kada NEO blockchain treba nadograditi ili riješiti probleme upravljanja na platformi. Svaki ONT token zamijenjen je za pet NEO tokena.

Tijekom stvaranja bloka geneze stvoreno je 100 000 000 NEO tokena, a 50 posto je prodano investitorima. 15 milijuna od preostalih 50 000 000 svake će godine biti oslobođeno pametnog ugovora za potporu razvoju platforme.

Za algoritam konsenzusa, NEO blockchain koristi delegirani bizantski algoritam tolerancije grešaka koji može primiti 10 tisuća transakcija u sekundi. Korištenjem ove vrste algoritma, NEO platforma ne može se podijeliti u dva različita lanca ili račvati.

S delegiranim bizantskim algoritmom konsenzusa tolerancije na greške, platforma nema određene čvorove koji se koriste za provjeru valjanosti transakcija. Čvorovi se biraju nasumično.

NEO-ovi budući planovi

NEO se udružio sa ADEx stvoriti prvu decentraliziranu aplikaciju na platformi. Platforma za razmjenu istraživanja koju pokreće NEO blockchain je također u pripremi.

U NEO-u se nalazi i NEST, pametni fond koji koristi pametne ugovore na NEO platformi. Pametni fond nastoji eliminirati rizike i neučinkovitosti svojstvene tradicionalnim posrednicima u fondovima.

Qlink je još jedan projekt koji koristi snagu NEO platforme za decentralizaciju mobilne mreže. Cilj projekta je omogućiti iznajmljivanje mrežne propusnosti i biti nagrađen QLC tokeni.

Pametna ekonomija NEO blockchaina omogućila je zaštitu kreativnih djela kroz projekt tzv Zeepin.

Uz to, NEO platforma koristi se za pogon razmjene kriptovaluta koja kombinira osobine centralizirane razmjene s osobinama decentralizirane razmjene.

NEO 3.0

NEO 3.0 je ažuriranje koje će mreža doživjeti u kojem će se neke značajke mijenjati ili će dobiti poboljšanje. Cilj koji stoji iza toga je mogućnost primjene poboljšanja performansi i stabilnosti pomoću stare blockchain mreže koja nije bila moguća. 

Uz ova poboljšanja, NEO će biti spreman za rad kao komercijalna mreža koja će podržavati mnogo različitih aplikacija tvrtki i maloprodajnih korisnika. Cilj je puštanje ovu mrežu čim drugi kvartal 2020. 

Jedna od glavnih značajki NEO 3.0 povezana je s delegiranom bizantskom tolerancijom na greške (dBFT). U dBFT 2.0 cilj je ponuditi nove mehanizme oporavka koji bi poboljšali ukupnu stabilnost trenutnog dBFT konsenzusnog algoritma. To znači da bi, ako dođe do kvara mreže ili čvora, bilo moguće brzo oporaviti. 

Štoviše, postojat će novi model određivanja cijena. Trenutno je vrlo skupo pokretati i postavljati pametni ugovor na NEO mreži, što dovodi do nesklonosti upotrebi i razvoju pametnih ugovora. U NEO 3.0, tim koji stoji iza NEO-a riješit će problem smanjenjem troškova postavljanja i izvršavanja pametnih ugovora te proširiti scenarije aplikacija za plin i povećati broj decentraliziranih aplikacija. 

Uz nju, NEO 3.0 također će imati ugrađenu oracle implementaciju koja će pametnim ugovorima omogućiti pristup internetskim resursima za vrijeme izvršenja. Programeri će imati mogućnost razviti sofisticirane proročanstva na temelju NEO-a. 

Nadalje, NeoVM će biti lagani virtualni stroj koji će programerima pomoći u izvršavanju različitih pametnih ugovora. Glavna značajka NeoVM-a je da bi imao vrlo malu potrošnju resursa. Također bi podržao različite programske jezike da uključe što više programera na mrežu. 

Novo ažuriranje NEO 3.0 imat će novu distribuiranu decentraliziranu platformu za pohranu objekata nazvanu NeoFS. Ovu će platformu različiti dApps koristiti za pohranu podataka i kao mrežu za isporuku sadržaja. 

Ovo novo NeoFS rješenje sadržavat će i skalabilnu metodu smještaja podataka. Platforma će također koristiti metodu provjere valjanosti podataka nula znanja koja se temelji na homomorfnom raspršivanju koje bi imalo pozitivan učinak minimizirajući računske troškove. 

Konačno, jedna od najzanimljivijih značajki koju će mreža sadržavati je NeoID, digitalni identitet koji je povezan s pojedincima, organizacijama i drugim entitetima koji bi postojali samo u elektroničkom obliku. Ovo NeoID rješenje podržat će se na NEO platformi i omogućava onima koji ga koriste da imaju bolju kontrolu nad svojim identitetima i pružaju veći stupanj povjerenja i sigurnosti cijeloj pametnoj ekonomiji. 

Tim koji stoji iza NEO-a počeo je raditi na tim novim ažuriranjima u zadnjem kvartalu 2018. godine, a očekuje se da će biti dovršen prije druge polovice 2020. Vrijedno je istaknuti da je migracija dApps-a i korisnika s NEO 2.x na NEO 3.0 je neizbježno. U budućnosti će možda postojati plan poticaja za rano usvajanje kako bi se privukao veći broj korisnika na novu NEO 3.0 platformu. 

NEO cijena

NEO-ova cijena ima nestabilnu povijest na kripto tržištu. Još u prosincu 2016. godine, svakim se NEO novčićem trgovalo oko 0,102 USD ili blizu 0,000734 BTC. Stvari su se promijenile u lipnju 2017. kada je cijena digitalne imovine prvi put porasla iznad 10 USD i dosegla 0,0042 BTC po NEO. 

U kolovozu je NEO dosegao 52 dolara po kovanici ili 0,0128 BTC prije nego što je početkom 2018. naglo porastao na najvišu razinu od 190 dolara na nekim burzama. Nekoliko dana kasnije, krajem siječnja 2018., NEO-ova cijena u BTC-u pogodila je 0,01525 BTC po kovanici. 

Nakon te masovne izvedbe, NEO je u siječnju ove godine pao na 5,85 dolara po novčiću. To predstavlja pad cijene od preko 96%. Prije samo nekoliko dana, NEO je dosegao najnižu razinu u BTC-u u posljednjih nekoliko godina, dosegnuvši 0,000869 BTC. 

U vrijeme pisanja ovog članka, NEO je 20. najveća digitalna imovina na tržištu s tržišnom kapitalizacijom od 666 milijuna dolara i cijenom po kovanici od 9,44 dolara. Ako želite kupiti NEO novčić za BTC, morat ćete platiti 0,000947, kako je izvijestio CoinMarketCap. 

Zbog toga će biti vrlo važno da NEO objavi novu verziju svoje mreže, privuče više korisnika i pomogne digitalnoj valuti da se oporavi od medvjeđeg tržišta koje je utjecalo na industriju u 2018. i altcoine u 2019.. 

Gdje mogu kupiti NEO?

Mnogo različitih razmjena kriptovaluta na tržištu trenutno korisnicima omogućuje kupnju NEO-a. Jedan od njih je CoinEgg s dva različita trgovinska para, NEO / USDT i NEO / BTC. Ova razmjena nudi najveću likvidnost za NEO u cijeloj industriji kriptovaluta. Zapravo, ova razmjena čini preko 27% ukupnog NEO prometa na tržištu. 

Ipak, jedna od najboljih platformi za stjecanje NEO-a je Binance, jedna od najvećih svjetskih burzi u smislu obujma trgovanja. Vrlo je jednostavno kupiti NEO pomoću Binancea. Kripto burza nudi 7 različitih trgovinskih parova, uključujući NEO / BNB, NEO / BTC, NEO / ETH, NEO / PAX, NEO / TUSD, NEO / USDC i NEO / USDT. 

Unatoč činjenici da Binance čini samo 1,3% ukupnog NEO prometa u prostoru, ova platforma omogućuje korisnicima kupnju nekih kriptovaluta pomoću kreditne kartice. Na taj način, bilo bi im moguće zamijeniti ta sredstva za NEO na tržištu. 

Ostale razmjene uključuju CoinBene, DragonEX, LBank, IDCM, EXX, Bibox i BitMart, između ostalih. 

Kako djeluje plin?

Jedna od glavnih razlika s ostalim kriptovalutama na tržištu je ta što NEO radi s dva različita tokena. Analizirali smo što je NEO kovanica i kako djeluje, ali nismo vidjeli kako se GAS ponaša. GAS kovanice omogućuju korisnicima i pojedincima na NEO mreži da mogu koristiti blockchain. 

Iako se NEO token ne može podijeliti, GAS se može podijeliti na manje frakcije. GAS se generira brzinom od 8 GAS-a po bloku i ta će se stopa proizvodnje smanjiti za 1 žeton na svaka 2 milijuna blokova, što znači da će se prije 2040. stvoriti svi GAS-tokeni koji će doseći 100 milijuna. 

GAS dividende isplaćuju se korisnicima koji ulože u NEO. Ova virtualna valuta također se može koristiti za plaćanje naknada i pametnih ugovora. 

GAS je imao vrlo fluktuirajuće cijene tijekom posljednjih nekoliko godina. Zapravo, virtualna je valuta u siječnju 2018. porasla iznad 95 dolara. Što se tiče BTC-a, dosegla je najvišu razinu od 0,0089 BTC u kolovozu 2017. Ovom digitalnom imovinom trenutno se trguje blizu najniže točke u više od dvije godine. 

Prema CoinMarketCap-u, GAS je trenutno 171. najveći kripto s procjenom od 15 milijuna dolara. Svaki se plin može kupiti za 1,57 dolara. 

Ovu je virtualnu valutu moguće zamijeniti na DragonEX, P2PB2B, BKEX, Huobi Global i BitMax, između ostalih platformi. 

Korisnici koji drže NEO tokene generirat će GAS automatski kako se na mreži generira više blokova. Razlika je između nagrada koje korisnici dobivaju na Bitcoin blockchainu i onih koje koriste NEO digitalno sredstvo. Dok rudari bitcoina primaju BTC kovanice, NEO dionici dobivaju PLIN koji ima potpuno drugačiju cijenu u odnosu na NEO. 

Saznajte više o NEO

Ako želite znati više o NEO-u, možete pročitati našu najnoviju vijest vezanu uz NEO kripto ekosustav.

Za one koji su zainteresirani za NEO s investicijske strane, usmjerit ćete pozornost na naš vodič za predviđanje cijena i tehničku analizu NEO-a (uvijek investirajte u vlastito istraživanje). Ako ste spremni kupiti ili zamijeniti NEO, možete slijediti naš vodič za kupnju putem Binance-a (preporučeno) ili upotrijebiti ovaj vodič za Bittrex razmjenu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map