Vodič za razumijevanje pokretnih prosjeka u tehničkoj analizi

Ulagači se obično oslanjaju na temeljnu analizu kako bi procijenili sigurnost i njezinu unutarnju vrijednost (i analizirali njezin budući potencijal), dok trgovci koriste tehnička analiza kako bi se maksimalizirali izravni povrati. Tehnička analiza proučava uzorke i pokazatelje kako bi otkrila mogućnosti trgovanja i potencijalnu zaradu. Najčešći alati ove discipline uključuju pokretne prosjeke, MACD, indeks relativne čvrstoće, Bollingerove trake i druge.

Biti na složenom tržištu kriptovaluta zahtijeva kombinaciju tehničkog računanja i financijskog znanja, pa je učenje o tehnikama trgovanja neophodno.

Zbog jedinstvenih osobnosti ljudi trguju na različite načine – neki preferiraju agresivniji i rizičniji pristup, drugi odabiru opuštenije, usporene i sigurnije stilove. Postoje razni stilovi trgovanja koji se donekle preklapaju; međutim, ovi četiri su stila najpopularnija trgovanje pozicijama, swing trgovanje, dnevno trgovanje i trgovanje vlasištem.

Što se tiče korisnih alata za trgovanje tehničkim analizama, jedan od najstarijih i najpopularnijih je pokretni prosjek. Pokazatelj je koji analizira prošle i nedavne podatke (posebno cijenu) zbrajanjem i usrednjavanjem u različitim vremenskim razdobljima. Prikazuje srednje vrijednosti i naziva se “pomicanjem” jer se opetovano preračunava kad novi podaci postanu dostupni. Kako napreduje, ispušta najstariju vrijednost i dodaje najnoviju vrijednost. Ovo opisuje postupak, koji se naziva “izravnavanje”, kojim smanjuje učinak privremenih fluktuacija podataka, poravnavajući ga na liniju, jasnije prikazuje trend i ističe vrijednosti iznad i ispod.

Pomični prosjeci su pokazatelji koji prate trend ili zaostaju, jer opisuju događaje koji su se već dogodili. Također se koriste kao osnova za druge pokazatelje kao što su divergencija konvergencije pokretnog prosjeka (MACD), Bollinger-ovi opsezi, oscilator postotka cijena i drugi. Upotreba pokretnih prosjeka obuhvaća potvrđivanje trenda, određivanje njegova smjera ili moguće preokrete, kao i identificiranje ravnog tržišta.

Primarni parametar koji se koristi za izračunavanje pokretnog prosjeka je razdoblje ili broj razdoblja. Pretežno se pomični prosjeci temelje na cijenama na zatvaranju.

Vrste pomičnih prosjeka

Jednostavan pokretni prosjek najosnovniji je i vjerojatno najčešće korišteni oblik pokretnih prosjeka. Definira se kao neponderirana srednja vrijednost (zbroj vrijednosti, podijeljen brojem vrijednosti) podataka tijekom fiksne količine vremenskih razdoblja. Kada nova vrijednost uđe u skup u novom razdoblju, najstarija ispada, pa je potreban novi izračun.

Eksponencijalni pomični prosjek

Koristi kompliciraniji izračun od jednostavnog pomičnog prosjeka jer primjenjuje veću težinu na najnovije podatke u skupu vrijednosti i izračunava prosjek iz svih povijesno analiziranih podataka, bez uklanjanja ranijih unosa kada postane najnoviji. Ponderiranje za svaku prethodnu vrijednost eksponencijalno se smanjuje (korak nije konstantan broj).

Ponderirani pokretni prosjek

To je pokazatelj koji ponovno ističe novije unose cijena kako bi se osiguralo da imaju značajniji utjecaj na rezultat od starijih unosa. Težina svakog unosa opada u aritmetičkoj progresiji, što znači da je razlika između podatkovnih točaka fiksna i 1 je najčešće korišten broj.

Savjeti za tumačenje pokretnih prosjeka

– Uzmite u obzir duljinu razdoblja koje koristite. Trebali biste imati određeni broj cijena zatvaranja da biste izračunali pokretni prosjek. Ovo bi mogao biti problem za potpuno novu imovinu.

– Pomični prosjeci zaostaju, pokazatelji prate trend, što znači da su uvijek u zaostatku. Iako osiguravaju da ste u skladu s trenutnim trendom, ali i dalje postoji rizik od odgođenih signala. Što je dulji pokretni prosjek, to je veće zaostajanje.


– Pomični prosjeci ne mogu se izračunati samo s cijenama na zatvaranju već i s mjesečnim cijenama, tjednim cijenama, početnim cijenama ili čak unutardnevnim cijenama.

– Imajte na umu da što je volatilnost cijena veća, to je veća šansa za lažne signale. Iako su pomični prosjeci izvrsni za prepoznavanje glavnih trendova, moguće je dobiti nekoliko lažnih signala ili gubitka pozicija prije nego što se to dogodi. Pomični prosjeci su bitni za druge alate, uvijek kombinirajte alate za dodatnu potvrdu.

Želite naučiti više strategija u tehničkoj analizi? Ovdje možete pročitati naš vodič za trgovanje povlačenjem pomoću RSI-a.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map