Howeyev test: tanka linija između sigurnosnog tokena i korisnog žetona – vođe misli

Nedavni nalet Komisije za vrijednosne papire i burze kripto-povezanih tvrtki i ulaganja provedbenim radnjama priča priču koja je mnogima već dugo bila tajna. Dva od ovih istaknutih slučajeva našla su se u lipnju. Prvi, slučaj protiv platforme za društvene medije, zaklade Kik i Kin – zaklade koja upravlja radom ekosustava Kin. Drugi je bio protiv Longfin Corp, fintech tvrtke koja “Nudi trgovinu robom, zamjenski prijenos rizika i usluge financiranja trgovine.”

Iako mnogi očekuju još takvih mjera, naprijed-natrag između SEC-a i tih tvrtki donekle su otvorene nove kontroverze oko održivosti regulatornog okvira koji regulira digitalne vrijednosne papire i tokene. U svjetlu toga, važno je ispitati argumente s obje strane podjele kako bi se u potpunosti priznala kritična priroda situacije i njene implikacije na američki investicijski krajolik. Ali prvo, istražimo radnje / neakcije Kika i Longfina zbog kojih bi DIP mogao biti prisiljen na njih.

SEC protiv Longfina

U travnju 2018. SEC smrznuo se dobit od trgovanja ostvarena prodajom dionica Longfina, koje je regulator optužio za prodaju neregistriranih dionica nakon stjecanja Zidduu.com (tvrtke za kripto trgovanje). U lipnju 2019. SEC podnesena tužba za prijevaru protiv iste tvrtke i njezina izvršnog direktora, Venkata S. Meenavalli. U objavljenoj žalbi se tvrdi da je Meenavali “provodio lažnu javnu ponudu dionica Longfina” zavodeći ulagače o financijskom stanju i načinu poslovanja kriptografskog poslovanja svoje tvrtke.

SEC vs Kik

Dana 4. lipnja 2019. SEC je službeno pokrenuo pravnu akciju protiv Kik Interactive Inc. zbog provođenja ilegalne ponude vrijednosnih papira od 100 milijuna dolara još 2017. Ako se sjećate, Kik je bila jedna od mnogih tvrtki koje su kapitalizirale ICO-ov procvat 2017. godine prikupiti novac za svoj blockchain ekosustav. SEC ustvrdio da je Kikova kampanja prikupljanja sredstava nezakonita jer je tvrtka američkim ulagačima prodala tokene u vrijednosti od 55 milijuna dolara bez registracije ponuda ili prodaje.

Drugo, u žalbi se navodi da u vrijeme kampanje prikupljanja sredstava nijedan od proizvoda i usluga koje je Kik implicirao ne bi pokretao potražnju za Kin tokenima. Također, nadzornik je tvrdio da je klauzulom o podjeli prihoda koja je sadržana u kampanji za Kin utvrđeno da je Kin token sigurnosni papir. To je istina jer je kampanja pala na Howeyjevom testu jer je obećavala dobit “pretežno od napora drugih”Za izgradnju ekosustava i pokretanje vrijednosti tokena.

Dakle, SEC je svoj slučaj utemeljio na Kikovom neuspjehu u ispunjavanju zahtjeva za registraciju prema američkom zakonu o vrijednosnim papirima i izostavljanju informacija koje bi investitorima mogle donijeti utemeljene odluke. Vrijedno je napomenuti da je Kik imao pušten snažan odgovor na početni zahtjev SEC-a.

Iako nije postojao jasan okvir za vođenje ICO-a ili ponuda digitalne sigurnosti u 2017. godini, to nije spriječilo SEC da pokrene parnicu protiv tvrtki koje su prodavale digitalne tokene godinama prije regulatora izdao smjernice.

SEC vs KIK [s komentarima] iz Constantin Kogan

Howeyjeva kontroverza

Iz detalja istaknutih optužbi jasno je da je financiranje poduzeća ili tvrtke izradom ili manipulacijom informacijama, prema standardima važećeg zakona o vrijednosnim papirima, kažnjivo djelo. To vrijedi i za ulaganja koja nisu u skladu s postojećim potrebnim financijskim objavama. Međutim, kao raspravljali David Weisberger (suosnivač i izvršni direktor CoinRoutes), trenutačni zahtjevi za financijskim objavljivanjem nisu učinkoviti kada je u pitanju ulaganje ulagača u isplativost ulaganja.

U svom pravom smislu, postojeći zakoni o vrijednosnim papirima zahtijevaju samo otkrivanje podataka o izdavatelju i njegovim financijama. Kao takav, Weisberger tvrdi da ne postoji način na koji bi ulagači koristili takve informacije kako bi procijenili mogućnost digitalnih tokena. Koristeći Kikovu muku s SEC-om kao studiju slučaja, objasnio je da da je Kik slijedio propisan postupak i pridržavao se zahtjeva za registraciju, još uvijek ne bi dao uvid ulagačima da bi cijena tokena danas vrijedila mnogo manje od one je prodao za 2017. godinu.

Ipak, kako DIP navodi u žalbama, prije početka promotivne kampanje Kin, Kiku su bila prijeko potrebna sredstva, budući da su njegovi troškovi dosljedno svodili na prihod. Da je Kik obavijestio buduće ulagače o svojoj financijskoj nevolji, mnogi bi se predomislili. Kao takvi, nema sumnje da bi takve informacije pomogle ulagačima u donošenju utemeljenih odluka.

Howeyev test: tanka linija između sigurnosnog tokena i korisnog žetona - vođe misli

Također, SEC-ove pušten pojašnjenje o Howeyjevom testu, koje objašnjava čimbenike koji određuju je li digitalno sredstvo vrijednosni papir ili ne, pokazalo je da mnogi od tamošnjih tokena imaju vrijednosne papire. Možda je najzanimljiviji podatak u dokumentu od 13 stranica onaj koji je to otkrio tvrtke moraju imati radne proizvode prije nego što krenu u kampanje prikupljanja sredstava.

Opet, ovo pojašnjenje implicira Kik i mnoge organizacije koje izdaju digitalne tokene, jer je uobičajena praksa da startupi i osnovane tvrtke svoju ICO kampanju temelje na izmišljenim proizvodima.

Nešto povijesti 

Da bismo u potpunosti uvažili kontroverzu oko razgovora o “sigurnosti” i “korisnosti”, moramo pogledati podrijetlo Howeyjevog testa još 1946. Tada je tvrtka, tvrtka Howey, uvela shemu ulaganja koja bi omogućila investitori da kupe djelić njegovih nasada naranči, s nadom da će povratiti zaradu od prodaje uzgajanih naranči. 

Nakon uvođenja ove sheme, DIP, iako je tvrdio da uvjeti investicije znače da je to sigurnost, premjestio se da blokira prodaju. Sljedeća je slijedila žestoka pravna bitka koja se odvukla do vrhovnog suda. Na kraju je vrhovni sud presudio u korist DIP-a. Dakle, definicija vrijednosnih papira uspostavljena u ovom slučaju od tada je de facto okvir za definiranje vrijednosnih papira sve do ovog trenutka. 

Howeyev test: tanka linija između sigurnosnog tokena i korisnog žetona - vođe misli

Nema predaha za izdavače digitalnih (uslužnih) tokena

Predanost SEC-a da uspostavi standard i provodi zakone o vrijednosnim papirima za tvrtke koje su nekoć pronašle put oko regulatornih struktura nesumnjivo će promijeniti izglede na tržištu digitalne imovine. Dok su neke kripto tvrtke preuzele obrambeni stajališta u borbi protiv nametanja ovih novih direktiva, drugi usko surađuju s regulatorima kako bi uspostavili jasna pravila i jamčili zaštitu investitora.

Nema sumnje da je sadašnji narativni propis zagušljiv rast kripto sektora u ovom dijelu svijeta, jer etablirane tvrtke poput Coinbase tek trebaju pronaći svoja uporišta. Ne pomaže što se čak i nakon poštivanja propisa DIP-a tvrtke moraju nositi s različitim regulatornim odredbama svake države.

No istina je i da bi se stvari pogoršale da su regulatori odlučili ostati po strani. Kao prvo, porast prijevara koje su isprekidale ICO eru 2017. godine nastavio bi se jer ulagači nisu imali načina utvrditi legalnost tokena. Tek sada neki slučajevi postaju javni, poput notornog ICOBox-a koji krši zakone o vrijednosnim papirima prodajom tokena iz 2017. godine i daljnjim aktivnostima koje promoviraju druge početne ponude kovanica (ICO) ili slučaj iznude Nerayoff i Hlady. Mnogo je više ovakvih slučajeva koji tek trebaju postati javni. Primarni cilj SEC-a je zaštititi ulagače. I kao raspravljali izvršnog direktora i suosnivača Symbionta, Marka Smitha, na tvrtkama je da potraže načine za suradnju s regulatorima kako bi definirali tanku granicu između korisnosti i sigurnosti. Ovo upravo ovdje je korak naprijed, a ne uobičajena praksa zaobilaženja postojećih zakona. 

Bez obzira na to, ako bi SEC promijenio svoj stav i uveo nove zakone o vrijednosnim papirima, stvaranje podklase tokena izdanih investitorima za financiranje profitnih organizacija, uvelike će pomoći u nadzoru psa kako bi ažurirao Howeyev test star 70 godina. Zauzvrat, uspostavljanje takve klase imovine pomoći će DIP-u da formulira odgovarajući okvir za upravljanje burzama i dilerima koji njima trguju..

Zanimljivo je da je američki Zastupnički dom preuzeo inicijativu ponovno uvesti akt taksonomije koji bi isključio digitalne tokene iz široke definicije vrijednosnih papira. Da bi to postigli, zakonodavci planiraju izmijeniti sigurnosne akte iz 1933. i 1934. Nakon što je to rekao, implikacija takvog razvoja događaja, koji će biti obrađen u posebnom članku, pokrenula bi domino efekt. 

Zaključak

SEC-ov oživljeni pristup digitalnim tokenima i zakonima o sigurnosti nije iznenadio. ICO zlostavljanje iz 2017. godine bila je samo anomalija koju je donijela promjena straže u vodstvu SEC-a nakon polaganja prisege predsjednika Donalda Trumpa. Iz tog razloga izdavači digitalnih tokena moraju osigurati da sve njihove operacije spadaju u zakonske okvire, jer više nema besplatnih propusnica. 

Sada imamo 2 izvrsna primjera ponuda koje je odobrila SEC, reg A +: Blockstack i Rekviziti

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner