Kako dobiti STO koji odobravaju njemački regulatori – vođe misli

Nakon što je preko 130 prospekata sigurnosnih tokena predano BaFinu, njemačkom regulatornom tijelu, Bitbond STO je prvi koji je dobio odobrenje.

2016. godine Bitbond je postao prvi blockchain posao koji je reguliran kao financijska institucija u Njemačkoj. Sljedeći logični korak bio je financiranje našeg rasta – sukladno tome – obveznicom izdanom na blockchain tehnologiji.

Kao prvi nismo imali smjernice koje bismo trebali slijediti, ali puno smo naučili u procesu koji je uslijedio. Umjesto da ove uvide zadržimo za sebe, želimo ih podijeliti, u interesu rasta cijele industrije i poticanja usvajanja.

Što STO čini atraktivnom opcijom?

Institucionalno loše upravljanje novcem koje je pokrenulo globalnu financijsku krizu 2008. imalo je duboke učinke na apetit investitora za alternativnim proizvodima. Crowdfunding i mikrozajmovi rastu, što je omogućilo novu granicu: decentralizirani financijski proizvodi.

Oslanjajući se na nijednu banku ili centraliziranu vlast, decentralizirano financiranje obuhvaća kriptovalute i financijske proizvode pokrenute blockchainom koji su decentralizirani, oslanjajući se na manje posrednike ili posrednike.

Ponude sigurnosnih tokena (STO) – gdje tvrtka stvara digitalnu imovinu koja predstavlja trgovan ulog ili imovinu i koju prodaje ulagačima u zamjenu za kapital – prirodni su napredak od pucanja crowdfundinga koje je Kickstarter pokrenuo 2009. godine i pokrenuo pokret krauldandinga Topa i LendingClub.

Prodajom digitalizirane verzije vrijednosnog papira, STO-ovi su postali mjesto ulaska u nekripto ulagače kako bi naučili o digitalnoj imovini. Istovremeno, STO-i su jeftiniji i učinkovitiji alat za prikupljanje sredstava s dodatnom prednošću usklađene strukture koje se moraju pridržavati.

Dakle, što je potrebno za pokretanje reguliranog STO-a?

Prvi korak: Uredite svoje poslovanje i svoju priču

Dobivanje regulatornog odobrenja za bilo koji financijski proizvod nije lako. Ne bi trebalo biti. S novom tehnologijom poput STO, prepreke postaju još strmije.

Prije nego što krenete na put regulacije, morate pojasniti svoje motivacije u svom poslu. Što čini STO najučinkovitijom metodom prikupljanja sredstava za vaše ciljeve? Kako će raznoliki bazen međunarodnih investitora ponuditi vašem poslovanju veću vrijednost od manjeg skupa sofisticiranih investitora ili iskusnih investitora?

Za Bitbond je imalo smisla lansirati STO za javnost, jer je glavni proizvod stvaranje pristupa financiranju za nedovoljno zaštićene demografske podatke, na usklađen način.

Slično tome, kada je Blockstack, decentralizirani računalni ekosustav, želio prikupiti novac na decentraliziran i dostupan način, bilo im je logično da iskoristite SEC-ovu uredbu o množičnom financiranju, Reg-A+.


Kada se posao temelji na ideji decentralizacije, logična je rutina korištenje metode prikupljanja sredstava koja potiče šire sudjelovanje i pristup..

Drugi korak: Razgovarajte – i slušajte – regulatore

U Njemačkoj su regulatori kriptovalute i druge tokene podržane blockchainom definirali kao obračunske jedinice, pa ih se mora tretirati kao financijske instrumente. To znači da bilo koju vrstu usluge za treće strane u odnosu na kriptovalute ili kripto tokene mora odobriti BaFin.

Iako prosuđuju od slučaja do slučaja, bilo koji projekt tokena ili kripto valute koji želi olakšati izdavanje, razmjenu ili druge usluge oko tokena, mora svoj slučaj proslijediti BaFinu.

Kad se BaFinu predstavi prospekt, oni moraju dati povratne informacije u roku od 20 dana, što je kratko vrijeme, čak i kad ocjenjuju proizvod koji već znaju.

S novim tehnologijama potrebna je drugačija taktika: blockchain industrija mora razgovarati s regulatorima, ne samo o proizvodima koje gradimo, već i o ekosustavu u cjelini.

U travnju 2018. Bitbond je kontaktirao BaFin kako bi predstavio pravni okvir Bitbond STO. Otvarajući razgovor nečim opipljivim za izgradnju, mogli bismo prilagoditi svoj prospekt njihovim brigama.

Sljedećih mjeseci išli smo naprijed-nazad s regulatorima; veći dio razgovora usredotočio se na to kako funkcioniraju blockchain transakcije, koji dodatni rizici i prilike proizlaze iz njih, jedinstvene značajke ponude Bitbond i kako funkcionira dokaz o vlasništvu u vrijednosnom papiru ako nema središnjeg kliringa.

Vratili smo stvari osnovnim temama, dok smo razgovarali s BaFinom kako bismo osigurali pad tečaja iz osnova blockchaina. Odgovorili smo na brojna pitanja o tome kako blockchain funkcionira, što su Ethereum i Stellar i kako transakcije rade na tim protokolima.

To im je dalo jezik za ispitivanje našeg projekta – i pomoglo nam je da identificiramo glavna područja koja izazivaju zabrinutost i rizike koje je BaFin želio vidjeti u prospektu.

Poučavajući ih kontekstu, uključujući temeljne stupove blockchain tehnologije i načinu na koji tokeni olakšavaju upotrebu te tehnologije, možemo pomoći regulatorima da donose utemeljenije odluke i postavljaju bolja pitanja.

Korak 3: Pripremite prospekt koji se bavi zabrinutostima i propisima

Oni mogu donijeti administrativnu gnjavažu, ali regulatori igraju važnu ulogu u financijskom ekosustavu. Oni drže tvrtke poput nas odgovornima kako bi održali stabilnost financijskog sustava i zaštitili potrošače.

U slučaju Bitbonda, ideja za STO došla je u veljači 2018., razgovori s regulatorom započeli su u travnju, prospekt je dostavljen krajem listopada, a odobrenje je dodijeljeno u siječnju 2019: gotovo godinu dana kasnije.

To je trajalo dulje od standardne prijave za vrijednosne papire, ali to je bilo zato što je koncept koji smo predstavljali bio toliko nov – regulator nije mogao usporediti s ničim.

Ulaganje ovog vremena vrijedilo je, jer sada imamo prvu prednost u pokretanju s prvim reguliranim STO u Njemačkoj.

Više od toga, imamo privilegiju otvoriti put za više njemačkih i europskih poduzeća da pokrenu usklađene STO-ove.

STO ostaje učinkovitiji način prikupljanja sredstava od prolaska kroz privatni VC fond ili akreditirane ulagače: postoji samo jedan prospekt za pripremu, umjesto da mnoge prijedloge prilagođavate pojedinim institucijama ili investicijskim bankama.

Ovaj prospekt mora pokriti sve moguće rizične čimbenike koji postoje za investitore. Oni se kreću od neočekivanog povećanja naknada za transakcije smanjenja profitabilnosti obveznice, preko poreznih rizika povezanih s držanjem nove klase imovine koja je podložna zakonskim promjenama.

Projekcije moraju biti napravljene i opravdane. Imovina i obveze moraju se prijaviti i raščlaniti u bilanci. Ciljno tržište mora biti identificirano i okarakterizirano.

Opsežna povijest izdavatelja i njegovih poslovnih aktivnosti mora se iznijeti na jeziku koji će ulagači razumjeti.

Nakon što se izlože svi detalji, mnogo je manje posrednika koji trebaju između poduzeća i investitora, što postupak prikupljanja čini znatno vitkijim, učinkovitijim i lakšim za upravljanje..

Uz ove buduće uštede, edukacija regulatora isplativo je ulaganje.

Zaključak: Obrazovanje i otvorenost će poboljšati pristup alternativnim oblicima financiranja

U interesu je svih dionika u ovom prostoru – od regulatora do poduzeća do kupaca – da nove tehnologije djeluju u skladu s usklađenom strukturom. Već smo započeli suradnju s drugim tvrtkama koje žele dobiti odobrenje regulatora i koristiti našu tehnologiju za postupak izdavanja.

Osim metode prikupljanja sredstava, STO je postao sredstvo za podučavanje investitora o digitalnim vrijednosnim papirima.

Uzbudljivo je da postupak dobivanja odobrenja za prospekt može postati produžetak ovog obrazovnog procesa, koji može djelovati kao katalizator regulatornog angažmana.

Spremnost tvrtke BaFin na interakciju i učenje iz te industrije uzbudljiva je prilika za Njemačku da se pojača kao svjetski lider inovativnih financijskih usluga i proizvoda.

Ako industrija nastavi ulagati vrijeme i resurse u obrazovanje i rad s regulatorima, možemo stvoriti okvir za usklađene STO-ove, što zauzvrat pruža ugodno okruženje za sljedeću generaciju usklađenih digitalnih vrijednosnih papira..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map