Ponovno otkrivanje upravljanja bogatstvom: kako tehnologija oblikuje način na koji upravljamo ulaganjima

Tradicionalno, upravljanje bogatstvom predstavlja profesionalnu uslugu utemeljenu na ljudima koja pruža financijske i investicijske savjete klijentima kategorije visoke neto vrijednosti i ultra-neto vrijednosti. Budući da je industrija upravljanja bogatstvom postaje unosan zbog svoje naknade koja se naplaćuje klijentima; unatoč primjeni inovativne tehnologije, bogati su još uvijek dostupni investicijski savjeti, a drugima zatvoreni. Međutim, imovina dostupna dobrostojećim ljudima postaje sve pristupačnija i bogatim klijentima.

Upravljanje bogatstvom susreće se s tehnologijom 

Čitavu industriju financijskih usluga potresla je tehnološka revolucija, koja je zauzvrat oblikovala svijet. Upravljanje bogatstvom u 2020 nije iznimka od ovog trenda. Fintech je ponovno izmislio područje upravljanja investicijama uključivanjem velikih podataka, umjetne inteligencije i strojnog učenja kako bi optimizirao portfelje, ublažio rizike i procijenio mogućnosti ulaganja.

Fintech tvrtke postale su prilagodljive i pažljive prema potrebama nove generacije ulagača. Milenijalci u cjelini zahtijevaju lagan, precizan i fleksibilan pristup informacijama o svim aspektima svog života. Utvrđeno je da imućni milenijalci postaju sve ugodniji u korištenju tehnologije za upravljanje svojim novcem. Mobilne aplikacije, robotski savjetnici i AI alati pružaju veći stupanj kontrole od tradicionalnih metoda financijskog upravljanja.

Tehnologija na djelu: upravljanje investicijama pomoću inteligencije 

Pojava fintecha revolucionirala je, poboljšala i automatizirala pružanje financijskih usluga. Globalno ulaganja u financijsku tehnologiju tvrtke su u proteklom desetljeću premašile 100 milijardi dolara.

Ponovno otkrivanje upravljanja bogatstvom: kako tehnologija oblikuje način na koji upravljamo ulaganjima

Robo-savjetnici 

Širenje umjetne inteligencije promijenilo je način na koji financijski savjetnici komuniciraju sa svojim klijentima. Industrija već odavno predviđa narušavanje modela financijskog savjetnika. 80-e i 90-e ustupile su mjesto internetskoj trgovini, a 21. stoljeće donosi nam Robo-savjetnike – tj. Računalno generiranu investicijsku platformu koja pruža proširene usluge financijskog planiranja vođene algoritmom s malo ljudskog uloga. Globalna imovina pod upravljanjem Robo-investitora od 2020. iznosila je gotovo 1,1 bilijun USD – i očekuje se da će rasti po godišnjoj stopi od 25,6% (Statista).

Tipično, Robo-savjetnik prikuplja financijske podatke od pojedinaca putem nekog oblika istraživanja i koristi ih za pružanje savjeta i automatsko ulaganje imovine klijenta. Najbolje od ovih automatiziranih usluga nude jednostavno postavljanje računa, planiranje ciljeva, upravljanje portfeljem, sigurnosne značajke i, naravno, niske naknade.

Aplikacije za upravljanje bogatstvom 

Aplikacije za upravljanje mobilnim portfeljem mogu pružiti informacije i potrebne alate za upravljanje vašim ulaganjima od mirovina na radnom mjestu do ISA-e i osobnog kapitala. Mnoge se aplikacije mogu sinkronizirati s vašim postojećim računima – potpuno besplatno.

ARQ, na primjer, koristi AI za povezivanje ulaganja i generiranje podataka kako bi korisnicima pružio djelotvoran uvid u učinak njihovih portfelja. Posvećeni su transparentnosti davanjem rezultata na temelju onoga što se zapravo smatra dobrom godišnjom izvedbom i jesu li naknade koje njihovi korisnici plaćaju previsoke. Nepristrana analitika prikazuje niz mjernih podataka koji pokazuju vrijednost ulaganja u odnosu na druge.

Ponovno otkrivanje upravljanja bogatstvom: kako tehnologija oblikuje način na koji upravljamo ulaganjima


Wealthsimple, osnovan 2017. godine, nudi nedvosmislenu troslojnu strategiju ulaganja, ovisno o korisnikovom „rizičnom profilu“ – konzervativnom, uravnoteženom ili rastu. Premisa iza Bogatstvo jednostavno je uložiti novac na cijelo tržište dionica; za razliku od dionica jedne jedine tvrtke, kako bi se potaknula dugoročna praktična strategija ulaganja.

Postavljanje Wealthsimple računa u aplikaciji jednostavno je. Ispunite obrazac, odaberite rizik i dodajte iznos koji želite uložiti. Algoritam obrađuje vaše podatke i bit će vam predstavljeni portfelj i personalizirana nadzorna ploča koja ilustrira izvedbu dionica u stvarnom vremenu.

Za vizualnijeg investitora, Osobni kapital je aplikacija koja vam omogućuje praćenje proračuna i ulaganja prikazivanjem grafikona prema klasi imovine ili računu ulaganja – što ih čini jednostavnim za čitanje, praćenje i upravljanje portfeljem. Sučelje je nevjerojatno intuitivno, a vizualni elementi reagiraju na prijenosnicima, tabletima, stolnim računalima i mobitelima.

Ponovno otkrivanje upravljanja bogatstvom: kako tehnologija oblikuje način na koji upravljamo ulaganjima

Iako se o funkcijama proračuna drugih aplikacija može reći još više, Personal Capital služi prvenstveno kao financijski agregator – objedinjavanje svih vaših računa na jednoj platformi. Alat započinje određivanjem vaše tolerancije na rizik, ciljeva i vremenskog okvira te generira portfelj ulaganjem u više klasa imovine radi diverzifikacije. Treba reći da visoke naknade od 0,89% nadoknađuje usluga upravljanja ljudskim ulaganjima koja je bliska ljudskom kapitalu.

Tvrtke za upravljanje bogatstvom prihvaćaju tehnologiju 

Utvrđeno je da je vjerojatnije da će tvrtke za upravljanje bogatstvom koje aktivno prihvaćaju alate financijske tehnologije – istodobno zadržavajući svoj ljudski doprinos u pomaganju investitorima u navigaciji sve složenijom financijskom infrastrukturom – rasti.

45% menadžera bogatstva reklo je da im financijske informacije iz tehnologije i analiza podataka pomoću AI pomažu u pročišćavanju savjeta koje daju klijentima (PwC). 36% se složilo da će njihovi klijenti moći s AI-om jasno vidjeti svoja ulaganja.

B2B platforma Cred obuhvaća AI kako bi promijenila način na koji financijske institucije stječu i angažiraju klijente u savjetima za ulaganja. Tvrtka sa sjedištem u Barclayu pomaže financijskim institucijama da povećaju stope konverzije, angažman i imovinu u upravljanju. Tvrtke za upravljanje bogatstvom koje koriste Credovu podatkovnu platformu pomažu im u korištenju podataka o klijentima za izgradnju odnosa i nuđenje pravih financijskih proizvoda u pravo vrijeme – povećavajući učinkovitost za tvrtku i pojedinačne klijente.

AdviceRobo je softver razvijen za pomoć upraviteljima bogatstva pružanjem usluga predviđanja rizika pomoću AI za generiranje podataka o ponašanju.

Ponovno otkrivanje upravljanja bogatstvom: kako tehnologija oblikuje način na koji upravljamo ulaganjima

Pomažu financijskim institucijama pružajući psihografske bodove za mjerenje financijskih stavova, motivacije i ponašanja ljudi putem internetskih intervjua. Detaljna izvješća pružaju menadžerima bogatstva dublji uvid u financijsko zdravlje svojih klijenata – omogućujući im da optimiziraju portfelje svojih klijenata.

Akumulacija velikih podataka znači da se skup podataka o klijentima dostupnih menadžerima bogatstva neprestano povećava – što znači da uvijek postoji prostor za optimizaciju savjeta.

Morgan Stanley na mreži omogućuje pristup računima klijenata putem CRM-a koji se mogu bez problema ubaciti u više softvera za financijsko planiranje – koji mogu vidjeti i savjetnici i klijenti.

Tehnologija je toplo pozdravila ocjenu scenarija ‘što ako’. Pojedinci s velikom neto vrijednošću mogu jednostavno koristiti Morgan Stanley Online kako bi vidjeli izravni utjecaj ili izvedivost potrošnje – bez savjetovanja. Odluke o potrošnji i ulaganju korisnika povezane su s njihovim savjetnikom – koji će biti upozoren kada klijent pošalje upit.

8 od 10 rukovoditelja upravljanja bogatstvom tehnologiju su smatrali značajnim čimbenikom u stjecanju tržišnog udjela (Deloitte). Budućnost upravljanja investicijama u velikoj je mjeri ovisna o razvoju tehnologije. Inovacije u fintehu oslobodile su savjetnike svakodnevnih zadataka tako da mogu provesti više vremena pružajući specifične uvide na temelju pojedinačnih kupaca.

Tehnologija očito ima ulogu u komunikacijskim procesima između klijenata i savjetnika, načinu na koji investitori upravljaju i prate svoje portfelje, kao i načinu na koji se podaci prikupljaju i koriste. Sve to nastavlja oblikovati način upravljanja investicijama.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map