Razvijanje trendova u mrežama s pogonom na tokene: 1. dio

Mara Schmiedt, voditeljica globalne strategije i poslovnog razvoja, ConsenSys Codefi

Sažetak

  • Porasla je regulatorna kontrola, što je rezultiralo početnom distribucijom tokena koja se odvijala u privatnim krugovima ovlaštenih investitora. Prijedlozi poput Sigurna luka predstavljaju prvi korak u smjeru formalnih regulatornih smjernica koje premošćuju jaz između regulacije i progresivne decentralizacije
  • Privatna infrastruktura i davatelji kapitala sve više evoluiraju u matične poslovne modele Web 3.0, jedinstveno pozicionirani da podrže rano pokretanje sustava i kontinuirano sudjelovanje u decentraliziranim mrežama
  • Put do Proof of Stake prelazi iz svoje dugotrajne faze istraživanja i provedbe geneze u rast

Od 2016. godine raspoređen je niz različitih tokena i mrežnih modela pokretanja u pokušaju povećanja mrežnog sudjelovanja i rasta njihovih zajednica. Do danas ih je bilo +4000 pokušaja, probne vožnje i neuspjesi u učinkovitoj i poštenoj distribuciji tokena korisnicima koji jačaju sudjelovanje u decentraliziranoj mreži, istodobno izbjegavajući ometanje sigurnosti koncentracija posjeda.

Jesu li ti pokušaji doveli do zlatnog plana za pravi način pokretanja mreže? Istina je da ne postoji arhetipski model koji odgovara jednom modelu, ali jedno je sigurno: kako industrija sazrijeva, pokretanja tokena sve će se više razvijati i podudarati sa stvarnim lansiranjima mreža. Što može biti plodonosnije od korisničkih žetona sa stvarnom korisnošću?

Kakvi su izgledi danas? Pogledajmo trendove ekosustava i kako su se oni vremenom razvijali u svjetlu nedavnih regulatornih, tehničkih dostignuća i pojave novih igrača na igralištu s pogonom na tokene.

Trend 1: Regulatorni krajolik

TKO SMIJE SMJERATI ŠTA, KOME I KADA …

Nekada rastući, otvoreni za sve krajolici prodaje koji je privukao rane korisnike, špekulante, inovatore i prevarante, stvar je prošlosti i vidio je nedavne pomake dok su regulatori sustizali inovacije.

‘Čini se da je tijekom razvojne faze najteže riješiti pitanja o liniji vrijednosnih papira / vrijednosnih papira.’ – Hester Pierce, povjerenica DIP-a

Vjerojatno, s potpuno funkcionalnom mrežom manja je potreba za ograničavanjem sudjelovanja i složenim pravnim sporazumima kada se dvosmislenost može ublažiti osiguravanjem da su tokeni zapravo koristi umjesto da se jednostavno kupi. Ipak, to zahtijeva dostupnost potpuno funkcionalne mreže.

U pokušaju rješavanja predstojećih problema sa usklađivanjem, početna se distribucija tokena sve više odvija u privatnim krugovima ovlaštenih investitora. Neki su istaknuli da ovi nedavni događaji potkopavaju ono što su protokoli otvorenog koda uopće željeli postići: davanje tokena u ruke korisnicima čiji su poticaji usklađeni s maksimiziranjem komunalnih mreža, umjesto da investitorima i privatnim tvrtkama maksimiziraju dobit.

Pronalaženje održivog, usklađenog i raspodijeljenog modela financiranja za financiranje razvoja buduće decentralizirane mreže, uz istovremeno osiguravanje da tokeni završe u rukama dugoročnih sudionika, predstavlja trajni, dvostruki izazov. Prijedlozi poput Sigurna luka i proaktivno postavljanje rigoroznih, vodećih u industriji standardima, predstavljaju prvi korak u smjeru potencijalnog premošćavanja jaza između regulacije i decentralizacije.

Trend 2: Porast dokaza o udjelu

… I ZAŠTO JE 2020. SPOMENIČKA GODINA ZA BUDUĆNOST DOKAZA UDIOA

Od 16. rujna 2020., kumulativna tržišna kapitalizacija udjelne kripto-imovine iznosi 35,7 milijardi USD, s više od polovice (~ 52%) ove vrijednosti koja je trenutno zaključana.

Razvijanje trendova u mrežama s pogonom na tokene: 1. dio

Izvor: Stakingrewards.com, 2020

Mreže Proof-of-Stake (PoS) koriste nagrade za ulaganje, koje su predviđene protokolom, kao poticajni mehanizam koji osigurava da korisnici iskreno sudjeluju u provjeri valjanosti aktivnosti na lancu.

Danas je sve to što na tržište ulaze lanci Proof-of-Stake. S blockchainima sloja 1 kao što su Tezos i Cosmos, kao i rješenjima sloja 2 poput Matic i Loom lansiranim 2019. godine, dugotrajna faza istraživanja na putu prema PoS-u konačno prelazi s implementacije geneze na rast. U 2020. godini, dugo očekivano lansiranje rješenja za sloj 2 DPoS 2 na et2 i Ethereum pogon, kao što je SKALE, predstavlja ključni trenutak za budućnost usvajanja Proof-of-Stake.

Štoviše, nedavni događaji u sustavima Proof-of-Stake otkrivaju važnost dizajniranja i optimizacije početnog pokretanja mreže kako bi se postigle željene stope sudjelovanja i osigurala dugoročna održivost. Unutar ovog konteksta presudno je da čisti ili delegirani Proof-of-Stake protokoli distribuiraju tokene tako da dovoljan broj različitih aktera može ulagati tokene i pokretati čvorove za zaštitu mreže. Loša i nerazmjerna raspodjela među pojedinačnim akterima može narušiti sigurnost mreže ili utjecati na opću percepciju legitimiteta upravljanja mrežama.

Ovo je članak iz dva dijela. Drugi dio možete pronaći ovdje.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner