Regulirana digitalna imovina preuzima se 2020. godine – vođe misli

2018. je bila vodena marka za početnu ponudu kovanica (ICO), kada je 1.253 novih kovanica prikupilo 7,8 milijardi dolara. U 2019. ovo je tržište “Divljeg zapada” išlo od procvata do pada. Dolari prikupljeni u ICO-ima srušili su se za 95% u odnosu na 2018. godinu, a Komisija za vrijednosne papire (SEC) i dalje objavljuje nove akcije protiv raznih ICO igrača zbog prijevara i neregistriranih izdavanja. Šerif je došao u grad.

Regulativa, stari moj prijatelju

Nije utjeha za investitore koji su izgubili milijune u ICO prevarama, ali bili su dio prirodne evolucije tržišta. Zakoni koji reguliraju tradicionalne vrijednosne papire također su izvorno nadahnuti lošim akterima poput “prodavnica kanta” koji su se pojavili kao nova tehnologija, telegraf, koja je mijenjala financijska tržišta. Odluka SEC-a da izvrši mjere protiv digitalne imovine i primijeni te iste zakone na blockchain vrijednosne papire dobra je vijest za sudionike na tržištu.

Blockchain vrijednosni papiri mogu povećati učinkovitost, smanjiti troškove, pružiti veću transparentnost i umanjiti rizik. Međutim, financijska industrija ne može u potpunosti realizirati potencijal blockchain vrijednosnih papira bez javnog tržišta i uređenog ekosustava koji podržavaju njihov puni životni ciklus. To znači potpuno usklađeno izdavanje, ulaganje, trgovanje, namiru i skrbništvo.

Vlade širom svijeta rade na uspostavljanju potrebnih okvira u vlastitim jurisdikcijama. To smanjuje rizik ulaganja u blockchain vrijednosne papire uvođenjem zaštite investitora povezanih s tradicionalnim tržištima. Iako različite jurisdikcije imaju različite zahtjeve za regulirane subjekte, investitore, trgovce i korisnike, obrađuju se četiri zajednička područja:

  • Distribucija – kako se sigurnosni tokeni stvaraju i zašto te kako se dostavljaju njihovim vlasnicima?
  • Skrbništvo – gdje se vodi krajnja evidencija o vlasništvu i tko?
  • Izvještavanje i vođenje evidencije – koji se dodatni regulatorni zahtjevi postavljaju na sudionike, poput usluga agenta za prijenos?
  • Specifični procesi – koji su dodatni procesi potrebni, na primjer, za premještanje sigurnosnih tokena između osobnog i glavnog novčanika?

DIP i Regulatorno tijelo financijske industrije (FINRA) uspostavili su smjernice u sva četiri područja kroz niz komunikacija, uključujući i izvještaj o DAO-u i zajednička izjava o skrbništvo posrednika digitalne imovine. Napokon je uspostavljen nužni američki okvir koji će omogućiti procvat regulirane, javne trgovine blockchain vrijednosnim papirima.

Ako sok ne izgleda ovako

Paralelno s tim regulatornim razvojem, tvrtke su požurile stvoriti potrebnu tržišnu infrastrukturu. Kritične su komponente na mjestu, a ove godine dolazi još. Pitanje za one koji razmišljaju hoće li sudjelovati: vrijedi li sok iz ove 2.0 verzije digitalne imovine? Odgovor će biti da ako tržište blockchain vrijednosnih papira izgleda kao nadogradnja tradicionalnih tržišta, što bi zahtijevalo da nudi dvije ključne prednosti investitorima i tvrtkama koje žele prikupiti novac.

Prva je učinkovitost. Blockchain vrijednosni papiri trebaju eliminirati glomazne sustave podataka i ručne procese tradicionalnog trgovanja vrijednosnim papirima koji se temelje na papirima. Potencijal postoji, ali izvršenje je sve kako se kaže. Ispravno implementiran, blockchain može učinkovito podržati čitav životni ciklus digitalne imovine od izdavanja i ulaganja putem trgovine, namire i skrbništva.

Druga je prednost pametni nadzor. Da bi dugoročno bilo održivo, tržište vrijednosnih papira blockchain mora biti u potpunosti usklađeno ne samo da bi zadovoljilo regulatore, već da bi stvorilo likvidnost. Ulagačima mora pružiti prikladan pristup transparentnosti, zaštitnim mjerama računa i reguliranom trgovanju. To će zahtijevati integraciju s tradicionalnim brokerskim računima, kao i intuitivno korisničko sučelje.

Tako sam otupio

Nadao sam se da ću proći kroz ovaj članak bez upotrebe “prekida” jer znam da smo svi otupjeli od koncepta. Nažalost, stalno slušam kako će blockchain vrijednosni papiri poremetiti financijska tržišta. I sam sam to rekao! Ali stvarnost je takva da su blockchain vrijednosni papiri evolucija, a ne revolucija. Iste godine kada su ICO dosegli 7,8 milijardi dolara, tradicionalna američka industrija vrijednosnih papira podignuta 2,4 bilijuna dolara. Da bi blockchain vrijednosni papiri postali glavna klasa imovine, oni ne mogu ostati na otoku osobnih novčanika. Maloprodajni ulagači, institucije i savjetnici trebaju ih kupovati, držati i prodavati putem tradicionalnih sustava trgovanja i brokerskih računa. To bi se moglo dogoditi već ove godine.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Social Links
Facebooktwitter
Promo
banner
Promo
banner