STO vs Crowdfunding, ICO i IEO – vođe misli

Crowdfunding i ICO a korak u evolucija od glavni tržišta

ICO kratica je skraćenica od “početna ponuda novčića”. No, praksa proizlazi iz metode financiranja malog kapitala poznate kao crowdfunding.

2009. američka tvrtka Kickstarter pokrenula je i uspješno nastavlja s promocijom i olakšavanjem financiranja kreativnih ideja i proizvoda. Ideja je unaprijed prodati neki proizvod za koji se kreativni tim obveže da će ga razviti ili masovno proizvoditi i isporučiti svojim navijačima. Praksa nije imala jasan pravni temelj još kad je započela. Tek tri godine kasnije, 2012. godine, američki zakon izmijenjen je i dopunjen je novom regulativom o lakšem pristupu financiranju malog kapitala, usvajanjem zakona o Jumpstart Our Business Startups (JOBS) [mfn]https://www.sec.gov/spotlight/jobs-act.shtml[/ mfn].

Slično tome, ICO fenomen nastao je iz rastuće kripto zajednice. Prvi je ICO široko prihvaćen kao Mastercoin blockchain projekt u 2013. godini. Izdvojio se kao prvi slučaj kripto-financiranja. Ideja je bila unaprijed prodati blockchain novčić / token kao uslugu za koju se tim obvezao razviti u budućnosti. Da bi se kupio interes za projekt, moglo se platiti u bitcoin kriptovaluti. Odjednom se rodila nova praksa.

Kovan je novi slučaj upotrebe kriptovaluta i počeo se brzo razvijati. Do 2017. godine pojavile su se ne samo mnoge nove kriptovalute, već je bilo stotine ICO projekata,

pretprodaju svojih usluga, često, ali ne isključivo poslovnih aplikacija temeljenih na blockchainu. Doista, prikupljanje financijskih sredstava na manje restriktivan način bio je glavni cilj prakse. Prodaja tokena kao interesa za projekt koji je imao neku korisnost ili reprezentaciju. Stoga je novi izraz – uslužni token.

Prema definiciji, ulaganje u magloviti uslužni token (tipično Ethereum EIP-20, poznat i kao ERC-20 usklađen) imalo je vrlo labave pravne obveze, samo one koje je založio izdavatelj. Ulaganje nije bilo kupnja kapitala, niti zajam, već dobrovoljni ulog. Atrakcija je bila gotovo neposredna likvidnost novokovanog tokena. Nakon početne ponude, razvilo se uskovitlano sekundarno tržište koje je svim sudionicima ponudilo jednostavan ulazak i izlazak. Prodaja tokena bilo je prodaja obećanja o nepostojećoj, a još usluzi, koja se ne razlikuje od starosti otkrića dugih plovidbenih pothvata.

Slično tome, početak 17. stoljeća uveo je prvi stalni dionički oblik, gdje ulaganje u dionice nije trebalo vratiti, već se njime moglo trgovati na burzi. [mfn]https://en.wikipedia.org/wiki/East_India_Company[/ mfn]

Praksa kripto ulaganja razvila se u val ICO projekata, koji je kulminirao 2017. Tako su financirani mnogi startupi i uglavnom ideje iz bijelog papira. Većina su to bili stvarni projekti. Neke su bile loše jabuke. Ali najatraktivniji aspekt ICO-a bio je povrat ulaganja. Prema jednom izvoru, ROI je donio više od 10 puta, čak i ako ste tijekom 2017. godine ulagali i u dobitnike i u gubitnike. Cijela je industrija bila pod velikim pritiskom prema gore, uz snažan interes institucionalnog sektora. Takvi povrati su bez presedana u normalnom okruženju trgovanja. Sreća se stvorila i izgubila.

Godina 2017-2018 ušla je u povijest kako se ICO hype razvijao. Kulminiralo je nekoliko glavnih događaja koji su se dogodili istodobno. Jedno od njih je račvanje Bitcoin blockchaina i naknadno ronjenje u nosu s većinom vrijednosti kriptovaluta. Bilo je i drugih značajnih događaja koji su se poklopili i pridonijeli ukupnom padu cijena.

Od vrhunca do najnižeg, tržišna vrijednost kripto imovine povremeno je iznenada, a kasnije se postupno smanjivala s preko 800 USD na nešto više od 100 USD. Započela je takozvana kripto zima. Gorko-slatki masovni interes povukao se i uslijedio je trenutni udarac od svih stvari. Pogledajte donji grafikon. [mfn]https://coinmarketcap.com/charts/[/ mfn]

STO vs Crowdfunding, ICO & amp; IEO - vođe misli

IEO početni razmjena ponuda

Slično kao i kod Slack i Spotify uvrštavanja na burzu, postoje neki ICO-i koji su izravno uvršteni na razmjene tokena. Na ovaj način projekti mogu iskoristiti bazu klijenata mjesta trgovanja tokenima kako bi izravno prikazali svoje projekte, bez aktivnog promicanja ponude kroz druge, često neučinkovite, marketinške kanale. To je potaknulo mnoga mjesta trgovanja tokenima da počnu izdavati IEO-ove komunalnih tokena u ime start-upova koji izdaju tokene.


Suradnicima popis razmjena dodaje pouzdanost, sigurnost i provjeru, znajući da ugledna razmjena, poput Binance će obaviti određenu detaljnu analizu prije navođenja nepoznatog projekta. Zapravo, za uslužne tokene IEO se može pokazati sigurnim, ako ne i jeftinim načinom stjecanja povjerenja zajednice. Međutim, tek će se vidjeti hoće li početni popisi i dalje trajati dulje vrijeme i koji se regulatorni zahtjevi mogu nametnuti u pogledu zahtjeva za uvrštavanje. Ovo je također dio povijesti u nastajanju.

Ovo je dio 3 serije od 5 dijelova.

Kliknite ovdje za 1. dio

Kliknite ovdje za 2. dio

Kliknite ovdje za 4. dio

Kliknite ovdje za 5. dio

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map