Tri vrste sigurnosnih tokena koje treba znati – vođe misli

Slično tradicionalnoj sigurnosti, sigurnosni token izvršava istu funkciju, osim što potvrđuje vlasništvo putem blockchain transakcija, a omogućuje i djelomično vlasništvo. Savezni zakoni koji upravljaju vrijednosnim papirima također se primjenjuju na sigurnosne tokene s namjerom zaštite ulagača na nekim razinama. Sigurnosni tokeni se mogu programirati. Tokeniziranje vrijednosnih papira, u teoriji, uklanjanjem potrebe treće strane koristi pametne ugovore. Na primjer, zajam “tokeniziran” na blockchainu mogao bi automatski vršiti plaćanja bez upotrebe tradicionalnog posrednika poput banke. Detaljan članak o STO napisao je Moonwhale Ventures koji je dublje raspravljao o raznim regulatornim zahtjevima sigurnosni tokeni.

Pogledajmo tri najčešće poznate vrste sigurnosnih tokena:

 1. Dionički žeton
 2. Tok duga
 3. Žeton stvarne imovine

Dionički žeton

Kapitalni tokeni predstavljaju vrijednost dionica koje je tvrtka izdala na blockchainu. Razlika između glavnice i tradicionalne dionice leži u načinu evidentiranja vlasništva. Tradicionalne zalihe prijavljuju se u bazu podataka, a zatim se zapisi predstavljaju papirnatim certifikatom. Međutim, za dionički kapital to je zabilježeno na nepromjenjivom blockchainu koji u biti digitalizira tradicionalna sredstva snimanja. Posjedovanje vlasničkog tokena daje investitoru dio dobiti tvrtke i pravo glasa. Važno je napomenuti da ovi tokeni nisu ograničeni samo na rane faze financiranja, iako je češće pronaći tvrtke koje nude svoje tokene tijekom kruga sjemena. Tri su prednosti ovog sustava:

 • Omogućuje investitorima da ulažu u blockchain tvrtke, a da poštuju zakon o vrijednosnim papirima
 • Novi model prikupljanja sredstava za rane startupe
 • Okvir za regulatore za procjenu prikupljanja sredstava za projekt

ICO-ovi su pružili priliku ranim startupovima da potraže financiranje putem komunalnih tokena. Međutim, na njega su naišli veliki nadzor vlasti jer tokeni komunalnih usluga ne predstavljaju vlasništvo nad tvrtkom. STO osigurava da su njihovi napori za prikupljanje sredstava u skladu sa zakonom o vrijednosnim papirima. Jedan od primjera ponude kapitalnih tokena je Documo. Pokretat će jednu od prvih svjetskih ponuda tokena za financiranje svoje poslovne inicijative za masovno usvajanje tehnologija bez dokumenata bez papira. Njihovi tokeni DCMO predstavljaju stvarno vlasništvo u Documu.

Tok duga

Dužničke vrijednosnice koje uključuju obveznice, novčanice, dužničke instrumente

Sigurnosni tokeni na temelju duga predstavljaju dužničke instrumente poput hipoteke na nekretnine i korporativnih obveznica. Cijene ovih tokena diktiraju dva čimbenika: rizik i dividenda. Srednji rizik od neplaćanja hipoteke na nekretninama ne može se odrediti na isti način kao obveznica tvrtke prije IPO-a. Stoga je ključno modeliranje cijene sigurnosnog tokena nakon rizika i dividende. U blockchain uvjetima, pametni ugovor koji predstavlja sigurnosni token duga trebao bi obuhvaćati operacije poput uvjeta otplate koji diktiraju model dividende, ali također uključivati ​​različite čimbenike rizika osnovnog duga.

Prednosti tokeniziranja duga uključuju:

 • Frakcionalizacija

Frakcionalizacija dužničkih vozila donosi nove mogućnosti većem opsegu investitora

 • Budućnosti

Tokeniziranje terminskih ugovora i derivata moglo bi otvoriti čitav svijet novih mogućnosti. Kao rezultat toga, oni mogu donijeti veliku likvidnost na tokenizirano tržište, zahvaljujući svojoj vrlo poluženoj prirodi. Također pruža izvrstan način zaštite portfelja.

 • Veličina tržišta

Trenutno javno tržište koje uključuje obveznice i dužničke vrijednosnice vrijedi 100 bilijuna dolara. Ako bi tokenizacija bila sljedeći evolucijski korak za financijske instrumente, potencijal za tokene na temelju duga može biti velik.

 • Dividende

Razlika između dividendi od glavnice i duga je njihova redovitost. Dividende od obveznica obično su češće od vlasničkih, jer dividende od glavnice uvelike ovise o učinku temeljnih tvrtki.

Žetoni stvarne imovine

tokeniziranje roba u poljoprivredi, metalima, stočarstvu i energetici


Ova vrsta tokena predstavlja vlasništvo nad određenom imovinom, poput nekretnine ili robe. Roketi podržani tokenima bave se pitanjima povjerenja, njihovom neučinkovitošću i složenošću transakcija, koje obično uključuju više strana. Blockchain tehnologija omogućuje transparentnu evidenciju kompliciranih transakcija, praćenje robe i smanjenje prijevara, što čini da je prirodno prilagođeno robnom poslovanju.

Žetoni se mogu koristiti kao virtualne valute koje imaju iste karakteristike kao bilo koja roba (poput zlata) kojom se može trgovati s namjerom stvaranja dobiti. Kriptovalute podržane robom uključivale su žetone povezane sa zlatom, srebrom i naftom. I svaka od tih roba ima svoju prednost i nedostatak.

Stabilni novčići podržani robom jedan su od najuzbudljivijih događaja u kripto svijetu. Robe poput zlata ili dijamanata daju žetonima stabilnost i vrijednost.

Neki primjeri:

 1. Banane – kriptovaluta iza koje stoje banane.
 2. Kanabij – potkrijepljeni tekućim ekstraktima kanabisa iz legalnih izvora
 3. PowerLedger —Podržana obnovljivom sunčevom energijom.
 4. “El Petro” – s uljem. Gospodarstvo Venezuele strmoglavo pada.
 5. Dijamanti su lako otkupljiva roba s dobrim potencijalom uskoro otključanog tržišta. Među robama dijamanti su jedan od najstabilnijih vrijednosti. Dok su zlato, srebro i druge robe izloženi financijskim tržištima i hirovima špekulanata, dijamanti ostaju postojani više od tri desetljeća (uživajući pozitivnu zahvalnost).

STO tržište danas

Što se tiče ove tri vrste sigurnosnih tokena, većina projekata koji nude token nedostaje u kvaliteti. Postoji nekoliko sjajnih primjera tokena stvarne imovine, poput projekta koji je vodio Inveniam Capital Partners za tokeniranje 260 milijuna dolara vrijednih transakcija s nekretninama i dugovima. Međutim, kupci moraju držati najmanje 10 milijuna dolara u Crypto da bi sudjelovali i kupili najmanje 500 000 USD. Jasno je da je svijet sigurnosnih tokena u osnovi više usmjeren prema institucijama.

Bit će potrebno prilično vremena da se u sigurnosne tokene uvrsti prava ljepota početne ponude kovanica. Početna ponuda kovanica demokratizira postupak prikupljanja sredstava koji je bio otvoren samo većim institucijama i akreditiranom investitoru. Zamislite svijet u kojem student koji živi u Argentini može posjedovati dionice tvrtke sa sjedištem u Rusiji jednostavno sa svojih telefona. No, zasad argentinski student mora pričekati i nastaviti s trenutnim načinima ulaganja u sigurnosne tokene. Tržište STO definitivno je potrebno paziti u sljedećim godinama dok pokušavamo revolucionirati financijska tržišta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map